Nárok na odstupné

21. nov 2022

Ahojte, Dostala som dohodu o ukončení prac. Pomeru s jedno mesačným odstupným. Potom sme sa bavili o skrátenom úväzku tak sa výpoveď stiahla. Dnes mi zas šéf hovoril o dohode. Bavila som sa o tom s pár ľuďmi a povedali že v tomto prípade je lepšia tá výpoveď s odstupným. Myslite že bude šéf súhlasiť? Nechce za mňa už viac platiť odvody. Bojím sa len že nebude súhlasiť a bude ma chcieť dať na skrátený a tým pádom mi nevznikne nárok (končila by som aj tak na konci decembra). Je nejaký spôsob aby som to odstupné dostala ? Alebo co sa stane ak nebudem súhlasiť s dohodu ani skráteným úväzkom?Robím tu rok a 340 dní (plus dva mesiace predtým na dohodu takže dokopy cca 2 roky )

autor
21. nov 2022

Ďakujem vopred za rady

mogaa
21. nov 2022

tak mu povedz že nesúhlasíš so skráteným úväzkom a nech ti dá teda dohodu s odstupným....pri dohode si pozri či je tam uvedené aj odstupné a až vtedy podpíš....

viestta
21. nov 2022

Pri výpovedi máš nárok na odstupné, ak tam robíš dlhšie, tak aj na dva mesiace. Keď dohoda, tak s dostupným rovnakým, ak nie vyšším ako mas zákonný nárok. Nenechaj sa odrbat.

matullienka
21. nov 2022

Pozor podľa zákona máš nárok na výpovednú dobu alebo odstupné. Výpovedná doba začína plynúť prvým dňom nasledujúceho mesiaca po Tom ako bola podpísaná oboma stranami. Takže ak sa dohodnete až v decembri trvaj na 2 mesačnom odstúpenom. On teraz keď zistí, že je na koni môže trvať na skrátenom úväzku a ak sa ti nepáči máš dať výpoveď ty. Teraz je na tebe to dobre uhrať a vyargumentovat

autor
21. nov 2022

@mogaa
@viestta
@matullienka mam v plane mu zajtra povedať toľko že som volala na sociálku kde mi oznámili že by sa mi znížilo materské keby idem na dohodu ale aj skrátený.. a budem dúfať že on sám povie ze teda výpoveď. Len ako to uhrať aby to nepoňal tak že je to výpoveď z mojej strany ?viem ze tým pádom by som nemala nárok na odstupné. A síce viem že mám nárok na mesačnú výpovednú ale keďže nemá peniaze na moju výplatu tak by ma tam nenechal určite.

autor
21. nov 2022

@viestta ešte teda otázka, keď to bude DOHODA o výpovedi tak mam vyššie odstupné ako keď je to len výpoveď z jeho strany? To som nevedela

matullienka
21. nov 2022

Keďže si tam viac ako rok máš nárok na 2 mesiace

autor
21. nov 2022

@matullienka to viem ale len keď je to z jeho strany výpoveď nie ? Lebo ja mu to budem musieť teraz navrhnúť

matullienka
21. nov 2022

Len keď bude z tvojej strany môže ti podpísať dohodu aj zo dňa na deň keď nemá na výplaty a nemusí ti dať nič

matullienka
21. nov 2022

Keď to bude výpoveď z tvojej strany tak nemáš na odstupné nárok

viestta
21. nov 2022

Normálne povies, že jeho návrhy neprijímas lebo to pre teba nie je výhodné. Výpoveď treba dat písomne a proti podpisu. Keď mu nič na papieri nedáš, tak nemá čo považovať za tvoju výpoveď a ak ta nepotrebuje musí ti ju dat on na papieri a ty ju musíš prevziat.

viestta
21. nov 2022

Dohoda o výpovedi neexistuje. Bud je dohoda o ukončení PP, s presne stanoveným dátumom a podmienkami alebo je to výpoveď. V tomto prípade ti musí dat výpoveď on, beží ti výpovedná lehota, počas ktorej máš povinnosť chodiť do roboty a nárok na plat, plus odstupné.

maranco
21. nov 2022

* Dostala som dohodu o ukončení prac. *
Dohoda je, keď obaja s tým súhlasíte a v dohode si určíte podmienky za akých skončíš. Takže si ju poriadne prečítaj, lebo tam sa môžete "dohodnúť" že ti nedá žiadne odstupné.
Ak ti dá výpoveď, je tam výpovedná lehota + odstupné.

viestta
21. nov 2022

Dohoda o výpovedi neexistuje. Pri dohode o výpovedi nie sú stanovené žiadne nároky, odstupné nie je podmienka a jeho výšku ak bude si musíte so zamestnávateľom dohodnúť.
Pri výpovedi zo stany zamestnávateľa máš zo zákona nárok na odstupné, ty na dv0jmrscnebofstupneba zamestnávateľ ho musí vyplatiť. Pri výpovedi zo strany zamestnávateľa ti beží výpovedná lehota 2 mesiace od prvého dňa mesiaca naedujucom po doručení výpovede (ak ti ju dá zajtra, tak výpovedná lehota ti beží od 1.12 až do konca januára 2023. Za tu dobu máš nárok na plat a povinnosť chodiť do roboty.
Ak dáš výpoveď ty, tak platí všetko čo píšem o výpovedi zo strany zamestnávateľa, ale nemáš nárok na odstupné.
Ak ti ide o materskú, pre teba je najvýhodnejšia výpoveď zo strany zamestnávateľa, lebo dostaneš za dva odpracované mesiace 4 platy. Na nič iné nepristupuj

luscious
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
21. nov 2022

@viestta v tomto prípade je to také že sa zákon dosť obchádza takže určite mi to dá ako ukončenie teraz do konca novembra a maximálne s jedno mesačným odstupným. Vzhľadom k tomu že nemá peniaze na výplatu tak ma tam nenechá o mesiac dlhšie a dvoj mesačné odstupné by som určite nedostala

viestta
21. nov 2022

Žiadne obchádzanie zákona. Bud ti dá na čo máš nárok, alebo sa budeš svojich peňazí domáhať súdne. Nebuď hlúpa a nedaj sa obabrat. Zákon plati pre každého. Odchádzaš odtiaľ, pan majitel si moze myslieť a hovoriť co chce. Máš na to nárok a bodka. Hlavne nepodpisuj ziadmu dohodu o ukonceni pracovného pomeru. Musí tam byť napísané VYPOVED a uvedený paragraf Zákonníka práce na základe ktorého je výpoveď daná. Musí tam byť dátum, ku ktorému ti dáva výpoveď.a ten dátum musí byť buď ten deň alebo hocijaký iny, ktorý nie je v minulosti a musí tam byť uvedená výpovedná lehota.

viestta
21. nov 2022

A kľudne povedz, že sa budeš súdiť. Ten súd vyhráš.

autor
21. nov 2022

@viestta toto som dostala od neho predtým. Takže nesmie to byť takto napísané ?

viestta
21. nov 2022

Nie, je to dohoda s jednomesacnym dostupným. Keď pánko chce dohodu, tak stvormesacne odstupné. Pretože pri výpovedi by si mala marok na 2 mesiace platu a 2 mesiace odstupne. Potom môžte ukončiť pracovný pomer aj dohodou. A nezabudni, že ti musí preplatiť aj nevycerpanu dovolenku.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz