katjanka
2. aug 2017
513 

Ako a v čom prať, keď má dieťa citlivú pokožku? Mamičky radia mamičkám

Pokožka malých bábätiek je obzvlášť citlivá a vyžaduje špeciálnu starostlivosť, najmä v prvých mesiacoch života. Špeciálne zaobchádzanie si vyžaduje aj neskôr, a to v prípade, že dieťatko trpí kožnými problémami, jeho pokožka je náchylná na ekzémy a iné kožné prejavy. Ako a v čom prať veci pre novorodencov a neskôr pre detičky s citlivou pokožkou? Nechajte si poradiť od iných mamičiek.

Opatrnosť zo začiatku nezaškodí

Najmä  počas prvých týždňov života dieťatka, ideálne aj prvý pol rok, na opratie postačujú špeciálne detské pracie prášky, ktoré sú šetrné k citlivej novorodeneckej pokožke, nezaťažujú ju, špeciálne nevoňajú, no zato vyperú aj väčšie škvrny. 

Okrem klasických práškov odporúčajú niektoré mamičky aj špeciálne mydlové vložky, ktoré oblečenie pekne vyperú a majú neutrálnu vôňu.

V rannom období by ste sa mali radšej vyhnúť napríklad aviváži, a to kvôli možnému podráždeniu detskej pokožky. “Aviváž sa už nežmýka z oblečenia tak dobre, ako prášok. Ak ju už používate, odporúčam dvojité plákanie a dlhý prací cyklus,” radí ďalšia mamička. Dvojité plákanie zo začiatku odporúčajú aj tie, ktoré aviváž nepoužívajú. “Náš starší syn mal problém s pokožkou. Prvá otázka kožnej lekárky bola, či používame aviváž. Deťom netreba zbytočne pridávať chémiu na telíčko,” dodáva iná mamička na fóre.

Po pol roku

Dôležité na jemnú detskú pokožku sú najmä prvé mesiace života. Mnoho mamičiek približne po prvom polroku zmierňuje „tvrdé pravidlá“. „Do pol roka som prala osobitne, používala detský prášok a žiadnu aviváž. Prala som pri 60 stupňoch na programe s dvojitým pláchaním. Teraz už perieme i detské veci dokopy s našimi. Aj tak používame hypoalergénne prášky aj aviváž, keďže môj muž má citlivú pokožku,“ popisuje svoju skúsenosť mamička na fóre.

Extra citlivá pokožka

Niektoré deti zvládajú kontakt s oblečením na pokožke bez akýchkoľvek problémov. Čo však v prípade, že sa u vášho drobčeka vyskytne kožná reakcia? “Naša dcéra je extrémne citlivá na akýkoľvek prací prostriedok, a to hlavne na jej intímnych častiach. Všetko jej spodné prádlo a tričká periem zásadne v rukách s klasickým detským mydlom. Ničomu inému už neverím. Zvyšné veci, ako mikiny, tepláky, bundy a ostatné, periem spolu s našimi vecami klasicky v práčke na teplote potrebnej podľa zloženia materiálu,” zdôverila sa ďalšia mamička na fóre.  

V niektorých prípadoch býva detská pokožka citlivejšia najmä v zime, keď je namáhaná a vysušená. V takomto prípade odporúčajú mamičky používať špeciálne prípravky najmä v zime.

Ak dieťatko trpí atopickým ekzémom, má červené vyrážky či veľmi suchú pokožku, maminy odporúčajú radšej sa vyhnúť akýmkoľvek voňavým avivážam a práškom na pranie. "Na citlivú pokožku je nutné používať prací prostriedok bez vône, bez konzervantov, bez zbytočných dráždivých prísad," radí mamička na fóre.

Typy na citlivú pokožku: Mydlový sliz a ocot

Ak sa chcete vyhnúť zbytočnej chémii, siahnuť môžete aj po mydlovom slize a vyrobiť si ho podľa jednoduchého návodu priamo doma. Postup prípravy nie je náročný a vydrží vám doma dlho. Pozitívne skúsenosti s ním majú aj mnohé mamičky. Neobsahuje optické zjasňovače, bielidlá ani enzýmy. Na druhej strane má však nižšie pracie schopnosti, než niektoré priemyselne vyrábané pracie prostriedky. Na väčšinu bežne zašpinenej bielizne by však mal postačovať. Na väčšie špiny potom existuje žlčové mydlo

Pre čo najmenej chémie môžete miesto aviváže zvoliť ocot . Je vhodný na zmäkčenie prádla a tiež na dezinfekciu plienok. Pridať môžete prípadne aj niekoľko kvapiek levanduľovej alebo čajovníkovej silice. Ocot je vhodný aj pre deti, ktoré majú problémy s ekzémom. Ak sa potrebujete efektívne zbaviť zaschnutých škvŕn či rozjasniť svetlé prádlo, no chcete sa vyhnúť priemyselnej chémii, siahnite po sóde bikarbóne.

Zdroj foto: pixabay

#domacnost #vybava_starostlivost

Začni písať komentár...

Odošli