Rozvod na Slovensku, keď už som rozvedená v inej krajine

anjelina
30. jan 2018

Dobry den,

chcela by som Vas poprosit o radu alebo vase skusenosti co robit v pripade rozvodu na Slovensku, v pripade ze dlhodobo zijem v zahranici.

Moja situacia je nasledovna:

Sobas sa konal na Slovensku, tj na Slovensku som registrovana ako vydata,
Vyse 10 rokov ale zijem aj s byvalym manzelom v Dansku, kde sme nase manzelstvo oficialne zaregistrovali, teda Danske urady ma evidvoali ako vydatu.

Nasledne sme sa rozhodli rozviest, a teda Danske urady nas tu oficialne rozviedli, na co mam aj rozvodove potvrdenie vydane relevantnymi danskymi uradmi - teda v Dansku som oficialne rozvedene.

Teraz som sa rozhodla sa rozviest aj na Slovensku.

Preto by som potrebovala poradit, ako v tomto pripade postupovat, kedze v krajine mojho dlhodobeho pobytu som rozvedena uz rok a pol.

Vopred vam dakujem, za akkekolvek informacie.

draik
30. jan 2018

V Dánsku ste neurobili len nejakú registráciu a potom ju nezrušili? Ak si dobre pamätám jednotné pravidlá o rozvodoch v rámci EÚ neplatia v Dánsku.

cawes
30. jan 2018

Ak si v danaku rozvedena a mas uradny rozvodovy papier, tak ho das apostilovat, nechas si ho prelozit do slovenciny a posles cez slovensku ambasadu na Slovensko, oni to poslu na speci matriku, zaslu ti papier na sk ( musi ho niekdo prevziat) o spravnosti rozsudku a na zaklade toho budes rozvedena aj na sk.

jorgie
30. jan 2018

@anjelina Ahoj - ja som bola v podobne situacii len s tym rozdielom ze ja zijem v Kanade.
Musela som si zaobstarat superlegalizovanu kopiu rozsudku o rozvode (tu v Kanade) a to ako ti uz pisali vyssie vybavis na Slovenskej Ambasade. Potom ten superlegalizovany rozsudok treba poslat na Krajsky sud (v mojom pripade Bratislava) a poziadat o schvalenie a zapisanie tohto rozvodu v SR. Trva to (v Bratislave) priblizne 6-12 mesiacov.....