Manželstvo, ktoré vydrží

26. dec 2023

Mozno skor otazka na rozvedene zeny alebo aj na vydate, ak budu chciet uprimne zdielat. Som mlada a mali sme s kamaratkou taku debatu o zivote a vztahoch. Ci ma vacsiu sancu na uspech vztah/manzelstvo z velkej lasky a silnej pritazlivosti alebo manzelstvo z rozumu, kde toho druheho mate rady, ale nie je to velka laska, no viete, ze je to dobry muz a ma vas rad. Mali ste manzelstvo z rozumu alebo lasky a ako dopadli? Pretrvaju skor take alebo take? Iba taka filozoficka uvaha, akosi sme sa nevedeli zhodnut. Ake su vase skusenosti?

simona20201309
26. dec 2023

Jednoznačne manželstvo z rozumu.

simona20201309
26. dec 2023

Aj pri manželstve z rozumu môže byť vzajomny rešpekt a úcta, rokmi príde aj láska. Poznám mnoho párov ktoré sú spolu vyše 30 rokov. Každy potvrdil to iste... časom prišla aj láska.

mamamasama
26. dec 2023

Neviem si predstavit ani jednu variantu z toho, co opisujes. Nevzala by som si muza, ak by som ho nemilovala az za hrob a takisto by som si ho nevzala, ak by sme neboli na rovnakej vlne. Takze za mna musi byt sulad lasky a rozumu.

bublinka1426
26. dec 2023

manzelstvo z rozumu...ale urcite tam musi byt i davka pritazlivosti.
chemia je chemia...

kamatopo
26. dec 2023

Prvé manželstvo bolo z veľkej lásky a vykľul sa debil na entu. Druhé manželstvo mám z veľkej lásky a sme šťastný už vyše desať rokov v manželstve...u mňa je to v povahe.

maranta_leuconeura
26. dec 2023

Do manzelstva podla mna potrebujes obe 😉 aj lasku, pritazlivost, lebo bez toho jeden z vas rychlo zdrhne, ked to najde inde, lebo to nebude citit doma. A potrebujes aj rozum na taky krok, nie bezhlavo zo zamilovanosti vstupovat do manzelstva. Musi to byt pre vas oboch vyhodny obchod ako sa hovori.

stanulienkat
26. dec 2023

@mamamasama jaaaj, takych lasok az za hrob tu je na kazdu rozvedenu 10.😁

Podla mna z kazdeho trochu. Ale hlavne ten rozum. Kazda druha, co bola len z lasky je tu slobodna mamicka.

mamamasama
26. dec 2023

@stanulienkat preto píšem, že to musí byť súlad. Ak by som si mala brať chlapa len z rozumu, tak by som dnes nebola a mojím úžasným mužom.

zuzulka558
26. dec 2023

My sme z lásky a na rovnakej vlne 11 rokov skoro 🥰 z rozumu si neviem predstaviť a láska nikde alebo naopak

ivangeline
26. dec 2023
mikadooo
26. dec 2023

Vidíte to príliš čiernobielo. Vo veľa vzťahoch je aj láska, aj rozum. Vo veľa vzťahoch nie je ani jedno - láska vymenená za vášeň alebo za "len aby som neostala sama", alebo "kvôli deťom", aj keď sa kúšu ako psy, alebo kopec iných dôvodov, prečo sú ľudia spolu bez lásky. A tieto dôvody - ako vidíš - nie sú moc "rozumné" 🙂. Jednoducho nie sú len tieto dve varianty, ktoré ste si vy zvolili, skôr by som povedala, že to sú dva extrémy. Nuž a či vzťah vydrží? To nikto nevie - dôležitá je dôvera, ochota spolu pracovať na prekážkach, hľadať kompromisy, ale aj trebárs kompatibilita, často aj širšia rodina vie nasmerovať vzťah do záhuby.... Je to mega široká téma na to, aby sa dalo povedať že a) je správne, alebo b) je správne. Neriešte. Dôležité je na vzťahu pracovať a keď to jednoducho dlhodobo nefunguje, je úplne ok ten vzťah rozdeliť. Alebo aj ostať spolu, ak si niekto myslí, že tak je to lepšie 🤷.

makulienka1
26. dec 2023

Najlepšie je mať vzťah najprv z lásky a keď do vzťahu príde aj rozum, potom riešiť manželstvo.

sasesoe
26. dec 2023

Ahoj, ja by som povedala, že asi kombinácia oboch a hlavne vzájomný rešpekt a úcta. Resp je dôležité správne pochopiť, čo je to láska a nemýlite si to so "zamilovanie sa" a najmä so sebectvom. Rozum by mal tiež hrať istú rolu, ale zase nie vypočítavosť. Len skrátka nebyť naivná, že on sa potom zmení kvôli mne alebo že potom to bude inak/lepšie...

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
oli18
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
drakvak
26. dec 2023

Mne funguje manželstvo z lásky, ale vydávala som sa tesne po 30-ke a som rada, že som sa nehrnula do manželstva príliš mladá, vtedy by som si asi nevybrala muža vhodného na každodenný rodinný život, mala som iné priority. Asi netreba mať nereálne očakávania od manželstva, je také, ako si ho dvaja vybudujú, starajú sa o svoj vzťah a prispôsobujú sa novým udalostiam (hlavne narodenie dieťaťa a iné veľké zmeny).

stanulienkat
26. dec 2023

@makulienka1 Skôr by som súhlasila s úplne opačným názorom, pretoze častokrát ten rozum do toho manželstva ani nepríde. A len laska veru nestaci.

hindakus
26. dec 2023

Kamarátka má recept na trvalé manželstvo. Nechala ho postavit dom na svojom pozemku🙂 do ktorého on dal vsetky úspory, tak sa jej drží.

grof_monte_christo
26. dec 2023

V prvom rade ide o nás samých, či vôbec máme osobnostné predpoklady na život v dlhodobom vzťahu, ak nie, nevydrží nám manželstvo ani z lásky, ani z rozumu.

beata_k
26. dec 2023

Jedine ucta a respekt. To ostatne je omacka.

diewcatqoo
26. dec 2023

My sme obaja racionalne typy a nevrhali sme sa do vztahov po hlave, ale mali sme na partnera urcite kriteria. Dali sme sa dokopy z lasky. 10 rokov sme spolu zili nadivoko a potom sme sa z rozumu vzali. Stale tam je laska. Sme spolu 17 rokov a dufam, ze spolu zostarneme, lebo si neviem po svojom boku predstavit nikoho ineho.
Bez lasky, vzajomneho respektu, ucty, porozumenia a kompromisov ziadne manzelstvo nebude mat dlhe trvanie.

deti95060810
26. dec 2023

@hindakus to je ďalšia kategoria - chlap bez rozumu...😉

marca12
26. dec 2023

To je jedno,ci z lasky alebo rozumu. Musia sa stretnut dvaja ludia,ktori chcu pracovat na vztahu,manzelstve. Pre ktorych je dovera a ucta vo vztahu dolezita,ktori vedia,ze problemy budu a neriesia sa neverou a ignoraciou. Musia sa stretnut dvaja ludia,ktori chcu toho druheho na cely zivot a dokazu odolat nastraham v zivote a zostat verni.

makulienka1
26. dec 2023

@stanulienkat veď preto hovorím, že manželstvo až keď príde rozum.

simsalabim
26. dec 2023

Ja myslim, ze oboje. Zaklad je sa dobre poznat, mat podobne hodnoty a predstavy o zivote a chciet podobne veci. My s manzelom sme boli spoluziaci, roky dobri kamarati, pacili sa mi jeho nazory aj hodnoty, aj on sam. Iskra preskocila, az ked sme boli tesne po skonceni VS.

anita6666
26. dec 2023

Inštitút manželstva do pár rokov zanikne.

makulienka1
26. dec 2023

@anita6666 prečo si to myslíš?

terezka1947
26. dec 2023

@anita6666 nemyslím,existuje stovky rokov,prežije aj náš😆

terezka1947
26. dec 2023

Podľa mňa stačí mať toho druhého rád.
Tak obyčajne,normálne rád. A vtedy všetko spoločne zvládnu,lebo zvládnuť chcú,lebo chcú byť spolu,sú spolu radi,vážia si jeden druhého....jednoducho žiadna špeciálna veda,žiadne zbytočné filozofovanie.

annm81
26. dec 2023

Recept je jednoduchý - manželstvo z lásky v správnej miere. Nie cukríkovo zaláskovaná tak, že nevidíš triezvo, akého muža si berieš, ani chladno vypočítavá, že tento muž aspoň nechlasce a nebude ma doma biť.

Muž, ktorého poznáš, pri ktorom vieš, aké má nedostatky a dokážeš ich bez problémov akceptovať, ktorého veľmi ľúbiš, si ochotná pre neho robiť kompromisy a vieš, že jeho city sú rovnaké.