Hľadám au pair do Švajčiarska

kicilanka30826
30. máj 2017

Hladam Au- Pair dievca pre syna( 5 rokov). Praca je vo Svajciarsku a islo by o vyprevadenie syna do skolky rano a o dvanactej ist po neho ,dat mu najest a zostat s nim do prichodu rodicov ,upratat a udrziavat byt v cistote .Ubytovanie a stava je zabezpecena. Byvame pri Zurichu. Nastup Jun –Jul. Plat 650

doly7
30. máj 2017

Ten plat to je omylom,alebo vazne?

katarinamarkova
30. máj 2017

@kicilanka30826
ja len tak pre istotu keby sa na to nejaká zúfalá chcela chytiť....
pani asi fakt zaubdla pripísať jednu nulu a vydeliť dvomi.
a nenápadne spomenúť že náklady na život sú tiež takmer 10x vyššie ako na SK.

Minimálna mzda podľa povolania

Pretože minimálna mzda nie je presne stanovená zákonom, závisí od samotného odboru, prípadne aj od spomínanej univerzálnej pracovnej zmluvy. V oblasti hotelierstva je to približne 3383 CHF. mesačne. Pri sezónnych prácach je minimálna mzda ešte o niečo nižšia, ide približne o 3000 CHF. mesačne. Pri stavebných prácach zase minimálna mzda rastie, ide o sumu, ktorá je vyššia ako 4330 CHF. mesačne.

Čo sa týka upratovačiek, ich minimálna mzda je 3100 CHF., kým pracovník v mäsiarstve zarobí 3300 CHF. Zamestnanci v oblasti predaja sú zvýhodnení tým, že keď pracujú vo väčších reťazcoch sú zamestnaní na základe univerzálnej pracovnej zmluvy, ktorá im zabezpečuje lepšie platové podmienky. Preto je ich minimálna mzda od 3600 do 3700 CHF. mesačne.

Prečítajte si aj: Platové podmienky pre opatrovateľky vo Švajčiarsku
Platy vo Švajčiarsku

Platové podmienky vo Švajčiarsku sú samozrejme individuálne. Priemerný ročný plat lekára brutto je 120548 CHF. a lekárnika 90193 CHF. Na pozícii učiteľa v priemere ročne človek zarobí brutto 92359 CHF. V danom prípade je podstatne nižší plat opatrovateliek o starších ľudí, ktoré ročne v priemere zarobia 65761 CHF. Nemyslia sa tým opatrovateľky v rámci domácej starostlivosti, avšak opatrovateľky v sociálnych a zdravotných zariadeniach. Plat je podstatne nižší aj pri pomocnej sile v domácnosti, kde má človek možnosť zarobiť v priemere 36473 CHF.

Podobnú výplatu ako opatrovateľka má vo Švajčiarsku aj pekár, ktorý zarobí 61023 CHF. Lepšie platové podmienky má elektrikár, ktorý v priemere zarobí 77633 CHF. Kým na obsluhe čerpacej stanice pracovník zarobí 42 200 CHF. Tieto platové údaje sú však počítané iba v priemere a môžu sa vzájomne odlišovať aj v rámci toho istého fachu, treba totižto zohľadniť aj kantóny a človek môže mať lepšie platové ohodnotenie na základe dlhších pracovných skúseností.

amelie2017
30. máj 2017

Ten plat je pre au-pair uplne v poriadku, dokonca super. Ma stravu, ktora je tam sakra draha a ma ubytovanie. Au-pair je predovsetkym pre studentov alebo mladych, ktori sa chcu naucit alebo zdokonalit v jazyku. Navyse skvela prilezitost spoznat krajinu, novych ludi, kontakty, ktore moze vyuzit v buducnosti. Ja som ako studentka robila au-pair v Spanielsku za 240€!!!!! a nelutujem to. Bolo to aj oficialne vreckove, nie, ze len mne platili tak malo.

doly7
30. máj 2017

@amelie2017 To
,ze ste robili za 240 eur mesacne je naozaj totalne mimo.Ja osobne by som k dietatu nechcel studentku ktora mi po prazdninach odide a samozrejme pri detoch by skor mala byt zena uz s nejakou skusenostou.Dieta si potrebuje k opatrovatelke vytvorit aj vztah a pochybujem,ze za tie peniaze by to mlada studentka robila dlho.Urcite by to bolo na oficialnu zmluvu s pracovnym povolenim,zdravotne poistenie,socialne a ine poplatky,alebo sa mylim.Svajciarsko je dost haklive na ciernu pracu a tam by mohol byt mozno aj kamen urazu.Stravu a ubyt.ponukaju aj v hotelierstve a za ine peniaze.Mozno by to bolo zaujimave doma v Spisskej Belej od pondelka do piatku.Pripada mi to ako keby chcel slovak v zahranici ktoremu sa zadarilo zarobit na dalsom slovakovi v nudzi.Kde su naklady na cestu,a ako som pochopil mat nastarosti dieta do navratu rodicov z prace to je fakt siroky pojem.Domace prace no proste opatrovatelka a sluzka v jednom za par eur a 24 hod denne.Doba pokrocila a slovac chce tiez zarobit ked je dlhodobo od rodiny a nie zbierat drobne.Pani asi zhodnotila situaciu a porovnala to s podmienkami doma na vychode kde to asi berie ako fantasticky zarobok.Dufam ,ze niekoho najde,ale to bude fakt len totalny zufalec zo spanielska za 240 eur.Je mi jedno co si myslite,ale toto je zdieranie.

vroni
31. máj 2017

@doly7, @katarinamarkova, prosim vas, netrepte. Ked o niecom houby viem, tak o tom siahodlho nemudrujem. Au-pair NIE JE pracovny pomer!!!! Au-pair prichadza do rodiny ako dalsi clen rodiny a ako taka dostava VRECKOVE, ziaden plat. Aj zakonne je to takto definovane a nejde o nijaku pracu na cierno. Dievca dostava byt, stravu, jazykovy kurz a vreckove za parhodinovu pomoc s dietatom a v domacnosti. Dokonca je tato cinnost v mnohych krajinach vekovo obmedzena, prave preto, aby za vreckove nezneuzivali zeny na normalnu pracu pod hlavickou au-pair. Za rovnake sumy (priblizne) su na cestach au-pair z celeho sveta, len zopar veledolezitych Sloveniek si mysli, ze si z nich svet sadne na zadok. Ta ponuka je uplne v pohode a fajn. Sluzka do domacnosti ci nanny by uz pracovny pomer bol a plat by v poriadku nebol. Ale odpadla by strava, ubytovanie, jazykovy kurz, dovolenky a tiez by asi neslo o viac nez polovicny uvazok....

amelie2017
31. máj 2017

@doly7 nie, nie som mimo, ja som tam nesla kvoli peniazom. Isla som kvoli jazyku. Studovala som Spanielcinu a toto bola omnoho lepsia moznost ako ist niekde do restiky ci hotela, kde by som sice dobre zarobila, ale precvicenie jazyka by sa obmedzilo na par slovicok o jedle a prestiereni, nehovoriac o tom, ze vacsinu casu by som rozpravala po anglicky a po nemecky. S rodinou som si uzila dve skvele dovolenky na Tenerife a na Manorce, mnozstvo vyletov po okoli. A spoznala som kopu au-pair, co boli aj z anglicka ci nemecka a strazili za to iste vreckove ako ja.

doly7
31. máj 2017

@amelie2017 Skvele vysvetlenie verim,ze sa dievcata potrhaju za takym biznisomMat doma opatrovatelku na prazdniny je fakt vyhodne.A hlavne "udrziavat cistotu v byte".Sluzticka ako vysita.Naozaj nema zmysel o tom polemizovat.V slovenskej rodine je idealne ucit sa jazyk asi pri tom upratovani a cestou zo skolky.Asi tam poslem dceru a este jej dam na cestu domov.

petrushka16
31. máj 2017

Ja neviem, mne to príde ako úplne férová ponuka. Ja som kedysi tiež robila au-pair, ale oproti tomuto, ja som naozaj dostala vreckové 45 libier na týždeň a stačilo mi, som tu, bola to pre mňa super skúsenosť, mala som 19 rokov. Veľmi mi to pomohlo zdokonaliť sa v jazyku, rodina bola super, zlatí ľudia. Žiadny problém, no asi dnešná mládež je iná.

kicilanka30826
autor
31. máj 2017

AUPair dostava vreckove... nie plat...zle som sa vyjadrila.. v anglicku napr. 400 eur

katarinamarkova
31. máj 2017

@vroni ale veď ja chápem 🙂
na druhej strane by pribudlo sociálne zabezpečenie, 5násobný plat za tú istú prácu....hmmm jazykový kurz...ono pár hodín jazyka plus celodenný pobyt v slovenskej rodine - fakt nevidím ako výhru ak sa niekto chce učiť jazyk, či rozširovať si obzory.
ako zabitie letných prázdnin aspoň čímsi užitočným beriem....
ako prácu? skutočne nie.

vroni
31. máj 2017

@katarinamarkova, nuz, toto ti nepoviem. Mozno je pan domu Svajciar a jazykom domacnosti nemcina/taliancina/francuzstina. Praca to ani byt nema, je to skor o tom ja tebe, ty mne. Za to sa mi zda 650 frankov fajn ponuka. Bolo by mi podstatne milsie, keby mi dcera isla robit “sluzticku“ do rodiny nez nechat sa omacavat coby kellnerka pochybnymi stamgastmi za minimalny plat. Ale kazdy mame ine predstavy.....

f333
31. máj 2017

@vroni aupair nie je sluzka na varenie a upratovanie.. aupair je vlastne hostovsky pobyt zvycajne studentky -tktora zije vrodine hostitela a ma na starosti dohladanie na deti.. NIE UPRATOVAIE BYTU A VARENIE. pre celu domacnost..... moze sa podielat na pomoci ako je prestretie stola pod...ale nemusi.-.. ma narok na navstevovanie kurzu jazyka tiez....
a za to dostava iste vreckove. podla krajiny,kde posobi..
takze pani co hlada aupair zabudla,ze nema hladat pestunku a sluzku v jednom.ale len pestunku a to najnizsieho levelu.cize tu aupair... hoci aj bez skusensti . vzdelani v danej problematike..
ale panej ide zjavne o tom mat lacnu vypomoc v domacnosti plus doziet na syna..,
asi zabudla,ze uz su prec casy,ked aj mlade slovenky nevedomi si svojich prav aj v tejto cinnosti robili aj sluzky sa vreckove....

sisaka
31. máj 2017

Aké + je, keď Slovenka ide do slovenskej rodiny robiť aupair? Za vreckové sa chodí koli tomu, že človek očakáva, že bude nútený v rodine komunikovať v cudzom jazyku a spozná rodinný život v inej krajine a doobedia stravy na kurze v škole. Za tie peniaze sa to inak neoplatí a ešte mimo mesta, dieťa treba už na obed vyzdvihovať zo školy, takze čas na kurz tam nie je, ak na kurz treba do toho Zürichu denne cestovať.
Robila som aupairku a zvycajne baby mali veľa prace za malo muziky i keď pred vyše 20 rokmi tých 45 libier týždenne sa nám zdal majetok 😀 Slovenky boli veľmi obľúbené, lebo brali dom ako vlastný a kmitali tam až nad rámec, čo rodiny využívali, máloktorá Slovenka totižto zvládla pozerať sa na hory pradla, povalujuce sa Riady, smeti... tých pár libier týždenne si dovolil zaplatiť fakt kadekto...
Zakladateľke prajem veľa šťastia v hľadaní, možno niekto známy, či z rodiny by to bral...

vroni
1. jún 2017

@f333, ved to iste pisem ja. Ta “sluzticka“ bola narazka na prispievatelku, ktora to tak oznacila a radsej chcela poslat dceru makat do krcmy. Viem, co je au-pair.

petrushka16
1. jún 2017

Tak ja som asi mala šťastie na rodinu, keď som robila au-pair. Nič som neupratovala, navarila som si pre seba a malého, keď sme chceli, a keď boli doma domáci, tak varili oni pre mňa. Na kurz som chodila poobede, brávali ma na výlety a brali ma ako seberovnú. Rešpekt a úcta bola obojstranná. Udržiavať po sebe poriadok mi prišlo samozrejmé, mne dokonca občas to upratovanie aj chýbalo. 🙂

kicilanka30826
autor
1. jún 2017

@katarinamarkova opatrovatelka starych ludi nezarobi 6000 pekne napisane no .... 😀 a uz vobec nie aupair... niek. komentare fakt primitivne... akoze sluzku hladam.. 😀 uz som si aj nasla ...super dievca ..kt. vie co je AuPair ...

martinhorvath
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
anchella3
16. máj 2018

@kicilanka30826 dobrý deň, zháňate aj na toto leto?

martinhorvath
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
julia198222
4. jan 2019

Neviem....ja som mala pred 15 rokmi 500 Fr na mesiac a este mi platili kurs nemciny.A teraz keby z toho platu alebo vreckoveho mala ist baba este aj vonku plus nieco si kupit na seba tak jej na konci mesiaca neostane vela.Urcite sa niekto najde ale nie na dlho...