katarinka26
25. jan 2017
276 

Vitamíny dôležité pre vývoj spermií

Spermie potrebujú byť fit a v sile, preto je jednoznačné, že potrebujú dobrú výživu. Nedá sa poprieť, že správna výživa je tým momentom, ktorý podporuje aj mužskú plodnosť a v niektorých prípadoch vie pomôcť riešiť určité typy neplodnosti.

Povedzme si na rovinu, že muži sú vo väčšine prípadov naozaj lajdáci, čo sa týka zdravého a vyváženého stravovania. Preto prinášam zopár tipov na vitamíny, ktoré majú veľký vplyv na tvorbu spermií a celkovo mužskú plodnosť.

Vitamín C

 Zaujímavú štúdiu o vplyve výživy na spermie potvrdzujú nádejné výsledky: 27 mužov s neplodnosťou, ktorej príčina bola v dôsledku aglutinácie (zhlukovania) spermií. Títo muži boli rozdelení do dvoch skupín: 20 z nich dostávalo doplnkový vitamín C, vápnik, magnézium a mangán, druhá skupina nič. Po 60 –tich dňoch manželky všetkých mužov s doplnkami výživy boli tehotné – kým z druhej skupiny ani jedna. (Harris, W., T. Harden and E. Dawson, 1979, Apparment effect of ascobic acid medication on semen metal levels. Fert. Steril. 32.456-45) Iba v priebehu týždňa týmto mužom vzrástol počet spermií pri podávaní čistého vitamínu C v priemere o 140%

Selén

Selén ničí voľné radikály, ktorý zabezpečuje mobilitu spermií a dostatočne pevné bičíky, jeho denný príjem však nesmie prekročiť 300 mcg, nakoľko je toxický.

Zinok

Ďalšou dôležitou látkou pomáhajúcou mužom je zinok, je nevyhnutná na tvorbu testesterónu v semenníkoch - nedostatok zinku môže spôsobiť zníženú hladinu testosterónu. Zinok podporuje tvorbu spermií.

Chróm

Nedostatok chrómu spôsobuje neplodnosť alebo znížený počet spermií

B-komplex - predovšetkým vitamín B12 je dôležitý pre mužskú plodnosť. Jeho nedostatok môže spôsobiť pokles počtu a zníženie pohyblivosti spermií.

Vitamínu E

Jeden z kľúčových vitamínov pre správny vývoj spermií, zvyšuje pohyblivosť spermií a zlepšuje ich schopnosť preniknúť obalom vajíčka.

Koenzýmu Q10

Obzvlášť dôležitý u mužov nad 40 rokov, u ktorých zásoba tohoto koenzýmu klesá, tento koenzým podporuje tvorbu spermií a je dôležitý pre správnu pohyblivosť a funkciu spermií, zvyšuje rýchlosť ich progresívneho pohybu.

Omega-3 mastné kyseliny

Tieto mastné kyseliny sú dôležité pre správne fungovanie celého organizmu, podporujú správne prekrvenie genitálií a produkciu spermií. Pomáhajú telu zvládať zápalové procesy.

Vitamín A

Vitamín A je zodpovedný za tvorbu výstelok v organizme. Práve on je zodpovedný aj za výstelkové bunky semenotvorných kanálikov semenníkov – a z týchto buniek sa vytvárajú spermie.Muži sú citlivejší na úbytok vitamínu A ako ženy, a jeho nedostatok môže spôsobiť rôzne stupne atrofie (zmenšenia normálnej veľkosti) semenných vačkov a prostatickej žľazy. Ďalším dôsledkom je degenerádia semenotvorných kanálikov, zmenšenie objem semennej tekutiny a zníženie množstva, pohyblivosti a kvality spermií.

Žen-šen

Žen-šeň má silné regeneračné a povzbudzujúce účinky, podporuje potenciu a plodnosť.

Ani používanie všetkých týchto výživových doplnkov, správna životospráva a vylúčenie škodlivín neprinesú zázraky za jeden deň. Spermia totiž potrebuje dva mesiace na to, aby úplne dozrela.

#neplodnost #spermiogram #vitamin_c #vitamin_a #vitamin_e #omega_3

Zdroj : internet 

Začni písať komentár...

Odošli