katjanka
10. júl 2017
2733 

S boľavými ďasnami zápasia deti aj dospelí. Čo s tým?

Boľavé, zapálené ďasná a afty sú nepríjemným spoločníkom ústnej dutiny. Objavujú sa nielen u dospelákov, ale často aj u malých detí, ktorých imunitný systém sa ešte len buduje. Ako si s nimi poradili mamičky, ktoré sa s týmto nepríjemným problémom popasovali?

Opuchnuté, tmavo červené ďasná, ktoré často krvácajú, prípadne zvýšená teplota, biele povlaky na zúbkoch a afty v ústnej dutine. Afty sa u najmenších vyskytujú častejšie priamo v ústach než na perách. Pre malé dieťa je takáto skúsenosť obzvlášť bolestivá a pritom veľmi častá. V mnohých prípadoch môže ísť aj o infekčné ochorenie a drobec si ho so sebo prinesie zo škôlky, z kúpaliska a podobne alebo ho postretne, keď sa mu prerezávajú zúbky. Mnohokrát signalizujú zapálené ďasná a afty u deti nedostatok vitamínu B.

Vitamín B

Odporúča sa preto obohatiť stravu o vitamín B a užívať detský B-komplex. V horších prípadoch pomôže návšteva krčného lekára alebo nemocnice. "My sme chodili k doktorke na injekcie B12-tky a doma sme mali brať detský B-komplex, vytierať si pusu Tamtum verde a pomohlo to," popisuje svoju skúsenosť na fóre Simona.

Čo ešte zaberá?

Dieťa kvôli bolesti v mnohých prípadoch odmieta jesť či dokonca piť a na zúbkoch sa mu tvoria biele povlaky. „Boli sme vtedy v Prahe u lekárky, ktorá nám odporúčila nejaké homeopatiká a ešte nejakú vodičku. Trvalo to asi týždeň, než to zmizlo,“ približuje ďalšia mamička na fóre.

Z bežne dostupných liekov z lekárne sa mamičky zhodujú najmä na roztoku Tamtum verde, ktorým treba niekoľkokrát denne potierať dieťatku zvnútra ústa. Zabrať tiež môže propolisová vodička, Aloe vera sprej či pantenolové tabletky na cmúľanie. V každej lekárni vám poradia.

Dospelí a boľavé ďasná

Boľavé ďasná sa nevyhýbajú ani dospelákom. V takomto prípade je v prvom rade potrebné navštíviť zubára, ktorý určí príčinu zapálených, boľavých ďasien. Dovtedy, ak si potrebujete aspoň mierne uľaviť od bolesti a stlmiť zápal, žienky odporúčajú vyplachovať si ústa pokojne aj trikrát denne vlažnou vodou s troškou tea tree oleja, ktorý má silne dezinfekčné a protizápalové účinky.

Aj pre dospelých je účinné kloktadlo Tamtum verde, ktoré funguje nielen na zapálené hrdlo, ale aj ďasná. Nie je určené na dlhodobé užívanie, skôr na preliečenie akútneho zápalu. Z prírodných zdrojov tlmenia zápalu v ústnej dutine môžete siahnuť po repíku, harmančeku či šalvii. Pripravte si silný odvar a kloktajte s ním niekoľkokrát denne.

Základom je správna hygiena

Ako sme už však spomínali, najdôležitejšia je návšteva zubára, prípadne aj dentálnej hygieničky. "Najčastejšou príčinou napuchnutých, prekvených ďasien býva nedôkladné čistenie v medzizubných priestoroch a pri zubných kŕčkoch, kde sa nahromaďujú baktérie," približuje Hajanka na fóre. Odporúča preto návštevu zubára, ktorý skontroluje ďasná a ich krvácavosť, pozrie, či nie sú odhalené zubné kŕčky, ukáže správnu techniku čistenia ústnej dutiny a odporúči tiež medzizubnú kefku, ktorú by bolo vhodné používať. "Mne sa s použitím medzizubnej kefky, dentálnej nite a správnej techniky čistenia zubných kŕčkov ďasná do týždňa vyliečili. Len s tým netreba prestávať," dodáva. 

Zíde sa vám vedieť: Ako správne užívať lieky

#zdravie #zuby #dasna #bolest

Foto: pixabay

Začni písať komentár...

Odošli