Ako zvýšiť chuť do jedla 20 mesačnému?

sivana09
4. jún 2021

Viete mi prosím niečo poradiť?
Môj malý nechce jesť absolútne nič. (Okrem toho, ked vidi oriešky, chipsy, cokoladu a zmrzlinu, to by jedol odnevidim donevidim)
Nezje polievky, nezje varene, ovocie, zeleninu, pecivo, jogurty, nic... Krmim ja, odmieta, kapsicky odmieta, sam to iba porozhadzuje po zemi a nezje nic. Takto cele dni, uz skoro rok a zhorsuje sa to. On by sa iba kojil stále a nic nejedol. Nervozny a ukricany je uz od narodenia, ale o to viac, keď je hladný. Otec nemá ani snahu, ani trpezlivost ho krmit.. nakrmi ho jedine babka... Ale s babkou nezijeme.. mne len vyťahuje tricko a pyta cecek.
Krmenie pri pesnicke, práčke, kosacke, psovi... Nic z toho nefunguje.
Máte skúsenosti s niecim na podporu/zvysenie chuti do jedla?
Odber krvi si neviem predstaviť.. len sa priblížime k ambulancii a je neudržateľný
Ďakujem

felicita027
4. jún 2021

Daj si do google food styling tips for kids skúšala si mu aj tak pripraviť jedlo?

sivana09
autor
4. jún 2021

@felicita027 ak myslis obrázky na tanieri, nie, neskusala. sice vzdy ked som bola bezdetna som sa na to tesila... Ale s mojim jedakom neni sanca. Vsetko hned vyhodi, odhodi, nezáujem.. prípadne ak ochutna, vypluje.. akoze z uplneho zufalstva to skusim, dala si mi trochu chrobaka do hlavy, lebo som myslela, ze som uz vyskusala vsetko.. ale nemyslim zial, ze to bude mat efekt

felicita027
4. jún 2021

@sivana09 skús nejak ho zabaiť, že mu urobíš napr. nejakého ježka a popritom nejaký príbeh si vymyslíš a uvidíš, možno ťa prekvapí a bude to fungovať 🙂 Mojim deťom to veľmi pomohlo, keď mali obdobie, že nechceli jesť zeleninu a ovocie.

domak2
4. jún 2021

@sivana09 no bohužiaľ budes musieť vydržať tie sceny a mlieko mu dat až po jedle a robit väčšie odstupy medzi kojenim. Ja som teda kojila do troch rokov, ale toto veru nie. Ak pri babke je, tak o chuť do jedla nejde, skôr o pozornosť. Daj mu jedlo pred neho, a tvar sa ze musis robit niečo iné na chvilku, nech skusa jest sam. Neprikladaj jedlu veľkú váhu, ked nechce v poriadku, daj mu to iste neskôr ale medzi žiadne mlieko. Ono to asi bude par dni boj, ale musíš sa tváriť ze ta to nevytaca.

hennyinnsbruck
4. jún 2021

Jemu netreba žiadne vitamíny... 🤪20 mes už chápe veľmi dobre. Kým dostane cecok jest normálne nebude.🤷‍♀️Prečo by mal? 😂

Ca v tom veku moja tiež nejedla. Prosila som ju, púšťala videa proste svet sa točil kolo jedla.
Jedna mamička mi poradila, nerieš. Decko vie veľmi dobre manipulovať s rodičmi cez jedlo.
A veru dala som na jej rady odvtedy je o 80%lepsie.

Položila som jedlo prednu, oznámila tu je (na jej detskom stiliku) a odisla. Neprosila neznervoznovala sa.. Nič.. Salám parky zješ zješ nie nie. Prišla na to ze nič to somnou nerobí a rozjedla sa..
Občas ju to chytí že nechce poviem ok nevadi. Postavím sa ze odpracem a už aj je......skúšala ma.. Ale ja som vyhrala.. A ked jest 2 dní nebude.. Neumre od hladu ver mi😉

hennyinnsbruck
4. jún 2021

A u babky je lebo pravdepodobne vie co si u babky môže dovoliť 😉a ze hádže na zem? .. Beriem a hotovo.... Mne moja asi 2-3x hodila na zem..viac nie. Zobrala som a smola. Keď budeš hladná zješ a nebudeš na zem hádzať.

marianarem
4. jún 2021

@hennyinnsbruck Co myslis, ze ma dieta z takej manipulacie, co tym sleduje? Chce pozornost, pocit samostatnosti a kontroly, alebo si vydobyt zabavu, oblubenu pochutku? Aj moj je slaby jedak, tak ma tato tema zaujima.

hennyinnsbruck
4. jún 2021

@marianarem ani nieže co ma z manipulácie.... Nie je to manipulácia v pravom zmysle slova.
Dieťa rastie, rozvíja sa... Skúsa co a ako získa. Úplne normálne.
Ci pozornosť, či čokoládu, skúša a skusa...
Uz je len na nás ako zareagujeme.
Ci budeme skákať ako dieťa píska alebo ukážeme kde sú hranice.

Tiež som si myslela najprv a sak ju nechám.. Ale ked som jej 3 jedla ponúkla a nič nechcela pohár trpezlivosti umna pretekol.. 😂

kristind
4. jún 2021

Presne ako píšu baby. Obmedzila som nočné mlieka. Postavila som pred svojho tanier a otočila sa k uprataniu riadu od varenia. A zlepšilo sa to. Nie je síce kojený, ale v noci ho uspával cumel od fľaše. Naplnil brucho v noci a cez deň nechcel jesť. Absolútne som vyradila chrumky a iné detské pochutiny hoc zdravé. Proste, buď jedlo, alebo nič. Dostane mlieko 1x nad ránom a cez deň normálne papá. Aj keď po troškách a častejšie, ale papá. Kvôli mlieku bol jednu dve noci rev, ale prežili sme a všetci sme spokojnejší.

selu11
4. jún 2021

Nám celkom pomohlo, keď som začala jedlo pripravovať s ňou a videla jeho prípravu. Keď mohla, dovolila som jej aby sa zapojila.

elizabet173
4. jún 2021

@marianarem ono ani tak nejde mozno o manipulaciu, dieta zistuje, ze sa cela rodina toci okolo toho, co jedlo, ci jedlo a tesi sa, ze je v centre pozornosti. Ked mu matka da najavo, ze jej je srdecne jedno, ci nieco zjedlo alebo nie (aj ked to tak samozrejme nie je), nebude sa dozadovat pozornosti nejedenim. Zisti, ze to nema zmysel. Len zriedkakedy maju s jedlom problem deti z rodin, v ktorych sa z jedla nerobi stred vesmiru. Nikto neriesi, ze dieta nejedlo, co mu dat, aby nebolo hladne, nerozprava sa,stale pred nim, ak nic nezje...jedlo sa pred dieta polozi, ak ho vypluje, hodi na zem, odide od stola, berie sa to tak, ze nie je hladne. Ziadna nahrada, ziadne piskoty, chrumky, do dalsieho chodu len voda. Jedlo neriesit, ziadne pesnicky, rozpravky, behanie za dietatom s lyzicou. A ak dieta zisti, ze nejedenim maminu vytoci, ziskava proti nej zbran a tomu treba predist. Nikdy nedat najavo, ze sme nestastni z nejedenia. Vela deti sa rozje v skolke prave preto, lebo zistia, ze nahradu nedostanu, ked sa nenajedia, budu hladne a potrestaju len same seba, ineho nie

hennyinnsbruck
4. jún 2021

@elizabet173 👍👍

dada0902
4. jún 2021

Ja to dobre poznám môžeš mu tam podľa mňa vytvoriť báz aký obrázok aj tak si nedá môj bol tiež riadny nejedak ani nevedel co mu vôbec idem dat a hneď hlava otočená a ani za nic okostovat polievku si vedel dat aj kašu presnidávku jogurt hrozienka piaratik parky musela som aj také dat aby niečo mäsové zjedol on bol tiež kojeny a fest kojeny aby ti začal trochu jest musíš mu nedať cicik on potom začne papať len nesmieš plaviť čím menej mlieka tým ti viac zje ja som mu davala potom len keď išiel spať dovtedy som mu ani cucnut nedala tak keď bol hladný trochu musel jest od 2 rokou sa to zmenilo zjedol viac

kath1210
4. jún 2021

@sivana09 mam 15 mesacnu rovnaku. Zvolila som tento postup. 1. Odkojenie 2. Po mesiaci od odkojenia odber krvi - zistena slaba anemia. 3. Podavanie kys salycilovej a pyridoxinu podla dr 4. Pomale znovuzavadzanie vsetkych jedal, nic medzi nimi ani nic ako nahrada sk obed odmieta, nechat vyhladnut do dalsieho jedla 5. Mlieko len vecer a v noci Zlepsujeme sa.

marianarem
5. jún 2021

@elizabet173 Princip je mi aj jasny, no v niektorych situaciach som aj tak trochu bezradna. Moj maly ma (pochopitelne) velke problemy s jedenim, ked sa mu tlacia zuby. Je to napriklad aj teraz, idu ocaky a uz pekne dlho, pocas dna mi aj referuje, ze "bolí ďasienko". Veci, ktore mal rad, su mu zrazu neprijemne v ustach. A je ich vela. Vidim to: ma chut, ide si dat, a potom ostane prekvapeny, co mu to robi v ustach, krivi pusinku, vypluje, casto ho az strasie, rukou a jazykom si snazi vysparat to neprijemne z ust. Nech robim, co robim, vzdy v obede nieco take je. Po nejakom case ma akoby uz podrazdene usta, nevie pozut ani to, co pred par minutami vedel. Zacne byt nervozny, osiva sa, casto aj zacne hadzat na zem asi z takej nejakej frustracie. Ja robim to, ze mu to vezmem, odlozim ho od stola, ale ked sa trochu ukludni pusinka aj on, este mu po troche ponukam, hoci aj mimo stola. Co mu nerobi velke problemy, to doje. Tiez sa ho snazim pri stole zabavit, aby mu cela vec bola prijemnejsia. Problem ale je, ze taketo zubove patalie unho netrvaju dni, ale skor tyzdne. To je uz dost dlha doba na vytvorenie zlozvykov. Co by si radila v takychto situaciach? Pride mi blbe zobrat jedlo a nechat hladneho, ked vidim, ze aj bol ochotny si dat, ale ma objektivny problem.

hennyinnsbruck
5. jún 2021

@marianarem skus nájsť jedla ktoré mu v tom období vyhovujú lepšie. Niečo mäkšie možno? Niečo čo nemusí moc zut... Šťavnaté... Atď..viac polievok... 🤷‍♀️ Chlebík na mini kocky nakrájať...

marianarem
5. jún 2021

@hennyinnsbruck Skusam, ale takmer vzdy mu nieco nevyhovuje, neviem preco, strukturou, tvrdostou, kyslostou (u ovocia). Polievky nepriehladne mu nikdy nechutili, iba vyvar. Ale aj ked papa nieco bezproblemove, napriklad cestoviny, po nejakom case ma uz aj z toho bolavu pusinku a zacne sa osivat a byt nervozny. Po prestavke zase ok.

elizabet173
5. jún 2021

@marianarem neviem, koľko má tvoje dieťa, ale ak mu idú zuby, tak by som to rešpektovala, môže ho to naozaj veľmi bolieť. Veď mu zase nepôjdu do päť rokov. Polievky môže, hlavne krémové a do tých sa dá všeličo prepašovať. Chlieb sendvičový, alebo okrájať kôrku, pyré, kaše a pod. Na druhej strane si sama odsleduješ, či sú to zuby alebo len vymýšľa, ak by mu nevadilo tvrdšie ovocie, alebo piškóta napr. Podľa toho, že ti dokáže povedať, že ho bolí ďasienko, typujem, že už mal dva roky, takže už by mal mať takmer všetky zúbky a podľa toho, že jedlo mimo stola doje v pohode, mám trochu pocit, že to bude viac o tom vymýšľaní.

elizabet173
5. jún 2021

@marianarem sorry, až teraz som si prečítala, že doje to, čo mu nerobí problémy, napriek tomu, by som mu už jedlo mimo stola neponúkala a v žiadnom prípade mu nedovolila hádzať ho na zem.

hennyinnsbruck
5. jún 2021
marianarem
5. jún 2021

@elizabet173 Ma 18 mesiacov, teraz idu ocaky, potom nas este cakaju zadne stolicky a snad uz bude pokoj a zostane nam co najmenej zlozvykov 🙂 No hadzanie na zem riesim odobratim taniera, pripadne aj chlapec dole od stola, len teda ked ma tieto zuby, tak po ukludneni dojedame, co dokaze zjest. Mam totiz dojem, ze nehadze, aby provokoval (robieva aj to), ale pride mi cely hrozne nervozny a ze uz ma toho zutia plne zuby. Tam mi pride blbe nechat ho hladneho za to, ze nedokazal zjest vsetko na jedno posedenie. Ja som jedak, ale manzel ked nie je v pohode, tak tiez je na etapy - ked nasilu zje naraz, tak mu je zle. Na druhej strane si uvedomujem, ze moze vzniknut zlozvyk a vymyslanie a ze 18mesacnemu mozno bude tazke vysvetlit, ze vtedy si mal zuby, tak si hento mohol, teraz iba vymyslas, tak nemozes. Preto niekedy neviem, kam z konopi, no uvidime...

magda15
Odpoveď bola odstránená
Zobraz