Prenos a čerpanie starej dovolenky

2xmama
15. feb 2017

Dobrý deň,
prosím Vás o radu, mám zostatok dovolenky z roku 2016 a keď si v roku 2017 žiadam o dovolenku, vedúca mi ju zamietne. Máme však interne nariadené, že si musíme starú dovolenku z roku 2016 dočerpať najneskôr do konca marca 2017. Je to v súlade so zákonom, aby mi to takto zamestnávateľ nariadil, ale pritom mi dovolenku neumožní čerpať vtedy, keď ju potrebujem ja? Mám malé deti, a dovolenku potrebujem, keď majú prázdniny alebo sú choré, nie keď sú v škôlke a škole. Ďakujem Vám za radu.

majusqa77
15. feb 2017

cerpanie dovolenky urcuje zamestnavatel po prerokovani so zamestnancom podla planu dovoleniek...

stastnablcha
15. feb 2017

@majusqa77 celkom nie. Ak to zamestnavatel neurci cerpanie dovolenky do 30.6 (myslim) tak si urcujes cerpanie sama. Pozri ZP. Ak budes mat problem posli spravu dame doporiadku

stastnablcha
15. feb 2017

moja chyba.... cerpanie musi urcit do 30.jula nasledujuceho roka.
§ 113
(2) Ak si zamestnanec nemôže vyčerpať dovolenku v kalendárnom roku preto, že zamestnávateľ neurčí jej čerpanie, alebo pre prekážky v práci na strane zamestnanca, zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi dovolenku tak, aby sa skončila najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho roka. Ak zamestnávateľ neurčí zamestnancovi čerpanie dovolenky najneskôr do 30. júna nasledujúceho kalendárneho roka tak, aby zamestnanec vyčerpal dovolenku do konca tohto kalendárneho roka, čerpanie dovolenky si môže určiť zamestnanec. Toto čerpanie dovolenky je zamestnanec povinný oznámiť zamestnávateľovi písomne, najmenej 30 dní vopred; uvedená lehota môže byť so súhlasom zamestnávateľa skrátená.

2xmama
autor
16. feb 2017

Ďakujem veľmi pekne za radu.
Nám nariadili vyčerpať dovolenku do konca marca. Už som si 2 x žiadala o dovolenku, vždy mi ju vedúca zamietne, z personálnych dôvodov, nemá ma kto nahradiť, kolegyňa, s ktorou sa striedam, si vždy požiada tiež a ja musím byť v práci. U nás je kolegialita neznáme slovo.
Mne vadí len jedna vec, že potom mi povedia: vyčerpať do konca marca a ja skutočne nepotrebujem byť doma, keď mám deti v škole a škôlke, keď počas prázdnin mi dovolenku zamietajú. Celý rok mi takto dovolenka zostáva, hromadí sa mi, a potom mám byť doma, keď to nepotrebujem, a cez prázdniny riešim, kam dať deti, lebo dovolenky kopec, ale nedostanem ju.

@stastnablcha