Ako podať okamžitú výpoveď?

3. jan 2024

Ako dať Okamžitú výpoveď? Treba dôvod? Alebo ako to funguje? Nechcem a nemôžem čakať 3 mesiace vo výpovednej.

zmrzlinka2021
3. jan 2024

Odist dohodou. Komunikacia so zamestnavatelom.

alchemilkazltozelena
3. jan 2024

Nepríd do roboty dostaneš absenciu a vyhodia ta

nika1971
3. jan 2024

Opi sa a chod do roboty 😀

beata_k
3. jan 2024

@alchemilkazltozelena To by som velmi neradila. Mozu jej dat nahradit financnu ujmu.

petronellla87
3. jan 2024

Len si pozri v zmluve, ci ak nezostanes pocas vypocednej doby, nemozu ti siahnut na posledny plat

alchemilkazltozelena
3. jan 2024

@beata_k podľa toho v akom odvetví robi...
Jej keď sa to tam hnusi a očividne tam už nechce ísť ani raz tak neviem čo iné sa dá poradiť

gelifil
3. jan 2024

jedine dohodou...dufat, ze obe strany maju korektne vztahy

gabika0825
3. jan 2024

Výpoveď dohodou jedine. Ale s tým musí súhlasiť tvoj zamestnávateľ. Inak musíš podstúpiť výpovednú lehotu, ak by si sa rozhodla počas výhodnej neprísť, tak ti môžu siahnuť na plat

veltraud
3. jan 2024

Ak davas vypoved ty a si zamestnana dlhsie ako 1 rok, vypovedna doba je 2 mesiace. Plynie od zaciatku nasledujuceho mesiaca. Ak chces skoncit skor, mozes poziadat o ukoncenie prac pomeru dohodou. Nie je to vypoved. Vypoved je jednostranny akt, nevyzaduje suhlas, dohoda predpoklada suhlas zucastnenych stan.
Ak by si prestala chodit do prace, za to ta nemusia prepustit. Ak to spravis a budu ti chciec spravit zle, mozu ta, praveze, nevyhodit a davat ti kazdy den Absencie. Tym padom za teba neplatia odvody a mozu ti kratit dovolenku (az do zapornych cisiel)...navyse, mozu ta penalizovat za nedodrzanie vypovednej lehoty, treba pozriet zmluvu.
Takze tvoje moznosti su: dohodnut sa na skonceni prac pomeru, k urcitemu datumu - mu - tu vsak potrebujes suhlas zamestnavatela. Alebo dat vypoved a akceptovat vypovednu dobu.

dadka1997
3. jan 2024

Vypoved dohodou, aj to zalezi od okolnosti, ma tvoj zamestnavatel ta ako nahradiť ? Ak nebude súhlasiť, chod na pn do vypovednej doby

viestta
3. jan 2024

Na to aby si mohla dat pravoplatnu vypoved s okamzitou platnostou musel by zamestnavatel zavazne porusit zmluvu alebo Zakonnik prace. Tebe ostava len ukoncit pracovny pomer dohodou alebo sa "nechat vyhodit" ked porusis zmluvu alebo Zakonnik prace ty.

chrobak7
3. jan 2024

Jasne to napísala veltraud. Pre ostatných - výpoveď dohodou NEEXISTUJE. Ide buď o výpoveď alebo skončenie pracovného pomeru dohodou. To sú 2 rozdielne veci.

Navrhni zamestnávateľovi ukončenie PP dohodou. Ak nebude súhlasiť, tak jedine dať výpoveď a vyčkať výpovednú dobu. Všetko ostatné sú špekulácie a obchádzanie ZP.

vulka
3. jan 2024

Okamžitú výpoveď môžeš dať zo zdravotných dôvodov. Samozrejme s lekárskym potvrdením a skutočným dôvodom, prečo tú prácu už nemôžeš robiť.

chrobak7
3. jan 2024

@vulka Ešte raz opakujem - okamžitá výpoveď NEEXISTUJE. To je okamžité skončenie pracovného pomeru zo zdravotných dôvodov. Nie je tam nikde slovo VÝPOVEĎ. Sú to 2 rozdielne veci, treba si to uvedomiť. To len ľudia hovorovo nazvali okamžitou výpoveďou, ale to je nesprávny pojem.

Pozri si Zákonník práce, najmä § 69

§ 69
(1)
Zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť, ak
a)
podľa lekárskeho posudku nemôže ďalej vykonávať prácu bez vážneho ohrozenia svojho zdravia a zamestnávateľ ho nepreradil do 15 dní odo dňa predloženia tohto posudku na inú pre neho vhodnú prácu,
b)
zamestnávateľ mu nevyplatil mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti,
c)
je bezprostredne ohrozený jeho život alebo zdravie.

vyrovnanaosoba
3. jan 2024

Ja som išla s ukončením pracovného pomeru dohodou k dňu...za zamestnávateľom, povedala som mu, že nemôžem už pracovať. A keď nepodpíše, pôjdem na PN. Ale do práce sa nevrátim. Hneď podpísal.

valeria_h
3. jan 2024

Dala si málo info..ako dlho tam pracuješ?

vulka
3. jan 2024

@chrobak7 Ano máš pravdu. ide o to jedno slovíčko. Ale na fakte to nič nemení. Ak má závažný zdravotný dôvod, tak ten PP môže skončiť okamžite.

chrobak7
3. jan 2024

@vulka Nemôže, musia byť splnené zákonné náležitosti - ešte raz pozri ten § 69.

vyrovnanaosoba
3. jan 2024

@vulka môže ukončiť hneď, ak zamestnávateľ o jej zdravotnom stave vedel a neposkytol jej vhodnú pracovnú pozíciu.

kikus7
4. jan 2024

Pojem "výpoveď dohodou" neexistuje. Existuje výpoveď zo strany zamestnanca alebo výpoveď zo strany zamestnávateľa alebo skončenie pracovného pomeru dohodou. Ak má zamestnanec zdravotný problém, pre ktorý ďalej nemôže vykonávať svoju prácu, resp. nie je zdravotne spôsobilý, dá zamestnávateľ zamestnancovi výpoveď zo zdravotných dôvodov (pokiaľ teda pre neho nemá inú (vhodnú) prácu).