jumama
21. dec 2021
1579 

Tipy na darčeky pre pubertiaka 11+

Aký typ je váš pubertiak? Ak má čosi dávno vytúžené, bude rád, ak sa ho priamo spýtate, aký chce na Vianoce darček. Mám dvoch synovcov a hoci sú bratia, ich povahy a záujmy sú natoľko odlišné, že málokedy som si mohla vianočné nakupovanie zľahčiť tým, že by som kúpila pre oboch rovnaký darček. Dokonca je to tak, že jeden z nich miluje prekvapenia, ale druhý si radšej vyberie niečo sám a nenápadko mi to pošepne linkou v čete.

Aký darček pre tínedžera?

Písala som v článku o darčekoch pre tínedžerky a zopakujem aj tu, čo je pre tínedžerov veľmi dôležité:

  • Patriť k svorke/bande - napr. tým, že sa rovnako obliekajú, počúvajú rovnakú hudbu,... a tým do svojej vyvolenej bandy zapadajú.
  • Byť prijatí takí akí sú - puberta je hľadanie sa, sem-tam obdobie rebélie, sem-tam zmätku v duši. Ak rešpektujeme všetky ich možné rozpoloženia a necháme im trochu priestoru, ľahšie sa nám darí s nimi vychádzať.

V článku sú inšpirácie na darčeky pre tínedžerov dvoch typov. Prvý "čo si najčastejšie želá tínedžer" a druhý "darček pre šťastie v budúcnosti". Vysvetlím 🙂

Mikulášovy patálie

Kolekcia DVD filmov Mikulášovy patálie a Mikulášovy patálie na prázdninách by bola pekný darček, no s veľkou pravdepodobnosťou ju už v bežných obchodoch nezoženiete. Sú to komediálne klenoty. Ukazujú rodinný život vtipným a láskavým spôsobom podobne ako obľúbená slovenská vianočná komédia S tebou mě baví svět.

Tráviť s deckami spoločný čas, hoci len pozeraním filmu, spoločne sa smiať, budovať si rodinný humor, priznávať si aj pred dieťaťom svoje slabosti, zasmiať sa na nich, nebyť vždy len prísnym dospelákom a víťazom, to je "darček pre šťastie v budúcnosti".

Darček a jeho darovanie môže nielen plniť osobné priania a sny. Darček môže objaviť vo vašich deťoch nové stránky osobnosti, predpripraviť ich na profesné, či rodinné šťastie v budúcnosti.

Keď sa sem-tam pozriete na diskusie tu na Modrom koníku, často je problém v tom, že mnoho mužov nechápe, čo to znamená byť manžel, čo to znamená byť otec. Samozrejme, aj obrátene to platí. Často akoby nedospelo dúfame, že v partnerovi nájdeme kohosi, kto nám splní vysnívané predstavy, ale nie sme naučení rovnako veľa ako očakávame aj dávať. A nemyslím len materiálne dary, ale aj zdanlivo jednoduché veci ako pozornosť, pomoc, vypočutie... Puberta je vek, kedy sa chlapec hľadá. Pomôžte mu objaviť a upevniť aj jeho silné mužské stránky!

Rada by som vám práve na scénke z Mikulášových patálií vysvetlila, ako chápem darček typu "čo si najčastejšie želá tínedžer". Mikulášov otec chcel kariérne postupovať a preto sa správal k svojmu šéfovi vždy až priveľmi úslužne. Raz dostal od šéfa pre Mikuláša darček - plechového vĺčika na hranie.

Vo svojej servilnosti prinútil Mikuláša, aby jeho šéfovi napísal ďakovný list. Diktoval mu jednu kvetnatú frázu za druhou, sto razy menil štylizáciu, aby bola vďaka ešte vďačnejšia a Mikuláš sa pochlapil - naškriabal to ako kocúr 🙂 Ocko prevrátil oči a pustil sa do krasopisného písania sám, zatiaľ čo Mikuláš si potešene ukoristil vĺčika a začal sa s ním hrať.

Viete, aký zvuk vydáva plechový vĺčik pri roztáčaní? A s akým rachotom dopadne na zem, keď sa dotočí? Otec Mikuláša popri písaní ďakovného listu najprv slušne upozornil, aby ho nevyrušoval, lenže Mikuláš zahĺbený v hre s novou hračkou ho nepočul. Nakoniec na neho nahnevaný otec nervózne skríkol, aby tú blbú hračku dal okamžite preč.

Často to, čo si tínedžer želá, má efekt plechového vĺčika 🙂 Rodič rád vyplní želanie tínedžera, ale nedomyslí, že možno mu používanie darčeka bude tak trochu liezť na nervy ako Mikulášovému otcovi. Je to potom ešte dar, ak deckám zamedzujeme ho používať? Je to fér? 😖

Ak by sa vám predsa len podarilo zohnať filmy o Mikulášovi (napríklad niekde stiahnuť, aj keď na to by som vás nemala navádzať), darujte ich tínedžerovi napríklad na externom HDD disku a darujte im aj plechový vĺčik. Kedy inokedy, keď nie cez Vianoce, si pozrieť rodinné a rozprávkové filmy spolu s deckami?

Spomeňte si na plechový vĺčik vo vypätej chvíli, ktorých puberta chystá neúrekom, a spoločne sa na tom so svojim pubertiakom zasmejete, tak ako na scénke z filmu 🙂

Externý HDD Disk

HDD disk je veľmi praktický darček pre tínedžera. Možno naň uložiť akékoľvek súbory a uvoľniť si miesto v mobile, tablete, počítači. Nám sa osvedčil externý HDD disk Seagate Expansion Portable STEA1000400 1TB:

Kde kúpim HDD disk Seagate Expansion Portable?

Zobraz ďalšie eshopy a recenzie mamičiek

Bluetooth reproduktor, prenosný reproduktor

Aj u vás majú tínedžeri svoje miestečká, kde sa stretávajú, klábosia, púšťajú si pritom nahlas hudbu? Napríklad na rôznych športoviskách, školskom dvore, v parku, kde sú lavičky a môžu si posadať... Väčšinou pocítime medzigeneračný rozdiel a hlasná hudba, hlasná vrava nás obťažuje. Pre maličké deti je mnoho ihrísk. Ak na ihriskách výskajú, nepoburuje to okolie až tak veľmi. Možno je to preto, že obsadzujú ihriská v inom čase ako tínedžeri...

Vo väčšine miest však pre tínedžerov nie je veľa príležitostí a ani priestorov na zmysluplné trávenie času. Ak zvažujete ako darček prenosný reproduktor, nezabudnite na to, že bude s radosťou používaný 🙂 Či u vás doma, či na takýchto tínedžerských stretávacích miestečkách.

Môj tip na lacnejší prenosný reproduktor JBL, ovládanie cez zariadenia s OS iOS alebo Android, výdrž batérie 5 h:

Kde kúpim Bezdrôtový reproduktor JBL GO3BLUE6 / 6?

Zobraz ďalšie eshopy a recenzie mamičiek

Môj tip na drahší prenosný reproduktor JBL, ovládanie cez zariadenia s OS iOS alebo Android, výdrž batérie 12 h:

Kde kúpim Bezdrôtový reproduktor JBL FLIP5RED?

Zobraz ďalšie eshopy a recenzie mamičiek

Spolu s prenosným reproduktorom darujte tínedžerovi aj kus rešpektu voči jeho hudobnému vkusu a tiež kus dôvery, že nebude svoje okolie obťažovať nadmernou hlasitosťou. Doslova a do písmena mu spolu s reproduktorom darujte 2 papierové srdcia, kde to napíšete 🙂

  • Rešpektujeme tvoj hudobný vkus.
  • Dôverujeme tomuto prístroju, že rílišnou hlasitsťou nepotrhá ničie ušné bubienky.

Spotify - predplatné

Ako doplnkový darček k prenosnému reproduktoru darujte predplatné mobilnej aplikácie Spotify. V tejto apke je dostupná najrôznejšia hudba, poslucháč si môže vytvárať playlisty, sledovať playlisty kamarátov. Počúvanie hudby je možné online aj offline - piesne je možné stiahnuť do zariadenia a potom už počúvať kedykoľvek aj bez pripojenia na internet. Ak tiež radi počúvate hudbu, môžete si dokonca vybrať rodinný balík, ktorý má výhodnejšiu cenu a až 6 prístupov do aplikácie.

Spotify Premium

Spotify Premium - počúvanie hudby bez reklám, prehrávanie offline a ďalšie výhody. Predplatné je môžné kedykoľvek zrušiť.

Nápríklad aj cez hudbu sa môžete priblížiť svojim pubertiakom. Dcéra s tatuškom si práve včera porovnávali rebríčky ich najhranejších piesní za rok 2021. Nebolo v tom odsúdenie, či výsmech, že sa im páčia úplne rôzne štýly, skôr rozhovor o tom, ako vnímajú hudobné štýly, či prvý dojem z obľúbených spevákov toho druhého.

Herná konzola Nintendo Switch

K drahším darčekom, po ktorých možno piští srdce pubertiaka patrí herná konzola. Nechala som si vysvetliť pohľad hráča, v čom je rozdiel medzi hraním sa hier na mobile, na tablete, na PC alebo v hernej konzole. Herná konzola je pre hry optimalizovaná, pretože má ovládače prispôsobené na hranie. To ostatné spomenuté zariadenia nemajú. A druhý dôvod - legendárne hry, ktoré často vo verzii pre mobil nenájdete.

Kde kúpim Nintendo Switch?

Zobraz ďalšie eshopy a recenzie mamičiek

Znovu je to tip darčeka s efektom otravného plechového vĺčika 🙂 Nebude vám prekážať, ak sa váš tínedžer zrazu zašije na 3-4 hodiny k hrám? Ja hry nepovažujem len za zlé, mnohé sa pri nich dá naučiť, stratégia, vytrvalosť, kreativita, vynachádzavosť - záleží to vždy od konkrétnej hry. A ak ste sami prepadli hrám, tak možno vás bude baviť asoň občas sa zahrať s nimi, pozerať sa ako sa im v hre darí...

Kolobežka, či elektrická kolobežka?

Chceme, aby sa naši tínedžeri pohybovali, lebo inak len presedia pol dňa v škole, a potom doma za PC, telkou alebo hrajú hry na mobile... Poddáme sa ich želaniu a kúpime im elektrickú kolobežku?

Na cestičke pre cyklistov, poľnej ceste, lesnej ceste môže na elektrickej kolobežke jazdiť ktokoľvek – aj vaše deti. Na ostatných cestách iba osoba staršia ako 15 rokov. Myslite na to skôr ako elektrickú kolobežku zakúpite. Lebo znova môžu prísť ponosy susedov na pubertiakov preháňajúcich sa nebezpečne rýchlo po chodníkoch. A dôležitá je aj bezpečnosť pre dieťa.

Podľa mňa elektrická kolobežka je vysnívaný dar a váš pubertiak vám sám naznačí, ktorú chce. Treba sa zamerať na výkon motora a dojazd, nosnosť a materiál rámu, možnosť nastaviť výšku riadidiel, veľkosť koliesok, ale aj na maximálnu možnú rýchlosť.

Medzi obľúbené modely patrí elektrická kolobežka Xiaomi Mi Electric Scooter 1S:

Kde kúpim Elektrickú kolobežku Xiaomi Mi Scooter Essential Lite?

Zobraz ďalšie eshopy a recenzie mamičiek

Zelená je tráva, futbal to je hra... darček pre futbalistu

Ak máte doma futbalových maniakov, čo ich určite poteší je reálny futbalový dres. Jeden môj synovec fandí Manchestru United už od svojich 6 rokov, možno až tak hlboko, že si pamätá každý gól a vie vám všeličo porozprávať o zmenách hráčov, trénerov. Hoci už má 20, tak stále na zápasy v telke nosí MANUTD dres a ušmudlaného červeného macka - MANUTD talizman 🙂 Ktoré je obľúbené mužstvo vášho tínedžera? Väčšinou bývajú nové dresy na každú sezónu, bývajú rôznych farieb pre domáci alebo hosťovský zápas a iné na tréning. Preto si pozrite napríklad oficiálu strínku Futbalového klubu a určite nájdete aj oficiálnu stránku, ktorá predáva ich merch (nemusíte sa potom obávať nekvalitného fejku, sedia veľkosti a pod., nebojte sa ani objednávky v rámci EÚ, nedopláca sa ani clo ani DPH).

Samozrejme tie najaktuálnejšie bývajú zväčša aj najdrahšie, na tie z minulých sezón môžete nájsť výhodné zľavy.

Dres Manchester United Teamgeist

Dres Manchester United Teamgeist - klasický dres vyrobený s obsahom recyklovaných materiálov. Retro futbalový dres Manchestru United s kultovými líniami strihu a výraznými zaoblenými sieťovinovými detailmi oslavuje 15. narodeniny lopty adidas Teamgeist. Logo adidas Badge of Sport na hrudi, voľný strih a logo Teamgeist zvýraznia jedinečný look.

Ďalšou vysnenou hračkou futbalistu alebo futbalového fanúšika môže byť stolný futbal. Máte na to priestor? Nebudú vám prekážať občasné vášnivé zápasy vášho tínedžera s kamarátmi? Hoci je to znovu drahší dar, oplatí sa, je to perfektná príležitosť, aby sa spolu zahrala celá rodina, baby nevynímajúc. Niektoré stoly mávajú v sebe viac vrstiev - viac hier.

Napríklad One Concept Game-Star (na obrázku) ponúka až 37 rôznych hier.

Kde kúpim Game-Star hrací stôl?

Zobraz ďalšie eshopy a recenzie mamičiek

Kuchár, čo nám navaríš?

Je sexy, ak váš muž vie variť a občas niečo ukuchtí, či nebodaj napečie? Naučte to vášho syna! Darček na kuchársku tému vyberte podľa jeho obľúbeného jedla, či obľúbenej kuchyne.

Rôzne kuchynské náradie, vtipná zástera, kuchárska kniha, alebo dokonca kurz varenia! A určite aj balíček potravín, ktoré použije. Ak má rád hamburgery, vyberte mu všetko k tejto téme. Ak je na raw koláčiky, tak nech sa ich naučí piecť!

Produktové stránky

Profesionálna zástera This Is My Ugly Christmas Sweater

Profesionálna zástera This Is My Ugly Christmas Sweater - v tejto zástere budete hviezdou každej grill párty!

Jeden z mojich synovcov inklinuje ku všetkému ázijskému, jedným z darčekov, čo potešil boli rôzne koreniny, pasty, kokosové mlieko a kniha receptov. Obľúbené jedlo, čo dnes chystá pre celú rodinu sú kórejské bulgogi - sladké hovädzie mäso. V lete zase dostal manuálny zmrzlinovač a dnes vie pripravovať rôzne druhy zmrzlín a sorbetov. Ďalší darček boli rôzne barmanské sirupy, džúsy, kandizované čerešne, slamky, nádobky na ľad... všetko na výrobu letných limonád.

Ak sa váš tínedžer aspoň trošku rád obšmietal v kuchyni ako maličký, pomôžte mu upevniť jeho lásku k vareniu. Budúcnosť sa vám poďakuje 🙂

Ako hovoriť, aby nás tínedžeri počúvali

Zároveň jedna knižka pre nás rodičov - odporúčam na základe prečítania 🙂

Kde kúpim knihu Ako hovoriť, aby nás tínedžeri počúvali?

Zobraz ďalšie eshopy a recenzie mamičiek

Sú v nej námety na rôzne jemné zmeny, ktoré majú veľký dopad na vzťahy medzi rodičmi a tínedžermi. Mne sa veľmi páčila rada - ak tínedžer "nepočuje", svoje želanie mu napíšte. Tak ako tie srdiečka k prenosnému repráku, tak môžete ku každému darčeku napísať niečo vlastné, týkajúce sa vášej rodiny.

U nás písanie odkazov zafungovalo 🙂 Napr. keď som nechala písomný odkaz v skrinke napchatej oblečením zmotaným do guličiek, že túžia byť rozmotané a vytriedené do prádlového koša. Občas píšem odkazy v mene domácej úlohy, ktorá úloha si želá byť urobená a pod. Občas tiež vylepujem články na dvere vecka, nejaké zaujímavosti, o ktorých by sa so mnou inak dcéra nebavila, lebo som "si tie múdrosti zase raz niekde prečítala".

V každom darčeku možno nájsť želanie tínedžera, ale aj námet na spoločnú rodinnú chvíľku (aspoň občasnú). Dať deťom nielen materiálne dary, ale aj pocit, že sú milované, hoci nimi šľahá puberta a občas to medzi nami iskrí.

Majte krásne spoločné Vianoce!

Napíšte nám aj vy svoje tipy na darčeky pre chalanov.

Začni písať komentár...

Odošli