Pracujem ako au-pair vo Švajčiarsku, no rodina mi nechce dať zmluvu

kikinda201
27. apr 2019

Dobrý deň, pracujem vo Švajčiarsku ako au-pair, som tu necelý týždeň. Rodina je super, deti takisto. Jedna vec ma však hnevá, keďže s rodinou nemám podpísanú žiadnu zmluvu, žiadne podmienky, nič. Od rána 5:30, keď rodičia idú do práce, kým sa z nej nevrátia pripravujem deti do školy, upratujem, s jedným som stále doma, medzitým príde zo školy, zohriať jesť, takže nemám veľa času na oddych. Rodičia si prajú, aby som minimálne dvakrát do dňa chodila s nimi von, lenže ťahať nasilu deti von, keď nechcú mi príde fakt divné. Už párkrát za tento necelý týždeň sa mi stalo, že prišla domáca z práce okolo 17:30, a povedala, že máme ísť aspoň do 19:30 von, pritom ja by som si už aj rada po celom dni strávenom s deťmi oddýchla. Potom aby toho nebolo málo ich aspoň na 45 minút posadí do vane a odíde k telke. Samozrejme, že ja sa o deti bojím, tak zase celý ten čas som pri nich, aby sa niečo nestalo. Priste príde mi to tak, že keď som tam prišla, tak sa mám starať alebo neviem. Čo si o tom myslíte vy?

kikinda201
autor
27. apr 2019

Zabudla som ešte napísať, že víkend takisto nemám voľný, pretože niekedy v sobotu rodičia pracujú a takisto ma stále s deťmi vyháňajú von.

ivca88
27. apr 2019

@kikinda201 no, kvazi si ich mama
Je to nonstop starostlivost a nie len vypomoc.
Zvazila by som, či ta za to aj adekvatne platia.
Vyhoda aj nevyhoda je, ze nemas zmluvu. Odist mozes kedykoľvek.

evittam
27. apr 2019

@kikinda201 Tak veď o tom táto praca je -mas sa starat. A tvoja chyba,ze si si riadne nedohodla podmienky a nemáš zmluvu. Takto ti mozu povedať co len chcu a ked sa ti nepáči "ahoj".

3009
27. apr 2019

@kikinda201 ak nemáš zmluvu, tak sa ti ešte môže stať, že ti ani nezaplatia. No z takej roboty by som odišla, ale musíš si uvedomiť, že ak robíš au-pair-ku tak si ťa najali aby oni mali kľud a teba majú na to aby si sa starala. Tak ak ti to nevyhovuje, musíš hľadať inú prácu.

fokuska
27. apr 2019

@kikinda201 Ja si o tom myslim ze si poriadne hlupa - robis na cierno, bez zmluvy, cize nie su dohodnute ziadne podmienky a este sa na to stazujes.
Ved ked si si nich nedohodla, tak co teraz cakas?

dopolbokaodrata
27. apr 2019

@kikinda201 ja neviem čo si čakala, že pri deťoch budeš sedieť dnu na riti a oddychovať? To že nemáš zmluvu a určené podmienky je zasa druhá vec. No nemala si to veľmi premyslené však..

lubik87
27. apr 2019

@kikinda201 takto robila aj kamoška dostávala plnohodnotnu stravu bývanie a 60€ za deň ! Na starosť mala 3 deti ...prvé 3 mesiace bez zmluvy potom spísali

simsalabim
27. apr 2019

@kikinda201 hm no ja som bola au pair v Anglicku a pred vyse 20 rokmi. Mala som zmluvu a v nej definovanu pracu 5 hodin 5 dni v tyzdni a 3h v sobotu vecer ( baby sitting). Museli mi umoznit navstevovat jazykovy kurz a dostavala som tyzdenne vreckove ( nie plat). Praca nad 5 hod denne sa uz nebrala ako au pair, ale nanny a za to bol omnoho vyssi plat. Na tvojom mieste ziadam zmluvu a definovanie podmienok a overit si, ako su povinnosti au pair definovane. Zeny sa tu do teba riadne pustili, ale podla mna ta rodina nepekne zneuziva.

kikinda201
autor
27. apr 2019

@simsalabim ďakujem. Áno, pustili sa do mňa, no ja som chcela vedieť názory iných ľudí. Rešpektujem ich všetky. Viem aj to, že to je moja chyba na čo som sa dala. Pýtala som sa rodiny na zmluvu, no povedali mi, že doteraz mali opatrovateľky bez zmluvy.

jamabe
27. apr 2019

@kikinda201 ja som mala tiez take podmienky, ked som bola aupair v UK, ako simsalabim. Len babysitting cez víkend bol obcas, nie kazdu sobotu. Trvaj na stanoveni presnych podmienok. Na druhej strane, von som s detmi chodila kazdy den a dobrovolne 😉

barborenka28
27. apr 2019

@simsalabim mas pravdu,ja som tak bola vo Francuzsku pred 18rokmi a zmluvu som mala ale s agentúrou(toto nepochopim,ze si bez zmluvy-kolko mas rokov?)ved ako sa da na niecom dohadovat,ked chyba zaklad,od ktorého sa mas ty a aj oni odrazit?!

sovica
27. apr 2019

Rodinu ste si našli asi cez nejaký inzerát, nie cez agentúru, takže je to teraz na vás, ako si s nimi dohodnete podmienky. V každom prípade, ja by som na nejakej zmluve trvala. Skúste sa s nimi "pekne" dohodnúť, že so zmluvou ste chránená nielen vy, ale aj oni ako rodina. V zmluve má byť stanové, koľko hodín denne máte odrobiť, čo je náplň vašej práce, či pracujete aj cez víkendy, kedy vám dávajú odmenu a v akej výške (Au-pair dostávajú týždennú plácu) atď. Ako podotkla simsalabim, vy už nie ste klasická Au-pair, ale Nanny, čiže by ste mali dostávať oveľa vyšší plat. Podľa mňa Vás využívajú. Aj keď teda neviem, aký plat ste si dohodli. Ale podľa toho, čo píšete, robíte niekedy aj viac ako 12 hodín, čiže tu sa už jedná o nadšandart a teda by tomu mal zodpovedať aj plat.
Ja keď som bola v Anglicku (pred 20 rokmi), tak ako Au-pair som dostávala týždenne cca 40 libier za 5 hodín práce denne, jeden deň v týždni som mala babysitting. Hradili mi jaykový kurz 1x do týždňa. V druhej rodine sme už boli dve, lebo sme sa striedali. Každá pracovala cca 8 hodín denne aj cez víkendy (obaja rodičia boli lekári). Tam sme dostávali 120 libier týždenne. Prvá rodina (4 deti) nevyžadovala, aby som chodila s deťmi von. To som robila z vlastnej iniciatívy (1x za deň) - aj mne to dobre padlo, byť na čerstvom vzduchu. Druhá rodina (3 deti) to vyžadovali 1x do dňa aspoň na 1 hodinu. Varila som cca 1x do týždňa, ak ma to požiadali.
Pridávam linky, ktoré som narýchlo našla, ako to je s prácou Au-pair vo Švajčiarku. Mrknite tam a porovnajte. A lepšie by bolo zmeniť nadpis vašej správy na "Švajčiarko - Au-pair - info", rýchlejšie vás zaregistrujú mamičky, ktoré vedia adekvátene poradiť alebo si tu nájdite skupinu, kde sú mamičky žijúce vo Švajčiarsku a napíšte dotaz tam. Tie vám určite lepšie poradia, ako kočky, ktoré nikdy nikde neboli a Au-pair v zahraničí nerobili.
Prajem veľa šťastia a držím palce🍀.
https://kariera.zoznam.sk/pracovna-ponuka/15333...

http://www.aupair-nemecko.cz/sk/svajciarsko.php

https://www2.studentagency.sk/pracovni-a-au-pai...

kikinda201
autor
27. apr 2019

@sovica ďakujem vám za odpoveď, všetko, čo sa týka tých vecí, čo má rodina zabezpečiť, tak okrem stravy a ubytovania nemám zabezpečené vlastne nič. Ale predsa len sa vás ešte chcem niečo opýtať. Keďže som tu necelý týždeň ešte som si poriadne nezvykla na rodinu a hneď budúci týždeň chce rodina ísť na rodinnú chatu do Čiech, kde mám byť aj ja, no popravde s tým niesom veľmi stotožnená, predsa len kopa nových ľudí a ja niesom taký "typ", patrím skôr k tým introvertnejším a asi by som sa necítila príliš dobre. Myslíte, že by sa to dalo nejako poriešiť, resp. či by ma vedeli pochopiť?

duracellko
27. apr 2019

@kikinda201 au pairka ide s rodinou, na to si tam, ja som vo svajc. pred rokmi robila tiez au pair -v original svajc. rodine, nie emigrantskej, styri deti a ich matka bola v domacnosti. robila som vsetko t.j. nielen byt s detmi, ale ked boli v skole, v skolke -upratovat -cely dom, 3 poschodovy, varit, nakupovat, detom prat, zehlit -aj panske kosele, zasivat im roztrhane saty, a este davat pozor na najmladsie batola, vecer s detmi zabavu a ulohy, dozor pri bazene -nase deti, cudzie deti, pripravit rodine veceru, upratat, umyt deti, dat spat. deti neboli az take zle, ale vedeli byt riadne protivne. po nemecky som sa ucila za pochodu, vedela som len po anglicky. ak si pani domaca myslela, ze postavam, cistila som vonku zahradu, travnik, tak to vo svajciarsku chodi, ak si na vidieku, je to horsie, v meste su rodiny ustretovejsie a lepsie platia. po troch mesiacoch som od vycerpania ochorela -asi chripka, liecenie ziadne , nejake detske kvapky, takze som odcestovala domov, zdr. nasledky mam dodnes. takze hladaj inde, inu rodinu, za inych podmienok

sovica
27. apr 2019

@kikinda201 Hmm, ak vás nenechajú samú doma, asi sa budete musieť prispôsobiť. Ja som tiež na začiatku nemala chuť chodiť na rodinné výlety (tiež som skôr introvert). Vždy sa ma síce opýtali a dali na výber, ale aj keď som nemala chuť ísť, decká ma vždy prehovorili 🙂 a nakoniec bolo vždy super. Skúste niečo, čo je pre vás negatívne, premeniť na pozitívne. Čo je teraz pre vás určitý diskomfort, z dlhodobého hľadiska vás to môže posilniť. Všetko je teraz pre vás výzva, lebo ste sama v novom prostredí, s ľudmi, ktorých nepoznáte. Skúste sa tej výzvy chopiť. Veď už len to, že ste sa sama rozhodli odísť do Švajčiarska, dokonca bez zmluvy (to bolo veľmi neopatrné!), znamená, že ste dosť odvážna.
Ak sa môžem opýtať, koľko máte rokov a na akej úrovni máte nemčinu? Lebo aj od toho závisí, ako vám poradiť. V rodine rozprávate po slovensky alebo po nemecky? Ako ste poistená? Lebo poistenie je veľmi dôležité. Uhradit lekára keš, nedajbože by sa stal nejaký úraz, tak to by ste sa bez poistenia nedoplatili.
Podľa toho, čo ste teraz napísali, rodina je pôvodom z Čiech. Aj preto si asi dovoľujú vás tak "trošku" zneužívať.
Ak nechcete písať všetko sem, kľudne mi napíšte do IP.

osky
27. apr 2019

@sovica presne si to vystihla.
Ceske korene,tak si budu robit zo Slovenky poskoka...
To je ta nasa "bratska"mentalita...

@kikinda201
Zila som voSvajci,hoci je to uz velmi davno.
Vsetko drahe,takze to poistenie urcite pories a jazykovy kurz ti rodina musi zabezpecit.
Bez toho by si tam ani nemohla oficialne byt,pokial viem.asi preto nechcu zmluvu.

Ja som robila ako studentka au-pair Milane.
3 deti a 85 eur na tyzden.to bolo cca 15 rokov dozadu.
Ale mala som zmluvu s agenturou,rano som len pomohla pripravit deti do skoly,po ranajkach som spratala kuchynu.
Potom uz cely den az do 16.00 som mala volno.
Az potom uz som sla po deti do skoly,a vecer uz pokym nesli spat som bola s nimi,hrali sme sa a tak ale ziadne domace prace.
Sice pani to na mna neskor skusala ale ja som jej vzdy predlozila to co bolo dohodnute.
Napokon som odisla,pretoze ocividne s tym nebola ok.ale ja som sa nedala vyuzivat.
Bola to cista talianska rodina.
Inak 1x v tyzdni som mala povinny kurz,ktory mi rodina platila a samozrejme poistenie.
Bola som par x na pohotovosti a v pohode.
Faj si veci na poriadok alebo sa vrat domov.
Nenechaj sa zodrat zkoze,hoci ty si tam na to aby si sa starala.
Ale nie 12 hodin denne!nie si stroj!a si tam estelen tyzden preboha!!!!

vivien9
11. máj 2021

@kikinda201 ahoj mohla by som sa opytat na aupair vo svajciarsku ? Chcela by som ist na toto leto tak by mi pomohlo keby viem viac Dakujem krasne 😊😊

lienkaaaaa
6. júl 2022

Ahojte neviem ci sa tu este niekto najde ale my hladame teraz babysitterku do svajciarska od augusta 2022. Je tu este niekto?

vivien9
6. júl 2022

@lienkaaaaa áno ja som tuuuuu hlásim sa