kasandra_g
28. sep 2017
1891 

Kolu, (ne)pijeme kolu

Prvá Coca-cola sa síce predávala v lekárni, no dnes ju za až tak liečivú nepovažujeme. Aké sú dôvody? Patrí vôbec do pestrého jedálnička detí? Existujú situácie, kedy kolu deťom môžete dovoliť!

Možno aj vy, milí rodičia, v sebe nesiete polemiku, či prezradiť svojmu drobcovi, ako chutí kola... Môže to dopadnúť tak, že už mu ju z rúk len tak nevytrhnete. A niektorí tou rukou mávnete a poviete si:  Veď aj tak sa to dozvie v škôlke, či v škole. Zakázané ovocie chutí najlepšie... Je však zdraviu prospešné? Nasledujúce fakty vám pomôžu vysvetliť deťom, čo je to Coca-Cola.

Kokaín v kole?

Kokakolu vyrobil doktor farmácie John Stith Pemberton v roku 1886, v Amerike. Ponúkal ju v džbáne, pred svojou lekárňou ako liek na chrípku, žalúdočné problémy, bolesti hlavy, brucha, či, dokonca, na impotenciu. Nápoj označil ako liek právom, keďže obsahoval 9 miligramov kokaínu. Ten uľavil od silnej bolesti hlavy, bolesti v brušnej dutine a od bolestí nervového pôvodu. A to pomerne rýchlo. Kokaín a jeho deriváty (odvodené zlúčeniny) sú dodnes používané v niektorých analgetikách (liekoch proti bolesti), výhradne na americkom farmaceutickom trhu.

Až do roku 1903 kola teda v sebe skutočne skrývala kokaín. Drink sa totiž vyrábal z juhoamerického kríka koky a spracovaním jeho listov kokaín vznikal. Avšak, ako nelegálna a silne návyková látka, musel byť odstránený. Preto sa na výrobu doteraz používajú listy, ktoré sú chemicky zbavené jeho obsahu.

Zloženie

Ingrediencie Coca-Coly nie sú neznáme. Tajomstvo spočíva v originálnom pomere jednotlivých prísad. Nemenej dôležitým je aj spôsob, akým sú zmiešané. Tak vzniká typická chuť koly.

Fľaška koly (3,3dl = 330 ml) obsahuje:

  • 36,96 g cukru (približne 10 čajových lyžičiek)
  • 30 – 50 mg kofeínu (pre porovnanie: 60 ml espressa má 80 mg kofeínu)
  • kyselinu fosforečnú (jej množstvo sa neuvádza)
  • oxid uhličitý
  • vodu
  • zmes farbív
  • zmes aróm

Cukor

Cukor je rýchlym zdrojom energie. Na druhej strane, jeho vysoká konzumácia zapríčiňuje množstvo problémov:

  1. Nadmerný prísun cukru poškodí leukocyty (biele krvinky). Tie nedokážu ničiť škodlivé baktérie, ktoré sa dostanú do tela dieťaťa. Obranyschopnosť detí sa takto ľahko oslabí. Imunita je narušená. Deti sú náchylné na rôzne ochorenia. Už 100 gramov cukru zníži odolnosť organizmu až o 40 %.
  2. Cukor spomaľuje metabolizmus a dieťa nie je schopné spracovať všetky ostatné prijaté kalórie. Tie nemajú inú možnosť a uložia sa v tele v podobe tuku. Nadváha, alebo až obezita v detskom veku prináša ďalšie starosti: predpoklad vysokého krvného tlaku v skorom veku, ochorenia srdca, predpoklad vzniku cukrovky a v neposlednom rade plochosť nôh.
  3. Po konzumácii cukru ostávajú v ústnej dutine glykoproteíny (bielkoviny s cukornou zložkou). Držia sa na zuboch a vytvoria povlak. Spolu s nepriaznivým pH Coca-Coly (len 2,5 – čo predstavuje veľmi kyslé prostredie) podporujú množenie Streptococcus mutans. A to sú práve tie baktérie, ktoré spôsobujú zubný kaz. 
  4. Konzumácia nadmerného množstva zvýši tvorbu adrenalínu (stresového hormónu), čo vyvoláva stav hyperaktivity, či až agresivity.
  5. Prudké zmeny hladiny cukru v krvi spôsobujú bolesti hlavy.

V litri kokakoly je približne 28 kociek cukru. Dali by ste si do litra čaju toľko cukru? 

Slovák skonzumuje priemerne 94 g cukru za deň. Za celý život sú to vyše dve tony!

Kofeín

Kola obsahuje menej kofeínu ako jedna šálka kávy. No, ruku na srdce... Ochutnalo už vaše dieťa ozajstnú kávu? 

  1. Kofeín je návykový a spôsobuje nervozitu, nespavosť a vysoký krvný tlak.
  2. Keď je prítomný v ľudskom organizme, srdce nepravidelne bije.
  3. Zhoršuje vstrebávanie vápnika.
  4. Má močopudný účinok. Dieťa po vypití koly rýchlo opäť pocíti smäd.  

Kyselina fosforečná

Táto zlúženina predstavuje riziko pre detské kosti a zuby. Fosfor vytláča z kostí a zubov vápnik, tie sa zmäkčujú. Deti, ktoré často konzumujú kolové nápoje, ale aj iné potraviny s vysokým obsahom kyseliny fosforečnej, sú náchylnejšie k vzniku zlomenín a osteoporózy (rednutie kostí). Bostonská štúdia uvádza, že riziko je až sedemnásobne vyššie.

Firma The Coca-Cola Company neuvádza, koľko kyseliny fosforečnej jedna fľaška obsahuje. Jej množstvo nie je pod kontrolou, a preto nemáte istotu, či je to málo, alebo veľa. 

Oxid uhličitý

Bublinky v nápoji vznikajú tak, že oxid uhličitý sa pridáva rozpustený vo vode. Vylepší chuť. Skúste sa niekedy napiť z koly, z ktorej už všetok oxid vyprchal. Aká je bez bublín? Asi by ste si ju nikdy nekúpili…

  1. Pomocou oxidu uhličitého sa predĺži trvanlivosť nápoja, pretože baktérie, ktoré by inak spôsobili jeho rozklad, sa v perlivej vode nedokážu množiť.
  2. Pre detský organizmus znamená záťaž: žalúdok začne produkovať viac žalúdočných štiav, obličky dostanú zabrať, aby bublinky prefiltrovali.
  3. Oxid uhličitý sa v organizme rozkladá na kyslinu uhličitú, ktorá je kyslejšia ako voda. Telo dieťaťa sa prekyslí.

Zmes konzervantov, farbív a aróm

Ide o tzv. É-čka. Sú to farbivá, zahusťovadlá, arómy, konzervačné látky. Pridávajú sa do väčšiny potravín, aby sa zvýraznila ich chuť, vôňa i farba, a aby vydržali dlho čerstvé. Zjednodušujú celý výrobný proces.

Do koly sa ako konzervant  pridáva benzoan sodný. Ten má, pri pravidelnej konzumácii, tendenciu poškodzovať ľudskú DNA. Týka sa to tých úsekov DNA, ktoré zodpovedajú za správnu funkciu pečene. Poškodenie DNA je nenávratné.

Nielen detský organizmus má čo robiť... 

S kokakolou to ide celkom rýchlo:

  1. Po desiatich minútach sa do tela dostane desať čajových lyžičiek cukru. Nebyť kyseliny fosforečnej, ktorá potláča sladkú chuť, žalúdok mnohých detí by to nezvládol.
  2. Po dvadsiatich minútach hladina cukru v krvi prudko stúpne. Pečeň premieňa množstvo cukru na tuk.
  3. Po uplynutí štyridsiatich minút sa vstrebe kofeín. Očné zreničky sa rozšíria, krvný tlak stúpne. 
  4. O pár minút neskôr zvýši organizmus produkciu dopamínu (hormón energie a dobrej nálady).
  5. Po hodine kyselina fosforečná na seba viaže vápnik , horčík a zinok. Metabolizmus sa zintenzívňuje. Vápnik je vyplavený močom.
  6. Nakoniec, po viac ako jednej hodine, vstupuje do hry močopudný účinok tohto nápoja. Vápnik, horčík a zinok, minerály nevyhnutné pre zdravie našich kostí, sa vo veľkej miere vylučujú.  
  7. Z tela sa vyplaví aj sodík. Paradoxne, po hodine od vypitia koly, je dieťa podráždené, stratí dobrú náladu.

Aké skúsenosti s podávaním kolových nápojov deťom majú rodičia na Modrom koníku, sa dozviete tu.

Tak predsa áno? 

Doktorka farmácie Anna Jauschová z bratislavskej lekárne pripúšťa: „ Kolu môžete podať troj-štvor ročnému dieťaťu, no len v prípade hnačky, či zvracania. Telo vtedy rýchlo stráca tekutiny. Cukor v kole navráti stratenú energiu malátnemu dieťaťu a minerály poslúžia ako účinný rehydratačný roztok.“

Keďže kolu dostať vo vyše 200 krajinách sveta, v čase dovoleniek, na miestach, kde nie sú naše lieky dostupné, je často jedinou možnosťou, ako pomôcť pri týchto tráviacich problémoch.

Niektorí gynekológovia odporúčajú kolu aj na tehotenské nevoľnosti. Avšak, s mierou. Telo sa cukrom v tomto období celkom rado zásobí. A rozhodne nepatrí v tak veľkom množstve do jedálnička tehotnej ženy.

Modrý koník dostal ešte jeden tip od doktorky Jauschovej: „Coca-colu podávajte cez slamku. Takto aspoň trochu ochránite detské zúbky pred vznikom zubného kazu.“

#zdravie #starostlivost_o_dieta #materstvo

Zdroje:

https://zdravie.pravda.sk/zdravie-a-prevencia/clanok/12332-skodi-pitie-kolovych-napojov-zdraviu-ano/

https://www.badatel.net/co-sa-udeje-vo-vasom-tele-v-priebehu-hodiny-od-vypitia-coca-coly/

http://dennik.hnonline.sk/292384-coca-cola-odhaluje-tajomstvo-unikatnej-receptury-video

http://encyklopedia.sme.sk/c/893995/coca-cola.html

http://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-zdravi/Proc-ne-davat-detem-malinovku,-dzus-nebo-kolu__s10012x10010.html

Zdroj foto:

archív autorky

freeimages.com

freepik.com

#zdravie_choroby

Skvely clanok 👍🙂

28. sep 2017

👍😉

2. okt 2017

Začni písať komentár...

Odošli