Prvé príkrmy - nestrávené jedlo, tuhá stolica

snowka85
4. mar 2016

Ahojte, synovi som zaciatkom stvrteho mesiaca zacala davat prikrmy (je na UM skoro od narodenia, zacali sme mrkva, cuketa, zemiak, karfiol, tekvica vo forme vyzivy - robim to redsie)
Po dvoch tyzdnoch spapa na obed schuti miesto mlieka aj cca 200 g. Mam dve otazky na mamicky, ktore uz presli zaciatkami s prikrmami a maju skusenosti.
Stolica mu vyrazne stuhla, vytlaci nieco, ale je vyrazne sucha a tuha. Pije menej mlieka, kedze papa miesto toho prikrm a vodu/caj nechce vobec, cize to bude problem, ale nemam ako do neho dostat viac tekutin. Mam pokracovat s prikrmami, alebo mam pockat a zacat s prikrmami neskor?

Druhy "problem" je, ze to, co vykaka vyzera tak isto ako to co spapa, cize ako keby kakal tuhu dehydrovanu vyzivu, vobec to nie je stravene, ani zmenena farba, nic, vyzera to ako vyzizva.
Stretli ste sa s tym? Znamena to, ze treba pockat, alebo je to pri zavadzani prikrmov na zaciaku bezne a upravi sa to?
Dakujem vopred za relevantne prispevky 🙂

jasminet
4. mar 2016

@snowka85 po zavedeni prikrmov sa stolica dietata meni. aj farebne podla jedla - ak mrkva, tak oranzova, ak spenat, tak zelena, ak cvikla, tak cervena - ale to ma aj dospely clovek... su jedla, ktore nedokaze stravit ani dospelak - napr. kukurica, tak cela nestravena prejde crevami.
ak nepije vodu, treba robit redsie prikrmy, viac polievkove, vyvar a podobne....

ze je jedlo uplne nestravene - to ako poznas, predpokladam, ze mixujes, alebo pasirujes... ci davas normalen kusy jedla?? 😕

sardinka335
4. mar 2016

@snowka85 aj moja mala vykaka taky isty prikrm aky zjedla...az si kladiem otazku či ju vobec krmiť kedze to take iste vykadi...takze je to v poriadku. Nema sa tam ,,čo upraviť,, lebo je to normalne - toto nie je problém. Robíš z komara somara. Ale chapem, ak nemáš skusenosti. Takze klud. Tuhá stolica a malo tekutin spolu suvisia...treba pridať vodu - po lyžičkách, poharikom s naustkom a často ponukat - aj po glgoch lebo sa ti zbytočne dehydruje. Ja davam prikrm a ešte ponuknem mlieko -60ml..max. 90ml...neviem či si to tak skušala. Normalne s prikrmamy pokracuj len proste zarad viac tekutin, ovocne presnidavky - napr. my mame tak ze rano flaša mlieka, medzi 9:00 - 10:00 ovocie, pripadne sa doje mliekom to uz proste vidim či ešte dat niečo alebo nie a potom prikrm plus doje sa mliekom, mlieko,kaša...mlieko je stale dolezita sučasť stravy.

pribinak
4. mar 2016

Zarad do jedálnička viac polievociek, urob to viac riedke
Dávaj taku zeleninu, ktora obsahuje vela vody: cuketa, tekvica, špenát, obmedzila by som asi mrkvu

A podla mna ste začali dost skoro s prijrmami

siska53
4. mar 2016

@snowka85 skusila by som vynechat na nejaky cas zemiak a mrkvu (mozu zapekat) a davala len to ostatne,co ste zaviedli a zatial pockala s novym chutami aspon 2 tyzdne.
Ak nechce pit,tak obedy rob tekutejsie,skor take polievkove.
Nas tiez velmi nechcel pit,tak som.mu robila tekutejsie obedy a do toho este podavala vodu lyzickou. A aj hocikedy pocas dna. Nas bol ale vtedy podstatne starsi.
Niekto kupuje aj take tie stavy - slivkova napr.,ta je proti zapekaniu.

A tiez si podla mna zacala skoro,co viem,u babatiek na UM sa davaju prve prikrmy ukoncenym 4.m.,cize zaciatkom 5.m. Nie zaciatkom 4.m.,traviaca sustava dozrieva postupne.

snowka85
autor
4. mar 2016

Dakujem, baby, pekne za rady a skusenosti.
Na odporucani viacerych pediatrov som presla na prikrmy (vraj cca od 17. tyzdna sa moze pomalinky pri UM).
Sama od seba by som sa tak nerozhodla bez konzultacie a hlavne to synovi velmi chuti a nema vobec problem s papanim prikrmov, len s vylucovanim 🙂 A ked nieco jeme my, tak nas hypnotizuje 🙂 je velky papkac, len som nevedela, ci ak to kakanie je bezne..
Vodicku skusim po lyzickach, uvidim, ci to vypije.
@jasminet davam tekutu vyzivu a kakanica vyzera ako vyziva zbavena vody, tak som rozmyslala, ci ma z toho vobec nejake ziviny, ked to vykaka take iste ako to spapa.
@ sardinka335 po prikrme uz nevladze mliecko, mozno zvazim znizenie davky prikrmu, aby aj nejake mlieko este vypil.

sardinka335
4. mar 2016

@snowka85 neboj bude dobre, dostaneš sa do toho...za ,,chvilu,, budeš vypražať rezne ako to uleti...a s tymi prikrmamy - dnes je tak a zajtra inak..o rok o dva zase bude ine sa tvrdit a tak dokola. Pri prvom dieťati som sa ,,nevedela dočkať,, kedy ho budem krmiť lyžičkou - čakala som ako na spasu kym ukončí 4.mes...pri treťom dieťati som uz leniva ako voš...prikrmy som začala az na konci 5. mes...v polke 6...a v pohode. Ziadne z deti nie je potravinovy alergik ani nebyva chore..klop klop...Bud rada, ze ti pekne papka. Ved ked niečo tak ti aj v poradni pediatrička poradi.

snowka85
autor
4. mar 2016

@sardinka335 dakujem, verim, ze to bude vsetko v pohodke neskor, prve dietatko milion otazok, ziadne odpovede 🙂
Skoda, ze ma syn takeho pediatra, ze robi poradne len raz za dva mesiace a ked chcem konzultovat, mam prist v ordinacnych hodinach pre chore deti 8-/ hm.. Poradne maju rezervovane do konca maja..

migrificka
4. mar 2016

My sme davali na zaciatok mrkvu so zemiacikom a kedze mrkva zapeka tak som pridaka neskor cuketu. No a to ho zas prehnalo. Treba skusat a sama zistis co je pre tvojho drobceka vyhovujuce.
Podla mna je u vas stolica v poriadku. Skus najemno nastruhane alebo rozmixovane jablcko a uvidis ze to bude lepsie ;)