2veronka7
24. máj 2019
456 

Obyčajná mama nemá facebook

   Budú to už hádam aj tri roky. Neviem presne, neoslavujem výročnicu 🙂 Udialo sa tak inšpirovaná kamarátkou, následne sme inšpirovali tretiu kamarátku... a tak teda som si nijako v tej chvíli nepripadala ani divne, ani sama, ani nijako mimo a pod....

    A nuž prerčo? A čo ja viem? A prečo FB mať? 

    Ak sa ma dnes ktosi pýta, prečo FB nemám, odpoviem: "A prečo by som mala mať?" Život bez FB je možný, vravím. :D

    Bola som a vlastne stále som na rodičovskej, a teda som ho ani pracovne nijako nepotrebovala. Postupne som stále viac vnímala, že ma o čosi oberá, než aby ma plnohodtne čímsi obdarúval.

    Bol to pre mňa napríklad zbytočný míňač času. A to tak hádam celkom sebakriticky objektívne môžem povedať, že som nebola veľký vysedávač za PC a FB. Ale aj to sa mi už zdalo dosť, resp. že ten čas sa dal naozaj využiť často plnohodnotnejšie. Hoc aj len tá polhodinka. A tiež sa stávalo, že veď idem len kuknúť a zrazu kukneš sem, a klikneš hento, a prečítaš tamto, a odpíšeš, lebo ti napísali... a ajhľa, veď už je takmer hodina fuč. A čo mi dala tá hodinka? Čo skutočne potrebné pre mňa v ten deň a vôbec? 

    Pomohlo to aj v postoji porovnávania sa. Na FB sa nám núka taká polovičatá, nepravdivá, alebo z kontextu vytrhnutá realita. A my sa s ňou či už vedome či nie, porovnávame v negatívnom alebo pozitívnom zmysle. A akosi meriame hodnotu čohokoľvek a kohokoľvek v FB svete počtom lajkov a komentárov. Čo ale skutočne výpovednú hodnotu nemá. 

    Ak chcem vedieť, ako sa niekto má, tých možností, ako sa s ním spojiť je stále veľa aj iných. Mail a najlepšie osobne trebárs... A áno, natrafíte tam aj na človeka, ktorého ste roky nestretli a netušíte. Ale potebujeme tušiť o všetkom a o každom?

    Viete, či aspoň tušíme o tom svojom najviac naokolo. Najlepšie by bolo viac než len tušiť. A v tom mi to tiež pomohlo. Viac sa sústrediť na seba, svoju najbližšiu rodinu. Upratovať si ten malý svet okolo seba, posudzovať najmä to svoje a pracovať na tom. Cítim menší tlak v tomto procese z okolitého sveta, kto to ako iný má. Hlavne si riešim ako to mám ja, ako to chcem mať, čo vyhovuje mne samej, čo funguje nám samým a nie preto, že iní a pod. Neporovnávam sa toľko. Resp. tie momenty stále občas nastanú, ale viem to voľajako rýchlejšie spracovať a napojiť sa opäť na seba. 

    A možno, keď raz budem dcéram vysvetľovať, prečo možno FB až tak životne dôležitý nie je a že sa to dá (viem tlak rovesníkov a doba...), že to s vlastným príkladom bude nápomocné. Ale maybe... A možno takých mám bude viac... Zopár s rovesníčkami mojich dcér už dnes poznám. 🙂 

    A okrem FB, som prednedávnom k svojmu techologickému detoxu pridala aj mobil. Vymenila som dotykový s internetom a všakovakými appkami za obyčajný tlačitkový bez netu. Síce taký Viber a Whatsapp boli mojim jediným spoločenským vyžitím a sociálnym kontaktom mimo mojej najbližšej rodiny poniektoré dni... aj napriek tomu som sa pre tento krok rozhodla. Rovnako mi to každý deň zožralo veľa času a musela som sama sebe priznať, že vlastnou disciplínou to nateraz nedám. Preto ráznejší krok. Začala som badať, že miestami som nervózna k svojim deťom práve peto, že mi prosto nedajú dopísať správu kamoške, prečítať si čo ona napísala a pod. No jednoducho celé naopak. A rovnako verím, že vlastný príklad, že mamine v rukách často mobil nevidia(a našťastie ani tatovi), prinesie svoje ovocie. 

    A či to bude trvalá zmena? Neviem... život sa vyvíja a mení. Príde práca, čokoľvek... bude treba, vrátim, čo bude treba. Mám ale nádej, že ma to bude zasa o niečo menej ovládať, že si budem pánom toho všetkého viac ja sama. Že si mieru a intenzitu dokážem omnoho lepšie určovať. 

#obycajnamama 

Ja fb mam, spravujem tam stranku nasej skoly a popritom som v skupinach, ktore su pre mna prinosom. Mam tam odkliknute nejake denniky a to je vsetko. Ostatne ma nezaujima.

24. máj 2019

Super😎ani ja už nemám FB nebolo mi ho nikdy treba,...pridávanie fotiek vlastných detí,agresia v skupinách kde sa ľudia udupavaju atď...FB je zlo ktoré nepotrebujeme.velmi pekné a výstižne napísané!chválim ťa😉

24. máj 2019

...ani ja nemam fb a technologicky detox je super 👍🏻 tiez zvazujem navrat k starej dobrej nokii ☺️

24. máj 2019
Komentár bol odstránený

@papavero1fb je aj prospesny nastroj v istych ohladoch, to urcite... naozaj ide casto aj o okolnosti, nakolko je ti prospesny v istej zivotnej etape. A ked si to vies ukocirovat, potom super 🙂

24. máj 2019

ani ja nemam a nechyba mi

24. máj 2019

Tiež nie som na FB a telefón mám len tlačítkovú Nokiu 🙂 ak niečo treba sadnem k PC 🙂

24. máj 2019

Nehnevaj sa,ale cim ewtra sa lisi fb ox mk??Aj toto tu je len dalsia socialna siet😉a este by som povedala,ze prave mk je este vacsie "zlo"😉Kym na fb si mozes nastavit vsetko len pre priatelov a sam si ich vyberas...vies to " korigovat" ....tu nemozes nic😉a cita a vidi ta uplne kazdy🙄Tak daj si otazku...co je mensie zlo?

24. máj 2019

@nela82 mk používam ja osobne skôr na predaj a kúpu.cize bazár inzeráty nič osobné..

24. máj 2019
Komentár bol odstránený

@nela82 MK je pre mna bazar, sem tam clanok napisem, ak ma na titulke zaujme iny precitam, teraz robim jednu testovacku... a to je vsetko... diskusie necitam, neriesim, ani fotoblogy... a nehnevam sa 😉 stane sa, ze aj par dni sem nezavitam. a pokial ide o otazku vacsieho mensieho zla, ja vravim zlo je zlo 🙂 a diskusie fotoblogy vynechavam prave z tohto ohladu, ako vedia na seba mamicky "pekne" obcas reagovat a kam sa to casto zvrhava

24. máj 2019

@2veronka7 ale tak msla si potrebu teraz pisat tento pribeh,ci co to vlastne je...cize neriesis len bazar😉Tak ci tak si na socialnej sieti a niesi tu anonymne a sukromie si nestrazis velmi.Pre mna osobne je hordie mk co sa tohto tyka.Fb msm pod kontrolou...tu to mozne nie je😉

24. máj 2019

@2veronka7 pozrela som si tvoj blog..len nieco...a ptispievas veru dost pravidelne😎ako pisem vyssie...dalsia socialna siet😎

24. máj 2019

No, pochválila si sa, nemáš FB, som fascinovana. Ja mam a nepoužívam.

24. máj 2019

@nela82 beriem tvoj pohľad na vec... Možno niečo z toho aj prehodnotim. 😉

24. máj 2019

@vroni chváliť som sa nie...fascinovať kohokoľvek potrebu som tiež nemala a zámer článku vnímame jednoducho inak. Ale to je ok. 100 ľudí 100 chuti.

24. máj 2019

@2veronka7 ide o to,že ideš písať akýsi článok vraj o fb a vraj o tom,ako je fajn,že "ja ten fb nemám a žijem!" A pritom niekto niečo podobné vypisuje na fb...a ty to robíš tu a ako vidieť tvoj blog-robíš to pravidelne.Ciže poukazuješ na niečo-čo vlastne sama robíš-možno nie na fb,no na mk "poriadne".

24. máj 2019

@2veronka7, ved v pohode. Len keď niečo nemám, tak to alebo nechcem, nepotrebujem alebo si to nemôžem dovoliť. Sociálnu sieť tak isto. Ale nech sú moje dôvody akékoľvek, nemám potrebu ich vystavovať na obdiv. Proste mi unika pointa takéhoto článku, sorry.

24. máj 2019

@vroni oki

24. máj 2019

@vroni pointa unikla úplne...zjavne chcela poukázať na to,že fb je strata času atd.Len sa akosi pozabudla,že mk je to isté ak nie horšie😅teda určite horšia varianta😎a po dalšie,vraj je tu kvôli bazariku.No pritom pravidelne tu prispieva tými článkami a pod.Zaujímave.Jednoducho jej to nevyšlo.

24. máj 2019

@nela82 @vroni a fakt ma tak velmi potrebujete zriesit, vyhodnotit, pomenovat ako to vlastne v skutocnosti podla vas je? nerozumiete, zamer, pointu nevidite, ok... tak zjavne pre vas toto cele nie je... ale je tu dalsich kopec mamiciek, ak len jednej sadne v istom smere ktorykolvek clanok a v pozitivnom zmysle, super... mozno bol prave pre nu, mozno jej prave padol pre nieco vhod...a k comusi ste ma aj tak priviedli. Vdaka za to baby 🙂 na dnes vypinam, pekny vecer aj vam 🙂

24. máj 2019

@2veronka7, hm, áno, z tohto pohľadu môžeš mať pravdu. Good point. Pekný večer aj tebe.

24. máj 2019

Začni písať komentár...

Odošli