Ako prestať s kojením 20 mesačného dieťaťa?

hoffka777
12. nov 2017

Ahojte prosím poraďte mi mala ma 20 mesiacov a potrebujem ju prestať kojim lebo mam zdravotné problémy .kojim ju viac menej iba večer a na noc Lebo mi bez toho nezaspi .
Neviem ako prestať lebo ked jej nedám na príšerne hysaky aj hodinku dve . Ale take že sa trieska o posteľ a hysterci . Uz som v koncoch unavená príšerne v noci je aj 20 krat hore alebo stále na prsniku skoro vôbec nespím .
Ďakujem za rady

lindusss2016
12. nov 2017

Ahoj, ja som tiez musela nasilne odstavit 18 m, lebo som bola uz v 5.mesiaci tehu a priserne ma to bolelo od zaciatku, navyse sa k tomu pridruzil aj psychicky odpor, ze sa mi z kojenia chcelo az vracat. Takze som sa rozhodla s tym skoncovat. Kojila som na denne a vecerne uspavanie, v noci sa mi uz nebudila. Najskor sa nam podarilo zrusit vecerne a to tak, ze uspavat som sla, ked bola mala poriadne unavena a s flaskou vody. Par dni samozrejme dobiedzala, ale vzdy som jej pekne vysvetlila, ze ma to boli a nukala som jej tu flasku. Samozrejme, boli hysaky, ale treba vydrzat. Potom zacala vypytovat aj jedlo, takze som si.kupila take.tie naplnacie cucacie sacky do rucicky a bud jej tam varila vyzivu alebo som naplnila, jogurtom, domacim milacikom atd., cize to ju aj zasytilo, tak sme fungovali par dni, az si zvykla a uz do postele nepotrebuje ziadne jedlo. Proste absolvuje svoje ritualy a pekne sa prituli a za chvilku zavrie ocka.
O par dni na to som odstavila aj cez den, to uz znasala horsie. Uz su to dva mesiace a stale spanku predchadza aj pol hodinovy rev, ale tak co uz. Povedala som si, ze inej cesty niet a musim to pretrpiet...

ludmila1307
12. nov 2017

My sme tiez mali to iste, bez cice nezaspala a v noci si cucla aj desatkrat, len tak kvoli ukludneniu. Ak ti mozem poradit, tak tu by pomohlo jedine odlucenie vas dvoch, nech zaspava pri manzelovi, ak je to mozne. Ja som sice oducala trosku skor malu, mala 15 mesiacov, ale toto pomohlo. Zaspavala pri manzelovi, ked plakala tak utesoval ju on, ja som k nej nechodila vobec. A prsia som si obviazala elast.obväzom, obliekla rolak, nech mi tam nesaha, lebo furt daco hladala. Az kym prisla na to, ze cicu vobec nepotrebuje, fakt ju to preslo. Manzel chodi cez tyzden do prace, tak sme zacali v piatok, a v nedelu bolo uz vsetko ok. A poviem ti, ze ja som mala z toho viac depku, lebo som sa citila hrozne, ze niesom pri nej a ze jej tu cicu nechcem dat. A pila som salviu, na znizenie tvorby mlieka, 3x denne. Ona bude plakat, ty mozno s nou, ale pokial ma hysaky, tak asi ina moznost nieje, len ist prec od nej na chvilku. Znie to hrozne sice, ale asi ina moznost nieje. A tiez sme mali po ruke flasu s vodickou, najprv nechcela, ale ked prisla na to, ze ine nic nedostane, nakoniec jej bola dobra aj ta voda.

katka1416
13. nov 2017

Ja mam rovnaky problem,dcerka je na mlieku priam zavisla. Cez den tiez strasne vela pije, v noci akokedy, niekedy raz no niekedy aj 6x. Uz som z toho unavena. Cez den to strasne otravuje, najma ked potrebujem daco robit. Ked jej poviem ze mliecko neni tak spusti rev, natahuje mi tricko, no des. Dokonca aj ked sa riadne naobeduje tak to musi dorazit mliekom. Bojim sa aj toho kedze mam vela mlieka ze to bude boliet.

lavieenrose
13. nov 2017

boze zeny hlavne ze ste kojili za kazdu cenu co najdlhsie ...aj ked deti to uz vobec nepotrebovali..my sme to stopli hned ked mala zacala v noci vymyslat..a nie take ze teraz ti dam teraz nedam...hned zrusit cele kojenie...vysvetlit ze uz nebude..neni..stratilo sa ...male dieta velmi rychhlo zabudne ze na co sluzia prsia...take skoro dvojrocne si urcite dlhsie pamataju

pininka
13. nov 2017

@lavieenrose to by som chcela vediet ako vysvetlis napr 7 mesacnemu decku, ze uz nie je. Det vo veku okolo jedneho roka beru zobratie akejkolvek veci, ci uz prsnika, oblubenej hracky a pod ako najhorsiu vec na svetem psychologovia to prirovnavaju k tomu,akoby tebe ako dospelej niekto zobral plnu penazenku penazi, ako by si sa citila? Kazde dieta je ine, niekomu pomoze odstavit sa hned, vacsine to trva dlhsie. Niesom zastancom kojenia za kazdu cenu, tiez ma caka operacia, ale odstavujem malu postupne a pomaly. Nepotrebujem citovo otupene decko v dospelosti.

evittam
13. nov 2017

@pininka Nikto tu nepise o tom,ze mas vysvetlit 7-mesacnemu dietatu,ze nemas mlieko. Do roka sa da dieta pekne odstaviť bez vacsich "cavikov"-osobna skúsenosť. Obe moje deti sa samé odstavili v 10.mesiacoch.
A to akoze ked odstavis zo dna na den dieťa bude citovo otupene v dospelosti?!😂😂😂😂 Dik za dobre pobavenie na rano.😉

lindusss2016
13. nov 2017

@lavieenrose
Tak snad kazda matka dokaze sama usudit, ci to jej dieta potrebuje alebo nie. Ty kto si, ze to vies najlepsie za vsetky matky a ich deti? Kojenie ma aj ine prinosy, nie je jedinou ulohou nakrmit dieta. A co je podla teba lepsie davat do 3 rokov? UM alebo kravske? Nenechaj sa rozosmiat, za to, ze ty si nemala nervy na svoje vlastne dieta, tak tu nepoucaj matky o svojich bludoch. Predpokladam, ze zastavas nazor max do pol roka a staci 😀 kazdy normalny pediater ti povie, ze mas kojit co najdlhsie. A ten, co ti odporuci v 6 m prejst na Nutrilon, tak si mozes byt ista, ze ma podpisane pekne zmluvy s tou firmou, len sa pozri, kolko reklam visi u dr a nie je to preto, ze UM je pre deti zdravsie. Nikdy v zivote nenahradi zlozenie materskeho a pri krmeni z flasky si s dietatom nevytvoris vztah ako pri dojceni, neukludnis ho.
Ja netvrdim, ze kojit sa ma za kazdu cenu, su problemy, ktore v tom zabranuju, ale preco tu ty sudis matky, ktore koja, kym mozu a chcu, to naozaj nechapem.

6mia6
13. nov 2017

Ja som sa poučila z chýb druhých. A odstavila každé dieťa po roku. Mala som kamarátky ktoré kojili dlhšie a tie rozprávajúce, vysiace deti vo výstrihu bol pre mňa šok. Plus vstavanie 15x za noc keď treba cez deň na 100% fungovať. Padala som na hubu.
Takže neporadím. Odstaviť 12 mesačne a 20 mesačne je neporovnateľny rozdiel.
Len som chcela že teraz na tých deťoch keď majú pomaly 10 nevidím žiadny rozdiel vo vzťahu. Príde mi práve ešte horší, sú upistana, panovacni, dovoľujú si k mamám že ma až zdvíha zo stoličky.
Viem len z rozprávania že to bolo ťažké, vysvetľovanie nepomáhalo. Uchýlili sa ku koreniu, citrónu a iným mňamkam na prsiach. Bez kriku a hystérie to nešlo.
Skúsila som to co už bolo napísané nech sa skúsi postarať tatino. A keď už začnete tak vydržať. Každá si musí nájsť svoju cestu.

6mia6
13. nov 2017

Myslím ze jedna si tiež obviazala prsia že ma akože bolacku, že sa pokazili. A mladý chodil a všetkým to rozprával a ľutoval ju. 😉 ale nepomohlo zároveň hovoril ze sa opravia. 😅 takže potom to bolo už s tým plačom

evittam
13. nov 2017

@lindusss2016 Ty niekomu napíšeš aby tu nepoucoval ostatne matky a robis to sama? 😁
Blud je to co pises ty,ze 3rocne dieťa potrebuje MM.😉

lindusss2016
13. nov 2017

@evittam
Nepoucujem. Otazka znela ako.odstavit 20 mesacne a ona radi, ze ho mala odstavit aspon o rok.skor. No tak dik, to je teda rada, vratme cas. Ja netvrdim, ze 3 rocne potrebuje MM, ale nejake mlieko potrebuje, tak sa pytam, ktore je podla vas, mamiciek kojacich max do roka, najvhodnejsie. Uprimne, mne by sa tri roky nechcelo kojit, ale ak s tym nejaka matka nema problem, tak nevidim dovod, preco jej to vycitat. Len preto, ze vas to tak dlho nebavilo? To je zas vas problem, kazdy pozna svoje hranice najlepsie. A blud je to, ze dieta sa ma odstavit do roka max. To sa na mna nehnevaj, ale je a ked si nekojila starsie dieta, nemas to ani ako porovnat a zistit, o co vsetko si ho obrala 😉

evittam
13. nov 2017

@lindusss2016 Ja som nikoho o nic nepobrala a uz vobec nie svoje deti.Ako som už napísala-odstavili sa same. A uz vobec nikomu nic nevyčítam-no nech dojcia aj do puberty mne je to uprimne uplne jedno. A nie nemám problem ak niekto dojčí do neviem kedy, len nech tu nepoucuje ostatné mamicky ake je to potrebné, nevyhnutne,neuraza tie co nedojcili dlho,ze boli lenive a neviem co. Kazdy nech sa zariadi podla seba. Ja som sa podla svojich deti.😉

evittam
13. nov 2017

*neobrala

gabika20
13. nov 2017

Baby tak toto aj mňa zaujíma..malý bude mať rok v decembri a je doslova závislák na prso...cez deň, večer aj v noci x krát..stále a všade sa mi dobíja pod tričko..na jednej strane sa teším lebo prvorodenu som nekojila ale na druhej strane sa obávam dokedy takto vydržíme fungovať a najmä ako ho potom odstavim 🙂

zooeynka
13. nov 2017

@ludmila1307 a zrusili ste tymto sposobom iba nocne dojcenie, ci uplne?

mamutka
13. nov 2017

@hoffka777 a keď povieš úplne vážne, ze sa míňa....? Ze uz zajtra bude posledná troška napr.a zásoby sú fuč? A polutuj sa trošku, ze aká škoda, ze sa minulo a hotovo, kašli na nervy, nech uspi ocko.
Ja som zavislaka takto dostavila ešte trochu neskôr, kvôli práci, ale to už len tak cuckal ráno a večer, taký rituál.
Práve v tomto veku mám skúsenost, ze to šlo hladko, lebo si dal vysvetliť. A chápal, vie čo je prázdny pohár, tanier, tak aj prsnik pochopil.
Takže nie je to o čísle, či treba v roku, či skôr, či kedy, človek musí vycítiť ten moment kedy je dieťa schopné to prijať.
A úprimne, ak by nebol drobec ochotný to prijať, nervacenie a nočné šikanovanie kvôli pocuckavaniu mlieka by som nemienila tolerovať. Cez deň musím fungovať. Takže ak nie s vysvetlením, nech sa páči, ocko cez víkend uspavaj a vysvetli, ze nic nebude. Jak raz povolis nervom tak koniec...

evittam
13. nov 2017

@gabika20 Tak na toto je tazka odpoveď, ked sama nevieš dokedy chces takto fungovať.😉
Za mna najlepšie odstavit do roka-dieta si este tak neuvedomuje,ze mu nieco beries, po roku je to uz tazsie (pre rypacie "dojcomatky"-nie nemôžem porovnať s vlastnými detmi ale mam dost kamaratiek a známych kde sa mi to potvrdilo a btw.staci si kde-tu prečítať MK☺️). Ale rozhodnutie je len na tebe.

mamutka
13. nov 2017

@gabika20 u nás to v pohode postupne polavovalo. A závislý bol hodne. Píšem vyššie, ze potom si nechal krásne vysvetliť, ako dochádzajú zásoby, ze aká škoda, ze uz nebude. Spolu sme dumali, čo dobre by mohlo mliecko nahradiť 🙂
Ale mne dojcenie nejakých 25 mesiacov nevadilo, to bolo cuc ráno, potom pred spaním, občas pri sopliku, zuboch, v nemocnici.... Nie ze by ma po nociach zuzlal, alebo by odmietal jesť a pýtal len mlieko. Závisí od situácie a dieťaťa.

lindusss2016
13. nov 2017

@evittam
Matka, ktorej som odpisala, napisala prva, ze dojcenie po roku je nepotrebne a ze tie, co to robia, to robia nasilu a za kazdu cenu, tak o com? Mame kazda zjavne iny nazor. Ja viem, ze som spravila pre svoje dieta najlepsie, co bolo v mojoch silach. Ty vies, ze si spravila pre svoje najlepsie, tak sko ta to moze rozhodit?

6mia6
13. nov 2017

@gabika20 ja som teraz odstavil a ročnú závislácku. Najprv cez deň. Proste som nedala. Jest môže pomaly čokoľvek. Úspávala v kociku. V noci som naťahovala intervaly. Keď sa zobudila prvýkrát som nedala, po nosila, pomojkala. Našťastie nedostávala záchvat plaču len tak mrncala. Druhýkrat som jej dala a tak každú noc. Medzitým som ešte na uspávanie večer skúsila fľašu. Tu ani za svet, nemá ani cumel. Radšej zaspala bez ničoho. O tri dni pochopila ze nič nebude tak cucla aj fľašu. A v noci sa spánok predlžoval. Až som teda už nedala. Teraz po môj kam tak trikrát za noc a hotovo. Tak teraz ma fľašu cez obedny spánok a večer. Na cicku si ani nespomenie a to bola teda veľká závislácka. Hlavne v noci.

evittam
13. nov 2017

@lindusss2016 Ale mna nic nerozhodilo a uz vobec nie nejaky anonymny nick na MK.😁😉. Ja len diskutujem a vyjadrila som svoj nazor.

lindusss2016
13. nov 2017

@evittam
Ja tu pouzivam v diskusiach svoj normalny nick, pod ktorym chodim aj na bazar a mam foto a vsetko. Nijak anonymne mi to nepride 🙂 ci sem mam odfotit svoj OP? Ja taktiez vyjadrujem svoj nazor. A od zaciatku pisem, ze nezastavam kojenie za kazdu cenu, teda som si vedoma toho, ze niekedy tomu zabranuju naozaj situacie, ktore clovek nedokaze prekonat. Ale len preto, ze mne napr.zabranilo v dlhsom kojeni dalsie tehotenstvo, nebudem predsa radit aj inym zenam, aby prestali kojit do toho veku, ako som to spravila ja. Ci sa mylim?

ivanaliana
13. nov 2017

Ja som mojho syna kojila 25 mesiacov.Rozhodla som sa ho odstavit zo dna na den.On bol uplne zavislak na ciciku.Zacalo ma to vecne vyzadovanie uz dost obtazovat.Rano som si pred nim prsia zabandazovala a povedala mu ,ze mam teraz bo (bolacku) na prsiach a ze mliecko uz viac nebude.Kamoske sa v tom case narodilo babatko a tak som mu povedala ze mliecko dame Laurinke.. ,ze on je uz velkac a mala baba mliecko potrebuje viec.Zvladol to uplne bez placu a hnevu...este ma aj lutoval ze mam bo.. a tesil sa,ze mliecko slo malej babe.Ja som to zvladala horsie ako on 🙂 Mne bolo luto,ze uz je tato cast nasho vstahu nenavratne prec a ja uz mam doma velkaca..aj som si na tajnasa poplakala.Prvy tyzden si braval so sebou vodu do postele... neskor zabudol aj na nu a konecne prespal celu noc.Este napisem ze ja som aj nadalej spala pri nom.Takze nase odstavovanie bolo pre neho uplne "bezbolestne"Pre mna bolo to,ze uz rozumie co murozpravam velke +.Teraz mam druhe dietatko .. ktore bude mat 18 mesiacov a tiez je stale kojene.Vravela som si,ze druhe uz tak dlho kojit nebudem...ale mne to proste neda 🙂 Prajem Vam uspesne odstavovanie a dufam,ze moja skusenost pomohla...aj ked kazde dietatko je ine 🙂

evittam
13. nov 2017

@lindusss2016 Neviem co sa rozculujes. Mna tvoja osoba nezaujima, ani tvoj OP, ani tvoj bazar ci fotky. Si pre mna cudzia osoba a nemas ma preco rozhodiť. Uz si to pochopila? Dufam,ze ano. Co sa tyka temy-vyjadrila som svoj nazor,nikomu ho nevnucujem a ani nikomu nekazem aby sa ho drzal.

slniecko6789
13. nov 2017

@hoffka777 Ahoj, ja som tiež odstavila svoju 21 mes dceru a podarilo sa to celkom dobre bez nejakeho vacsieho plaču. Ja som si potrela prsia odstom, dost to smrdelo aj raz skusila este, povedala ze fuj a ja je hovorim ze mliecko sa pokazilo. Ona hned ze kedy sa opravi, tak vravim ze ked bude druhe babo. :D a bolo vybavene. Potom pytala este asi 2 krat, zopakovala som jej to iste a bolo. :D Veľa šťastia

0silvia0
13. nov 2017

@hoffka777 20 mesačné dieťa odstavíš asi len násilím, žiadne postupné odstavovanie dieťa v takomto veku asi akceptovať nebude. Ak ho odstaviť jednoducho musíš, pravdepodobne budeš musieť prežiť 3 noci hysterických záchvatov a dieťa nakoniec sa bude musieť zmieriť...
Ja s násilným odstavovaním nemám dobrú skúsenosť na rozdiel s mamami v diskusii. Môj syn bol tiež ceckový závislák a liezol mi s tým cecaním vo dne v noci na nervy, fakt. Preto vo veku 18 mesiacoch som ho zo dňa na deň odstavila na základe toho, že dostal nejaký rotavírus a mal silné hnačky a pediatrička mi prísne zakázala mu dávať aj materské mlieko. Tak jednoducho som s tým sekla. Ale môj syn zvyknutý zobúdzať sa pri poobedných spánkoch s ceckom v ústach mával po odstavení cca ďalšieho pol roka po zobúdzaní hysáky, z ktorých sa ťažko preberal. Tie hysáky boli nepríjemné, tak isto nepríjemné ako mliekové závisláctvo, takže aj tak som si nejako extra nepomohla. Ak by som sa mala ešte raz rozhodovať, takto by som ho už určite neodstavovala. Skúsila by som to riešiť nejako inak. Jednoducho syn bol akýsi náročnejší...
Paradoxne, druhorodená dcéra vôbec nebola závislák a používala prsník len na dojčenie vtedy, keď potrebovala. Nikdy žiadne visenie na prsníku, žiadne nočné závislačenie, nikdy sa mi neliepala do výstrihu. Preto sa aj čudujem, že niekto podľa skúseností iných ľudí preventívne odstaví vlastné dieťa, ktoré vôbec nemusí mať vzorec správania cudzích detí. Dcéra bola úplný opak a odstavila som ju vo veku 3 rokov na základe osobného rozhovoru, ktorý prebiehal asi takto: "Už si veľká, už nebudeme cecať, dobre? Dobre" To bolo celé odstavenie. Preto súhlasím s
@lindusss2016, skúsenosti si môžeme napísať, ale nech sa každá rozhodne podľa seba, podľa vlastnej intuície, každé dieťa je iné, každá matka je iná a preferovať tu nejaký model ktorý práve mne vyhovuje je čudné...

mikadooo
13. nov 2017

Strašiu som odstavila v pohode, keď mala dva roky. Prsník potrebovala už len na zaspávanie (poobede a večer). Nič som nemusela preväzovať ani vysvetľovať, namiesto prsníka ležala na mne a ja som ju hladkala a takto zaspala. Druhé dieťa - cucoš, stokrát za deň, stokrát v noci, takisto som ju odstavovala v dvoch rokoch. Bola presne ten typ že keď bola v polospánku, nacucla sa, pocuckala a spala ďalej. Ak som prso nedala, zobudila sa.

Musela som mať previazané prsia, aj tak mi obväzy driapala dole, plakala, kričala, cez deň sme to ešte uhrali bežným mliekom či výživokou do rúčky, v noci bolo zle nedobre. Po týždni pochopila, že mlieko proste nebude a postupne bolo plaču čoraz menej a mimochodom, cca. od tretieho večera "zrazu" dokázala prespať celú noc, čo som od pôrodu nepamätala. Takisto som ju mojkala, hladkala, tíšila, "chápala" jej hnev, ale mlieko som už nedala. Bohužiaľ - neni.

Čiže za mňa - každé dieťa je iné a každé môže na odstavovanie reagovať ináč, neviem či vek je zrovna ten najdôležitejší faktor. Podľa mňa najdôležitejšie je, keď sa matka rozhodne skončiť, tak si to nemôže za dva dni rozmyslieť a znovu prso dať. Potom už druhé/tretie/x-té odstavovanie bude oveľa horšie, lebo dieťa ho môže brať ako dočasné.

Držím palce všetkým odstavujúcim.

gabika20
13. nov 2017

@evittam to máš pravdu, este sama nie som rozhodnutá..na jednej strane sú to pre mňa veľmi krásne take naše spoločné chvíle (prvorodenu som nekojila vôbec a blbych reakcií okolia som si užila teda dosť tak teraz si to asi vynahradzam) no na druhej strane som od pôrodu este nebola sama,prip. s manzelom nikde lebo malý bez prsa proste nevydrží a takisto to nočné pocuckavanie a druhý deň funguj,no musím to zvážiť 😉

malasandrika
13. nov 2017

@gabika20 ver, že vydrží, my sme s manželom boli včera v kine po 11 mesiacoch a svokra bez problémov zvládla 3 hodiny s malou, keby viem, že to bude ok, už daaavno niekam ideme