Budú musieť mať učiteľky na prvom stupni vysokoškolské vzdelanie?

26. jan 2022

Je to pravda, že sa ide meniť zákon a učiteľky prvého stupňa budú musieť mať VS vzdelanie?

irusa
26. jan 2022

a čo doteraz mať nemuseli ????

madono
26. jan 2022

veď to musia mať aj teraz.

crystal333
26. jan 2022

Ak chceli učiť,to museli mať aj doteraz.

jannies15
26. jan 2022

Museli mať aj doteraz a to, že učili nekvalifikovane, je už iná vec. Azda nemôže na prvom stupni učiť nejaká žena s priemernou strednou školou. Dosť, že v MŠ to stačí 😖

kacena4
26. jan 2022

ano zakon sa upravoval od 1.1. e vsetci ucitelia museli a musia mat VS

hefo
26. jan 2022

@jannies15 Chceš, aby aj pre učenie v MŠ bola požadovaná vysoká škola? A učiť za tie platy bude kto? Však výuka v MŠ, to nie je žiadna neurochirurgia, to by mala reálne zvládnuť prakticky každá matka, čo vedela vychovať pár svojich detí. A na pedagogickej SŠ sa o tom vzdelajú dosť.

heln
26. jan 2022

@hefo chod do knihkupectva, najdi velku tucnu knihu s nazvom "Vseobecna didaktika" a udri sa s nou po hlave.

heln
26. jan 2022

asi dva roky do zadu novelizovany skolsky zakon a vyhlaska o kvalifikacnych predpokladoch. staci hodit do googlu.

lenqua_12325
26. jan 2022

@heln 😅🤣🤣🤣🤣

heln
26. jan 2022

@hefo prepac, nechala som sa uniest..... prakticky mozno, ale teoreticky nie.... preco si vsetci myslia ze ucitelka v ms, resp. vychovavatelka v skd nic nerobi, len sa s detmi hra a chodi na slniecko?
ved to nie je holubnik.... metody, formy, ciele, fazy, rezim, standardy, ved to nie je vsetko dane len tak pre srandu kralikov.

ivka185
26. jan 2022

A do teraz co mohla ucit aj upratovacka,samozrejme ze musi mat vysoku skolu,dokonca aj v skolke uz je potrebna. Obidve deti mam ucitelov a samozrejme ze maju VS.

benit
26. jan 2022

A doteeaz tam ucili kucharky? Nechcem sa ich dotknut. Aj doteraz bolo potrebne vs vzdelanie. V ms je este moxne mat aj sš ale uz sa dsvno hovori, ze aj tam to bude povinne. A bolo by to dobre. Ked vidim u nas tie zrny ako z upratovaciek sa stali po nadstavbe ucitelky a uroven klesa.

elizabet173
26. jan 2022

@heln preto si to myslia, lebo to nikdy nerobili, ale na druhej strane má pravdu v tom, že keby bola podmienkou VŠ, tak sa im polovica učiteliek na to vybodne, aby študovala toľko rokov a mala potom mizerný plat a toľko detí sama na starosti, bez asistentky, kedy si nemôže od nich ani na WC odskočiť
@benit, úroveň aj klesať bude, stačí sa spýtať študentiek na VŠ, koľko z nich má v pláne nastúpiť do MŠ po promóciách. Časť z nich potrebuje diplom a zamestná sa ako asistentka za dvojnásobný nástupný plat, časť ide robiť do pohraničných oblastí, kde dostanú oveľa viac za opatrovanie dvoch detí a zbytok možno nastúpi do škôlky, motiváciou môže byť celkom sympatická pracovná doba a možnosť sa venovať vlastným deťom. Kým nebudú pre učiteľky v MŠ vytvorené lepšie podmienky, nebudú ohodnotené adekvátne tomu, že sa starajú o živé bytosti, tak sa nebudú o miesta v MŠ biť tie najlepšie.

elizabet173
26. jan 2022

@ivka185 VŠ v škôlke nie je potrebná

benit
26. jan 2022

@elizabet173 ale ved o to ide, ak maju vš, tak su aj platovo na tom lepsie. Ved pre vsetkych pedag.zamestnancov plati rovnaka tabulka. Sestra je v ms, ma vs a 1.atestaciu. urcite je na tom lepsie ako baby so sš a este nie su ochotne si robit ani atedtacie a zbierat kredity.( dnes uz len absolvovat vzdelavania)

poopsie
26. jan 2022

Už len vyriešiť z kade budú brať € na výplatu, lebo tabuľkovo učiteľka v MŠ so SŠ je lacnejšia pracovná sila pre mesto /obec... Stretla som sa s tým aj v škole, keď mi vedúca vravela, že nehrozí aby niekedy zobrali vychovávateľku s VŠ..

baskustek
26. jan 2022

Asi myslíš učiteľky MŠ, tie zatiaľ nemusia mať VŠ. Učiteľky na 1. stupni musia mať mgr.

heni79
26. jan 2022

@heln V príspevku od @hefo si asi prehliadla záver. Že na pedagogickej SŠ sa vzdelávajú dosť. Iste, matka nie je kvalifikácia na učenie v MŠ.

elizabet173
26. jan 2022

@benit to mi je jasné, ale porovnaj si, aký plat má absolvent inej VŠ a je pravdou to, čo píše @poopsie, že v dnes dajú prednosť učiteľke so SŠ, lebo majú nižšie náklady. Hrozné, ale bežné. Okrem toho, VŠ predškolská a elementárna pedagogika síce nadrví budúce učiteľky kvantom teórie, ale tie, ktoré nemajú strednú pedagogickú školu, ale majú gymnázium, sú v praxi často stratené. Mám veľmi dobrú kamarátku, ktorá pracuje roky ako riaditeľka MŠ.

benit
26. jan 2022

@elizabet173 ja robim v skolstve, na 1.stupni. mne ndmusis hovorit o plate. Mam vyse 20 rocnu prax, 2 atestacie a 60krefitov a plat bieda. Len hovorim, ze tou vs by mali sj plat vyssi. Dcerina kamoska terwz robi v ms. Je druhy rom po skple, chodila do modry, co je ako super skola. Uz vystriedala 4 ms, neschopna nicoho ani len strazenia.

poopsie
26. jan 2022

@benit tak ale to je potom chyba v danej osobe a nie v škole, taká osoba by mohla mať aj dve VŠ, pre prax nepoužiteľná.. Ja som napríklad študovala na umeleckej škole, pokračovala som aj na výške, no štval ma nezáujem učiteľov učiť.. A to mali všetci Mgr.

alchemilkazltozelena
26. jan 2022

@hefo ty si tak tupy az do boli.... ze kazda matka... si zabil chlape 👎👎👎👎 nemas o tom ani ŠAJNU

hefo
26. jan 2022

@alchemilkazltozelena Zato ty si múdra a kultúrna aj za troch.
Každopádne moja manželka má pedagogickú SŠ a nejaké roky praxe v MŠ a myslí si to isté. To, čo komplikuje výuku v MŠ je byrokracia, ale prežúvanie stohu papierov nijako nezlepší schopnosť učiteľky pracovať s deťmi.

autor
26. jan 2022

@baskustek áno, myslela som učiteľky v MS.Mozno to je kačica, ale vraj si budú musieť robiť VS v tom prípade tiež neviem kto tam bude pracovať za tie platy

alchemilkazltozelena
26. jan 2022

@hefo tak mudrejsia som nez ty... toto napisat ze kazda matka... mal si napisat ze kazdy kto ma ukoncenu strednu pg skolu... lebo dat kazdej matke na starost 25 deti so vsetkym co k tomu patri je poriadna odvaha

hefo
26. jan 2022

@alchemilkazltozelena A čo konkrétne také tajomné sa na tej pedagogickej učí, že bez toho by sa 25 detí pozabíjalo, alebo by sa im niečo hrozné stalo?
Videl som už niekoľko takých učiteliek, ktoré by radšej nemali k deťom ani púšťať, asi to vzdelanie za moc nestálo. A prečo sa didaktiku a pod. neučia povinne všetci budúci rodičia, však tí dokážu dieťaťu uškodiť oveľa viac...

baskustek
26. jan 2022

Autorka, keď budú mať vš, budú mať lepšiu kvalifikáciu a aj lepší plat podľa tabuľky

poopsie
26. jan 2022

Prosím ťa, to už sa šuškalo pred 5 rokmi 🤣a veď by im nemal kto robiť.. Niekedy sú na tom tak zle, že zoberú nekvalifikovanú osobu.. Napríklad asistenti pedagóga tiež nemusia mať pri nástupe vzdelanie, musia si ho do dvoch rokov dorobiť a prosím pekne,oni učia dieťa s diagnózou! A to je podľa najnovších smerníc všetko v najsamlepšom poriadku

elizabet173
26. jan 2022

@hefo nie je to nič tajomné, pedagogika, psychológia, to súhlasím, že by mali niečo z toho vedieť aj rodičia. Ak by si sa nudil priveľmi, môžeš si stiahnuť nejaké metodiky, pozrieť štátny vzdelávací program pre predprimárne vzdelávanie, aby si mal poňatia, čo s deťmi robia, oni ich totiž nestrážia, ale učia. Budeš dosť prekvapený, že uč. v MŠ má dosť široký záber, nie je to síce kvantová fyzika, ale ani wellness.

alchemilkazltozelena
26. jan 2022

@hefo na tvoje hlupe otazky sa neda ani odpovedat 😐 opytaj sa svojej zeny co sa ucila na strednej a nezapajaj sa do diskusii o ktorych nemas ani ponatie, lebo sa len strapnujes