Kniha Malý princ - obsah

6. jan 2024

Ahojte, mam napísať obsah knihy Malý princ. Prečítala som ju celú, viem napísať obsah, čiže ako stretol autor malého princa, ako sa sním zhováral, ako postupne odhaľoval, ako žije na svojej planéte, ako navštívil iné planéty s ľuďmi, biznis man, pijan, kráľ atd... Viem popísať, ako sa staral o svoju planétu aj všetko, proste obsah nie je problém. Čítala som tam, že dospelí nerozumejú malým, že je to problém, že si zakladajú na materiálnych veciach. Ale absolútne nerozumiem, alebo teda neviem, aká je hlbšia myšlienka tejto knihy? Nepotrebujem obsah, to mam, len prosím nejaký pohľad na to, o co v tejto knihe ide. O rozdiel medzi deťmi a dospelými? Alebo o krátkosť života? O skromnosť???

autor
6. jan 2024

Viem, začína sa to kresbou, ktorú dospelí nechápu. Konci sa to odchodom Malého princa, čomu tiež nerozumiem, že kam vlastne odišiel.

vanilkovazmrzka
6. jan 2024

Vobec sa nemusis fixovat na deti a dospelych… ale co si z toho pribehu odnasas.

autor
6. jan 2024

@vanilkovazmrzka možno to vyznie povrchne, ale nemám z nej nejaké hlboké myšlienky. Skôr smútok...

mmatta
6. jan 2024
autor
6. jan 2024

@mmatta ďakujem, ano, toto mam spracované podobne, postavy rozpísané. Taka kniha, ani nie pre deti, ani pre dospelých. Minimálne pre mňa zvláštna.

mmatta
6. jan 2024
autor
6. jan 2024

@mmatta ďakujem ešte raz 😊

mmatta
6. jan 2024

Je to rozprávka pre dospelých.. Nádherná,plná úžasných myšlienok. Ja ju milujem.

zuzanka.zuzu
6. jan 2024

tá knižka je strašne čudná 😀 horšia od nej je iba pán prsteňov a vlastne celý hobit 🙈 a potom ruské knihy alkoholikov nazývané ako kultúrne dedičstvo alebo svetová literatúra 🤮 samozrejme románove bláboly slovenských kvázi autoriek nepočítam, tie sú na mojom zvláštnom liste, mám úchylku na slovenských autorov - vznešene tomu hovorím že "podporujem slovenskú tvorbu" 😎

marca12
6. jan 2024

Na mna tiez posobi velmi smutne,citim smutok pri citani. Dlho som jej nerozumela az v dospelosti a teda az po 30tke som jej porozumela,ked som uz aj seba dobre poznala,mala som uz nieco odzite. Je to nadherna kniha plna krasnych myslienok o detstve,dospelosti,priatelstve,o ludoch,laske. Taky mix zivota,zitia,vnimania zivota,medziludskych vztahov. Neviem to spravne vysvetlit,ale chyti ta za dusu a nuti ta premyslat nadtym,co je v zivote dolezite.

autor
6. jan 2024

@mmatta vidíš, a ja z nej nemám žiadne pocity. Pekne citáty, ale to je asi všetko. A mam k tomu napísať nejaké posolstvo tej knihy, nejakú hlavnú myšlienku. Co to som spísala, ale to skôr to, čo si myslím, že učiteľka chce čítať.

autor
6. jan 2024

Mne je z nej smutno

joesvk
6. jan 2024

Moje postrehy.
Malý princ predstavuje dieťa,so všetkým, čo k tomu patrí.
Deti majú prirodzene fantáziu/ovečka v bedničke/, a okrem toho vedia prirodzene vidieť podstatné veci,lebo na všetko "pozeraju akoby srdcom ".
Nemajú skúsenosť, nemaju predsudky, oni veľkosť a hodnotu vecí vnímajú bez toho, aby z toho niečo mali. A autor sa detskými očami zamýšľa nad životom dospelých ľudí,ktorí sú mnohokrát plní predsudkov, neschopnosti meniť sa ,sú často zotročení vecami.Vtedy aj čitateľa núti klásť si častokrát zásadné otázky o spôsobe a zmysle života.

autor
6. jan 2024

@joesvk perfektne napísané. Ďakujem veľmi pekne ❤️

autor
6. jan 2024

A este prosím o vysvetlenie zaveru... Tomu nerozumiem. On zomrel? Alebo teda ako, že opustil svoje telo a vrátil sa na svoju planétu?

joesvk
6. jan 2024

"Zomrel pre našu planétu",lebo splnil svoju úlohu,ale bude žiť na niektorej z hviezd.
A v pilotovi "oživil" dieťa. A je nádej, že odteraz, keď pozrie na hviezdy, bude sa smiať vo vedomí, že niekde tam žije jeho "priateľ ".
A pre mňa hlavné posolstvo knihy je nádej, že všetci dospelí majú v sebe viac menej schované dieťa,niekedy vyzerá, že už v nich zomrelo, lebo je veľmi veľmi krehké...Ale stojí za to hľadať ho v sebe a pozerať na svet jeho očami.

walentina7
6. jan 2024

Ja som ju čítala 3x. Naposledy ako už dospelá a nikdy som nechápala o čo tam ide. Ten Exupéry musel fičať na nejakom fete,inak si to neviem vysvetliť.

joesvk
6. jan 2024

@walentina7 Ja ho milujem.
Aj ostatné jeho knihy, najmä Citadelu.

bloger
6. jan 2024

Dostal som ju ako darček na Vianoce. Mal som také zmiešané pocity po jej prečítaní. Miestami sú tam naozaj také hlboké myšlienky. Dojalo ma, že ako mu záležalo na jeho ruži. Také posolstvo by možno mohlo byť, že starať sa o to čo milujeme. Aby nám na tom záležalo celým srdcom.

ivangeline
6. jan 2024

Posolstvo...vazme si co mame... Je to ako muz chlapec a zena ruza..

andreatytler
7. jan 2024

Mna ta kniha chytila velmi za srdce. Hrozne som chcela malemu princovi pomoct aby nebol smutny, ochranovat ho a robit ho stastnym. Drasalo mi srdce ze tak cista a dobra dusa musi byt smutna a sama. Mne teda pripadal velmi sam a strateny a nepochopeny.
Najsmutnejsi bol pribeh s liskou.
Z duse som neznasala tieto rozbory literarnych diel. Podla mna kazde umenie sluzi najma na vyvolanie pocitov a tebe je z nej smutno. Preco?

nelka93
7. jan 2024

Ja tu knihu milujem, videla som aj rozprávku ale kniha je dokonalá 😇❤️