Mám podať výpoveď?

2. apr 2024

Ahojte. Mám takú situáciu a neviem čo robiť. Zanedlho sa mám vrátiť do práce po rodičovskej. V práci je zlá situácia a vyhadzujú ľudí ako hnile hrušky. Čo mi nevadí lebo sa tam kvôli dochádzaniu nechcem vrátiť ale rada by som dostala odstupné. Našla som pozíciu ktorá je na mňa ako sita a páčila by sa mi. No a teraz neviem čo ďalej. Vrátiť sa do starej práce a čakať na vyhadzov ? Lebo to by mi v rámci odstupného spravilo celkom slušný príjem a zišiel by sa nám keďže teraz na veľa veci setrime. No bojím sa že podobnú pozíciu v takej dobrej firme nenájdem. Rozmýšľam že si aspoň do tej firmy CV podám aby som vedela na čom som a môžem sa rozhodnut potom... Do práce sa mám vrátiť v maji. Dosť ma trápi aj či dostanem výpoveď dohodou tak aby som mohla skončiť kedy potrebujem ale to by zrejme nemal byť problém lebo ma tam teraz naozaj nepotrebujú. Čo radíte ? Bojím sa dať tu výpoveď zas aj moc skoro kvôli situácii kedy by mi možno oni výpoveď na poslednú chvíľu dali s dostala by som odstupné
Dokedy najneskôr z mojej strany môžem čakať ?

ms_green
2. apr 2024

V prvom rade ak dáš výpoveď dohodou, resp. podpíšeš dohodu, ktorú by ti dali, nemáš nárok na odstupné.
Čo sa týka toho, či máš/nemáš ísť inde. Nič ti nebráni ísť na pohovor do tej druhej firmy (ak ti má kto postrážiť dieťa). Ak tam dostaneš ponuku, povedia ti, že ťa chcú vtedy by som začala riešiť dohodu aj za cenu, že nedostanem odstupné ak je to pozícia, ktorá je bližšie alebo má lepšie podmienky.

gomak
2. apr 2024

Ja by som dala výpoveď až vtedy, kedy by som si bola istá, že nastúpim inde. Nechcela by som prísť o odstupné...

autor
2. apr 2024

@gomak áno to je rozumné.

ibatanecnica
2. apr 2024

@gomak ak dáš výpoveď nárok na odstupné nemáš. Už len dúfať že keď nastúpi a bude mať novú prácu, že jej tú výpoveď dajú.

autor
2. apr 2024

@ibatanecnica no ja som v strese z toho
Neviem čo robiť a koľko reálne môžem čakať s tou výpoveďou

maranco
2. apr 2024

Najprv rieš novú prácu či ťa vezmú a ak ťa naozaj chcú a sú rozumný v najhoršej variante počkajú 2 mesiace.
V starej práci nemáš istotu, že ťa vyhodia a dajú odstupné. Poznám prípady kde robili zle zamestnancom a vyštvali ľudí tak že sami dali dohodu že chcú odtiaľ odísť.

Ak ťa naozaj nepotrebujú vedia s tebou skončiť aj s dohodou a odstupným.
Ak by sa nemali k činu a prácu budeš mať istú, navrhneš ty dohodu a skončíš k dohodnutému dátumu.
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...

maranco
2. apr 2024

Ako dlho tam pracuješ? Koľko máš výpovednú dobu?
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...
Lebo termín s výpoveďou do konca marca si prešvihla, máš potom čas do konca apríla.

michelle567
2. apr 2024

A ešte teda aj keď si na rodičovskej myslím že mesiac pred nástupom to máš v práci oznámiť. Čiže asi niekedy teraz keď v máji máš nastúpiť. Ja by som to všetko riešila už asi minulý mesiac zdá sa mi to všetko na poslednú chvíľu 😅

gab1sol
2. apr 2024

Podaj CV do novej práce, možno ťa príjmu, možno ťa ani nepozvú na pohovor. A ak to dopadne pozitívne, potom rieš starú prácu, skúsiš sa s nimi dohodnúť a keď nedajú odstupné, tak nech, dôležitejšia bude nová práca, ktorá ti bude viac vyhovovať.

ibatanecnica
2. apr 2024

najskôr si skús vybaviť tú novú prácu, či by ťa tam vôbec prijali a či by čakali 2 mesiace, ak by s tebou nechceli podpísať dohodu. Aby sa nestalo, že dáš výpoveď a nová práca nebude. S odstupným môžeš rátať iba vtedy, ak ti dá výpoveď zamestnávateľ. Ale ako som pochopila, to môže a nemusí byť.

mane01
2. apr 2024

Ja som to mala podobne po rodicovskej. Skus sa ist uz teraz opytat sefa, ze teda sa planujes vratit a ci s tebou pocitaju, lebo ked nie, rada by si to vedela dopredu, ze ako sa po skonceni rodicaku zariadit. Mne takto povedali, ze je im luto, ale miesto pre mna uz nemaju a budu ma musiet hned po ukonceni rodicaku prepustit. No a medzi tym som uz riesila novu pracu, kam ma aj vzali. Boli to nervy, ci to vsetko klapne, ale dobre to dopadlo. Tak drzim palce!

autor
2. apr 2024

@mane01 ďakujem. No u mňa je to tak že počas mojej materskej zrušili celý môj tím ,môj manažér ani moji kolegovia vo firme už nepracujú. Vo firme robí niekoľko tisíc ľudí ,máme celej HR oddelenie. Tam som písala ale teda nepíšu spať.

autor
2. apr 2024

Veľké*

simca06022011
2. apr 2024

No ešte k tej dohode. Ak tebe navrhnú vypoved dohodou, viete dohodnúť aj odstupné. Na tvojom mieste ak máš veľký záujem o inú pozíciu, pošlem si CV tam. Skúsim si zistiť kedy je nutné nastúpiť atď. Medzitým si zavolám aj k môjmu zamestnávateľovi s zistím ako sa tam veci majú, sk neodpisuju.

mane01
2. apr 2024

Zavolaj tam radsej…ja by som sa nespoliehala na mail.

tiika
2. apr 2024

Určite si pošli CV do tej inej firmy a skús to tam. Uvidis, ako naliehavo a či vôbec tu sucasnu prácu riešiť.
V súčasnom zamestnaní zisti, čo po tvojom návrate? Bývali kolegovia skončili z nadbytočnosti, výpoveďou/dohodou s odstupným?

Najideálnejšie by bolo, keby si dostala dohodu v rámci organ.zmien s odstupným k určitému dátumu, prip.výpoveď s odstupným (tam by si ku koncu čerpala dovolenku a vtedy zároveň môžeš nastúpiť aj do novej prace); inak by ti zostalo dať iba dohodu o skončenie PP prip.výpoveď (z tvojej strany bez odstupného).

maranco
2. apr 2024

@simca06022011 výpoveď dohodou sa nedá navrhnúť

výpoveď zmluvy podáva jedna strana (zamestnanec/zamestnávateľ) a druhej strane to len oznamuje, druhá strana s tým už nič nedohodne

ukončenie PP dohodou je dvojstraná záležitosť kde sa zamestnanec aj zamestnávateľ dohodnú o ukončení k určitému dátumu a s dohodnutými podmienkami ktoré si medzi sebou vyrokujú a obaja s tým súhlasia

Ako by znel výrok ...ja kráľ xy vypovedám vojnu kráľovi xz dohodou...

simca06022011
2. apr 2024

@maranco boze nechytaj ma za slovicka... islo tam uplne o inu vec, ze aj v dohode si vie dohodnut odstupne. Co tu nikto samozrejme nespomenut...;)

maranco
2. apr 2024

@simca06022011 často sa tu opakuje "výpoveď dohodou" čo sa nedá, buď jedno alebo druhé, preto som to napísal

a odstupné pri dohode som tiež spomenul
12:46 Ak ťa naozaj nepotrebujú vedia s tebou skončiť aj s dohodou a odstupným.

simca06022011
2. apr 2024

@maranco dobre.

ms_green
2. apr 2024

@simca06022011 Dosť by ma zaujímalo aká firma dá pri dohode odstupné. Práve preto sa podpisujú dohody aby ho dať nemuseli.

simca06022011
2. apr 2024

@ms_green napriklad my sme dohadovali vypoved, aj s odstupnym, odchodnym... robi sa to.
A pre priklad: napriklad ked mas vypovednu lehotu 3mesiace, ae chces ukoncit PP hned, a odstupne su napr. 3mesiace+, odchodne dalsie... a boli by to tisice eur. je dovod na ukoncenie PP, ale chcu to ukoncit rychlejsie ako po "vypovednej lehote", lebo napr. zamestnanec je uz aj "škodný" pre firmu... je tam xy dovodov, kedy sa dohaduje iny postup...

gab1sol
2. apr 2024

@ms_green dohoda je dohoda, je to obojstranná záležitosť, s dohodou súhlasia obe strany. Ak si dohodnú na odstupnom, tak bude odstupné.

ms_green
2. apr 2024

Odpadávam baby. Som sa nechala pekne odžubať. Po oboch tehotenstvach som ukončila pomer dohodou a odstupné ee lebo vraj to je dohoda.

maranco
2. apr 2024

@ms_green pozri si §76 odsek 2 kedy pri dohode patrí zamestnancovi nárok na odstupné
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...
to neznamená že ti zamestnávateľ nemôže dať aj nad rámec zákonníka práce

a na autorku by vychádzalo odstupné pri dohode podľa zákonníka práce keďže ju nepotrebuje a jej tím sa zrušil.

tiika
2. apr 2024

@ms_green pri dohode môže byt buď nárok zo zákona (org.zmeny, zrušenie firmy..) no rovnako sa da na tom odstupnom v tej dohode i dohodnúť, pozri si §76 odsek 3, bod 7.

A presne tak som to mala ja, keď som sa chcela vrátiť po RD. Vraj je miesto obsadené, lenže zo zákona ma povinnosť zľ umožniť vrátiť sa pomd/RD na toto miesto, pokial nebolo zrušené. Právne mi teda takú výpoveď ani nemohol dať. Dohodli sme sa na dohode a odstupnom v určitej výške.