dankaa78
9. júl 2017
291 

Požičaj si auto - rent a car

Odborníci z českého ÚAMK zostavili akési „desatoro“ rád pre tých z vás, ktorí si na dovolenke požičiavate, alebo chcete požičať vozidlo. Nemali by ste na ne zabudnúť. Tu je 10 rád na prenájom auta na dovolenke :

1. Volíme buď spoločnosť, ktorá má buď dobré medzinárodné meno a je dobre známa po celom svete, alebo miestni ľudia, vrátane delegátov cestovných kancelárií, s ňou majú dobrú skúsenosť. Existuje množstvo možností aj na internete, kde si môžete auto rezervovať vopred.

2. Prenájom na deň prakticky vždy znamená - na 24 hodín. Ak potrebujete trocha flexibilnejší prístup, informujte sa vopred, aby ste predišli nedorozumeniam a ušetrili náklady za ďalší platený celý deň. Lepším riešením je prenajať si auto na 3 dni, viac ušetríte, ak si ho zoberiete na týždeň.

3. Optimálny je prenájom vozidla s klauzulou ohľadom doplnenia paliva „full-to-full“. Teda dostanete plnú, vrátite opäť plnú nádrž. Už pri požičiavaní je potom na mieste zaujímať sa, ako ďaleko od požičovne je čerpacia stanica. To platí najmä v prípade malých skútrov, lebo aj relatívne malá vzdialenosť, ktorú prejdete od čerpacej stanice, môže byť významná. Odporúčame nechať si potvrdenku o čerpaní paliva, kde je označené jeho množstvo, ako aj čas, kedy ste ho natankovali.

4. Ak chcete byť chránení pred neskoršími vyššími výdavkami, odporúčame komplexné poistenie s ochranou proti krádeži nielen samotného dopravného prostriedku, ale aj vecí z vozidla, kedy zlodeji buď poškodia zámok dverí, alebo rozbijú okienko. V každom prípade by ste mali mať poistené čelné sklo a pneumatiky, ktoré sa poškodia najčastejšie.

5. Zaujímajte sa, či požičovňa obmedzuje najazdené kilometre a prípadne na koľko denne. Neobmedzený nájazd je dobrým štandardom, nie ale samozrejmosťou. V opačnom prípade môžu náklady značne vzrásť pri vyššom nájazde kilometrov.

6. Doplnky, ako sú záchytné systémy pre deti, je nevyhnutné zabezpečiť si a dohodnúť vopred. Poskytovatelia navyše majú značne odlišné ceny. Náklady na detskú sedačku za týždeň na Malorke v sezóne vyjdú na 50 až 80 eur.

7. V neznámych miestach, kde sme na dovolenke, sa radi „istíme“ navigáciou. Bývajú však prenajímané zvlášť. Vďaka zmenám v roamingu je vhodnejšie pamätať na to a vziať si so sebou na dovolenku mobil s navigáciou. Môžete tak ušetriť až 100 eur za týždeň.

8. Na konci prenájmu je na mieste zaujímať sa o všetky poplatky a konečnú cenu ešte pred samotným ukončením zmluvy, aby bolo možné riešiť prípadné nedorozumenia.

9. V prípade, že požadovaná kategória auta nie je k dispozícii aj napriek včasnej rezervácii, prenajímateľ zvyčajne ponúka bez navýšenia ceny auto vyššej kategórie. Je to bežný postup, ale je potrebné sa o tom uistiť ešte pri preberaní vozidla, nie až pri jeho vrátení a platbe.

10. Najdôležitejšia rada na záver - trvá to síce iba niekoľko minút, ale dôkladne si prezrite celé vozidlo a zapíšte si spolu s prenajímateľom poškodenia a chyby na vozidle. Najlepším riešením je viditeľné chyby hneď na mieste odfotiť. Pri vrátení vozidla potom máte argument, že vy ste nespôsobili dané poškodenie.

Zdroj : www.podkapotou.sk

TEXT: ÚAMK ČR

#prakticke

#cestovanie

#dovolenka

Začni písať komentár...

Odošli