Dvojročné dieťa nechce jesť

26. aug 2020

Baby ja som už zúfalá... dieťa mi odmieta jesť obedy v podstate vždy mi zjedla malo ale aspoň kúsok zjedla.. teraz len sem tam poďobe šunku syr rožok ani ten rožok nezje cely
Ja si už neviem dať rady. Celé obedy len vyhadzujem, nedojedam po nej takze smerujú do kosa
Skúšam rôzne obedy aj hravo jej to naaranzovat na tanier a nič
Tak isto ani ovocie zeleninu vôbec mi nechce nič jesť teda občas ešte jogurt zje aj to len možno polovičku tegliku. Plakať sa mi chce už neviem ako jej to mám vysvetlit že musí jesť
Normálne ma to už vyčerpáva ako sa človek snaží a to dieťa nič nezje
Skúšala som aj croissant dať a zjedla len polovicu, nič nedoje celé. Keď vidím ako iné deti krásne všetko spapaju a moja nie. Ešte bude kričať bleee a odstrkovat jedlo že nechce.
Máte skúsenosť s nejakými vitamínami z lekárne ? Na podporu jedla...

chocolatte1
26. aug 2020

Keď jedáva, jedáva sama akebo obetujete spolu.
Niekedy stačí, keď dieťa vidí jesť ostatných a pridá sa...

nikpa
26. aug 2020

A koľko to takto trvá? Ja mam 2.5 ročného a máva takéto obdobia nejedenia, trva to tak 2 týždne a vráti sa k normálu. Máva to tak raz za 2-3 mesiace vtedy zje za den tak pol rožku a pobabre jogurt. Čokoľvek mu dam nezje. Neviem od čoho to závisí ale uz sa tym nestresujem.

babi81
26. aug 2020

skus nieco hrave pripravit spolocne s nou, nasa tiez mebola jedak, chcela akurat vyvar na obed a na veceru bielu cestovinu na ranajky 1keks s mliekom, po case to preslo nestresovala som ju, zacsla viac jest ked sme varili spolu

karmen118
26. aug 2020

pridávam sa, ja mám také deti dve a už neviem čo im navariť, aké jedlo pripraviť 😖, už len dúfam, že ako sa na jeseň ochladí tak sa rozjedia, inak neviem už čo s nimi 😔. Dcéra má 3 a pol a synátor 15 mesiacov. Ani predtým nejako veľa toho nezjedli, ale od júna je to extrém.

majamat
26. aug 2020

ja som tiez vselico na dceru skusala a nakoniec z toho bol priznak celiakie. netvridm, ze ju tvoje dieta ma, ale deti pri alergiach a intoleranciach mozu reagovat nechutenstvom. posleduj, ci nema nejake ine priznaky, pripadne poskusaj este neico,a k ti nieco vhodne baby tu poradia a ak yb to pretrvavalo dlho, bolo by dobre ju prekontrolovat, ci nema sniecim proble.

solange7
26. aug 2020

Jezis kiez by som bola znovu dieta a mohla jest vzdy, ked som zrovna jest nechcela. Ako strasne by som si to uzivala. 😀 Po 30tke si clovek uz musi davat pozor na to co zje, bud je mi zle, alebo sa vraciam z dovolenky o 3kg tazsia.

autor
26. aug 2020

@chocolatte1 samozrejme že spolu...

autor
26. aug 2020

@nikpa no v podstate od začiatku ako prešla na normálnu stravu

autor
26. aug 2020

@babi81 však som písala že som to skúsila aj hravo a nič

autor
26. aug 2020

@karmen118 no naša ani cez leto ani cez zimu 😅

autor
26. aug 2020

@solange7 no presne aj ja tak 😄 tie deti nevedia čo je dobré

dusankomoj
26. aug 2020

Ja som to mala z dcérou (malý pribinačik ako celodenná strava) išla som nariekať k známemu doktorovi a ten mi povedal,aby som jej nenútila! Že dieťa sa samé nevyhladuje na smrť. Prvý deň som nejedla spolu s ňou, druhý deň som zistila, že si vie zobraziť aj sama čo má nachystané! Nestal sa zázrak zo dňa na deň,ale keď nezjedla navarené,dojedla sa ovocím,alebo občas aj niečím nezdravým (piškóty, keksíky) Prežila😀

eva1990
26. aug 2020

My mame to iste, uz som zufala niekedy,

asia83
26. aug 2020

Moja pila v dvoch rokoch iba mlieko a mliečnu kašu s revom. Syn v roku je všetko, rozumej všetko. Prečo popierate individualitu každého dieťaťa? Prečo silou mocou niečo chcete zmeniť? Prečo čas strávený varením pre ňu nevyužijete inak, prečo vyhadzujete peniaze (jedlo)? Ja, keď som zistila, aká malá je (hneď v polroku), nedávala som jej obed, nič. Teraz má štyri roky, je vysoká, nie chudá, jedenie sa zlepšilo. Nezje toho veľa, ale už aj to málo čo zje, je úspech. Dajte tomu čas.

majamat
26. aug 2020

my sme takto bojovali asi od 14m, az kym dcera teda nepresla na bezlepkovu dietu., ona este prikrmy ako tak dobre papala a aj okolo 1r bolo este kratke obdobie, ked sa najedla fajn, no potom to skoncilo a niekedy mi za cely den zjedla 1 jogurt. este mala celkom rada cerstvu zeleninu a ovocie. nacistila a nakrajala som jej an tanierika ona cely den chodila a vyjedala. no nic tuhe. toto trvalo skoro do 2r. zrejme jej vadil lepok a takto si sama urobila bezlekovu dietu. preto sa to pred 2r o nieco zlepsilo a zjedla toho trosku viac, ale stale to bolo vlemi slabe. robila som jej aj jednohubky, zjedla jedno koliecko rozka. nasilu 1/4 krajca chleba bez korky a pod. varena strava, ked mala lepsi den, tak 3 lyzice ryze ( ktoru vzdy pytala ) s kuracim masom. len vynimocne si dala viac. a horsie dni nic, castopytala mucne sladke jedla,a le casto sa toho ani nedotkla, pripadne spala len vlemi malinko. rano cerealie snad 1 PL s mleikom, viac nezjedla. este mala obdobie, ked som do nej neico dostala, ked som ju zabavila,a le neskor to skoncilo. uz sa nedala opinkat. jedno obdobie mi ani mleiko ziadne nepila. a teda takto sme sa trapili do 3r. potom po vysetreniach ked mala 3r+8m a nasadila sa bezl. dieta, zrazu zjedla aj 2 velke krajce chcleba, bolo to normalne ine dieta.

samozrejme ako som pisala, nemusi mat kazde dieta takyto problem, pripadne mu moze vadit ina potravina. napr, asi najcastejsi alergen moze byt mlieko. len som torksu chcela rozpisat nas pribeh. teraz ma 9,5r a jedava normalne. je obcas vyberava,a le naje sa. nehladuje.

autor
26. aug 2020

@majamat ďakujem som rada za vašu skúsenosť

dusankomoj
26. aug 2020

@majamat celiakiu má aj moja,a tiež keď bola staršia podvedome vylúčila lepok.Vlastne doteraz jedáva niektoré veci bez chleba(praženicu,30dkg šunky s kečupom... Má ju diagnostikovanú cca od 8mesiacov a ja som jej piekla aj piškóty aj v podstate všetko.Ma 23rokov a ešte teraz jedáva nárazovo.

autor
26. aug 2020

@asia83 ale však ja nie silou mocou.. ani ju nenútim len si myslím že take dieťa by malo mat pestrú stravu ..
A to že varím pre ňu je snáď normálne nie ? Ja varím aj pre nás s mužom a samozrejme aj pre ňu...
dám tomu čas verím že sa to zlepší

asia83
26. aug 2020

Nikdy som nevarila extra pre dieťa. Je to, čo my. Dvojročné už duplom. Skúsila som obom rozmixovaný zemiak so zeleninou, trochu soli, dcéra ani ústa neotvorila, syna naplo. Tak prvý a poslednýkrát. Áno, mala by mať vyváženú stravu. A keď budete nad tým lamentovať, čo si pomôžete? Nič nezmeníte. Ja sa nevzrušujem nad tým, čo zmeniť neviem.

adamar
26. aug 2020

V tomto veku ani moja nejedla, ani nepila mlieko, teda jedla ale strasne malo, jednu dve lyzicky a sem tam daco drobne zobla. Prospievala normalne, nic jej nebolo, bola chudsia iba. Trvalo to hadam rok, moja mama zalamovala rukami, ze z coho zije to dieta. Potom utalo zo dna na den a zjedla by aj klince🙂 aj pribrala, ale zostala stihla. Nestresujte sa ak je inak v poriadku. Samozrejme denne som varila, jedlo normalne nabrala.

majamat
27. aug 2020

@dusankomoj je to veru zaujimave, ze dieta takto podvedome odstrani co mu robi zle. my uz takto nevieme pocuvatsvoje telo.

dusankomoj
27. aug 2020

@majamat no,a teraz mám malého syna a ten by nedbal žiť na kysnutých koláčoch! V tej dobe, keď bola dcéra malá,ani nebolo dostať toľko bezlepkových vecí a do obchodu som mala lekársky predpis😉

ckatka
27. aug 2020

Bežný dospelý človek potrebuje cca polovicu toho množstva jedla, ktoré reálne aj zje.
Dieťa proporcne ešte menej.
Jeden celý jogurt je pre dieťa dosť veľa, prečo trvate na tom aby ho.zjedlo celý? Jeden jogurt si dávam ja ako.dospelak, s 10x väčším žalúdkom ako dvojročné dievčatko.
Dieťa nie je debil a same si vie povedať kedy dosť. Dôležité je nedávat sladkosti chrumky piškóty a iné mlsky miesto toho. Nechať riadne vyhladnut a proste malé raňajky, malý obed, malá večera, max potom druhá nejaká večera pred spaním (par lyziciek jogurtu je.uplne okej).
Na smrť sa nevyhladuje.

autor
27. aug 2020

@ckatka nejde mi o to či zje cely jogurt alebo nie
Skôr o to že neje skoro nič a v kuse len to iste poďobe (šunka, syr, chlieb)
A zase aj tie dve lyžičky z jogurtu ju asi nenasýtia dosť to mi nevrav že sa naje z dvoch lyžičiek
A vidím že je nenajedena lebo furt je z toho aj podráždená a stále pýta “ mňam mňam” a chcela by len keksíky a blbosti
Málokedy keď sa normálne naje tak vidím že je spokojná nenervaci a nepýta ani keksik

majamat
27. aug 2020

@ckatka jeden jogurt pre dieta vobec nie je vela, zalezi od toho ci ho zje samostatne,a lebo s niecim. no samostatne moze klune zjest aj cely. jogurt nema tuhu konzistenci a nezasyti tolko, ako chlieb, ci pecivo, ak ma k nemu teda napr, rozok, tak samozrejme moze zejst menej.
nechapem preco porovnavas pre dospeleho 1 jogurt a teda pre dieta menej, ked dospely by zjedol kludne aj 3 jogurty naraz, keby chce. 1jogurt nie je akurat v porovnani s objemom zaludka dospeleho cloveka. jogurt ma do 150g/priblizne tolko aj ml a zaludok 500-1000ml.
dieta ma v 1r objem zaludka 240-260ml, takze dospely ma 2-3x vacsi zaludok, nie 10x ako pises. v 2r bude este vacsi ( mozno aj 300ml), cize 1 jogurt moze v pohode zjest.
netvrdim, ze ho treba nutit, ina regujem na tvoj nepravdivy argument.

ckatka
27. aug 2020

@majamat jasne ze môže zjesť celý jogurt...aj ja zjem tri kebyže chcem. Skôr ide o to, že kaloricky netreba.tolko...

ckatka
27. aug 2020

Keksiky a blbosti pri nejedavom.dietati doma vôbec byt nemajú. (Teda...ideálne pri žiadnom ale pri nejedakovi obzvlášť...).
Väčšinou sa to.robi tak, že dieťa posadíš.k.stolu s ostatnými, na tanier dostane (približne) to co ostatní a necháš ho samostatne jest. Keď nechce, dostane až zasa jedlo.spolocne s ostatnými. Nech by ako.revalo...
Náš malý mal tiež chvíľočku fázu, ze nejedol...ale robili sme to takto a fakt už na druhý deň pekne jedol s nami lebo som mu pripomenula či chce byť hladný ako včera...

fiafia
27. aug 2020

Moja ma 3,5 roka a trápime sa približne od roka. Neje ovocie okrem jablká, zeleninu, mäso veľmi málo, keď tak v polievke. Hlavne jedlo čistá príloha. Kase, jogurty, nátierky, lekvár, pečivo okrem rožka neje vôbec a takto by som mohla pokračovať... Skúšali sme po dobrom, po zlom, podplácanim, vyhrážanim a ona to proste do úst nedá, nič nové nevyskúša som zúfalá a verím,že niekedy ju to prejde. Nič okrem Céčka jej nedávam, krvný obraz na dobry

majamat
27. aug 2020

@ckatka no vsak ked dieta nechce, nedonutis ho, ale 1 jogurt kaloricky tiez nie je vela, ak nejedava skoro nic. ako som pisala, mne dcera tiez zejdla neikedy 1 jogurt za den. a nebolo to OK. bolo to ovplyvnene ochorenim a vobec nemala energiu. do 4r sa vozila v kociku, nechcela moc chodit, nevladala.

12kg dieta spotrebuje na bazalny metabolizmus okolo 3600 KJ/den ( to je energia potrebna na fungovanie organizmu aj v pripade, ze by dieta len lezalo ). ak dieta len nelezi, tak potrebuje okolo 5500KJ /den. 1 jogurt ma 350-800KJ ( odhadom )

prijmanie energie menej ako je potrebne pre bazalny metabolizmus je zdraviu skodlive. organizmu chyba energia a zvycajne pri nizkom prijme potravy aj dolezite nutricne zlozky potravy.

majamat
27. aug 2020

baby, este sa opytam, ako vam drobci rastu a priberaju? je to dobry ukazovatel vyzivy, ale je dolezita interpretacia. aj ked dieta nepribera ukazkovo 2,5k rocne, este to neznamena, ze je neico zle. rast by mal byt zachovany v priemernych cislach, ale vo veku 2-3r sa zacina prejavoaat genetika a z v tomto obdobi dieta zacina rast podla genetiky. preto sa moze zaradovat do svojej pozicie a moze narast aj menej,a ko je priemer.