brezovska
10. júl 2017
613 

Detská joga podporuje aktivitu, imunitu aj sebavedomie

Pri joge ide o správnu metódu dýchania, meditáciu a relaxáciu a správne držanie pozícií. Joga poskytuje deťom telesné a relaxačné vyžitie. Umožňuje psychicky a fyzicky sa uvoľniť. Napriek tomu má svoje miesto viac v rôznych záujmových krúžkoch, než na telesnej výchove. Vyhláškou MŠMT z roku 1990 je povolené zaraďovať do škôl hathajogu, čo je súbor fyzických pozícií, dýchacích a relaxačných techník. Týmito cvičeniami sa dosahuje flexibilita, lepšia kondícia svalov a kĺbov.

Aby deti cvičili a nemeditovali

Deti sa potrebujú hrať, sú dynamické a cvičenie ich musí baviť. Prístup k detskej joge je podobný ako pri každom cvičení s deťmi. Vychádza z toho že deti sú motivované rozprávaním príbehov a kladie sa dôraz na atmosféru pri cvičení. Je to veľmi dôležitý moment, pretože má vplyv kladný prístup k cvičeniu v budúcnosti. V jogovej metodike sa nepoužíva súťaženie.

M. Vargová sa počas prednášok a seminárov na tému detskej jogy stretla s protichodnými názormi. "Ak vychádzame z toho, že joga je vnútorný zážitok založený na pozorovaní dych, pohybu a pocitov, tak o joge pre deti nemôže byť reč. Ak však porovnávame metodiku detskej jogy s metodikou iných pohybových aktivít, tak je namieste hovoriť o jogovej metóde vedenia detí. Táto metodika je rozdielna od metodiky jogy pre dospelých," dodáva

Pri cvičení jogy je dôležitá pokojná atmosfére, pohoda a tolerancia. Lektori sa držia zásady, že každé dieťa má možnosť byť pochválené, či je menej alebo viac pohybovo zdatné. 

Zásady detskej jogy

M. Vargová vysvetľuje, že pri cvičení jogy s deťmi vychádzame teda z ich prirodzenosti. Tzn. nezaraďujeme žiadne dlhé výdrže v ásanách ani zádrže dychu. Deti dýchajú prirodzene bez obmedzovania. Do skončenia puberty nie je vhodné zaraďovať ani obrátené polohy.

Ak aj dieťa necvičí jogu cielene a pravidelne, ako obohatenie pri inom cvičení má zmysel. Joga môže byť prepojením s inými športmi, napr. po namáhavej kolektívnej hre môže pomôcť deťom uvoľniť sa pri relaxačnej polohe.

Telesné cvičenia sú dôležité z hľadiska pohybového aparátu. Zameriavajú sa na dosiahnutie pružnosti, pevnosti a sily chrbtice. Zlepšia koordináciu a kultivujú pohyb. Prepojenie telesných cvičení s jogou je dôležité z hľadiska narastajúcich porúch pohybového systému u detí.

Neoddeliteľnou zložkou jogy sú dychové cvičenia. Majú priamy vplyv na našu psychiku, pretože nám zlepšujú koncentráciu a dokážu nás upokojiť. To platí nielen pre dospelých, ale aj pre deti. Prispievajú k správnemu držaniu tela i odstráneniu niektorých dychových  zlozvykov, ktoré môžu byť začiatkom rôznych chronických ochorení horných dýchacích ciest.

Pre deti sú vhodné relaxačné cvičenia. Dnešné deti zažívajú stres a napätie veľmi často.

"Nastáva nepríjemný svalový spazmus, ktorý je potrebné relaxáciou zrušiť, inak dochádza na týchto miestach, najčastejšie je to v oblasti očí, úst, krku, ramien, srdca, brucha, panvy alebo dolných končatín, k zhoršenej priechodnosti energie. Tento neblahý jav sa klinicky prejavuje už aj u detí určitými fyziologickými zmenami. Napr. zvýšením adrenalínu v krvi, zvýšením srdcových kontrakcií, vyššou svalovou energiou a pod., vysvetľuje M. Vargová.

Cvičenie jogovou metódou je do istej miery vhodné aj pre deti s poruchovou pozornosti. 

V akých oblastiach pomáhajú jogové cvičenia 

  • upokojujú myseľ
  • zlepšujú zdravotný stav
  • podporujú aktivitu a tvorivosť detí
  • rozvíjajú vnútornú slobodu
  • pomáhajú objavovať radosť z pohybu
  • zvyšujú povedomie o vlastnom "ja"
  • pomáhajú dodržiavať správne držanie tela
  • zlepšujú ohybnosť

#joga #cvicenie #zdravie

foto: pixabay.com

Začni písať komentár...

Odošli