Kto má vlastnú skúsenosť s odchodom od psychopata a tyrana?

jana652
12. okt 2020

Iba ten kto si to zažil alebo práve zažíva, vie aké to je. Preto by som skôr uvítala postrehy/rady zo skúsenosti.

Žijem z mužom, ktorý sa po rokoch prejavil ako psychopat a tyran v jednom. Dovtedy som sama v sebe ospravedlňovala jeho správanie a veľakrát s ním súhlasila (hlavne keď ma kritizoval za všetko), ale až keď som si uvedomila, čo je vlastne zač a veci sú vlastne inak, vtedy sa to začalo všetko zhoršovať. Máme spolu deti, ku ktorým sa správa ešte celkom “v norme”. Určite mám výhrady a nesúhlasím s mnohými jeho výrokmi a štýlom jeho výchovy, ale pri ňom je to skôr o tom, že sa sa im venuje minimálne. A veľmi sa pri nich snaží ovládať. Ale niekedy vybuchne a kričí na ne. Rovnako ako mal on tvrdú výchovu, tak to praktizuje na ne. Ale akútny problém je teraz vzťah nás dvoch. Viem, že s ním nemôžem byť a chcem od neho odísť. Keby som mala tie možnosti už teraz, nie som s ním, to som si istá. Deti vidia ako sa hádame, ako sa ma stále ponižuje, kritizuje, opakovane sa vyjadruje pred nimi o mojej neschoponosti v podstate vo všetkom. Čokoľvek by som spravila, je zle. Vždy si nájde dôvod, ako vyvolať konflikt. Ja nie som hádavý typ, a snažila som sa vela vydržať, ale už sa hádam aj ja. Lebo som s nervami v koncoch, z toho tlaku čo na mňa vyvíja vo všetkom. Teraz je to o tom, že on nechce od nás odísť, posiela preč mňa. Pričom vie, že nemám kam odísť, a že nemám ani peniaze na to. Pri tejto téme mi dokáže povedať iba to, že bez neho skapeme, že nech idem, keď chcem. ČIže na jednej strane opakovane prejavuje svoju nespokojnosť s čímoľvek čo urobím, alebo čo poviem (opravuje ma, ako som mala povedať vetu, alebo že "teraz máš byť ticho" a pod.) a na druhej strane nechce odísť, pričom je na tom tak dobre, že by si mohol nájsť dočasne podnájom. Prosila som ho, aby aspoň na nejaký čas odišiel, aby sme to vyskúšali, či to bude lepšie/horšie pre deti/pre nás, ale toto odmieta. Momentálne nemám finančné možnosti na to, aby som si niečo kúpila alebo prenajala, iba prednedávnom som začala pracovať po RD a som od neho stále finančne závislá, resp. nestačí mi môj plat na zaplatenie všetkých výdavkov.

Nechcem tu riešiť rozvod a starostlivosť o deti, bývanie, skôr ma zaujíma, že ten kto si prešiel odchodom od takéhoto muža, ako riešil bývanie a financie ešte pred definitívnym ukončením vzťahu a rozhodnutím súdu. Prípadne ako sa ten muž správal potom, lebo on sa mi stále vyhráža (aj v prípade odchodu, že mi spraví peklo zo života aj v prípade súdu kvôli deťom). Vôbec nepripúšťa súd, aj keď raz to tam skončí, len teraz na to nemám ani štipku energie. Viem, čoho je schopný a čo by predviedol na súde. Tiež sa mi vyhráža, že mi zoberie deti, pričom nemá kapacitu sa o ne starať. Teraz sa nestará takmer vôbec, finančne prispieva to áno, ale to je všetko. Myslí si, že, stačí zarábať viac ako jeho žena, môže rozhodovať o všetkom. On je excelentný manipulator a rečník, navonok pôsobí ako inteligentný slušný muž, ale na druhej strane je to agresívny tyran a jediné čo odo mňa chce, aby som ho poslúchala. V podstate existuje na celú situáciu jednoduché riešenie – poslúchať ho. Ale toto je jeho predstava, nie moja. Už sa necítim fyzicky dobre v jeho prítomnosti, zdravotne mi to neprospieva, veľmi som z toho vyčerpaná, nevládzem už a potrebujem normálne fungovať, ale neviem urobiť ten krok, lebo neviem/nemám kam. Na prenájom mi to finančne nevychádza a krízové centrum je posledná možnosť.

bluebriggs
12. okt 2020

Ak nemas inu moznost chod do krizoveho centra s detmi. A rodicov uz nemas ?

kubkovamama
13. okt 2020

@jana652 rodina?Kamarátky?Raz som tu písala..u nás bola ako bonus svokra rovnakého razenia.Neviem,či nájdem link..Ja som musela odísť po cca 7r vzťahu.Byt bol naňho,dve deti,vtedy som bola na rodicaku.Balila som sa tajne cca mesiac a otec mi chodil po troche po veci k nim 30km.Raz išiel do obchodu a behom 10min som brala malú a pre syna do školy a len tak ako sme boli sme utekali na autobus k rodičom.Tam som bola 5mesiacov.Vies si predstaviť čo nasledovalo z jeho a svokrinej strany.Musela som sa pozbierať,zamakat,išla som do podnájmu,začala podnikať aj pracovat.Strasne som vďačná rodine.Peniaze nemali ani by som si nikdy nevzala,ale mala som kam ísť.Uz som vydatá,deti vyrástli.Zvladnes všetko čo chces.Drzim palce

erikaa09
13. okt 2020

Ja aj exova zena sme mali vyhodu ze sme byvali s rodicmi . Takze sme ostaly u nich . Financie pomahali oni. Ja som si nasla poobede pracu do vecera takze poobede sa starala moja mama,oco sem tam sestra a svagor :( .zo zaciatku som nevedela vobec ze mam na nieco narok vyzivne posielal ako kedy chcel dala som to vsetko na sud. Aj ked sud dal menej aspon nieco ako nic.

lilitela
13. okt 2020

@jana652 Ale asi tusis, ze je to individualne. Moze to byt typ, co ta tymi vyhrazkami iba manipuluje a po rozvode da pokoj, ci uz sa zlakne, alebo mu nakoniec ten stav bude vcyhovovat a rychlo si najde nahradu. A taktiez to moze byt typ, co dodrzi, cim sa vyhraza, a este sa to zhorsi... najlepsie ho poznas, ako ho odhadujes? Ako velmi mu zalezi na tom vonkajsom dobrom nazore pred druhymi?

tosomja
13. okt 2020

Vyhráža sa, lebo je slabý. Len slabý človek útočí, nevie sa ináč brániť.
Daj na súd predbežné opatrenie vo veci výživného a styku s deťmi. Rozhodne tuším do 7dni, alebo do mesiaca. Máš nárok na výživné aj na seba.
Myslím si, že ak zarábas, dá sa nájsť aj dočasne bývanie, nepotrebuješ 3izb byť. Na začiatok stačí garzónka, poprípade k rodičom, známym . Kto vie o tvojom probléme, verím, že im to nebude ľahostajné. Kým vás nebije.
Ale ako moja mama hovorí, niekedy je lepšia facka ako psychické týranie.
Moja mama so 6timi deťmi spala po pivnici, v lese, v škole, kade-tade, lebo ich bil, pil, robil cirkus. Chodil z basy do basy. Čo je to za život? Išla k svojej mame, prišiel k nim a porozbijal okná. Nakoniec po 13 rokoch sa rozviedla, on bol v base, rozviedli ich na diaľku.
A mal zákaz priblíženia, jediná výhoda, ináč by v tom pokračoval.
Ak nechceš pozerať na seba, tak sa pozri na deti a daj si otázku, či ti budú mať za čo poďakovať, keď vyrastú. Či budú mať pekné spomienky na detstvo, alebo budú mať pred očami len uplakanu strhanu mamu, vynervovanu, bez života a otca tyrana, ktorý neľúbi ich mamu a tým vlastne ani ich.

amaranth3
Moderátor
13. okt 2020

@jana652 ahoj, nemám vlastnú skúsenosť, ale určite pozri toto: https://www.instagram.com/svedectva/ a teda toto https://www.svedectva.sk/

Sú tam skúsenosti iných žien a myslím, že to spravuje nejaká organozácia, ktorá pomáha v takýchto prípadoch

klaudi31
13. okt 2020

Neboj sa ty nič, ty to musíš a zvládneš to . Máš na to podľa mňa dosť síl a hlavne tú motiváciu na to všetko aby si to všetko zvládla

renatka1985
13. okt 2020

@jana652 ahoj, ja mam skusenost, zial vlastnu. nastastie v tom neboli deti. zila som s narcisom s poruchou osobnosti 6 rokov. Za tych 6 rokov zo mna spravil cloveka bez duse, bez stipky sebavedomia, neschopnu vyjadrit svoj vlastny nazor. Tak tlacil, tolko ponizoval a manipuloval, ze som skutocne uverila, ze bez neho neprezijem, ze na to nemam, verila som, ze som od neho zavisla. Bolo to hrozne, vytrhol ma od rodiny, priatelov, bola som jeho sluzka, otrok. Ochorela som z toho a skoncila v nemocnici. To mi otvorilo oci. A ked sme sa potom znova dostali do konfliktu, proste som odisla k sestre taxikom v dazdi v noci s par vecami.
Prezila som to, dokazala som sa o seba postarat, bola som na seba tak nesmierne pysna!
Potrebovala som asi 9 mesiacov podporu psychiatra, lieky na depresiu a na spanie, ale potom vsetko preslo.
Sme silnejsie nez si myslime a dokazeme cokolvek.
Velmi ma mrzi, cim si prechadzas. Chce to plan, zacni si setrit, premysli si co s byvanim a jednoducho odid. On si vas nezasluzi.
A este jedna vec - bude to len horsie!
Drzim ti velmi palce.

cacianka
16. okt 2020

Chce to krízový plán. Setrit potajme, papiere schovat /skopirovat aby si mala doklady o jeho prijme . hladat vhodné miesto na novy zivot aj ked len 1izbak. Zdoverit sa blizkym ľuďom, aby si mala oporu. Robiť nahravky jeho výstupov lebo okolie bude mat tendenciu neverit ti.
Uz tu na MK je popisanych mrte rad a postupov.
Prípadne krízové centra kontaktovat, poradia kroky aj ked tam nepôjdes byvat .
Zacni planovat odchod - aj 1.krok je krok do lepsieho zivota pre teba a hlavne pre deti. Tito sa naučia budu robit to iste a este aj k tebe.to hádam nechceš aby tvoje vlastne dieťa ti o rok povedalo ze si neschopna krava ...

kakawah
16. okt 2020

Uz som to tu pisala niekde.

Poznam zenu s dvomi detmi., ma takeho magora doma. Odklada si bokom kazde euro. Chodi za psychologickou, vlastne ona jej to poradila. Musi este počkať, staršie dieta uz otca nemusí, uz si s nim niečo zazilo. Ale mladší este za otcom chodi, aby sa s nim pohral, otec vsak nemá moc trpezlivosti a nikdy nemá cas. O pár rokov maly pochopi, co je otec zač.

miriamsenica
22. okt 2020

Presla som si tym o com pises. V poslednej faze vstupila do toho este ina zena o ktorej som nevedela ale citila som ju vsade. Necakal, ze podam ziadost o rozvod. Ved si bol mnou isty. Mohol si predsa robit co chcel a ja som musela len posluchat. Pred rozvodom sa vyhrazal mne aj rodicom. Chcel syna do vlastnej starostlivosti. Denne som mala aj 50 telefonatov, ktore som uz nezdvihala lebo cele to bolo o tom ze vrieskal. Bol schopny napisat denne aj 100 sprav, aby ma deptal. Von som chodila len s doprovodom lebo som sa ho bala. Po rozvode este 3 roky robil peklo z mojho zivota. Dnesny stav. Rozvedena som 8 rokov. O syna nema ziaden zaujem. Vlastne od rozvodu o neho nemal zaujem. Uz si ma nevsima a dava mi zit. Nic sa ty neboj. Oni len kopu. Ak by sa dnes vyhrazal, ze ublizi mne alebo mojim rodicom podala by som nanho trestne oznamenie. Pred 8 rokmi bola ina situacia a nebralo sa vyhrazanie tak vazne ako sa berie dnes. Prajem vela sil. Netrp v takom vztahu. Mozes sa dostat az na dno a z toho sa tazko vyhrabava. Vsetko zvladnes.