Našli ste si prácu bez protekcie?

petrina82
9. mar 2012

Chcem sa opytat, ako ste si hladali pracu. Som z Ba a tesne pred prvou materskou som dala vypoved z prace. Teraz si hladam pracu od augusta 2011 a bezuspesne. Hladam si akukolvek pracu v administrative alebo podobny charakter, no bohuzial az na 2 vynimky, ktore boli o nicom som nebola na ziadnom pohovore. Myslim, ze hlavny dovod je ten, ze mi v zivotopise svieti 6 rokov bez prace, co som bola na materskej. Z vasich skusenosti, da sa najst praca aj bez znamosti, ak nemate nejaku specialnu kvalifikaciu, ale hladate len beznu administrativu v normalnej pracovnej dobe? Zacinam byt zufala ☹ Alebo ste si skutocne vsetci nasli pracu len cez znamych??? bohuzial sa mi zda, ze inac to asi dnes nejde 😠 Ale ja nikoho, kto by mi zohnal pracu nemam 😒

dada1212
9. mar 2012

@petrina82 ako si na tom z jazykmi? teraz už skoro každá firma komunikuje aj s ľudmi zo zahraničia, či už zákazníkmi. alebo obchodnými partnermi, takže je potrebné aby si vedela veľmi dobré anglický jazyk a ak ovládaš aj nejaké iné, je to tiež plus.
a inak, celkovo je ľudí čo majú vzdelanie na administratívu neskutočne veľa a taká práca je pre ľudí aj dosť atraktívna, takže niečo nájsť je fakt ťažké.
ak nemáš dobrú znalosť jazykov a chceš to robiť, tak by bola dobrá nejaká jazyková škola, myslím že by ti to v životopise dosť pomohlo.
a takisto nečakať na vysnenú ponuku aby nabiehali dalšie roky bez praxe a zobrať prácu aj pod tvoje vzdelanie. tak bude aspoň zamestnávateľ vedieť, že máš pracovné návyky a chceš pracovať.

petrina82
autor
9. mar 2012

@dada1212 prave ze s jazykmi je to u mna nic moc. Anglictinu si trufam, na nieco medzi zakladmi a mierne pokrocily a bohuzial na jazykove kurzy nemam peniaze, kedze zijeme 4 z jedneho platu 😒 Presne aj ja to takto vidim, ze dnes velke mnozstvo ludi hlada pracu v administrative. No co dalej. Ja by som zobrala aj horsiu pracu, v poslednej dobe si uz posielam zivotopisy aj na prace pod moje vzdelanie ale nic, preto som si fakt ista, ze ked niekto vidi 6 rokov bez praxe, hned si povie, ze ta ma male deti a ani sa im neunuva ma aspon na pohovor pozvat. Uz fakt netusim ako zaujat...Mam pocit, ze keby som si poslala zivotopis na upratovacku, tak ma ani nezavolaju. tymto nechcem znehodnocovat tuto pracu, vobec nie, len mam pocit, ze ako matka 2 malych deti som absolutne neziaduca. Momentalne pracujem na dohodu v istej firme, lenze kedze som evidovana na UP mozem zarobit len smiesnych 139.9€ a to tiez nie je vyhra. a perspektiva trvaleho zamestnanie v tejto praci takmer nulova, kedze im vyhovuje takto zamestnavat ludi.

filipal
10. mar 2012

@petrina82 zial podobnu skusenost ako ty, ma aj moja kamoska s vš ekonomickou. tiez si pracu intenzivne hladala vyse roka a vôbec nic. bola na rôznych pohovoroch, ale vsade uprednostnili niekoho ineho. ked chcela pracu pod svoje vzdelanie, prijali radsej stredoskolacku, lebo vraj by im po case usla. ona svoj neuspech zase pripisuje veku, kedze ma po styridsiatke. ma sice uz velkeho syna, ale zda sa vsade stara. ☹ podobne problemy s anglictinou ma aj ona. hoci aj presla jazykovymi kurzami, v jazyku nie je prave najlepsia. ma vsak velmi dobre odborne zrucnosti, ale dokonca aj na miestach, kde sa cudzi jazyk v praxi nepouziva, pri pohovore zavazi....snazi sa stale zdokonalovat, ale jednoducho nie je na jazyky.
je to tazke. aj mna zaujima, ci sa v tvojej diskusii najdu zeny, ktore si nasli pracu.

tin007
10. mar 2012

@dada1212 pocas tych 6 rokov na RD si nerobila vobec nic? nepomahala si napr. v nejakej neziskovke (co ja viem, s vedenim uctovnictva, vedenim kruzku sikovnych rukov a pod.?), ja som si dala do zivotopisu fundraising pre dve OZ (kedze som bola 3 roky na RD a vedela som, ze by tam ta diera "svietila") a stretlo sa to s velkym ohlasom a ocenenim za to, ze som len tak "nesedela" doma, ale som na sebe pracovala (hoci v inej oblasti, ako som pracovala pred nastupom na RD).
co sa tyka tvojej pozicie; skus sa pozriet napr. v predajniach potravin, stale vidavam v lidli, bille a pod. ze hladaju veducu predajne, alebo jeho zastupcu... Co sa tyka "privyrobenia si" k podpore, mozes byt 6 mesiacov na aktivacnych pracach, odmena je 185 eur, praca je max. 4 hod.denne, resp. 20 tyzdenne. u nas v OZ (v rodinnom centre) mame takto 4 aktivacne pracovnicky, ktore pomahaju pri detoch, ked maju rodicia kurzy a upratuju centrum. spytaj sa na upsvar-e, ci by ta niekam poslali na AP (urcite by si si to mohla dat do zivotopisu, ze si pracovala na pol. uvazok tam a tam)

filipal
10. mar 2012

@tin007 to su fajn konkretne rady 🙂

oscarka3
10. mar 2012

@tin007 185€? to je za akú dobu? za aktivačné je nejakých 60€ na mesiac , čo mi známa, čo je na aktivačných hovorila.

sisipb
10. mar 2012

Petrina ja som na tom úplně rovnako.od leta intenzivně hľadám trvale zamestnanie.angličtinu ovládam aktivně slovom aj písmom,ovládam prácu na pc aj administrativu,mám aj prax akú taku a robota žiadna.momentalne chodím aspon na brigadu do fabriky,ale nieje to bohviečo lebo sme aj dva týždne doma a tak.stále posielam životopisy na rôzne ponuky aj z profesie,alebo iných zdrojov.a tiez už mam pocit že s malým dieťaťom a bez konexii sa normalne nemám šancu zamestnat.aj teraz som bola na pohovore na sekretarku a prislo m že vybrali inu uchadzacku.a toto je stále dokola.

dada1212
10. mar 2012

@petrina82 no to je práve o tom, že ak zamestnávateľ vidí, že si bola dlho doma na materskej a ešte aj po materskej si doma už niekoľko mesiacov, možno má pocit, že reaguješ na ponuku len preto, aby si mala potvrdenie o hľadaní zamestnania pre úrad práce a pracovať ani nechceš .
s prácami na dohodu to dobre poznám, ja tak pracujem už 2 roky, ale toto je hlavne chyba štátu, že to zamestnávatelia zneužívajú, však prečo aj nie, ak na človeka na trvalý pomer majú veľmi veľké náklady a na dohodu takmer žiadne, tak je logické, že berú na dohodu.
fakt ti neostáva nič iné, len skúšať, chodiť sa pýtať aj po firmách a zobrať hocičo a potom sa nejako vzdelávať, aby si to dosiahla vyššie, lebo fakt ťažko nájdeš niečo v dnešnej dobe v administratíve ak si už toľko doma a neovládaš dobre jazyky.
držím palce, aby sa niečo už podarilo

petrina82
autor
10. mar 2012

@tin007 no bohuzial, ja som ani nemala moznost nieco ine na RD robit, okrem starostlivosti o deti, kedze manzel robi na 3 zmeny a babku na dochodku nemame, takze neviem, kto by sa mi postaral o deti. Cela moja RD sa tocila okolo deti, inu moznost som nemala. Do obchodov u mna tiez nepripada do uvahy, kedze muz robi na zmeny, tam sa robi takisto na zmeny tak neviem kto by sa nam poobede starala o deti a rano ich vodil, ak by sme obaja mali rannu 😒 Skratka obaja rodicia robit na zmeny nemaju sancu ak im nemaju ako pomoct babky.
Privyrobenie nie je problem, brigadujem na tych povolenych 139.9€ takze o toto mi az tak nejde, ale potrebujem pracu na plny uvazok.
@sisipb presne tak, drzim Ti palce
@dada1212 ja nie som doma po materskej, brigadujem 55 hodin do mesiaca takze snaha je. Zase sa mi nezda, ze by mali pocit, ze reagujem iba kvoli potvrdeniu na Up, ved predsa ak by si to aj mysleli, tak nevidim dovod, preco by sa aspon nepokusili ma pozvat na pohovor. Ak by som pohovor odmietla, vtedy by na to bol dovod ale takto...Ano mas pravdu, je to chyba statu a ked sa clovek pozrie na tie ponuky tak strasne vela je prac na dohodu alebo zivnost, o chvilu tusim ani na TP nebude nic ked to takto pojde dalej.
Dakujem.

vendulka80
10. mar 2012

@petrina82 Ja mam tiez najradsej take mudrlantky, ktore daju deti k babickam a tie im navaria, upracu, postaraju sa a mamicky sa venuju svojim povinnostiam. Tiez v mojom okoli su take matky, ktore odrodili 4 deti ale vychovali ich stari rodica a cely zvysok rodiny 😠 Tieto matky teraz pracuju vo vselijakych neziskovkach a opovrhuju tymi, co sa pocas celej RD a MD o deti poctivo starali, lebo nemali pri sebe nikoho, kto by im pomohol. DRZIM TI PALCE, aby si si cim skor nasla pracu, ktora Ta bude bavit 🙂 Ak Ti mozem trosku poradit, neposielaj len zivotopis, normalne sa s nim vyber k potencialnemu zamestnavatelovi. Moja sestra tak isla, tiez len vsade pisala a pisala a potom sa drzo vybrala osobne a pytala sa, ci nemaju volne miesto. A vyslo jej to. Neboj sa, treba byt aj zdravo drzy 🙂

petrina82
autor
10. mar 2012

@vendulka80 Presne si to vystihla, vsetci si totiz myslia, ze je uplne normalne, ze kazdy ma babku na dochodku, ktora pomoze. Mne nikdy nemal kto pomoct, na vsetko som bola sama, do konca aj po porode som musela hned fungovat bez pomoci babiek, ako je to dnes bezne, ze novopecena mamicka sa len stara o dietatko a ostatni jej pomahaju s domacnostou. Dokonca pri druhom som takisto musela fungovat hned po navrate z porodnice sama a starala som sa o babatko, starsieho syna a komplet domacnost, kedze manzel musel chodit do prace tiez. Nuz niekto nema ani sajnu, co je to tolke roky byt sama na deti aj domacnost. Niekedy uz som mala toho dost 6 rokov 24hodin denne.
Dakujem za radu, asi to skusim, ak tam nebude poziadavka vylucne mailom 🙂

nanyka
10. mar 2012

ja som mala tiež "dieru" 2 roky, ale ani ma nenapadlo to nechať tak, pekne som ju zaplnila, vymyslela som si tam dačo...zamestnávatelia nemajú radi obdobia "ničnerobenia"...a nemala som žiadne výčitky 🙂 tak či tak ponúkajú almužny, ja tomu vravím novodobé otrokárstvo, tak prečo by som aj mala mať 😉
no a samozrejme, že cv je prvý kontakt, tak ako že má napr. obsahovať fotografiu a má byť v perfektnej grafickej úprave už asi vieš...
+ douč sa jazyky, minimálne jeden, bez toho ťa fakt na normálne miesto nezamestnajú, ak nemáš peniažky na kurz, skús nejaké kamošky alebo sa uč sama, veď angličtina je veľmi jednoduchý jazyk a dá sa jednoducho naučiť napr. prostredníctvom filmov (v angličtine s anglickými titulkami napríklad) ...
držím palce 🙂

dada1212
10. mar 2012

@petrina82 no práca na tpp pomaly nebude, lebo taký zamestnanec firmy veľa stojí. preto neberú ľudí na tpp, nie preto ako deklarujú politici, že keby bola dlhšia skúšobná doba, nebolo odstupné a podobne. to vedia aj oni dobre, ale keby znížili odvody, tak by sa nemohli nabaliť a dávať predražené zákazky svojim známym, lebo by na to neboli peniaze.
ja som takto dva roky, mám viac prác, ktoré ma celkom bavia, ale najhoršia je tá neistota, že fakt nemám isté, že či budem mať nabudúci mesiac aspoň pár €. preto sa mi ťažko aj niečo kupuje, vždy sa obávam toho, že či som nemala tie peniaze radšej odložiť. som v kuse v takom bludnom kruhu, že si bud odopieram a štve ma to, ale ak si niečo kúpim, tak sa kvôli tej neistote nedokážem z toho ani veľmi tešiť.
nehovoriac o tom, že si človek pri práci na dohodu nemôže zobrať ani úver a takisto sa to nepočíta ani do dôchodku, ak ochorie, tiež nedostane nič a podobne.

dada1212
10. mar 2012

a ešte existuje možnosť urobiť si nejaký kurz cez úrad práce, zobrať dotáciu a mať živnosť, či už účtovníctvo, kozmetička, kaderníčka a podobne. a ak budeš mať málo práce alebo budeš potrebovať viac peňazí, nie je problém popri tom aj pracovať niekde na dohodu, nikto ťa už nebude limitovať tou smiešnou sumou 139,90€. z nej sa fakt nedá žiť.

omnia23
10. mar 2012

Ja som nikdy problem so zamestnanim nemala a ako vidim asi by som mala dakovat tomu hore... 🙂

petrina82
autor
11. mar 2012

@nanyka neviem ci som spravne pochopila, ty si si do zivotopisu vymyslela nejaku pracu pocas RD? A aku, lebo neviem si predstavit, ked sa ma na to opytaju na pohovore, prip. ak by si ma vybrali, co potom pri dokladovani zapoctu? Ale mas pravdu v tom, ze naco mat vycitky ked zamestnavatel je vacsinou otrokar a zemastnanec otrok. Dakujem, snad sa nieco postasti nakoniec 😒
@dada1212 takze ty pracuejs len na dohodu, pricom ale asi nie si vedena na UP, takze mozes zarobit. Ale ako to je, lebo pokial viem, tak na dohodu mozes odrobit 350hodin rocne, takze to vzdy zmenis zamestnavatela, ked tie hodiny odrobis? A platis si sama zdravotne, prip. ine odvody? No presne to, ze clovek nema potom na nic narok, dovolenka, PN, OCR, roky do dochodku, toto asi nie jetrvale riesenie ☹ Co sa tyka kurzov z UP, uz to nie je tak ako volakedy, kurzy uz poskytuju velmi malo, vacsinou len zivnostensky, na to som sa informovala a aj ten je hned obsadeny, kedze ponukaju malo miest. A zivnost u mna nehrozi, na toto sa necitim, to uz fakt radsej pracovat na dohodu.
@omnia23 mas stastie 🙂

omnia23
11. mar 2012

@petrina82 no vyzera to tak a to mam len 23 ale naozaj ja som sa dostala vzdy tam kam som chcela

tin007
11. mar 2012

@oscarka3 185 eur je odmena za mesiac/ max 20 hod. tyzdenne, t.j. max 80 hodin mesacne

dada1212
11. mar 2012

@petrina82 mám tých dohôd viac, niektoré sú fakt občasné- raz za 3-4 mesiace, takže tie hodiny neprekročím.
nevyhovuje mi to veľmi hlavne kvôli tej neistote, ale bývam na dedine, v najbližšom okresnom meste je to s prácou bieda, takže tam sa mi nedarí nájsť na tpp a síce asi 25km odo mňa je aj krajské mesto, kde je tej práce viac, akurát že auto nemám , nakoľko nemám toľko financií a pri autobusoch by som musela dvakrát prestupovať a ak by som robila dlhšie večer alebo cez víkendy, nemala by som sa ako dostať z práce alebo do práce.

petrina82
autor
11. mar 2012

@dada1212 aha, takze potom jedine mat viac dohod, lebo keby som robila normalne cca 160 hodin mesacne na dohodu, tak tych 350 povolenych hodin mam za 2,5 mesiace fuc 😒
No mas to tiez "vesele", je to dnes tazke.

ela2710
11. mar 2012

@petrina82 su az tri typy dohod, dohoda o vykonani prace je 350 hodin rocne, potom dohoda o pracovnej cinnosti je 10hodin tyzdenne a pre maminky, ktore studuju je aj dohoda o brigadnickej praci studentov a ta je 20 hodin tyzdenne, u kazdeho zamestnavatela sa moze tolko odrobit, teda ak mas tych zamestnavatelov na dohodu niekolko, da sa aj pekne zarobit 🙂 😉

nanyka
22. mar 2012

petrina, síce nie počas MD,ale mala som tam dieru, tak áno, vymyslela som si tam niečo, je to veľmi jednoduché...a zápočet? ja novým zamestnávateľom nikdy nenosím staré zápočty, to nie je povinné...a ak máš len z toho strach, tak si tam vymysli nejaké podnikanie alebo prácu na dohodu a vybavené ...
a nebudú ťa odsúvať a odsudzovať,že si nič nerobila 🙂 ja už som toho mala plné zuby,tak som si to poriešila takto ...

cora73
3. apr 2012

@dada1212 kurzy nie su, a minuly rok nebol na UP ani jeden kurz.. 😠