Snaha o bábätko po mimomaternicovom tehotenstve

mucha11
17. dec 2011

Ahoj, nájde sa niekto, kto absolvoval mimomaternicové a potom otehotnel. Nám sa nejako nedarí, neviem, ako si pomôcť. Napíšte, ak máte potobné skúsenosti. Ďakujem. Zuzana

zuzanazba
17. dec 2011

Ahoj. Ja som mala mimomaternicové, ktoré som potratila v 8 týždni. Po 3 rokoch sme zistili, že sme v tom. Nebolo to v pláne. Malý má už 2,5 roka. ono to príde, len keď sa na to človek sústredí to nie je dobré. 😉

mucha11
autor
17. dec 2011

ďakujem. momentálne riešim zistenie ovulácie. t.z. ktorý mesiac môžem otehotnieť. lebo si nie som istá, či sa snažíme v tom mesiaci, kedy je možné otehotnieť. 🙂

matita
18. dec 2011

ahoj, ja som mala tiez mimomaternicove a prisla som o jeden vajcovod. potom to dlho neslo, tak sme boli na IVF, ale nevyslo to. a potom som po 4 rokoch prirodzene otehotnela a moj maly zazrak sa na mna kazdy den krasne usmieva 🙂 takze moznosti su... a aj zazraky sa deju... len niekedy to trosku dlhsie trva. drzim palce, len nestracat nadej a byt trpezliva.

diid
18. dec 2011

mam znamu (42r)ktora prirodzene otehotnela pri 1 dietati. Po 2r. sa snazili o druhe ale neislo , museli ist na IVF 5 krat!!! ktore nevyslo a lekari jej vraveli ze viac ivf jej robit nebudu, neni vyznam, hormony mala strasne rozhadzane, pco a ine poblemy, do roka otehotnela znova prirodzene a porodila zdrave babo uz ma 3r.

akova
18. dec 2011

Ahoj, ja som mala mimomaternicove tehu minuly rok v septembri, zobrali mi jeden vajcovod. Od decembra sme sa znova snažili a v máji som otehotnela. Tiež som nevedela, či je to ten správny mesiac, ja som mavala cyklus presne aj ovulku okolo toho 14 dna, tak sme sa snažili vždy aktívne vtedy 🙂. Ono to pride, ja som otehotnela pri prvom na druhy krat a to mimomaternicove bolo hned na prvy šup.

mucha11
autor
18. dec 2011

Ďakujem Vám všetkým. Ste milé. Budeme sa snažiť a snažiť. Ale absolvujem to vyšetrenie, aby som si bola istá, ktorá strana kedy ovuluje. Dúfam, že sa to podarí a budem sa tešiť spolu s Vami z krásnych bábätiek. 🙂

buffinko
18. dec 2011

@mucha11, mimomaternicové som prekonala v októbri 2010 - zobrali mi pravý vajicovod, v októbri 2011 som porodila zdravé dieťaťko, otehotnela som hneď po odporúčanej 3mes. pauze po laparke na prvý šup 🙂 želám ti podobný priebeh 🙂

ladybirdie
18. dec 2011

Ja som tiez prekonala mimomaternicove tehotenstvo, vpiatok mi robili laparoskopiu. Dufam, ze aj mne sa podari cim skor otehotniet 🙂

mucha11
autor
18. dec 2011

mne nerobili laparoskopiu, museli ma rezať. ☹ ladybirdie viem ako sa cítiš, rada by som povedala, že to bude ok. musíme veriť, že sa to opäť podarí.

ladybirdie
18. dec 2011

Ja som mala pred 1,5rokom potrat. Pred 2 tyzdnami ma zase vycistili, ze mam zas potrat. A v utorok na to prisli, ze to je mimomat. tehotenstvo. V piatok ma operovali, vybrali mi lavy vajickovod. Takze teraz psychicky nie som na tom najlepsie. Chceme druhe babo, ale dajak nam to nechce vyjst. Neostalo mi nic ine, len verit, ze na tretikrat to vyjde. Drzim aj tebe palce, aby aj vam sa to cim skor podarilo.

mucha11
autor
19. dec 2011

ladybirdie, držím palce. hlavu hore. mne v tom čase veľmi pomohli knihy, čítala som do nemoty, aby som nemyslela na tú bolesť. pomohlo. niekto písal, že išiel hneď do práce, ale ja som učiteľka, a nechcela som medzi deti, takže som si užila doma skoro dva mesiace voľna a zotavovania. 🙂 vymysli si náhradný program.

ladybirdie
19. dec 2011

Moj nahradny program je 2,5 rocny syn 🙂 Keby on nebol, znasala by som to ovela horsie. No onho sa musim starat, takze sa nenudim 😉

mucha11
autor
20. dec 2011

Aj ja mám už skoro 6-ročnú dcérku 🙂 aj ona mi v tom čase pomohla zabudnúť. A vtedy som si uvedomila, že tie chvíle ktoré prežívam, už sa nebudú opakovať. Teraz si jej prítomnosť vychutnávam viacej.

kmnigvil
21. dec 2011

@mucha11
@ladybirdie Ahojte! Mňa minulý týždeň v piatok operovali laparoskopicky. Mala som mimomaternicové tehotenstvo umiestnené v ľavom vajcovode. ☹ Bola som už v 8. týždni tehotenstva. Bohužiaľ mi museli zobrať aj ľavý vajcovod, lebo som ho mala dosť značne aj poškodený, keďže tehotenstvo bolo už dosť veľké. Museli mi urobiť aj kyretáž odspodu, lebo som v maternici mala 2 gestačné váčky. Tento týždeň v pondelok ma ma prepustili domov z nemocnici. Momentálne som zotavujem doma.

alexaba
29. dec 2011

@kmnigvil ahoj, akoto že si mala v maternici dva gestačné váčky, to znamená že si bola dva krát už tehotná a potratila si a nevedela si o tom? Koľko ti kázali čakať kým môžte opäť na bábätku pracovať? ďakujem

kmnigvil
29. dec 2011

@alexaba Kázali mi čakať aspoň 6 mesiacov a až potom môžem zase pracovať na bábätku. V maternici sa mi urobili 2 gestačné váčky ale v maternici som nemala žiadne bábätko. Tie gestačné váčky sa v maternici urobia vždy keď je žena tehotná aj keď má mimomaternicové tehotenstvo. Bola som tehotná približne 8 týždňov, mala som mimomaternicové tehotenstvo a na ľavom vajcovode sa mi uhniezdilo jedno embryo. Operovali ma 16.12.2011, takže všetko je to ešte čerstvé.

alexaba
29. dec 2011

@kmnigvil Veľmi ma mrzí čo sa ti stalo, prekonala som to isté... tiež to je ešte čerstvé, preto tie otázky... to som, nevedela, že sa vytvorí gestačný vak v maternici aj vtedy, ked je embryjko mimo nej... mne doktor moc toho nepovie, preto sa snažím nájsť veľa informácií tu... aj moju diagnózu som našla tu vďaka ostatným ženám, ktoré prekonali mmt... môj doktor mi to do poslednej chvíle nepotvrdil. teraz čakám na hematologické a genetické vyšetrenie krvi, tebe to neporadili? Je mi ľúto, že si mala smutné Vianoce, je nás žiaľ viac... a verím, že boli posledné a prídu už len pekné a veselé a najmenej v trojici ;)

kmnigvil
29. dec 2011

@alexaba Aj mňa veľmi mrzí, že sa ti stalo to isté čo aj mne. Kedy si bola ty operovaná?

kmnigvil
29. dec 2011

@alexaba Ja čakám zatiaľ na histologický nález, to je nález, ktorý robia na patológií z mŕtveho embryá, krvi a hlienu. Mne zatiaľ nikto neodporučil hematologické a genetické vyšetrenie z krvi. Tieto vyšetrenia robí gynekológ?

alexaba
30. dec 2011

na histologiu sa dosť dlho čaká, ja už všetky výsledky mám. Tak sa nato pýtaj svojho gynekológa, po jednom potrate alebo mmt má žena nato vyšetrenie právo. Inak je veľmi drahé toto vyšetrenie, ale ked si takéto niečo prekonala, robia to bezplatne, resp. to prepláca poisťovňa doktorovi. Robí sa tam súhrn rôznych vyšetrení z krvi na treombozu a neviem ešte všetko čo, tuším 17 testov sa robí z krvi, neviem presne počet, ale tak sa mi marí že 17. Opýtaj sa svojho gyn. a popros ho, či by ťa odporučil na toto vyšetrenie. To ti najskôr on musí urobiť nejaké vyšetrenie a potom ti dá doporučenie na toto vyšetrenie. Dosť dlho sa nato čaká, ale myslím, že to stojí zato.

buffinko
30. dec 2011

@kmnigvil - okrem MMT máš aj iné zdravotné problémy, keď ti kázali čakať až 6 mesiacov? 😕 aj mne robili okrem laparky kyret (bola som v 7tt), odporučili 3 mesiace ( kvôli kyretu sa u nás štandardne odporúča táto doba, aby sa zregenerovala výstelka maternice). to som aj dodržala, ale hlavne kvôli tomu, že som mala potom zlé stery, liečila som sa ATB. v zahraničí pauzu ani neodporúčajú, že sa dá snažiť hneď a najlepšie je otehotnetieť do pol roka.

inak dobrá téma o mimomaternicovom, ktorá mi svojho času veľmi pomohla, je tu: https://www.modrykonik.cz/diskuse/tema/zkusenos...

alexaba
30. dec 2011

@buffinko to váážne?? a tu zasa som počula 3-6 mesiacov a niektorí odporúčajú 6-8 :( to je strašne dlhá doba na ďalší prvý pokus... ja som mala tiež aj kyret a vraj je dobre počkať 3-6 mesiacov. Ale vraj ostatné je v úplnom poriadku. Pôjdem na vyšetrenie krvi čo som spomínala a tam sa dlho čaká ny výsledky, ktovie na kedy objednávajú, takže to bude trvať aj tak asi akurát tu odporúčanú pauzu. Ale mám strach sa znovu snažiť, aj ked veľmi chcem ale mám obrovský strach.

alexaba
30. dec 2011

@buffinko teda buffinko... koľko tém som ja prečítala ale boli viac menej o tom istom a krátke ale táto téma je super dlhá, idem si ju prečítať aj ja. dakujem

alexaba
30. dec 2011

@buffinko ak ešte môžem pripojím sa k tvojej odpovedi pre kmnigvil. prečo je najlepšie otehotnieť do pol roka?? to som ešte vôbec nepočula. Mne síce Dr. povedal, že po takýchto čisteniach to ide obyčajne lahšie a rýchlejšie. A možno práve preto je dobre do pol roka, lepšie sa asi uchytí alebo čo ja viem. A chcem sa ešte opýtať, nepovedali ti že je lepšie vyrátať si cyklus ked je na tom vaječníku kde máš vajcovod? Alebo proste stále môžte skúšať? dakujem za odpovede.

buffinko
30. dec 2011

@alexaba, už si presne nepamätám zdroje, prečítala som toho vtedy kvantá...jeden článok bol o tom, že najlepšie je otehotnetieť do pol roka - telo je hormónmi po predchádzajúcom tehu ešte nabudené a aj čistenie - kyret pomáha, aby sa vajíčko dobre uchytilo.
veľa sa dočítaš aj v tej téme, čo som dala link...
inak všeobecné rozdelenie - pokiaľ robili laparku bez kyretu - pauza nemusí byť, laparka+kyret - 3 mesiace, aby sa zregenerovala výstelka maternice, brušná operácia - pauza 6 mesiacov...(to sú odporúčania, či sa ich bude žena držať je iná vec)
čiže paušálne by lekár nemal povedať, že čakajte 6 alebo 8 mesiacov 😒 treba žiadať vysvetlenie, prečo odporúča práve v danom prípade čakať takú dobu. dobré je pred skúšaním tehu zistiť, či nie sú v pošve bacilky (sledovať výtok, prípadne bolesti v podbrušku) - stermi a prípadne preliečiť.
a čo sa týka sledovania cyklu, už dávno je známe, že vaječníky sa nemusia (ale môžu) pravidelne striedať, napr. 2 mesiace ovuluješ z pravého, potom 3 mesiace z ľavého a tak podobne. čiže treba skúšať stále. navyše je možné otehotneieť aj z vaječníku bez vajicovodu - ten druhý vajicovod si vajíčko pritiahne, vajicovody nie sú napevno spojené s vaječníkmi (to sa stalo aj mne)

buffinko
30. dec 2011
maminka_miminka
31. dec 2011

ahojte, tiez som po mimomaternicovom tehotenstve, dnes ma pustili domov z nemocnice. Robili mi laparoskopiu aj kyretaz. vzali mi pravy vajickovod. Som doma, oddychujem, necitim sa zle... no mam nafuknute brucho, mate aj vy taky problem? neviem ci je to v poriadku... ☹ a este som aj zacala krvacat, ale dnes som mala aj menzes dostat. som v strese, lebo neviem ci to mam teda naozaj menzes, alebo nejake krvacanie po operacii... ☹ myslela som ze budem mat totalne rozhadzany cyklus, tak sa mi zda take ivne, ze by som dostala menzes na den presne...
dakujem za nejaku odpoved.

kvetinqa
31. dec 2011

Ahojte kocky. Ja som mala mimomat.tehotenstvo v januari 2010, zobrali mi lavy vajcovod. Dr. Mi povedal,ze mam 2 cykly pockat a potom mozme skusat. Otehotnela som v marci ani nevhem ako. Spoliehala som sa na plodne dni, ale mala som uplne rozhadzany cyklus. Otehotnela som 4 dni pred ocakavanou menstruaciou. Mala som strach, ale tehu bolo uplne bezproblemove. Strasne vela robi psychika. Hlavu hore,podari sa to. Drzim palce!

mucha11
autor
1. jan 2012

@alexaba ahoj. ja som bola práve na vyšetrení ultrazvukom, aby mi zistili z ktorého vaječníka ovulujem. predstav si, že som si to sama určila zle, chcem tým povedať, že doktorka vravela, že pocitovo by som to mala vedieť, ale netrafila som sa. takže teraz viem, kedy sa máme snažiť.

mucha11
autor
1. jan 2012

@maminka_miminka ahoj, aj ja som mala veľmi nafúknuté brucho po mimomaternicovom. mala som také bolesti, že som sa bála, že sa mi niečo stalo opúť. ale prešlo to. inak jedla som tie tablety proti nadúvaniu z reklamy, nemôžem si spomenúť názov. ale pomohli. 🙂 a menzes sa dostavil úplne ako mal.