Meškajúca menštruácia

kamik295
30. sep 2023

Zdravím, chcem sa opýtať či je tu niekto s podobným problémom. 2 mesiace mi mešká menštruacia, celkovou ju nemám od začiatku pravidelnú a to mám 25 rokov. Minulý týždeň som bola u svojej doktorky s tým, že všetko vyzerá byť v poriadku a že jediné mám zmeniť životný štýl a sa mi cyklus upraví, ale že čoskoro ich dostanem. Pichla mi vyvolavačku s tým že ak do 14 dní nepríde mám prísť opakovať na vyvolanie, ale jeden deň mi pichla a druhý deň som dostala takú silnú reakciu že som skoro skončila hospitalizovaná v nemocnici s teplotou, bolesťou hlavy a vyhadzana od hlavy po päty. Chcem sa spýtať, mali ste skúsenosť s vyvolavačkou Agolutin podobný? Prešiel týždeň, menštruacia nikde ani náznak žeby som mala dostať. Opätovné sa bojím ísť znovu na vyvolavačku, keďže som na ATB a liekoch po tej reakcii. Trápi ma to lebo na ďalší rok plánujem otehotnieť a bojím sa že bude s tým veľký problém.
Poraďte mi čo mám robiť, ak nejaká z vás to už riešila..za každý jeden komentár vopred ďakujem.

januska12323
30. sep 2023

Máš za sebou vôbec nejaké vyšetrenia? Vyvolávačka nerieši problém ak nejaký je.

janetinka27
30. sep 2023

@kamik295 ahoj, nemysli hned na opakovanie vyvolavacky, moze prist aj po 14 dnoch, u mna to bolo 16 a tebe ju pichla len minuly tyzden. Skus si svoj cyklus zacat dosledne znacit a nebolo by odveci sa pridat do skupinky, kde sa naucis sledovat cyklus.poznanie svojho cyklu je zaklad pre zeny, ktore maju s cyklom problem a chcu otehotniet. Zial dnes je sice mnozstvo liekov a liecebnych postupov, ale problem je diagnostika - ziadny doktor nema cas sledovat a vyhodnocovat cyklus svojich pacientiek.pritom dosledny zaznam o cykle zeny je ako otvorena kniha: citam a vidim problem.
Treba zistit, co je u teba problem, preco mas dlhsie a nepravidelne cykly, ako u teba funguje prirodzena stimulacia, ovulacia a poovulacna faza. Ak nefunguju, treba im pomoct. Ak ti odporucila zmenit zivotospravu, mozu byt pritomne dalsie suvisiace komplikacie, ktore satou zivotospravou daju ovplyvnit, ako napr. PCOS ci IR a podobne, to sa ta vsak nemusi tykat (nespominala si to)

rurutiax
30. sep 2023

@kamik295 Po vyvolávačke môžeš dostať kľudne ms až za 14 dní. Taká je doba dokedy by si mala dostať ms po vyvolávačke. U mňa to bývavalo 10 dní. Súhlasím s komentárom vyššie, vyvolávačka nie je riešenie. Treba zistiť príčinu. Vyšetri si hormóny, možno ide aj o pcos a treba nasadiť adekvátnu liečbu, aby sa mala tú ms pravidelnú. Ak plánuješ tehotenstvo, tak toto si musíš dať do poriadku.

zuza265
30. sep 2023

Mna by zaujimalo odporucanie zmeny zivotneho stylu. Ma na to nejaky zjavny dovod?

rurutiax
30. sep 2023

@zuza265 Ženy s nádvahou alebo podvýživou majú zväčša nepravidelnú menštruáciu.

zuza265
30. sep 2023

@rurutiax ja to viem. Ale tu som sa na to opytala, lebo moze byt mozno inde problem v zivotosprave - ja neviem nevhodne zamestnanie a nasledne nedostatok spanku atd. Cokolvek. Nechcela som hned narazat na vahu, preto som sa opytala🤗

kamik295
autor
30. sep 2023

@zuza265 v poriadku. Nemám obezitu ale kilo navyše áno. Doktorka tiež povedala že nemám veľa, ale menila som zamestnanie pred 4 mesiacmi a sa mi zmenil denný režim keďže pracujem nočné, stravujem sa nepravidelne, vynechávam stravu a niekedy sa prejedam blbostami a tiež sú obdobia náročnejšie na stres, čiže myslela tým aby som si našla viac času na seba. Nevyjadrila som sa presne.

zuza265
30. sep 2023

@kamik295 presne pre toto som zvazovala rozne moznosti🤗 kedze ju mavas bezne pravidelnu a toto je vynimka, prezrela ta sonom a vsetko odkontrolovala. Ma mozno pravdu. A teda stres, nova praca, iny zivotny styl. Vie to porobit riadnu sarapatu… a vsak bodaj by to bolo toto🤗