Ako si nájsť prácu?

naty__
11. okt 2022

Ahojte, som absolventka SŠ, od septembra som na úrade práce. Potrebovala by som poradiť, ako ste si našli prvú prácu? Bola to práca vo vašom odbore alebo úplne v niečom inom? Mám maturitu, každý deň si pozerám ponuky práce ale neviem nájsť nič vhodné v mojom odbore a keď už niečo je, požaduje sa prax ktorú ako absolventka ešte nemám,príp. vodičák, ten tiež nemám. Ďakujem za každú radu🙂

miaumiauxc
11. okt 2022

@naty__ zo začiatku si veľmi ako čerstvá absolventka nenavyberáš. Zobrala by som prvú prácu, ktorá by sa mi ako tak pozdávala a ďalej by som sledovala pracovný trh.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
iwesska
11. okt 2022

Zobrala som prvu pracu v obore,co bola a za mzdu, ktoru ponukali. Bola nizka,ale brala som to ako prax. Najhorsie co moze byt je, ked absolvent SS pride na pohovor a zadre,ze pod 1000e v cistom nepojde🤦‍♀️ Hlavne by som nesla mimo obor,resp.nerobila nieco len aby som mala pracu,lebo potom si tazko uz najdes to,co chces,ked nebudes mat prax.

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
catlyn
11. okt 2022

Ja som zobrala pracu mimo obor, ani som si velke nadeje nerobila, ze by som sa zamestnala v obore. Co ale bolo dalej blbe je, ze tak som potom ani v buducnosti nemohla preukazat prax v obore a teda som sa i pri dalsich zamestnaniach stale viac uberala mimo moj obor. Uz som sa s tym zmierila, je skola bola trochu nanic, hoci slm povodne studovala s viziou zostat v obore.

engynka
11. okt 2022

Tak v prvom rade by som sa poriadne pozrela na svoje CV pripadne sa s niekym poradila idealne z HR oblasti.
Tiez je asi vhodne zamysliet sa ci v tvojom veku si predsa len nechces tu autoskolu urobit. Nikdy nevies ako skoncis a moze sa ti o 15 rokov pritrafit super robota s autom a budes si dorabat vodicak (toto sa stalo mojej tete ktora si robila cela nestastna autoskolu v 40 a obe deti mala uz takmer dospele).
Osobne by som napr prvu pracu co sa pritrafi nebrala. Lebo to moze byt napr praca vo fabrike a nakoniec zistis ze si tam pritrafena uz 2 roky a z rutiny sa tazko odchadza.
Hladala by som aj v nejakom pribuznom odbore. Ak teda chces zostat v tom co si vystudovala. Napr ak mas vystudovanu kadernicku a nevies najst robotu mozes zacat aj na recepcii v nejakom salone - aspon to ma suvis s tym co si studovala
Ako mlada zena bez zavazkov mozes zvazit aj prestahovanie do vacsieho mesta.
Tiez rozne urady ponukaju absolvenstku prax. Aspon ti to da jednu kolonku do CV a okusis si pracovnu moralku, prosteedie a kolegov a urcite sa aj nieco naucis.
Skus ist na veltrh prace. Popozeraj na nete ci neexistuju nejake OZ co pomahaju mladym absolventom. Mozes skusit aj nejaku charitu pre ziskanie praxe - lepsie ako byt len na urade.
Ale teda zaklad vsetkeho je CV a zdrave sebavedomie. Vela stastia

A k otazke ja som sla robit do hotela a teda robila som tam 2 roky dokym som si nasla nieco lepsie. Bola som tam spokojna ale predstava ze by som mala robit na smeny do noci ma desila. A bola to chyba mala som sa hybat v tom co som chcela.

kris_tin257
11. okt 2022

Zobrala som prvú prácu ktorá sa mi naskytla a v nej sa rýchlo vypracovala 😊 úplne mimo odbor ktorý som vyštudovala

buberova
11. okt 2022

Bola som na absolventskej praxi 6 mesiacov + 40 dní na dohodu... Bolo to v odbore, na životopise vyzeralo fajn že to bola prax na HR oddelení.. áno dochádzala som 45km tam a 45km späť a áno zarobila som myslím vtedy 160 či koľko €, ale myslím že to bol lepší štart do odboru ako predávať zmrzlinu (čo som mimochodom tiež po maturite robila)

marca12
11. okt 2022

@naty__ kludne posielaj zivotopisy aj tam,kde pozaduju prax. Posielaj aj tam,kde nikoho nehladaju. Pozri si firmy v okoli,co by ta zaujimali a posli zivotopis alebo chod osobne.

judar
11. okt 2022

@marca12 tam kde pozaduju prax zoberu aj tak prevazne toho co ma nejaku prax uz za sebou mimo skoly nez toho co ziadnu nema a ojedinele bez praxe sa da dostat na specificke pozicie len skrz znamosti a ak je to nejaka produktivne zameranie tak pozaduju este ktomu aj portfolio zrucnosti ...staci si spravit rozhlad ze vacsinou ani takych casnikov, kadernicky, nechtarky, vacsinou bez praxe proste nezoberu

vamajka
11. okt 2022

@judar neverim no v dnesnej dobe by sa pre casnika a kuchara aj potrhali

marca12
12. okt 2022

@judar zoberu aj bez praxe a nemusi to byt ani po znamosti. Treba skusat a nehovorit si dopredu ako sa to neda.

retep00
12. okt 2022

Choď na absolventskú prax. Na úrade práce ti niečo vyberú. Nazbieraš tam nové vedomosti, oťukáš sa, niečo málo si zarobíš ale hlavne získaš tú toľko žiadanú prax. A čo vieš, možno motyka vystrelí, zapáčiš sa im a nechajú si ťa.

retep00
12. okt 2022

@marca12 presne tak, mňa tiež zobrali bez praxe a pritom som mala konkurenciu vysokoškoláčky 2.stupňa s 10 ročnou praxou. Nájdu sa aj takí zamestnávatelia, ktorí chcú dať šancu mladým a apropo, za stredoškoláka bez vš platí zamestnávateľ menej, takže je to preňho aj výhodnejšie.

liloastitch
12. okt 2022

Prácu som mala hneď v odbore aký som študovala, pracovných miest bolo veľmi veľa voľných, keďže sa jednalo a manuálnu prácu, mohla som si vyberať . Keby aj nie tak my sme ako absolventi školy mali možnosť ( niekedy to bola aj povinnosť) zamestnať sa v školskom podniku, zmluvu o budúcej zmluve sme mali podpísanú ešte v prvom ročníku SŠ. Lenže to bolo slabučko platené oproti iným pracovným ponúkam .
V odbore som nakoniec nezostala, neskôr po materskej som prešla rôznymi pozíciami a teraz si robím vhodnejšiu školu lebo chcem neskôr podnikať.

arielqa
12. okt 2022

Vyber si prvú prácu, ktorá ti bude vyhovovať, je dosť pracovných ponúk kde je písané, že príjmu aj absolventov......a pozeraj stále prac.fóra, či tam nebude vyhovujúca praca......prípadne sa skús informovať na ÚP na absolventskú prax.

gabika0825
12. okt 2022

@naty__ No podľa toho čo si vyštudovala, ak máš obchodku, využi určite absolventskú prax na úrade prace. Ale asi to je aj na iné odbory. Máš to zadarmo a ešte aj platené, len podmienka je nemať žiadnu inú pracovnú zmluvu niekde. Ale je to myslene na tpp. Čiže brigádu si popri tom môžeš najst. Ja som bola hlúpa že som to nevyužila, ak už máš odrobený nejaký čas na tpp tak už si ju musíš zaplatiť lebo ti padá nárok na prax. Čiže určite to využi lepšie sa ti bude hľadať praca v tom odvetvi čo si študovala.