Učiteľstvo v dnešnej dobe

9. dec 2021

Ahojte.
Táto otázka je mierená pre učiteľov základných a stredných škôl. Tento rok maturujem a premýšľala som nad učiteľstvom. Lenže. Každým rokom mi príde, že sú deti a aj starší študenti čoraz viac drží, stále si viac dovoľujú, nerešpektujú väčšinu učiteľov a podobne. Robia si z učiteľov srandu, na sociálnych sieťach často vidím, že aj zdieľajú videá nahraté z hodín, (hlavne počas online školy som videla veľa videí, kde robili na učiteľov rôzne pranky, často aj vulgárne a podobne) kde si robia srandu z učiteľov, no proste otras, strašne ma to od toho odrádza. Učiteľov berú ako svojich nepriateľov. (Niekedy sa síce tak aj niektorí správajú). Učitelov, ktorí sa naozaj snažia niečo ich naučiť ignorujú, nerešpektujú. Plus školský systém na Slovensku je veľká katastrofa. Aký máte na to názor vy? Aké sú vaše skúsenosti s témami, ktoré som tu spomenula? Keby máte znovu 18 a vyberáte si vysokú, tiež by ste si znovu vybrali pedagogicku?

kacena4
9. dec 2021

vsetko zalezi od toho aky vztah ma ucitel so ziakmi tak sa aj k nemu spravaju napr. na 1.stupni je to super deti su mile a vsetko stoji na vychove z rodiny... ako si vychovame vlastne deti kazdy jeden z nas take su v skole...

shinon258
9. dec 2021

Všetko záleží od toho, aký si učiteľ vybuduje rešpekt 😉

ronika19
9. dec 2021

A ešte veľmi podstatná vec je, či sa po skončení školy budeš vedieť ako učiteľka zamestnať. Sestra skončila školu pred dvomi rokmi a dodnes nemá miesto. Samozrejme záleží od regiónu a kombinácie predmetov, ale....určite zváž výber predmetov. Ideálne také, s ktorými sa budeš vedieť uplatniť aj mimo školstva.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
stanulienkat
9. dec 2021

@cocolino234 suhlasim.
Vyššie bol príspevok, že ako si ľudia vychovajú deti, také budú aj v škole. S tým nesúhlasím. Rodičia by neverili, ako sa deti správajú v ich neprítomnosti, či už v kolektíve na ulici, alebo v škole. Rodičia si zväčša myslia, že keď majú doma zlatíčko, tak je zlatíčko aj v škole, aj všade inde. Veľký omyl. To by nebolo toľko malých hulvátov na svete a rešpekt v dnešnej dobe sa tiež naozaj veľmi ťažko buduje, pretože dnešné deti nemajú mantinely, sú ako odtrhnuté z reťaze. Castokrát sa s nimi nedá pekným slovom. Ešte na na tom prvom stupni ano, ale od druhého stupňa už sú to mali satani. My sme boli drzé decká na strednej škole, ale to čo predvádzajú deti teraz, tak to my sme boli oproti nim anjeli. Nehovoriac o hysterických rodičoch, co s každou blbosťou sa idú sťažovať na učiteľa, aj keď krivo pozrie na ich rozmaznané decko.

basullinka
9. dec 2021

Ja Ti napíšem svoj príbeh a je na Tebe, čo si z neho vezmeš a čo nie. Od malička som túžila byť učiteľkou, ale nejako som intuitívne nešla študovať učiteľstvo. Študovala som odbor veľmi špecifický a mega zaujímavý - potravinarstvo. Popritom som si spravila DPS. Po skončení školy som si našla prácu učiteľky na strednej škole, ale po čase som zistila, že ma to nebaví. Komunikácia s deťmi by bola fajn, ale mňa nebavilo to, že mnoho veci sa daju robit v školstve omnoho efektívnejšie, ale radšej sa ostáva pri nezmyselnostiach, ktoré dlho trvajú, pritom ten čas sa da využiť omnoho lepšie. Takže som po 3 rokoch zmenila zamestnanie, robím v odbore a som spokojná so zmenou.

dskjhfdlkdjhl
9. dec 2021

Ja teda neucim ani na ZS, ani na SS, ale na VS, ale myslim, ze sa mozem zapojit. Urcite zalezi aj od konkretnej skoly, ale v prvom rade zalezi na tom ucitelovi. Pokial ucitel ovlada to, co uci, bavi ho to, je voci studentom ferovy, vie putavo vysvetlovat (bacha pisem o sebe, dufam, ze citite vsetci aka som namyslena na to, co robim😉), tak so studentami nemusi mat najmensi problem. Jasne, na VS su uz vsetci dospeli, takze ti, ktori ucia siedmakov (mam jednu taku potvoru pubertalnu doma), budu asi pisat nieco ine, ale mozno ani nie. Takze ja napr. som aj po vyse 25 rokoch v skolstve spokojna s vyberom povolania. Teda pokial sa bavim o tej praci so studentami. Mne osobne viac vadia niektori kolegovia (a verim, ze aj ja im😝), ale v podstate so studentami travim ovela viac casu ako s nejakou kolegynou, takze ja by som si znovu vybrala tuto drahu🙂

xckaret
9. dec 2021

Treba sa na to pozriet aj z druhej strany. Dnes so bola svedkom online vyucovania. Dcera je v 7. roc. Dnes pisali pisomku z Lit. Dcera na ucitelku nonstop nadava, ako sa k nim sprava, boji sa jej nieco opytat. Dnes som to videla na vlastne oci. Krici po nich ako gestapak. Na pisomke mali 35 otazok za 45 min., nestihla odpovrdat na dve. Surovo to ucka vypla. Deti maju k nej odpor...

monka105
9. dec 2021

Ja mám zas aj opačnú skúsenosť, čo sa týka dnešných absolventov pedagogickej (ale samozrejme netýka sa to všetkých, toto bude výnimka). Pani učiteľka si po online hodine zabudla vypnúť zdieľanie obrazovky. Tak si otvorila messenger, kde pekne svojmu frajerovi napísala, akí boli žiaci ,,je*nutí” a ,,sprostí”. 🙈😄 No prúser ako mraky. Áno, je pravda, že deti a najmä teenegeri si v dnešnej dobe viac dovoľujú, ale je len na tebe, či si dokážeš vybudovať autoritu a získať ich rešpekt. 🙂 Ak si taká osoba, tak smelo do toho. Byť učiteľom je podľa mňa krásna profesia.

ruzasipova
9. dec 2021

Vsetko to, co tu pises o drzych ziakoch a nerespektovani ci samotnom posmievani…. nuz, ono strasne zalezi, aky vztah si vytvori ucitel so ziakmi. Ked som zacinala, som si chcela zjednat respekt a bola som prisna a davala poznamky… a ono to vobec nefungovalo 🙂 Myslim, ze ma nemali radi a ja ich asi tiez nie. 🙂 Ale dnes, aj ked opat zacinam skolsky rok na novej skole, je to uplna pohoda. Respekt sa da budovat viacerymi sposobmi. Som rada, ze mam ziakov, kde sa vieme akceptovat navzajom.

alenka7777
12. dec 2021

no, radsej by som uvazovala o inom odbore. je to absolutne nezaplatena robota.