Prvé príkrmy

31. mar 2024

Ako ste dávali deťom prvé príkrmy? Každé 2-3 dni jeden druh zeleniny? A potom vymeniť za inú? Napr. 3 dni mrkva, 3 dni zemiak, atď? Alebo ste to kombinovali 3dni mrkva, potom 3dni mrkva+zemiak? Koľko druhov zeleniny (akej) a ako dlho ste dávali deťom, kým ste prešli na mäsové príkrmy? Pri mäse ste už kombinovalo mäso +zeleninu alebo tiež najprv len čisto mäso, až potom kombinácie? Mäso ste mixovali alebo len popučiť s vidličkou ako pri zelenine?

gabriela2952
31. mar 2024

Dávala som jeden druh zeleniny, keď už mala zavedené 4 druhý začala som kombinovať a mäso som pridala po mesiaci od zavedenia prikrmov... ja som jej všetko mixovala, od nejakého 8 9 mesiaca zje aj kúsky 🙂

dadka1997
1. apr 2024

Všetko ma svoj čas.. zacala som zemiakom prvy deň, pockala som 2 dni, potom som pridala mrkvu, zase som pockala 2 dni, potom zase som nieco ine pridala, alebo atd.. potom som obmienňala ..

milanemila
1. apr 2024

Davala som pri oboch detoch 3 dni jeden druh zeleniny a ked mali viac toho zavedeneho, tak kombinacie zeleniny. Masko nie samostatne, ale so zeleninou. Maso som mixovala/skrabala, zeleninu pucila.
Netreba sa naozaj ponahlat, krpcom dozrieva traviaca sustava a aj ked nam sa mozno zda, ze dokola jedia to iste, im to nevadi a kazda chut je pre nich nova.
Realne zacali obe deti jest tak poriadne prikrm az ako skoro rocne, dovtedy by som to nazvala ochutnavanie, nie plnohodnotna porcia jedla.

lelelienka
1. apr 2024

3 dni tekvica, 3 dni zemiak, 3 dni mrkva, potom som par dni toto miesala, potom zase 3 dni hrasok, potom zase miesane atd. Maso cca po 3 tyzdnoch, nedavala som samotne maso ale vzdy som ho primiesala k nejakej zeleninke. Uplne prve prikrmy som kupila jednodruhove hotove zeleninky, neskor som zacala varit aj doma ak som zohnala bio zeleninku. Tie z obchodu su prilis hladke, ale domace od zaciatku zasadne pucim, nemixujem, aby som potom nemixovala este pomaly v 2 rokoch ako tu na koniku niektore maminky co si deti zvykli…pozor na to. Teraz ma 7 mesiacov a uz ked je novy druh, tak to len primiesam do masovozeleninoveho mixu, nedavam uz samotne. Nastastie papa rad, prve 2-3 tyzdne boli take otukavacie ze este dopijal mlieckom, ale rychlo sme presli na celu davku bez mliecka. Vela ludi to nazyva ze je to “ochutnavanie”, u nas je to normalne papanie. Ze ma prakticky dokola stale tych istych “par” druhov (myslim v porovnani s plnohodnotnou dospelackou stravou) mu vobec nevadi.

lucia13022023
1. apr 2024

Ja som začala s mrkvou, nezabudni do každého prikrmu pridať olej alebo ghee maslo. 3 dní mal mrkvu, zjedol hneď všetko a pridala som zemiak. Robila som kombinácie od začiatku...potom som dávala tri dni napr zemiak a tekvica, potom mrkva cuketa, atď... Nech je to chutné. Pri potravinách ako hrách, brokolica a karfiol som dala aj mletú rascu.
Maso som davala až neskôr a aj to nie nejak často, sú mamičky co dávajú aj 5x do týždňa, ja som dávala len 3x a 20g mäsa na porciu kvôli bielkovinam.
Mixovala som všetko do hladká asi prvé 3 mesiace, potom som prešla normálne na kúsky, nebol problém ale sú detičky co s tým problém majú.