Existuje seriózna práca na doma?

kittyna5
23. feb 2021

Dobrý deň,
Neviem nikde nič nájsť, tak sa chcem skúsiť spýtať tu. Existuje nejaká seriózna práca z domu popri RD? Nie Avon a pod., žiadne vyrábanie niečoho, skôr administratíva. Ak viete poradiť, budem vďačná 🙂

nafka0483
23. feb 2021

@kittyna5 Existuje a je ich celkom dost. Vsetko zavisi od toho v com si kvalifikovana, v com mas prax, skusenosti, ake zrucnosti, vedomosti vies ponuknut. Napis ohladom toho viac a budeme vediet viac poradit.

ivkazba
23. feb 2021

A čo si robila predtým? Nejakú administratívu? Svoju prácu nevieš robiť z domu na nejaký skrátený úväzok? Prípadne učiť cudzie jazyky online, doučovať študentov nejaký predmet, robiť nejaké školenia online, účtovníctvo, programovať, .... ťažko radiť keď nevieme čo vieš. Inak týždenne je tu táto diskusia viac krát, skús ich prelúskať, všade je o tom čom som písala a o tom, že píše nafka (že nemožno poradiť niečo konkrétne, keď nevieme čo vieš). Ale keď nechceš MLM ani žiadny handmade, tak viac menej to čo som písala.

anjelicek26
23. feb 2021

Doucovanie je seriozna praca na doma..ale to treba vediet. To iste uctovnictvo, programovanie, blogger... ja pracujem teraz s domu, ale je to len docasne vzhladom na to, ze lockdown... teda pracujem s domu s dvojmesacnou prestavkou uz rok 😂

sissy27
23. feb 2021

@kittyna5 samozrejme, že existuje. Ale pri všetkej úcte, ak by si mala na takú prácu predpoklady (vzdelanie, schopnosti, prax), tak tu táto diskusia...

kittyna5
autor
23. feb 2021

Mám OA, cca 5 rokov prax v administratíve, prevažne na pozícii asistent riaditeľa /GR, práca s PC, MS office na pokročilej úrovni, e-mailová a telefonická komunikácia, aktívny šofér.
@ivkazba nie nedá sa z mojej práce pracovať z domu bohužiaľ a zrušili mi aj prac. miesto, takže po skončení RD mi dajú výpoveď. Ďakujem za radu, pozriem aj iné diskusie 🙂

sissy27
23. feb 2021

@kittyna5 *tak tu táto diskusia nie je...

ivkazba
23. feb 2021

@kittyna5 nuž viac menej potom asi len to čo som písala, aj v diskusiách iných myslím že iné nenájdeš (ak teda stále hovoríme o tom, že nechceš mlm ani handmade, čo ja osobne plne chápem). Keď vieš, že príde o prácu, tak možno skús porozmýšľať nad tým, čo iné by si mohla robiť, nielen teraz, aj do budúcna a pustiť sa touto cestou už teraz. Niečo, čo by ťa bavilo, čo by si sa vedela naučiť ak to teraz nevieš a čo by ťa samozrejme aj uživilo. Je veľa žien, ktoré práve na RD či po nej zmenili úplne svoje povolanie či začali podnikať.

kittyna5
autor
23. feb 2021

@ivkazba presne takto nad tým uvažujem aj ja. Buď niečo začať teraz a po RD sa tomu venovať naplno, alebo teraz začať s učením sa niečoho nového a potom to využiť v novom zamestnaní. Odrádza ma jedine táto blbá "korona doba" keď človek nevie čo bude zajtra a či bude mať prácu. Nieže sa pre niečo rozhodnem a potom z toho nič nebude, keď je situácia aká je a dožvie do kedy bude

ivkazba
23. feb 2021

@kittyna5 premýšľaj nad tým, čo by si chcela alebo mohla robiť a venuj svoju pozornosť tým smerom. Nepremýšľaj nad koronou. V prvom rade, negatívne myšlienky nikdy neprinášajú pozitívne veci. A v druhom rade, korona obmedzila len niektoré oblasti práce a života, nie všetky. Ja sa napríklad živím koučingom a komunikačnými tréningami, keď začala korona pred necelým rokom, všetci klienti mi stopli dohodnuté termíny. Okej, báli sme sa viacerí. Niektorí mi v priebehu roka povedali, že ani v 2021 neobnovia termíny, pretože prišli o zisky (čiastočne chápem, ak je treba šetriť, vzdelávanie je jedna z prvých vecí, kde sa škrtá). Ale napríklad teraz už vôbec necítim, že by bola korona, dokonca mám nových klientov, akurát sme koučing presunuli do online prostredia, detto aktivity pre väčšie firmy ktoré robím. Základ je nezačať nariekať a "nejančiť". Takže kašli na koronu, nenechaj aby ťa obmedzovala. Ak máš tieto myšlienky, ísť týmto smerom, tak sa im venuj a choď do toho.

hanka1674
23. feb 2021

No neviem, dnes pokiaľ nemáš známosti ,tak serióznu prácu na doma nájdeš len veľmi ťažko :/

sima338
23. feb 2021

Určite existuje, môj bývalý muž takto zamestnával svoje asistentky, mal asi 3, všetky robili z domu, lebo mali malé deti alebo si takto z domu privyrábali, vyhovovala im práca z domu a reálne sa videli možno 2-3 krát do mesiaca, keď náhodou bolo treba sa kvôli niečomu stretnúť a niečo vyriešiť osobne. Nešla by som do MLM ani rôznych pofidérnych akože prác, kde od teba väčšinou žiadajú nejakú prvotnú investíciu alebo kde ti nevedia garantovať ani nejakú základnú mzdu, lebo ti povedia, že zarobíte si podľa šikovnosti. Ono to nie je jednoduché nájsť takúto prácu, presne ako píšu kočky, vačšinou je to o známostiach, že ti niekto takú prácu dohodí alebo ponúkne.

nafka0483
23. feb 2021

@hanka1674 Podla mna potrebujes znamosti len na take "neurcite" bezne prace, ktore moze robit "ktokolvek".
Ak mas nejaku specialnu kvalifikaciu, nejake vynimocnejsie zrucnosti, nieco co je na trhu prace cenne, tak nie je az taky problem s pracou na doma.

Priklad:
asistentka, administrativa, papierovacky - kolko ludi to vie/moze robit?
versus
prekladatelka do cudzieho jazyka (s okruhlou peciatkou) - kolko ludi to vie/moze robit? Jednak jazykove zrucnosti, odborne vzdelanie ohladom prekladov, odborna skuska, okruhla peciatka

ivanka12311
23. feb 2021

Hlavne nenechaj nachytať kadejakými Forever,Betwere,Herbalife.... 🙏čo v praxi znamená najskôr to spropagujem vychvalim do nebies aké je to super... nanutim svojej rodine a na tom zarobím 🤦

ivkazba
23. feb 2021

@nafka0483 súhlasím. A myslím si, že argument "bez známosti to nejde" používajú najmä ľudia, ktorí si prácu nevedia nájsť pretože až tak dobre svoju prácu neovládajú, nekomunikujú dobre, ide z nich pesimizmus a pod.

nafka0483
23. feb 2021

@ivkazba Casto to vidavam aj v situaciach - vyucena predavacka, robi 10 rokov v obchode alebo za pasom vo fabrike a stazuje sa, ze neda a najst dobre platena praca avsetko je len o znamostiach.
Bohuzial - kedysi to mozno stacilo, rezim fungoval inac, ale teraz ked clovek chce dobre platenu pracu a nejake benefity (home office, bonusy...), tak musi za to nieco ponuknut. Musi sa odlisit od ostatnych, niecim vynikat, aby bol pre zamestnavatela atraktivny.
Konkurencia je vsade, cize ak neviem, nemozem, nie som schopny urobit nieco viac a nejak sa odlisit, tak mi ostavaju len tie "bezne" "obycajne" prace za minimlanu alebo priemernu mzdu.

ivkazba
23. feb 2021

@nafka0483 áno, presne. Problém je ten, že ľudia, ktorí nemajú čo ponúknuť (pretože jednoducho na sebe nepracujú a nerobia nič navyše alebo na to nemajú kapacitu) zväčša nemajú sebareflexiu a ak ich niekto predbehne, tak nevidia reálne dôvody, v čom je ten človek lepší. Ja som napríklad zažila veľa ľudí, ktorí pracovali v mojom tíme a povedali, že chcem byť riaditeľ, vždy som každému dala šancu. 8 z 10 ustúpilo keď zistili, čo pre to musia urobiť a čo to obnáša. Lebo mysleli si, že stačí že sú v tíme služobne najstarší a pôjde to.

vollino5
23. feb 2021

Existuje, len je otázka, či máš na ňu kvalifikaciu a vedomosti, prax. Také tie práce na dome, ktoré "možu robiť všetci" sú vačšinou nejaky podfuk alebo ozaj katalogovi predj a ine blbosti :D čiže stavať treba na tom, čo vieš hlavne 🙂

nafka0483
23. feb 2021

@ivkazba Veru... ja chapem, ze kazdy chce zit slusny zivot, ze nechce preratavat kazde euro a pod. Ale v sucasnom rezime a fungovani sa neda cakat, ze budem operator pri pase bez poziadavky na vzdelanie a nejake dalsie zrucnosti, skusenosti a ze budem zarabat tolko, ze budem mat dom, auto, dovolenky, vylety, restauracie. A ze taketo veci pridu bez tvrdej prace (neustale sa ucit nove veci, jazyky, doplnat vzdelanie, rekvalifikacia...).
Tiez som mala kolegyne, ktore ocakavali kazdorocne zvysovanie platu a postup na seniorskejsie pozicie, len preto, ze su vo firme uz dlho. A ked postupil niekto sluzobne mladsi, alebo dostal zvysenie platu, tak sa citili urazene, lebo oni su tu dlhsie. Ale ze ten druhy kolega vyuzival dostupne skolenia a kvalifikoval sa vyssie, ze vysledky prace mal lepsie, a oni si robili svoju pracu x rokov rovnako, to uz nevideli.

Na druhej strane u nas chyba podpora mladych rodin a "nizsej" vrstvy napriklad obecnym najomnym byvanim, dostupnosto jasli a skolok - aby mohli pracovat obaja rodicia. Casto su argumenty, ze praca nie je a ked je, tak na smeny, dochadzanie, to pri dietati nemozem.

annamalaga
23. feb 2021

@nafka0483 ja si myslím, tiež ale , že niektorí mladí hneď ako odídu zo školy a majú možnosť pracovať tak prídu s tým , že hneď 1000€ v čistom a za nič prakticky, on za minimálnu mzdu robiť nebude. Ďalšia vec je že mnohé mladé rodiny sa zadlžujú hlava nehlava- stavajú domy drahé nič nasporené nemajú. A ďalšia vec- úprimne si povedzme, či úspešná kvalifikovaná baba si môže dovoliť sedieť 3 roky doma- ťažko. To je možno najväčšia výhoda tohto štátu. Neviem napr. je vôbec rodičovský vo Švajčiarsku ??? Dnes ľudia čo dobre zarábajú rozhodne nerobia len 8 hodín. Zakladateľka ma kvalifikáciu , nech si založí životopis na profesii a hľadá. Dnes treba vedieť jazyky alebo ovládať dobre programovanie a dá sa robiť aj z domu. Ja napr. nezávidím nikomu šikovnému , kto zarába a má. Len u nás sa baby chvália a častokrát len take na ktoré robí iba chlap a bez neho by boli stratené. A take mi furt múdrosti do hlavy trepú.🤣🤣🤣

nafka0483
23. feb 2021

@annamalaga Suhlasim. Cerstvy absolvent, prax nulova ale citi sa ako "niekto" a je mu podradne robit za nizku mzdu. Ale ved nejako sa zacat musi.
Rovnaky suhlas so zadlzovanim - jasne, dnes uplne minimum ludi moze kupit byt alebo dom bez hypoteky. Ale financna gramotnost je u velkej vacsiny na bode mrazu. Hlavne ze na nove topanky, na serepeticky z Pepca, na cigarety, polotovary, umele nechty a podobne veci sa peniaze najdu.
Vela zien si udrzuje alebo zvysuje kvalifikaciu aj pocas materskej a rodicovskej, mnohe aj ostavaju ciastocne pracovat, aby nevypadli z toho rytmu, z vedomosti. Ale to tiez nie je lahka cesta. Lahsie je venovat sa vylucne detom, tazsie je k tomu udrziavat kvalifikaciu.
Ja to tiez nikomu nezavidim, uspesni ludia (ti co su uspesni poctivo, nie kradnutim a podvodmi) su uspesni prave preto, ze maju financnu gramotnost, su disciplinovani a prisni na seba a staci im aj malo a vedia minat efektivne. To nie je tak, ako si mnohi myslia, ze to ludom spadne z neba.

ivkazba
23. feb 2021

@annamalaga no veru, si mi pripomenula, každý rok v poštátnicovom období, koľko absolventov chodilo na pohovor a boli zrhození, keď zistili, že je jedno či má SŠ alebo VŠ, bude začínať od nuly. A koľko absolventov manažmentu odišlo urazených, pretože sme neboli ochotní naplniť ich predstavu "vyštudovala som manažment, tak chcem ísť robiť riaditeľku".
@nafka0483 áno, podpora rodiny chýba, nie tak po finančnej stránke ale skôr po inej. Na druhej strane, je veľa žien ktoré proste nechcú pracovať keď sú matky resp. chcú robiť na skrátený úväzok, pracovná doba ako im vyhovuje ale plat akoby robili normálne. A potom sú tu aj ženy, ktoré aj keď majú deti, stále majú aj iné ambície ako byť iba matky a také som napríklad ja nikdy nemala problém prijať po RD aj keď mali doma 3 malé deti. A k tomu, že ak niekto robí za pásom alebo v pokladni v potravinách... veľa ľudí hovorí, že v zahraničí je to lepšie. No nie je, človek za pásom či predavačka ani v zahraničí nebude mať na veľký dom a more 2x ročne. A to nemyslím v zlom, ja si tieto práce vážim, rovnako si vážim panie, ktoré chodia upratovať, či robotníkov čo makajú na stavbách.

ertlovik18
23. feb 2021

Dnes je to s pracou vseobecne tazko. Nie je tych pozicii vela volnych take ktore sa daju robit z domu. Sestra ta robi z domu, ale tak ona je IT tak jej to je jedno 🙂

ivkazba
23. feb 2021

@nafka0483 a ešte k tomu úspechu, že ľudia závidia. Ja som raz zažila, ešte keď som bola zamestnanec (regionálna riaditeľka v banke), že mi v jednom meste na pobočke povedala kočka, že ja sa mám dobre, pretože mám určite super plat, nikto mi nekontroluje dochádzku, mám firemné auto aj na súkromné účely. Tak som jej navrhla, že sa s ňou na týždeň vymením, že dám jej auto, bude si sama riadiť kam a kedy a na ako dlho a ja budem za ňu ten týždeň sedieť na pobočke. A povedala som jej, ako presne bude vyzerať jej týždeň, aké maily jej prídu, čo bude musieť poslať za reporty, že v piatok večer o pol 9 jej bude volať generálny riaditeľ a bude sa jej pýtať to a ono. Jej reakcia bola, že to by jej teda nestálo za viac prachov. Takže ono je to taká naivná predstava ľudí, že úspech je len tak. No nie je, treba makať aby ho človek dosiahol a potom treba makať ešte viac, aby si ho človek udržal.

elizita
23. feb 2021

jasne ze existuje.. ja som sa k nej dopracovala cirou nahodou a pre info primitivov - bez znamosti. Ked mala starsia skoro rok, zavesila som svoj CV na profesiu a za 2 tyzdne ma kontaktoval moj sucasny sef. V aprili to bude uz 5 rokov co pre neho robim. Prvy rok som tam chodila na 1 den osobne - praca vzdialena takmer 40km, druhy den som robila z domu. A casom sme sa prepracovali k dovere, ze robim len z domu a moju kancelariu daroval kolegovi 😀 medzitym som porodila druhu dceru, mesiac si odlezala v nemocke a mala mimo to u neho pracovnu prestavku 3 tyzdne po porode ..

nafka0483
23. feb 2021

@ivkazba Ved presne toto ludia nevidia. Jednak nevidia co to stalo napriklad narocneho studia, usilia, drilovania, aby sa clovek mohol dostat na taku poziciu a potom nevidia co to obnasa - zodpovednost za ludi, rozhodnutia, za financie atd atd atd. Vidia, ze riaditel pride do prace neskor ako oni a ma sluzobne auto na sukromne ucely, ale nevidia, ze riaditel mal vecer predtym obchodnu veceru, ze ked prisiel domov deti uz spali a ani ich cely den nevidel, ze dnes odide vecer o 6tej z prace, lebo bude riesit rozpoctove plany a pod. Tiez nevidia, ze ked niekomu v praci padne, tak ma volno, ale inemu zvoni telefon kedykolvek a musi okamzite riesit.

c_est_la_vie
23. feb 2021

@ivkazba jaj, s tebou by som rada niekedy išla na kávu. Dlhšie sledujem tvoje príspevky a u málokoho mám pocit, že... Vie o čom je život. Väčšinou sa tu točia 4 kočky a tam viem, že čo napíšu, s tým budem súhlasiť 😃.

Len sa čudujem čo za ľudí vám hr poslalo na pohovor, to nerobili žiadnu selekciu?

ivkazba
23. feb 2021

@c_est_la_vie 🙂 nápodobne, s tou kávou aj názormi. A možno niekedy zrealizujeme, nie sme ďaleko. 😉 A k tomu HR. V 2 korporátoch som zažila, že HR pracovalo úplne samostatne, mali nastavené svoje parametre, koho vyberať a posielať k nám a nebol záujem počuť naše preferencie. Potom to často dopadlo tak, že väčšina prijatých boli ľudia, ktorých sme si našli po vlastnej línii. Ale v ďalších 2 som zažila skvelú spoluprácu, kde som mala "svoju" HR partnerku a teda hlavne v oboch prípadoch som mala šťastie na super ženy.

ivkazba
23. feb 2021

@nafka0483 nuž ono to je nielen v práci, že mnoho ľudí vidí iba jednu stranu mince, tú ktorá im vyhovuje.

diewcatqoo
23. feb 2021

Seriozna praca na doma urcite existuje. Ja som mala pod sebou brigadnicku, ktora robila len z domu - videla som ju raz v zivote, ked prisla oznamit, ze jej bude koncit rodicovska a nastupuje do zamestnania, takze brigadu musi ukoncit. Pomahala mi s administrativou, obcas obvolala nejake institucie, nic tazke, ale, samozrejme, bola potrebna aspon zakladna orientacia v odbore a aspon uzivatelska znalost PC.
Nedavno som za nu hladala nahradu a ani sama by som predtym nebola verila, ale to bude tazke.
Taktiez som nedavno dohadzovala brigadu kamoske, jednalo sa o korekciu textov pre isty internetovy obchod.
Prace na doma je kopec, len treba dokladne hladat a treba vediet aj nieco ponuknut. Mam, bohuzial, take skusenosti, ze vela ludi len caka, kto mu co ponukne, nemaju snahu vyvinut v tomto smere ziadnu aktivitu, ale budu nadavat,ze praca sa neda najst.
Ked som hladala brigadnicku, tak som to spomenula aj tu na MK v jednej teme a naslo sa par zaujemkyn, ale ziadna baba mi nebola schopna napisat, co vlastne vie ona ponuknut mne. Takym sa neducujem, ze si nedokazu nic najst... kto by ich chcel.

c_est_la_vie
23. feb 2021

@ivkazba tak ja sa ozvem keď sa bude dať sedieť niekde na terase v kaviarni 😃