kasandra_g
23. máj 2017
1522 

10 spôsobov, ako dieťa odučiť od cumlíka

Cumlík je hneď po plienkach najdôležitejšou súčasťou novorodeneckej výbavy. Najprv je vykúpením z plaču nielen bábätka, ale častokrát je aj vašim vykúpením. Potom je preklínaným a najradšej by ste ho niekde zabudli a nikdy viac nenašli. No ale čo keby náhodou… Predsa ho len máte v taške, však?

Napriek tomu, že je dnes ponuka cumlíkov široká, žiaden z nich nie je pre dieťa z hľadiska vývoja chrupu a reči vhodný. Ani anatomicky tvarovaný. Pri nepretržitom cmúľaní hrozí riziko, že sa mäkké detské kosti začnú prispôsobovať tvaru cumľa. Vznikajú odlišnosi v postavení zubov, jazyk sa posúva smerom dopredu. Výsledkom môže byť otvorený zubný zhryz, krivá čeľusť a narušená artikulácia. Dieťa zle vyslovuje sykavky a iné hlásky. Najhoršie je, ak sa cmúľanie už stalo návykom. Myslíte si, že tu nie je cesty späť? Spolu s osobnými skúsenosťami mamičiek vám poradíme, ako na to.

Kedy zobrať

Medzi deťmi sa nájdu aj vrodení “cumlikári”, ktorí majú cumeľ stále v ústach. Začnite s odúčaním už tu. Vždy, keď je dieťa spokojné a neplače, vždy, keď sa s ním rozprávate, cumlík vyberte. Vždy, keď je aktívne, lezie, hrá sa, pozerá si predmety, alebo svoje ruky. Tiež nie je nutné, aby ho bábätko malo v puse, keď spí.

Čím skôr začnete odúčať, tým to bude ľahšie. Majkina dcérka má už viac ako tri roky a zdá sa, že odobrať cumlík bude stáť rodičov veľa práce:  “Jednoducho ho chce! Či spí, či sa hrá, stále má "dudu" v puse... Minule sme išli von a cumlík sme zabudli doma.  Museli sme sa vrátiť, pretože kvôli nemu robila cirkus… Aj naša detská lekárka ma upozorňovala, že je na cumeľ veľká. Už som všetko možné vymýšľala... “ Naozaj všetko možné?

Ako ho zobrať

  • Buďte neodbytná

Povedať rázne NIE jednoducho raz musíte. Ste rodič. Buďte príkladom aj dieťaťu a svoje slovo dodržte. Trpezlivo. “ Odúčala som syna od cumľa rok. Vždy som povolila, bola som na neho mäkká. Mal ho do 3 a pol roka. Vždy to bolo s plačom a ja som po hodine revu ustúpila. Bola to moja chyba, netreba povoliť, dieťa za dve – tri noci zabudne,”  priznáva si na diskusnom fóre Adri.

  • Darovať, predať, skryť

Popustite uzdu svojej fantázie a vymyslite príbeh, komu ste cumlík darovali. Alebo ste ho predali pani doktorke pre ďalšie bábätká... Niekedy všetko vyrieši zhoda náhod, ako v prípade Ľubky:  “Mňa raz tak dcéra naštvala, že som cumlík skryla a povedala, že ho vzali smetiari, ktorí aj v tú chvíľu boli pred našim domom. Mala tri roky. A bolo…”

  • Zabudnúť, stratiť

Ak cestujete na dovolenku, možno cumlík aj naozaj zabudnete doma. Alebo sa niekde cestou stratí…

  • Vypustiť do vesmíru

Priviažte cumeľ šnúrkou o balón naplnený héliom. A jednoducho ho spoločne vypustite.

  • Vymeniť za vianočný darček

Vianoce sú síce ďaleko, ale ak to inak nepôjde, nech pod stromčekom vaše dieťa nechá cumlík a Ježiško mu zaň, na výmenu, prinesie vytúžený darček.

  • Znepríjemniť

Pokvapkajte cumlík citrónom, alebo namočte do neobľúbeného jedla.

  • Poškodiť

Odstrihnite špičku cumlíka. Znemožníte tak sanie. Cumeľ "nefunguje" a nie je oň záujem.

  • Kniha o odučení

Ak vymýšľanie príbehov nie je vašou silnou stránkou, zájdite do kníhkupectva. Bude to trochu iný príbeh, poučný…

  • Červíkový cumlík

Odstrihnite konček a dajte doň celú rascu. Vytvoríte v cumlíku nepríjemné “červíky”, ktoré sa do pusy predsa nedávajú.

  • Je to veda?

Podľa Katky ani nie: “Normálne ich včetky vyhoďte a za pár dní máte pokoj. Netreba z toho robiť vedu…”

Vedeli ste, že…

Cumeľ nie je vynález modernej doby. V 19. storočí sa bežne používali “cumlíky” v podobe polievkovej lyžice cukru zabalenej do malej handričky. Alebo sa do kúska plátna zavinulo mäso, či živočíšny tuk. Sú údaje aj o podávaní maku, alebo alkoholom zmáčaného chleba.

#cumlik #oducenie_od_cumlika #detsky_chrup #recove_vady #dudlik #vychova 

Foto: pixabay.com

mne sa tieto metody vobec nepacia. sama manipulacia dietata. akurat tym dieta naucite, ze ak chce nieco dosiahnut, musi manipulovat ostatnych ludi.

23. máj 2017

najlepšie odučiť tak, že mu ho vôbec nedať 🙂, mám to vyskúšané pri prvých 2 a nebudeme dávať ani tretiemu ...
Môj názor je taký, že cumeľ je skôr o pohodlnosti rodiča - strčím cumeľ do pusy a dieťa prestane plakať...
Pritom toľko negatív má používanie cumľa u detí ...

24. máj 2017

@laurika26 Ani moji cumel nemali. Podla mna je to somarina. Clovek si uzije pri detoch dost a nepotrebujem si to este komplikovat cumlom. Mna najviac odradilo to, ze to moze zdeformovat zuby. A takisto by som nemala nervy to po detoch zbierat zo zeme 🙂.

24. máj 2017

tak je to urcita "zaplata" na plac....ale zas ak je s mierou a nie je z toho navyk..

6. jún 2017

Začni písať komentár...

Odošli