Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    billa_martina
    19. sep 2013    Čítané 0x

    Múka Naše Bio

    Pod značkou Naše Bio nájdete 4 rôzne múky: pšeničná hladká, pšeničná celozrnná, ražná celozrnná, špaldová celozrnná

    Pšeničná múka hladká

    Pšeničná múka bez otrúb z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva. Pšenica sa právom honosí titulom Kráľovná obilnín. Spoločne s ryžou je najpestovanejšia obilnina na svete. Pšeničná múka je vhodná  na pečenie koláčov, chleba, rôzneho pečiva, zákuskov a zahusťovanie pokrmov.

    Pšeničná celozrnná múka hladká

    Pšeničná celozrnná múka je vhodná na pečenie koláčov, chleba, rôzneho pečiva, zákuskov a zahusťovanie. Celozrnná múka je chuťovo výraznejšia ako biela múka, preto je spočiatku vhodné postupne pridávať k bielej múke 1/3-2/3 celozrnnej, kým prejdete na celých 100%. Farba pečiva je prirodzene tmavšia, cesto je tuhšie. Výrobky z celozrnnej múky sú sýtejšie a trvanlivejšie ako z bežnej múky.

    Ražná celozrnná múka hladká 

    Ražná múka sa už oddávna používala na pečenie chleba. Chlieb z ražnej celozrnnej múky má prirodzene dlhšiu trvanlivosť. Raž je typická a charakteristická plodina starých Slovanov. Aj keď bola postupne z ľudskej stravy vytláčaná výnosnejšou pšenicou, zostáva dnes druhou najdôležitejšou chlebovinou. Pre svoju nízku náročnosť je najviac rozšírená v krajinách s miernym a chladným podnebím. Raž sa vyznačuje vysokou nutričnou hodnotou, je bohatá na vlákninu a minerálne látky. Celozrnná ražná múka blahodarne pôsobí na činnosť čriev, proti zápche. Naklíčené zrnká majú v porovnaní s pšenicou sviežejšiu a šťavnatejšiu chuť. Okrem pečenia chleba sa ražná múka výborne hodí na pečenie perníkov, zahusťovanie polievok, obilné placky a kaše. Celozrnná múka je chuťovo výraznejšia ako biela múka, preto je spočiatku vhodné postupne pridávať k bielej múke 1/3-2/3 celozrnnej, kým prejdete na celých 100%. Farba pečiva je prirodzene tmavšia, cesto je tuhšie. Výrobky z celozrnnej múky sú sýtejšie a trvanlivejšie ako z bežnej múky.

    Špaldová celozrnná múka hladká

    Špaldová múka je bohatá na bielkoviny s vysokým obsahom lepku, je vynikajúca na pečenie. Prajeme Vám veľa zdravia zo špaldy! V celozrnnej špaldovej múke zostávajú zachované všetky cenné zložky, charakterizujúce pšenicu špaldovú. Múka bohatá na bielkoviny s vysokým obsahom lepku je vynikajúca na pečenie a priame použitie v domácnosti namiesto klasickej múky. Pôžitok z jedla zvýrazňuje jemne oriešková chuť špaldy. Je výborná na prípravu chleba, na pečenie koláčov a rôznych zákuskov. Môže sa tiež používať na zahustenie pokrmov i na prípravu halušiek. Celozrnná múka je chuťovo výraznejšia ako biele múky, preto je spočiatku vhodné postupne pridávať k bielej múke 1/3-2/3 celozrnnej, kým pri použití prejdete na celých 100%. Farba pečiva je prirodzene tmavšia, cesto je tuhšie. Výrobky z celozrnnej múky sú sýtejšie a trvanlivejšie ako z bežnej bielej múky

    billa_martina
    18. sep 2013    Čítané 0x

    Trstinový cukor

    Aj keď sa snažím stravovať zdravo, svoj ranný čaj si neviem predstaviť bez lyžičky cukru. Ten biely som už dávno zo svojej domácnosti vyhodila a nahradila ho jeho o trošku zdravším variantom - trstinovým cukrom.

    Ešte začiatkom 20. storočia platilo, že čím belší cukor, tým kvalitnejší. Známkou luxusu bolo dokonalé prečistenie a získanie prakticky čistej sacharózy. Tento trend prečisťovania potravín a zbavovania ich všetkých zbytkových látok pokračoval, s prestávkami počas vojny, až do 70. rokov. Iba ojedinelé hlasy lékarov, dietológov a liečiteľov upozorňovali na nesmierne cenné nutričné látky, o ktoré čistením potravín prichádzame - vlákninu, minerály, vitamíny a enzýmy. 70. roky znamenali, najprv v USA a neskôr v Európe, počiatok návratu k prírodnej strave.

    Čo to je prírodný trstinový cukor? Tajomstvo prírodného trstinového cukru spočíva vo vyššom obsahu zbytokovej melasy. Tá obsahuje cenné minerály, ktoré sa inak pri výrobe cukru strácajú. Podľa obsahu melasy rozlišujeme rôzne druhy prírodného trstinového cukru, od svetlého takmer bieleho cukru po až takmer čierny melasový cukor. Trstinový cukor si netreba mýliť s prírpodným repným cukrom - ten neobsahuje žiadnu trstinovú melasu a má inú chuť aj vôňu než prírodný trstinový cukor.

    billa_martina
    17. sep 2013    Čítané 0x

    Javorový sirup

    Máte radi javorový sirup? Ja ho zbožňujem na "amerických"  palacinkách v kombinácii s banánom alebo čučoriedkami. Dá sa napr. použiť aj do šalátových dressingov, na obmenu za med, napr. do klasického medovo-horčicového.

    Javorový sirup je skvelý pomocník pri nahrádzani bieleho rafinovaného cukru. Okrem sacharózy obsahuje vitamíny rady B, vápnik, železo a iné. Získava sa zahusťovaním šťavy, ktorá vyteká na jar pri poranení kmeňu javorového stromu. Cukor v stromoch vzniká pôsobením enzýmov zo škrobu, ktorý sa nahromadil behom vegetačného obdobia. Tento cukor je rozpustený vo vode, ktorú strom nasáva svojimi koreňmi. Javorová šťava obsahuje tiež minerálne látky, prírodné organické kyseliny, vitamíny a aromatické látky. Na začiatku jari zberači vyhĺbia do každého stromu až tri otvory, ktorými vyteká šťava do zberných nádob. Sirup Naše Bio bol získaný bez použitia akýchkoľvek chemikálii. Odparovanie javorovej šťavy je veľmi dôležitý krok, nakoľko práve tu vzniká charakteristická javorová vôňa a chuť. Pri zahusťovaní musí byť odparených takmer 40 litrov vody, aby sa získal 1 liter sirupu.

    Na čo si dať pozor pri nákupe - okrem našej značky Naše Bio je na trhu niekoľko ďalších značiek javorového sirupu a každý z vás si určite vyberie ten, ktorý mu bude vyhovovať najviac pomerom cena/kvalita. Dávajte si však pozor na "javorové" sirupy, ktoré namiesto 100% zahustenej javorovej šťavy obsahujú napr. cukor, glukózový sirup, kukuričný škrob, umelé arómy a farbivá.