Čo ste kupovali novorodencovi do postieľky?

18. aug 2022

Ahojte, prosím čo ste kupovali deťom do postieľky od narodenia? Už asi 2 týždne sa neviem rozhodnúť či kúpiť sadu s hniezdom a mantinelom kde je aj zladený vankúšik a deka lebo iba klasiku vankúš a paplón.

babovka2321
18. aug 2022

Vankus dietatko do 1roka nepotrebuje. S paplonom tiez opatrne pri malickych babatkach, radsej nejaka lahucka prikryvka, s ktorou sa nezadusi, ked si ju pretoahne cez hlavu. Ja som mala hniezdo, lebo sa mi tak aj lepsie polohovalo a zaroven som to hniezdo mala pocas dna v obyvacke na gauci. Inak ostatne veci mi prisli ako zbytocnost. Aj ten mantinel, aj tak sa mi maly obuchaval, ked zacal cestovat po postielke.

katkaseiner
18. aug 2022

moji mali vankus a paplonik ale uz by som isla radsej do hniezda a tenuckej deky... pripadne este mali taky spaci vak neskor... mojich zakryt je uplne zbytocne do dnesneho dna...

sisa0818
18. aug 2022

Nič .. všetko podporuje riziko sids.. žiadne deky ani prikrývky sa neodporúčajú , naša sla z perinky do spacieho vaku . Deku a perinku aj tak odkope. Kym necestuje po postieľke tak netreba ani ziadny mantinel . Až potom . Aj to najlepšie je len na tie “tyčky “ ale zas tak striktne to nedrzim , mame klasicky

elis248
18. aug 2022

Ja som mala mantinel iba na strane postieľky kde bola stena a ľahučkú deku alebo spací vak. Ostatné boli pre nás zbytočnosti. Pri mladšom som urobila hniezdo zo zrolovanej deky v obliečke z podušky. Stačilo to a lepšie sa to pralo ako klasické hniezdo.

janka1011
18. aug 2022

Nič, všetko sú zbytočnosti. Novorodenec je v perinke, tým pádom nepotrebuje nič iné, žiadny paplón a vankúš už vonkoncom nie. Mantinel sa hodí, keď sa už dieťa prehadzuje.

elis248
18. aug 2022

@janka1011 moji dvaja chlapci nechceli byť perinke od narodenia. Jedine deka alebo spací vak

patka06
18. aug 2022

novorodencovi do postieľky nič, len pod hlavu látková plienka
Zavinovačku sme nepoužívali, iba spací vak, cca od 6 mesiacov, keď som prestala dávať spací vak, som používala ľahkú deku.

elizabet173
18. aug 2022

@janka1011 nie každý novorodenec je v perinke, niektoré deti v nej nechcú byť

beata_k
18. aug 2022

A dalsia moznost. Moze ti postielku odmietnut uplne. Ja chapem, ze sa tesis, ale radsej dokupit postupne ako z toho mat lapace prachu.

anavixy
18. aug 2022

V ramci prevencie SIDS a bezpecnosti spanku sa neodporuca mat v postielke nic okrem spacieho vaku a monitoru dychu pod matracom. A potrebne nic ine ani nie je.

hennyinnsbruck
18. aug 2022

Matraz a plachtu.🤷🏼‍♀️

andreatytler
18. aug 2022

Autorka, V zime len spaci vak alebo perinku, V lete len pizamo. Ak kupis deku, najskor ju otestuj. Preloz par krat, priloz k ustam a skus ci sa ti da cez to dychat. Teraz je na trhu vela flisovych lahulinkych diek, ale oni nie su vobec priedusne. Najlepsie domaca strikovana z bavlnennej priadze s velkymi ockami.
My sme ani mantinely nemali. Postielka musi byt dobre vetrana aby sa dietatko neprehrialo.

@hennyinnsbruck, @anavixy Presne tak! Nielenze su to vyhodene peniaze, lebo to dieta to nepotrebuje, este k tomu je to aj nebezpecne.

selest
18. aug 2022

Novorodencovi len matrac, plachtu a chvilu perinku a neskor spaci vak..

selest
18. aug 2022

@andreatytler este dodam ze ked som uz davala deku tak dieta nohami oprete o celo postele ako je na obrazku a deka dole zasunuta pod matrac aby si ju nestiahlo na seba ani sa neposunulo hlavou pod nu.
Vsetky ostatne po kratkej dobe to aj tak vyhodis ked sa dietatko zacne pretacat a putovat po postielke a tiez mozu byt nebezpecne pre male dietatko. Pri parmesacnom som mala mantinel asi tri dni aj s cestou az som pocula v pestunke divne zvuky a maly o krk zaveseny na mantineli sa tam skoro obesil. A to som mala taky akoze bezpecny priedusny ak pritlaci nostek da sa skrz dychat.. Samozrejme x deti ma v postielke krasne hovadiny od vymyslu sveta a nic sa im nestane..

andreatytler
18. aug 2022

@selest Oni si vzdy najdu sposob ako sa pod tu deku dostat, alebo zamotat do mantinelu. Nas mal asi 2 mesiace a velmi malo pohyblivy, ale raz sme nezapali dobre spaci vak a v noci som ho nevedela najst. Panika... a on sa nasukal dolu do toho vaku, tak ze mu ani kusok hlavy netrcal. Fakt netreba sa spoliehat na ziadnu nahodu. Nic nie je iste. Nepoviem keby bolo treba robit neviemake drahe a zlozite opatrenia na zvysenie bezpecnosti... ale tu je to praveze naopak. Cim menej, tym lepsie.

gladys_07
18. aug 2022

Velmi dobre ti tu pisu. Nastajlovane fotky vyzeraju super ale su nebezpecne. Potrebujes dobry matrac, nepremokavu podlozku, kvalitnu plachtu. A usetrene peniaze mozes investovat do monitoru dychu, to bude najlepsia vec pre tvoj pokojny spanok.

Ak chces nejake srandy typu hniezdo, tak radsej do obyvacky na gauc na denne spanky. Podla mna zbytocnost. Treba si uvedomit ze babatko toto nepotrebuje (skor mu to skodi), kupujes to pre seba.

cimage
18. aug 2022

Ja som ziadne dieta nedavala do perinky. V zime mali vak. Posledna ma hniezdo, dobre sa v tom polohuje, inak nic netreba

dominikak4
18. aug 2022

Páperovú zavinovačku Jituli - https://www.jituli.sk/p/paperova-zavinovacka-kl... - malý ju zbožňoval, keď mal 4 m kúpila som 100 cm maxi perinku a na nej spáva dodnes, má ju ako hniezdo. Kúpila som si aj klasické hniezdo a doteraz je odložené v skrini, nebol v tom rád, perinu som využila aj ako hniezdo keď bola rozbalená.

dominikak4
18. aug 2022

ešte dodám, že mne sa dieťa narodilo v zime a v tej perinke mi krásne spalo, mimo nej bolo nepokojné, plus hneď modralo od zimy a to sme kúrili na 24, jednoducho mu v tom bolo dobre, teplo, obopínalo ho to a ako som ho zaviazala v momente spal a prespal aj tri hodiny, akonáhle bol mimo nej tak bol nekľudný a plakal. Veľmi dobre sa mi ho v tom polohovalo, pretože perinka držala tvar, dieťa necítilo zmenu. Perie je dobré proti zležanej hlavičke. Malý na tom spí aj teraz v lete a je to ok lebo perie je termoregulačné. Mala som aj obyčajnú zavinovačku, ale v tej sa mu moc nepáčilo. Určite si ju odložím pre prípadné druhé dieťa, bola to vynikajúca investícia. Zdala sa mi drahá a muž ma skoro zabil keď zistil čo to stálo, ale to je vec, ktorá sa z celej výbavy oplatila najviac.

andreatytler
19. aug 2022

@elizabet173 K tomu ze nie kade dieta je rado v perinke... Kanadske mamicky ani nevedia ze perinky existuju. Ked som zacala kupovat pred 3 rokmi vybavu, hladala som to, ale nikde ani stopy, vsade len spacie vaky. Niektore vaky mali take kridelka ktorymi sa dieta dalo zviazat, ale nas syn to tiez nemal rad. A tak som myslela ze je perinka prezitok z davnych cias a ze uz ani na Slovensku sa to nepouziva. Az potom som sem zacala viac chodit a citam ze perinky su na Slovensku stale popularne.

elizabet173
19. aug 2022

@andreatytler tiež si myslím, že klasické perinky sú trochu prežitok z dôb, keď bolo v domoch chladnejšie, ale môj nezniesol ani zavinovačku, skrátka žiadne obmedzenia. Na druhej strane viem, že sú deti, ktoré spia lepšie, keď sú v zavinovačke, tak, ako píše @dominikak4. Môj mal v nej amoky, takže spací vak od narodenia.

lenkakravcova
19. aug 2022

Ja som používala klinovy vankúš (proti refluxu), monitor dychu a spací vak.
Po 9mes tensiu malú dečku alebo taký mini paplonik tenucky iba po pás 80*80cm.

Mantinel mi bol zbytočný, rovnako tak na začiatok väčší paplonik alebo klasický vankúš či perinka. Zavinovačku som používala prvé mesiace takú voľnú, kde trčali nožičky, používala som ju ako oporu pri dojčení. Hniezdo som neskúšala ale asi by som sa bála ze si doň zabori hlavu, keď sa otočí nesprávne bokom a nebude vedieť samo späť.

dominikak4
19. aug 2022

@lenkakravcova ano... este som zabudla na klin. vankúš, ten by nemal chýbať, to mi kázali aj v pôrodnici kúpiť.

elizabet173
20. aug 2022

@dominikak4 ale nepotrebuje ho každé dieťa

lenkadenisa
20. aug 2022

@autorka ja som mala v postieľke mantinel od začiatku, malé obidve boli v perinke iba chvíľku, potom dečka alebo paplón, pod hlavou veľký vankúš, keď mali sople (takže vlastne na ňom ležali celým telom), v spacom vaku nechcela byť ani jedna vôbec. daj si čo sa ti páči, postupne zistíš, čo sa bábätku aj tebe páči