gabuci
26. nov 2012

Liquid based cytológia-robí vám to gynekológ?

Liquid based cytológia predstavuje vyššiu kvalitu vyšetrenia

Cytologické vyšetrenie, ktoré je súčasťou preventívnych prehliadok u gynekológa je jedným z najúčinnejších preventívnych prostriedkov na včasný záchyt ranných štádií zmien na sliznici krčka maternice, ktoré môžu byť prvými prejavmi rakovinového ochorenia.

Nová metóda cytologického vyšetrenia Liqid based cytológia v tejto oblasti otvára širšie možnosti diagnostiky, poskytuje väčší komfort pre pacientku aj lekára a možnosť viacerých vyšetrení z jedného odberu redukuje aj počet návštev u lekára. Vo vyspelých krajinách sa uvádza využívanie tohto typu cytologického vyšetrenia vo viac ako 70% vyšetrení.     

Prínos tejto novej metódy má niekoľko rozmerov.
Doteraz sa cytologický materiál z krčka maternice vyšetroval klasickým sterom a náterom na sklíčko urobeným gynekológom. Pri metóde Liquid Based cytológie urobí gynekológ ster a materiál vloží do špeciálnej odberovej nádoby s fixačným roztokom (liquid=roztok).  Roztok zabezpečuje konzerváciu buniek z odberu, ich rovnomerné rozptýlenie a oddelenie nečistôt a prímesí. V tomto transportnom médiu sa bunky ľahšie uchovajú a nátery sú prehľadnejšie a lepšie hodnotiteľné.

Špeciálny prístroj v laboratóriu vytvorí z odobratého materiálu preparát, ktorý poskytuje prehľadný a ľahko čitateľný mikroskopický obraz. Podľa odborníkov má teda táto metóda v porovnaní s klasickou cytológiou presnejšiu výpovednú hodnotu, najmä v skorších štádiách zmien buniek, ktoré ešte nedokáže klasická cytológia zachytiť.

Výhodou vyšetrenia je aj fakt, že z jedného odberu sa dá spraviť viacero druhov vyšetrení, napríklad detekcia HPV vírusu (Human papilloma virus), Herpes simplex virus, a zároveň sa dá potvrdiť aj prítomnosť niektorých patologických mikroorganizmov.  

Ďalšou výhodou týchto odberov je skutočnosť, že materiál sa dá v transportnej nádobe uchovávať jeden rok, takže v prípade nutnosti ďalších vyšetrení pacientka nemusí absolvovať ďalší odber.

Dôležité je však upozornenie, že pokiaľ je pre poistencov zdravotných poisťovní klasické cytologické vyšetrenie hradené zdravotnou poisťovňou použitie špeciálneho odberového materiálu, odberovej nádobky a prístrojové spracovanie vzorky pri Liquid Based cytológii slovenské zdravotné poisťovne zatiaľ nehradia. Odporúčaná cena pre pacientku je okolo 25 eur, ktoré pacientka hradí priamo svojmu lekárovi.

Autor: Gynda.sk

gabuci
autor

Práve som o tom čítala dneska v novinách.Tam písali cenu tak približne 20 eur.Má už s tým skúsenosti niektorá z vás baby?

26. nov 2012

@gabuci tak 10r neskôr a ja som dnes o Tom počula od gynekológa prvýkrát 🤦🏼‍♀️
Aké sú na to aktuálne názory?

9. feb 2023
gabuci
autor

@evi5888 vôbec neviem,okrem tohto článku nič som o tom nepočula ani na gynekológii.

15. feb 2023

Začni písať komentár...

Odošli