Nechutenstvo trojročnej dcérky

vierasab
2. nov 2012

Ahojte babuľky, moja malá bola vždy dobrý papkáč. Vždy jedla čo sme pred ňu položili. Teraz sme cca 3 týždne po chorobe, mali sme zápal stredného uška, brali sme ATB Zinat. Je to už dosť dlhá doba a Sárka odmieta papať. Čo pred ňu položím končí odpoveďou "mne toto nechutí" neviem čo sa deje. V septembri sme nastúpili do škôlky a odvtedy pri každom jedle znie táto veta. Stále som si myslela, o.k. nechám ťa tak, šak hladné decko zožerie aj klince so slížami, teraz sa mi už situácia nepozdáva. Manžel je lekár a vylúčil nejaké ochorenie. Taktiež sme boli aj u pediatra a tiež sa mu zdalo všetko v poriadku. Preto malú nechávam tak, nechceš nejedz, šak hlad je najlepší kuchár. Ale už ma tá situácia dožiera. Len by jedla rajčinovú polievku a to aj pár lyžíc a to je všetko. Džemový chleba, palacinky, nič. Už neviem čo od dobroty, a tiež sa nechcem stať matkou, čo len vymýšľa čo decku do brucha. Prosím poradte mi, či ste už niekedy zažili takýto problém, lebo malá koľkokrát denne spapá len ráno mlieko, pár kúskov jablka, obed ani za živého, pár lyžíc polievky a nejaký malý jogurt a večer len trochu mlieka. Čo robiť? Nechať tak, alebo nejako riešiť? A prípadne ako? Nútiť ju nechcem lebo to by malo iba opačný efekt, ale zase nejesť celý deň tiež nie je riešenie, už som z nej zúfalá. prosím o radu.

xlucia
2. nov 2012

@vierasab nuz nepapa ti preto, lebo atb. jej znicili mikrofloru v creve. tym padom nema chut, netravi jej atd.
kup probio fix davaj tyzden jednu rano jednu vecer, dalsie tri tyzdne uz len po jednej tabletke
b komplex, dva tyzdne jednu rano a jednu tabletku vecer, potom dalsie dva tyzdne uz len po jednej
a kup melasu, davaj do caju ako med
uvidis ako sa ti postavi na nohy a zacne ti papat, len jej das crevka do poriadku
su deti, ktore ked beru atb. spamatavaju sa aj pol roka, takze vase tri tyzdne su stale ok. moj syn toto robil po crevnej viroze.
potom daj vediet,ako je malej. kludne aj do IP, ak nechces sem

angua27
2. nov 2012

ahoj,
ja mám toto s malým odkedy som prestala kojiť. častokrát, hlavne keď je chorý, tak za celý deň iba vypije liter mlieka. má dni, keď sa nevie dojesť a potom také, ako opisuješ Ty. neriešim. prospieva, priberá, je veselý, energiu má. možno skús nasadiť probiotiká. ATB sú hrozné v tom, že úplne rozhádžu mikroflóru v brušku. plus ak počas choroby menej papala, má možno stiahnutý žalúdok a nepociťuje toľko hlad.
ja tiež zastávam názor, že hladné dieťa zje všetko, ale verím, že Ťa to trápi. hlavne, ak Tvoja malá bola dobrý papkáč.

vierasab
autor
2. nov 2012

@angua27 no veď to, lebo čo pred ňu položím "mne toto nechutí" hovorím si fajn škôlkarske maniere, ale aby nepociťovala hlad, toto nie hento nie....tak aj trucujeme, ja zoberiem, zachvíľu chcem jesť donesiem to isté, prihrievam, zas nie, palacinky čo jedla takým fukotom....už 3 tt som ju nevidela sa normálne najesť, aj keď učiteľky v škôlke tvrdia, že tam papá...neviem už...

angua27
2. nov 2012

@vierasab, skús tie probiotiká, možno má naozaj z ATB rohádzanú črevnú mikroflóru.
a pokiaľ učiteľky v škôlke povedia, že zjedia, verila by som tomu. mne malý doma nezje žiadne ovocie ani zeleninu, okrem jabĺčka raz za týždeň. v škôlke podľa učiteliek zje všetko, čo na tanieri dostane. nikdy nič neofrfle a dokonca občas chodí aj na duplu. ak sa napapá malá v škôlke, máš istotu, že za deň mala tri jedlá. ak si dá na večeru iba jabĺčko, alebo jogurt, hladná určite nebude.
a neriešila by som prispôsobovanie jedálníčka. nerobím to ani doma. ak neviem, čo variť, opýtam sa malého, čo by si dal, ak nevie, navarím, na čo mám chuť ja. buď si dá, alebo nie. všimla som si, že v poslednej dobe, aj keď povie na niečo, že neľúbi, ale ak to varím čerstvé a cíti vôňe varenia, často si to jedlo dá. 😉 skús možno malú zapájať do prípravy jedla. príborovým nožíkom môže pidlikať zeleninku, pomáhať Ti miešať a mixovať. u nás toto celkom fajn zaberá. 😉

vierasab
autor
2. nov 2012

@angua27 no mi papáme, probiotiá, imunoglukán, martánkov.......vit C, no musím skúsiť všetko možné, budeme vymýšľať, skúsim ten príbor. U nás na otázku čo budeme variť je rajčinková polievka...to by jedla stále od rána do večera!

rubinka
2. nov 2012

@vierasab - ja by som skúsila zapojiť malú do varenia, ja mám 2 ročnú dcérku čo doteraz strašne vymyšľala a žila mi doslova len na slepačom vývare ale zistila som že ked varí so mnou potom už sa nevie dočkať kedy to aj spapá, teraz ma aj niekoľkokrát denne volá že podme variť 😀 dam jej to miešať a ona je celá happy 🙂

zuzi79
2. nov 2012

to ako by si hovorila o nás, my sme tiež brali pred 2 týždňami antibiotiká Zinat -dve za sebou, lebo mala na krčných mandliach streptokoka aj v nošteku a odvtedy vôbec nemala na nič chuť, a ona je dobrý papkáč (má aj pár kíl navyše), nič jej nevoní, nechutí, ak ochutná len pár lyžičiek. A aj schudla. Tiež v škôlke nechce papať, s čím doteraz nemala žiadny problém - a to už chodí do škôlky štvrtý rok. Ja som to riešila tak, že som jej po dobratí liekov ešte dokúpila probiotiká vo forme tabliet na ďalšie 2 týždne, a musím povedať , že asi tak 3 dni už sa začína približovať do normálu, prišla jej chuť do jedla, takže asi sa to v črevách už zregenerovalo. Tiež to vyskúšajte, doporučujem.