infante
24. júl 2017
17056 

Fyzioterapeutka: Pri manipulácii s deťmi robia rodičia stále rovnaké chyby

Kedysi boli veci tak. Dnes sú inak a pred „kedysi“ boli zase inak. Naše mamky nám radia, čo a ako pri deťoch. Veď majú kopec skúseností. Nie však každá rada je na nezaplatenie. Manipulácia s deťmi má dôležitý vplyv na ich zdravý telesný vývoj. Predčasné sedenie, či chodáky (pavúky, chodítka) sú presne tie veci, ktoré boli kedysi tak i dnes sú inak. Niečo, čo vyzerá naozaj nevinne môže dieťatku škodiť. Viac si túto tému objasníme s fyzioterapeutkou Mgr. Ľubicou Rostášovou, ktorá sa špecializuje na funkčnú diagnostiku porúch pohybového systému a terapiu funkčnych a štrukturálnych porúch pohybového systému u deti (od novorodencov) a dospelých a na vývojovú kineziológiu. 

Ako vnímate manipuláciu dnešných rodičov s deťmi v porovnaní s minulosťou? A aký vplyv má nesprávna manipulácia na budúcnosť dieťatka?

V súčasnosti robia rodičia stále rovnaké chyby pri manipulácii s dieťatkom aké robili aj naši rodičia. Nerobia to vedome, jednoducho nevedia, že s bábätkom sa má manipulovať inak, že to má svoje opodstatnenie a významne to ovplyvňuje ďalší motorický vývoj dieťatka. Nesprávna manipulácia spôsobuje rôzne poruchy pohybového systému, a to už od narodenia dieťatka. Napr. asymetrický vývoj, polohový reflux, stranová plagiocefalia (zležaná hlavička na jednej strane), rôzne funkčné pohybové poruchy, ktoré v neskoršom veku života môžu byť základom pre vznik rôznych štrukturálnych porúch pohybového systému, získané formy skoliózy, poruchy príjmu potravy, poruchy spánku, neskôr poruchy v oblasti vnímania jednotlivých častí tela a prevedenia pohybu z hľadiska kvality a rôzne iné poruchy. Pretože ľudské telo pracuje ako jeden celok a porucha jedného systému ovplyvňuje zákonite všetky ďalšie systémy.

Kedy začať so správnou manipuláciou dieťaťa?

So správnou manipuláciou majú rodičia začať od úplného narodenia dieťaťa, pretože bábätko je odkázané na akýkoľvek pohyb, ktorý sa s ním bude robiť na rodičov (myslené tým, že sa nedokáže samé premiestňovať z miesta na miesto, nevie sa samé najesť, umyť, obliecť a pod.) Preto každý jeden pohyb, ktorý smeruje k dieťatku za účelom s ním manipulovať, musí byť vykonávaný správne - s ohľadom na vývojový vek dieťaťa. Keď mám doma čerstvo narodené dieťatko, tak ho nebudem nosiť na rukách vo vertikále, kde na jeho nevyvinutý nervovo-svalovo-kostrový aparát bude vplývať gravitačná sila, ktorej sa v tejto polohe nevie brániť. Ale budem s ním manipulovať v polohe horizontálnej, ktorá je pre neho najviac prijateľná. Nosiť dieťa väčšinu času z dňa na rukách, v šatkách a rôznych iných závesoch a nosičoch je pre jeho vývoj veľmi nepriaznivé. Motoricky sa bude dieťatko prejavovať iba vtedy, keď nato bude mať vhodné podmienky, ktoré mu poskytne pevná opora. A tou je zem - aby sa cítilo bezpečne a dostatočne stabilne. To znamená, že dieťa má byť počas dňa, keď nespí položené na podložke na zemi, aby sa mohlo voľne motoricky prejavovať a rodič musí byť pri ňom a sledovať jeho pohyby, niekedy mu zabezpečiť oporu svojou rukou, polohovať ho z chrbta na brucho, neskôr aj na boky. Na rukách, v šatke, závese či nosiči sa dieťatko nikdy motoricky prejavovať nebude, lebo nato nemá priestor a podmienky. Nakoniec to jeho centrálny nervový systém vyhodnotí tak, že to nepotrebuje, pretože väčšinu dňa visí vo vertikále, na ktorú ešte nie je stavané, ale ono to nevie a tiež to nevedia ani jeho rodičia. Keď sa potom dieťa položí na zem, začne plakať, pretože tú polohu nepozná, nedokáže sa v nej zastabilizovať a znova prídu rodičia a zoberú ho na ruky, aby neplakalo. Tým vzniká ohromné preťaženie celého tela a vytvárajú sa rôzne poruchy pohybové systému. Keby sa dospelí zahrali na malinké detičky, ktoré ešte neovládajú svoje telo, a pristúpil by k nim „obor“ (aby ich mohol uniesť) a nosil by ich na rukách vo vertikále, v šatke, závese či inom nosiči, vtedy by pochopili ako ich to preťažuje, a čo ich dieťatko vlastne prežíva.

Takže voľný, no kontrolovaný pohyb je pre deti najzdravší. Kedysi bol trend posádzať dieťa medzi vankúše, či podopierať ho v kočiari pomaly od 3.-4. mesiaca? Čo mu tým rodič spôsobuje?

Nenazývajme to trendom, ale skôr nevedomosťou rodičov, že to robiť nemajú. Ľudia si stále myslia, že sed, stoj a chôdza sa učia. Tieto veci však učeniu nepodliehajú, sú to vrodené automatizmy (druhovo dané), ktoré vplyvom hierarchického dozrievania vyšších nervových štruktúr nastupujú samé. Pretože sa ľudské mláďa rodí motoricky nezrelé, trvá mu jeden rok, kým sa postaví na nohy a potom začne chodiť. Nie je to ako napr. u žirafy, ktorá po narodení dokáže stáť a nepotrebuje nato jeden celý rok. Predčasným posadzovaním dieťatka teda dochádza v prvom rade k nerešpektovaniu jeho prirodzeného vývoja, čo má za následok množstvo porúch v oblasti ďalšieho psychomotorického vývoja, ako už bolo spomenuté vyššie. Postupným hierarchickým dozrievaním vyšších nervových štruktúr si dieťatko (ktoré nato to má vytvorené vhodné podmienky) pridáva zhruba v každom mesiaci nový pohybový vzor. Samostatný sed sa objavuje až oveľa neskôr, okolo 10. mesiaca života dieťaťa.

Je pravda, že ak deti rodičia dávajú predčasne sedieť, znižujú tým pravdepodobnosť lozenia?

Všeobecne môžem povedať, že detičky, ktoré boli predčasne posádzané majú z hľadiska kvality iný motorický vývoj ako detičky, ktoré dospeli k sedu prirodzeným vývinom. U predčasne posadzovaných detí dominuje v ich motorickom prejave patológia. Prevaha kvantity pohybu na úkor kvality pohybu. Veľa detí preskakuje jednotlivé motorické fázy, ktorými si zhruba každý mesiac obohacujú svoj pohybový repertoár tým, že doň pridávajú nový pohybový vzor, ktorý si znova nejaký čas zdokonaľuje. Takže môže sa stať aj to, že dieťa lozenie po 4 vynechá, alebo lozí z hľadiska prevedenia daného pohybu nekvalitne, prípadne lozí krátko.

Prospieva lozenie po štvornožky deťom? Napríklad pri spevnení chrbtice?

Lozenie po štyroch je z vývojového hľadiska, ak prebieha správne a trvá dostatočne dlhý čas (resp. primerane dlhý čas) veľmi podstatné, pretože dochádza k centrácii ramenných a bedrových kĺbov. Dieťa sa pohybuje v tzv. skríženom pohybovom vzore, ktorý začína oporou o hornú končatinu, hlava a panva sa stabilizujú v neutrálnom postavení a chrbtica sa chová ako napriamená stabilná tyč, potom nasleduje opora o kontralaterálnu (druhostrannú) dolnú končatinu a tým sa dokončí sa tzv. dorzoventálna (zado-predná) stabilizácia chrbtice.

Diskutovanou vecou je takisto posádzanie detí do chodítka. Niektoré mamičky tam dávajú detí od pol roka, alebo ešte skôr. Aký je nato Váš názor? Je chodítko vhodné pre zdravý telesný vývoj dieťatka?

Už z mojich predchádzajúcich odpovedí je jednoznačné, že použitie chodítka pre dieťa je vstupnou bránou k patológii. Aj dieťa, ktoré doposiaľ nejavilo žiadne známky patológie vo svojom vývoji ich použitím chodítka hneď získa. Keďže sme si vraveli, že sed, stoj a chôdza nepodliehajú učeniu, pretože sú to vrodené automatizmy, ktoré hierarchickým dozrievaním vyšších nervových štruktúr nastupujú samé, nemôžeme teda očakávať, že sa dieťa, ktoré nemá dostatočne zrelý nervový systém (pretože ešte ten čas nenastal) naučí chodiť v chodítku. Ak by ste to isté dieťa napr. vo veku 6 mesiacov dali do chodítka, za prvé by sa nevedelo s tou polohou stotožniť, za druhé by tam viselo so zaklonenou hlavou a oporou o špičky nôh. Ak by sa mu podarilo urobiť posun chodítkom dopredu odrazom o špičky, tak by sme si ako rodičia mysleli, že to dieťa už chodí??? Ak áno, tak prečo potom nechodí bez chodítka, keď má 6 mesiacov! Pravda je taká, že ak by sme potom to isté dieťa z chodítka vybrali a dali ho do rovnakej polohy akú mu zabezpečovalo chodítko, tak by sme videli, že dieťatko ihneď spadne. Samozrejme nech to nikto neskúša. Dieťa začne chodiť samé, keď bude nato jeho centrálny nervový systém zrelý, ktorý mu umožní sa do tej polohy dostať, ale pred tým si musí prejsť množstvom vývojových fáz. Chodítko je pre vývoj dieťaťa rovnako nezdravé, ako pre dospelého nikotín a alkohol.

Stretli ste sa ešte s nejakými chybami v praxi, ktoré robia rodičia? Čo by ste rodičov, ktorí to s deťmi majú „veľmi naponáhlo“?

Rodičia nevedia, že robia chyby. Nemajú to dokiaľ vedieť, pretože nie sú v tejto oblasti odborníci. Rodičom, ktorí čakajú bábätko, alebo ho už majú odporúčam pravidelne v období prvého roka života dieťaťa navštevovať ambulanciu fyzioterapeuta, ktorý sa zaoberá ontogenézou a neskôr podľa potrieb a dohovoru, aby dieťa sledoval a rodičov učil ako k dieťaťu pristupovať, manipulovať s ním, stimulovať ho a sledovať jeho pohybové prejavy, aby v budúcnosti nemuseli riešiť závažnejšie poruchy pohybového systému.

foto: archív Ľ.R., flickr

#choditko #chodak #zdravy_vyvoj #lozenie #predčasné_sedenie #rozhovor #fyzioterapeut #zdravie

Konečne normálny a pravdivý članok.aj ja som fyzio,ale ked niekomu poviem nech mojho maleho nestavia na nohy tak na mna pozerajú akokeby som bola z Marsu.viem ze nikto učený z neba nespadol ale nech si dajú poradiť alebo aspon rešpektujú co poviem.aj moja švagriná sa čudovala ze sa moj maly plazí lebo jej Riško to nerobil.sak jasne ked ho odpolroka supla do chodaka.co čakala . . .

24. júl 2017

Skvelý článok🔝🔝súhlasím plne so všetkým❤prečo tie deti náhliť keď oni vedia sami kedy je ten spravny čas⏳⏰

25. júl 2017

rozumný článok, tiež sa mi to dnešné šatkovanie detí nezdalo, ale nevedela som to logicky odôvodniť, ale tu je to vysvetlené...

25. júl 2017

👍👍👍

25. júl 2017

Pre mňa je tento článok blud. Pani "fyzioterapeutka" by si mala naštudovať niečo o nosení detí v šatkách . Keby si to naštudovala tak by vedela, že aj v satke ci nosici sa dieťa može hybat a uz vobec tam nevisí. Zaujima ma však jedna vec - 9 mesiacov bolo skrútené v brusku a po narodení sa ma davat na rovnú podlozku ? Prirodzene to urcite nie je kedze tak bolo v brusku zo zagulatenym chrbatikom a ako dietatko rastie tak chrbatik sa vyrovnava....ps. šatkovanie nie je len dnešne , robilo sa to už dávno predtym a tie deti veru rovnú podlozku nepoznali a moj maly tiez nie a je sikovny rovnako ako svoji rovesnici 😉

26. júl 2017

Prof. MUDr. Velemínsky vo svojej knihe 333 otázok pre pediatra píše: "Tak, ako nie je potrebné narovnávať krivé nožičky dieťaťa, aby rovno rástli, nie je potrebné narovnávať ani jeho chrbátik, skôr ako sa bude narovnávať sám. Dieťa strávilo predsa veľa mesiacov v maternici stočené do guľata. Ak si niekto myslí, že po pôrode je pre dieťa narovnanie chrbtice to najpodstatnejšie, má laickú predstavu. Dvojité zaoblenie chrbtice a stavcov (obratlů) vo forme S sa vytvára až postupne v priebehu motorického vývoja dieťaťa. Z tohto hľadiska je nefyziologické skôr ležanie v postieľke, pretože k narovnaniu chrbtice nedochádza vďaka rastúcej sile svalov, ale vďaka gravitácii, proti ktorej nemôže dieťa v prvých mesiacoch ešte nič robiť. Je tomu potrebné predísť. Stavce dieťaťa nesmú byť stlačované. V maternici plávalo dieťa vo vode, stavce boli zaguľatené a nie stláčané. Podmienka "beztiaže" už ale nie je splnená. Tomuto nebezpečiu sa dá predísť, keď použijete šatku na nosenie, ktorá svojou napätou látkou pôsobí ako podpora držania tela dieťaťa, takže sa tak zabráni namáhaniu stavcov. Najčastejší argument proti noseniu novorodencov je obava, že by sa mohla poškodiť chrbtica dieťaťa. Všetci ľudia, ktorí ale dnes sedia s poškodenou chrbticou u ortopédov, ležali s veľkou pravdepodobnosťou ako bábätká ako sa patrilo na chrbte. Novorodenci, ktorých matky nosia v šatke sa podľa Dean a Geber vyvíjajú lepšie, než deti, ktoré strávia väčšinu času v detskej postielke.

26. júl 2017

Pani fyzioterapeutka toho ma teda nastudovaneho... Az na to, ze v jednoduchych kulturach napriklad v Afrike poznaju v podstate len nosenie a tie deti nijako poskodene nie su, dokonca vyskumy ukazuju, ze su omnoho stastnejsie ako zapadne deti. Ale nie to s chcela, take argumenty ako dieta ma byt na rovnom su 30 rokov zabudnute a davno vyvratene inymi odbornikmi a nie nejakou fyzioterapeutkou. V bruchu 9 mesiacov dieta lezalo na drevenom lehatku. To kociky su novodoby vymysel praveze a nie satky, nosilo sa davno pradavno len na to sa asi uz zabudlo.

26. júl 2017

@jenny257
@barbi44 ano zeny, uplne s vami suhlasim 👏👏👏👏👏

26. júl 2017

@laurika26 to, že to napíše jedna "fyzio", ktorá o tom vie očividne málo už pre teba logické je? Skús sa schúliť na pár hodín do klbka (ani mesiace to byť nemusia) a potom sa v okamihu vystri ako lata... A potom si predstav, čo prežíva to malé telíčko 😨 btw, moje nosené 4-mesačné dieťa je tak strašne vývinovo pozadu, že od 2. týždňa pasie koníky, od 5. týždňa drží hlavičku a od 10. sa pretáča z chrbta na bruško a späť... Vynechala som detail, že vďaka noseniu som si ho udržala pri živote, lebo má zatajený reflux a v spánku v postieľke/kočíku prestávala dýchať...

26. júl 2017

@lubiqe112 pozri tak ako vy preferujete nosenie, ja nie, a mám tiež úplne zdravé 3 deti, ktoré boli vývinovo popredu tak, že chodili už v 9-tich mesiacoch - vyjadrila som svoj názor, neviem prečo ti to vadí? Hlavička malého bábätka je ťažšia to je fakt a zemská gravitácia tiež nepustí je to fyzika, čiže logické to je bez ohľadu na to, čo má fyzioterapeutka naštudované. Apropo moje deti boli v brušku dole hlavou otočené už od 20tt, čiže mala som ich nosiť dole hlavou?
@barbi44 vieš si predstaviť ženy v Afrike s kočiarom po tých savanach? ony tam tiež nosia na hlavách džbány s vodou, my to tak nenosíme ... 🙂
@jenny257 hlavne, nech každá matka robí tak, ako to myslí a chce, čo najlepšie podľa svojho svedomia vedomia ... a podľa hesla ži a nechaj žiť!

26. júl 2017

@laurika26 ale ja ti neberiem názor... Len ako si to uzavrela, že áno...konečne mam logický argument pre to, že nosenie nie je ok. A pritom článok ide úplne proti logike

26. júl 2017

Jaj takze v afrike to je ok a u nas nie, lebo mame cesty a kocare...mne je jedno, ze nenosis a nosenie nepreferujes len som reagovala na to ze na zaklade jedneho clanku, kde pani mgr.nema ani ponatia o noseni spravis zaver, ze nosenie je zle

26. júl 2017

@misko_alicka
@jenny257
@barbi44 baby aj ja, čakala som, kedy sa vyjadria nosiace mamičky, tiež ma napadla súvislosť s deťmi v Afrike a logicky mi nesedí ani časť o rovnej podložke, ale každý robí, ako cíti najlepšie

26. júl 2017

Pani fyzio nezaznáva nosenie, hovorí: "Nosiť dieťa VäČŠINU Z DŇA na rukách, ...", Predpokladám, že vie, čo hovorí, keby mala viac priestoru, určite túto tému rozvinie viac,

26. júl 2017

@zenabla presne takto to chápem aj ja, ide o to aby malo dieťa priestor na pohyb, aby nebolo celý deň (resp. väčšinu dňa) na rukách. Tiež si nemyslím, že mamičky, ktoré nosia svoje deti v šatkách ich tak majú celý deň, a ten rovný povrch je asi myslený tak, že to nemá byť nejaké kresielko alebo stolička, kde bude mať dieťatko vyvýšený chrbátik. Chápem, že si každá mamička bráni ten svoj spôsob, ale nemusíte hneď ísť do extrému.

26. júl 2017

@lubiqe112 ale asi na podložke sa ti pretočila,nie v šatke😉ja neodsudzujem nosenie,ale je pravda,že dieťa sa musí naučiť fungovať na zemi,...Moja známa sa čudovala prečo jej malý nestvorkuje,a od cca 9 keď ho vodila za ruky.naucil sa chodiť,skôr ako moja malá,ktorá je skoro o pol roka staršia...Ale...Nevedel sa sám postaviť na tie nohy,ani si sadnúť😕

26. júl 2017

@marissenka ale nosenie nie je tak, že bud nosím 16 hodín denne alebo nenosím vôbec. Je to cesta, ktorá sa dá krásne kombinovať so správným vývojom dieťatka. Dve tri hodky spinká v šatke, potom sa vyberie, dojčí sa, prebaluje, vetrá dupku, je na bruško koľko zvláda, čo to na rukách, pri ockovi a potom zase na spánok do šatky. Keď môžem nosím, keď nie, dieťa vyklopím do postielky a spinká tam.. Keď čítam tie rôzne články a názory "nepodporujúce nosenie" tak vždy mám z toho pocit, že ten človek nezažil žiadnu zdravo šatkujúcu mamku a ma o tom len nejaké svoje predstavy :(:( Už len tým, že povedala že dieťa sa nosí v závese je pre mna znak, že si o tom neprečítala ani ň :(

26. júl 2017

@stanik382 podľa mňa sa musí najprv sama stať matkou, potom možno bude niektoré svoje výroky na základe odžitých skúseností sama korigovať

26. júl 2017

Tak ja som mala patologickeho novorodenca a p. Fyzioterapeutka ma vo vacsine pravdu... fakt je ze satka je ore matky velmi pohodlna takze sa jej tazko vzdava - branit ju buddme zubami nechtami lebo tety na manille pisu🙂
Hlavne rozmyslajte zeny svojim mozgom a dajte na intuiciu... inak sa mi rata ako casto pri novorodencoch pocuvam argument afriky a nasich babiek - vsetko super tam... to ze to je skor nutnost a nie ich vyber nejak kazdy zaznava... a nevidela som matku a africky argument pri detoch 1 plus - vtedy uz tie africke superprirodzene matky preco pre vas nie su vzorom?( teda velmi malo matiek stretavam kojjacich dieta 5plus co je v afrike normal - zial nemaju im co ine dat, pohybujuce sa po smetiskach 1plus, pripadne tazko pracujucich a pod. )

27. júl 2017

Praveze rozmýšľame svojim mozgom a nie, ze jedna teta povedala... hlavne keď ani sami doktori či fyzio sa nevedia zhodnut, či je dobre to, či ono. Preto si treba naštudovať viac ako len jeden článok na modrom konikovi, zvážiť pre a proti a urobiť si vlastnu mienku o tom, co je správne.
Ja nechápem a ani nikdy nepochopím, keď niekto povie, ze moja dr povedala...stačí bývať o ulicu dalej, spadat pod ineho dr a uz bude počuť iny nazor. O mojej pediatricke si myslím, ze je dobra dr ale to neznamena, ze budem slepo nasledovať len jej nazor. Napr keď mi povedala ze mojej 4 mes predčasne narodenej dcere mam zacat davat prikrmy.. Ja som vedela, ze moja dcéra na to este nie je prípravena, tak na prvy prikrm si pekne pockala.
S niečím ale súhlasím, určite neschvalujem choditka a ani ine pomocky na učenie chodenia, sedenia... dieta sa to naučí samo, keď na to dozreje. A hlavne kazde dieta je ine, také to porovnávanie, ze moja bola v tom a vedela to a moja nebola a vedela toto.. kazde dieta ide pri pretacani, sedeni, chodeni svojim vlastným vyvojom, to len my za tym hľadáme dôvody. Dieťa place a hned je odpoved preto, lebo si... dieta nechodí v roku, odpoved to preto, lebo si... Nie. nie je žiadne preto, lebo. Dieťa robi to, co vie, co dokáže a netreba hľadať príčiny niekde inde (keď sa bavíme o zdravých deťoch).
Takže taky zaver pre mna..Pre mna je to len článok z typu "jedna pani povedala" 🙂

27. júl 2017

@dzuditka tak kazdemu podla jeho mienky... ja mam zial s fyzioterepautmi a lekarmi velmi vela skusenosti vdaka tomu ze mam tiez predcasniatko ale s problemami, riesime doteraz nejake veci a malinky ma uz 5... fakt je ze z toho pekne vidim co funguje a co nie a tym ze sa stretavam viac s patologickymi detmi ako ostatni rodicia tak teda vidim aj to co nefunguje - nazor si teda urcite nevytvaram na zaklade nazoru 1 neho lekara... ale ani 20 precitanych clankov na mk ci na manille ( tak viem ze ta jedna pani povedala ze cenene omnoho viac ako nazory mnohych lekarov dokopy😉 hold taka doba - kazda zena co si jednu A4 precita na googli je zrazu rozumnejsia ako vystudovany lekar s 10rocnymi skusenostami☹ )

27. júl 2017

článok skvelý až na tú časť o nosení, kde je prezentované, že nosenie automaticky vedie k patológii v pohybe...

27. júl 2017

Tak podla výskumov deti v afrike ktore su nosene s porovnanim s detmi inde v afrike sa skoro vôbec nevyskytuju problemy s chrbticou ako je napr skolioza. Preco inde je velke percento takých ludi? Lebo tam sa vyhradne nosi. Nam satkovanie pomaha pri refluxe a ani som nemusela roztahovat klbiky co mi ajortoped schvalil nosenie ze to je pre dieta prospesne aj so zdravotného hladiska a je to starsi pan tak ma aj neaku tu prax a aj nieco naśufovane. Nasa detska pediatricka tiez velmi ćhvali nosenie nielen s ludskeho ale aj zo zdravotného hladiska a to uz pomaly taha do dochodku takze toto nieje novodoby vymysel len sa to viac rozsirilo naspet tak ako to byvalo stovky rokov do zadu.. to ze clovek nosi neznamena ze nosi nonstop. Moja dcerka je nosena od narodenia, ale davam jej aj priestor nech sa uci sama. Takze davala som ju na koberec nech sa uci prevalovat,a uz ako 7 mesacna zacala stvornozkovat a postavi sa sama na nozky vsetko bez mojej pomoci maximalne davam pozor aby nespadla alebo si neublizila. Nosenim si aj utuzujem blizky vztah so svojou dcérkou. Pani fizioterapeutka by si mala prestudovat nieco o noseni a aj sa poradit s viacerimy doktorami a aj fizioterapeutami keduz ide radit so zdravotného hladiska a nech neposudzuje podla svojho uvazenia,.. treba si nieco aj nastudovat.

27. júl 2017

@dai zas a znova zbytočná snaha vysvetliť. Proste vláčenie detí v šatke bude vždy in, lebo veď vzťahová výchova. Čo tam po ľuďoch, ktorí majú papier na to, že sa vo fyziológii vyznajú. Pre matky na MK nie je žiadny odborník dosť dobrý. Ony sú najväčšie odborníčky.

27. júl 2017

kopec fyzio samo nosi, vid fyziomama na fb alebo Veronika Mihalska, ktora na tuto temu mala aj bakalarku.
dost tazko vsak pochopi niekto, kto nevyskusal/nezazil a ma voci ergonoseniu predsudky

27. júl 2017

Aj pri Dr a fyzio sú rozdiely v názoroch. Jedna s 10 r praxou sa bude buchat do hrude a oháňať papierom, druha s 10 r praxou sa bude chcieť vzdelavat, ďalej študovať, zisťovať si nové trendy (i keď v súvislosti s nosením o žiaden nový trend neide) a bude si rozvijat svoj obzor. Je len na jednotlivcivi, ktorú odbornicku bude považovať za odborníčku 😉

27. júl 2017

@alexandramaria tu nejde co je in alebo nie nosenie v satke aj zo zdravotného hladiska je prospesne. Velmi vela fizioţrapeutov vam tiez povie tento nazor. Ono si to treba aj nastudovat. Na MK som prisla pozriet uz len skrz tohto clanku inak sem nechodim, nepocuvam reci iných ani sa neriadim clankami. No zistovala som si aj u doktorov a vacsina sa stotoznuje s nosenim.

27. júl 2017

@dzuditka predpokladam ze ta s nosenim je ta co neustale studuje a rozvija si obzor🙂 a co ak prave ta ti povie ze nosenie dobre nie je? tak ju jednoducho odignorujes lebo nezdiela tvoj nazor a tym padom teda uz nie je odbornicka?🙂

27. júl 2017

Zeny a co tak sa naucit citat s porozumenim? Veru tie Pisa testy asi budu pravdive ze obyvatelia Slovenska s tym maju velky problem 😉 V prvom rade tym zavesom myslela vysitka ktore predpokladam ze vacsina z vas uz davno zatratila lebo to nie je ergo nosic ale zial je este stale na trhu. Tiez spomina vacsinu dna a nie cely den. Ved popravde ktora z vas by to vobec cely den vydrzala 😉

27. júl 2017

dalsi clanok typu Rodic - najvacsie nebezpecenstvo pre dieta. Matka aby sa bez certifikatu bala uz aj chytit vlastne dieta aby ho nenavratne neposkodila. Ja tomu hovorim evolucna samovrazda. Dieta je evolucne prisposobene prezit priemernu vychovu priemerneho rodica.

29. júl 2017

ano, cakala som nieco viac, nie, to co uz davno viem. Tiez ma zaujalo, co ma proti noseniu, ale na druhej strane zase zopakovala ze skore podsadzanie ci choditka su zle.

31. júl 2017
Komentár bol odstránený

@marissenka jasné, že sa pretočila na podložke... Vyrypovať nemusíš... Ide ale o to, že kým bola celkom maličká a odkázaná na to, že každý jeden pohyb a prevrat urobím za ňu, chcela byť iba pri mne... A bola. Tým, že bola veľa nosená (aj 6 hodin denne), sa spevnila, pretože pri správnom nosení a uviazaní do šatky, sa posilňujú brušné a chrbtové svaly bábätká a naberá na sile. Po 4 mesiacoch sme boli na kontrole u neurologičky a tá nám nosenie pochválila. Že na mojej (dnes 5 mesačnej) Márii poznať krásne ten pokrok, kedy sme tam prišli s unaveným a malinkým slabým bábom (5tyzdnov), že neleží celý deň na jednom mieste, že má pekné tvarovanú lebku, a spevnenú chrbticu a bruško, že je silná a šikovná (podľa tabuliek zvláda veci, čo ovládajú väčšinou až 8 mesačné detičky). Takže zrazu je to slovo fyziologičky (ktorá toho o nosení vie houby, keď hovorí o závesoch) proti neurologičke... 😉

15. aug 2017

@lubiqe112 inak pekne meno Maria😉...

16. aug 2017

@marissenka má úspech veľký 😉 a to ma muž odrádzal, že Mária neeee, že to je zastaralé a moc "pobožné" meno 😅

24. aug 2017

@lubiqe112 my máme Terezu a ja som Maaaria.😂

25. aug 2017

Inak tie africke deti nemaju skoliozu mozno aj preto, ze sa omnoho viac hybu cele detstvo ako my. Nemusi to byt satkovanim. Aj ked ja proti satkovaniu nie som, niektore deti vyzaduju blizkost matky viac ako ine a vlastne sa bez satkovania ani neda zaobist. Len ma napadlo, ze to nemusi byt tym.

22. jan 2018

@laurika26 ale tam je pisane "vacsinu dna", takze nie vsetko satkovanie zasa skodi, treba mysliet aj na tie pozitiva

31. jan 2018

To ake bludy v clanku.... pani odbornicka nech si rozsiri obzory. Achjaj...

11. feb 2018

prečítala som celý článok aj komentáre. Zdá sa mi, že zo strany čitateliek tu dochádza ku základnému neporozumeniu. Fyzioterapeutka tu nehovorí "nenosiť, pohodiť". Ale nosiť narodené bábätko v HORIZONTáLNEJ polohe: "Keď mám doma čerstvo narodené dieťatko, tak ho nebudem nosiť na rukách vo vertikále, kde na jeho nevyvinutý nervovo-svalovo-kostrový aparát bude vplývať gravitačná sila, ktorej sa v tejto polohe nevie brániť. Ale budem s ním manipulovať v polohe horizontálnej, ktorá je pre neho najviac prijateľná." A takéto nosenie sa v pohode dá v šatke!!! Zmeniť nosenie z horizontálnej na vertikálnu polohu je prirodzené u dieťatka vyzretejšieho o niekoľko mesiacov ( už sa samo dvíha, prevracia, posúva...) Takže kľud, nosiť ale spočiatku hlavne v horizontálnej polohe (čo sa dá krásne v šatke) a rešpektovať vývoj svalov novorodenca🙂......

12. feb 2018

Začni písať komentár...

Odošli