katjanka
2. aug 2017
908 

Priberanie v tehotenstve? Hlavne sa neriaďte normami!

Niekto priberá aj zo vzduchu, iní môže do seba napchať celú pizzu a zajesť ju tabuľkou čokolády a vyzerá ako špáradlo. Hold, každý organizmus aj metabolizmus je iný. Rovnako je to aj v tehotenstve. 40-kilové ‘laty’ sa zrazu nestíhajú čudovať a váha ukazuje každým dňom viac a viac, iné baby sú zas v druhej polovici tehotenstva a kilá naviac dokážu spočítať na prste jednej ruky.

Pravdou preto zostáva, že ideálne priberania počas tehotenstva neexistuje. Existujú isté tabuľky, podľa ktorých sa môžete ‘riadiť’, no vaše telo si v konečnom dôsledku aj tak spraví, čo chce.

Prospievanie plodu je to najdôležitejšie

Hlavné a najdôležitejšie je, že v sebe nosíte nový život. Ak sa má plod dobre, prospieva a naberá na váhe, to jediné by v tejto chvíli pre vás malo byť smerodajné. O sledovanie váhového prírastku dieťatka vo vašom brušku sa stará váš gynekológ na pravidelných poradniach. No to, či ste v 15 tt a pribrali ste iba 2 kilá alebo už nehoráznych 8, záleží od mnohých faktorov. Nejednej žene býva najmä počas prvého trimestra zle, opakovane vracia, stráca apetít a do jedenia sa musí doslova nútiť. Je preto pochopiteľné, že číslo na váhe stagnuje či sa dokonca znižuje. "Ja som v 10tt mala o 6 kíl menej. Bolo to nevoľnosťami. Bála som sa čokoľvek zjesť, lebo mi bývalo zle. Snažila som sa ale jesť aspoň maličké porcie a častejšie," popisuje svoju skúsenosť na fóre mamička.

Iné tehuľky sa zas môžu zavodňovať už počas prvých mesiacov a to sa prejaví aj na čísle na váhe. Môže sa tiež stať, že v priebehu krátkeho obdobia naraz prieberiete niekoľko kíl, aj keď jete stále to, čo doteraz, a potom sa zas váha ustáli aj na mesiac či dlhšie. Vašu váhu však bude mať pod dohľadom opäť váš gynekológ a ak by váhový nárast bol prílišný, bude to s vami riešiť.  

Každá mamička je iná

Prípady sa líšia od žene k žene, dokonca od tehotenstva k tehotenstvu. "V prvom tehotenstve som do pol roka priberala po pol kile, v 7. mesiaci mi začalo konečne krásne rásť bruško, pribrala som dokopy 10 kíl. V druhom tehotenstve mi bruško už rástlo od 3. mesiaca a ten posledný trimester som pribrala najviac, tu už 13 kíl. No a teraz čakáme tretieho pokladíka, som v 3. mesiaci a schudla som 4 kilá. Je mi totižto strašne zle. Všetky tri tehotenstvá mám úplne iné," popisuje na fóre budúca trojnásobná mamina.

Najmä žiadne diéty

Aj keď sa mnoho budúcich mamičiek v neskoršom štádiu tehotenstva cíti ako “slonice”, tehotenstvo rozhodne nie je čas na diéty. Mali by ste dodržiavať svoj štandardný kalorický príjem, a ten navýšiť o 300 až 450 kalórii denne. Okolo narastajúcej váhy príliš nestresujte. Vychutnajte si súčasné obdobie, to, že tehotenstvo prebieha bez komplikácii a svoju postavu budete riešiť, až na to opäť pride čas.

Zdroj foto: pixabay

#tehotenstvo

Začni písať komentár...

Odošli