orsi_h
11. feb 2017
2084 

Ako správne užívať lieky

Máte dlhodobú liečbu alebo vám lekár práve predpísal lieky? Počúvali ste k nim odporučenia farmaceuta v lekárni? Viete ako a kedy užiť lieky tak, aby dobre účinkovali a mali čo najmenej nežiaducich účinkov?

Aby liek mohol účinkovať, liečivo (účinná látka) sa musí v čo najväčšom množstve dostať na miesto pôsobenia. Vstrebávanie liečiva vo veľkej miere závisí od mnohých okolností. Každý liek má preto iné pravidlá užívania. Pozrime sa na to teda bližšie.

Liečivá sú jedinečné - sú vyvinuté tak, aby liečili jednu chorobu alebo skupinu ochorení, pričom by mali mať čo najmenej nežiaducich účinkov.

Nie je preto jedno, ako sa lieky užívajú. V prvom rade musí existovať dôvera medzi pacientom a lekárom (resp. lekárnikom), teda aby liek bol užitý a aby dĺžka terapie bola dostatočne dlhá na vyliečenie alebo stabilizáciu stavu. 
Nasledujúce rady, aspoň do istej miery, zvyšujú úspešnosť liečby 🙂 

Nalačno či po jedle?
Niektoré lieky sa užívajú nalačno, to znamená, že sa užijú pred prvým jedlom, resp. 2 hodiny po jedení (vtedy sa žalúdok považuje za "lačný"). Keď aj správne užijeme liek nalačno, je dôležité aby ste pol hodiny ešte nejedli - tento čas je potrebný na to, aby sa v žalúdku z tablety uvoľnila účinná látka a stihla sa vstrebať bez toho, aby sa stretla s potravou.

Iné tablety sa užívajú po jedle, najmä tie, ktoré by mohli podráždiť žalúdočnú sliznicu - napríklad bežné lieky na tlmenie bolesti a znižovanie teploty.

Väčšina tabliet sa však užíva nezávisle od jedla. Ideálne je zapíjať ich aspoň jedným pohárom tekutiny – postojačky alebo v sede, aby sa liek rýchlo dostal do žalúdka a neprilepil sa na sliznicu tráviacej trubice.

Kedy užívať tablety?
Na lekárskom predpise je vždy uvedené, ktorú časť dňa máte užiť daný liek. Je veľmi dôležité, aby sa tento čas dodržal po celej dobe liečby. Zabezpečíte takto stálu optimálnu hladinu liečiva v krvnom obehu, čiže tým pádom aj v mieste pôsobenia (kam sa liek dostane krvou).

Ak beriete viac druhov liekov, odporúčam si po konzultácii s lekárom/lekárnikom rozvrhnúť časový harmonogram, podľa ktorého budete lieky užívať tak, aby sa neovplyvňovali navzájom, prípadne s jedlom, a aby ste ani na jednu tabletku nezabudli.

Čím zapíjať lieky?

Najistejšie je zapíjať lieky čistou vodou.
Niektoré lieky (napr. proti vysokému krvnému tlaku) sa nemôžu zapíjať ovocnými šťavami - mohla by sa zvýšiť ich hladina v krvi a tým aj nežiaduce účinky.
Lieky obsahujúce železo nezapíjajte čiernym čajom alebo kávou pre obsah trieslovín – znižujú jeho vstrebávanie. Naopak, je ich vhodné zapiť pomarančovým džúsom - v ňom obsiahnutý vitamín C zvyšuje vstrebanie železa.

V žiadnom prípade nezapíjajte lieky horúcim čajom - môžu sa totiž znehodnotiť, stanú sa neúčinným.
A zároveň: Vyvarujte sa pitiu alkoholu, ovplyvňuje metabolické pochody v pečeni a tým modifikuje vylučovanie liekov.

Tableta vcelku, alebo sa môže rozdrviť?
Väčšina liekov sa má prehltnúť neporušene, vcelku (môžu obsahovať špeciálne pomocné látky pre modifikovaný účinok). Sú pacienti, ktorí majú problém s prehĺtaním liekov, vždy sa však treba informovať, či podrvením neznehodnotíme tabletu.

Niektoré lieky sa môžu rozhrýzť, iné sa cmúľajú alebo sa rozpúšťajú pod jazykom. Na tieto špecifiká by vás mal lekárnik upozorniť pri výdaji lieku.

Ako skladovať lieky?

Každé balenie lieku má uvedený dátum exspirácie. Aby sa mohli bezpečne použiť až do uvedeného dátumu, treba ich skladovať podľa pokynov uvedených v príbalovom letáku.
Je dôležité, aby sa lieky skladovali vo vlastnom, neporušenom obale na tmavom a suchom mieste, obyčajne od 15 do 25 °C (čiže NIE v chladničke! Lieky ktoré majú byť uchovávané v chladničke majú uvedený rozsah teploty od 2 °C do 8°C ).

Niektoré tekuté lieky majú uvedenú dobu použitia pri otvorení. Ak takéto obmedzenie nie je uvedené v príbalovom letáku, sirup či roztok môžeme používať až do konca exspiračnej doby.

Po skončení exspirácie lieky treba vrátiť do lekárne. Zabezpečíte tým ich bezpečné spaľovanie, ktoré je šetrné k životnému prostrediu. Ak by ste lieky vyhodili do obyčajného odpadu, majte na pamäti, že sa účinné látky nekontrolovateľne dostávajú do pitnej vody, z ktorej ju dnes ešte nemožno odfiltrovať!

Tip na záver:
Keď navštívite lekára alebo lekáreň, zdravotníka vždy upozornite na všetky lieky, ktoré užívate, vrátane voľnopredajných, aj bylinných. Vyhnete sa tým zbytočnému naddávkovaniu, nežiadúcim učinkom, zlej kombinácii liečiv.

Prečítajte si aj: 
Lieky pre tehotné: Čo môžu užívať budúce mamičky? 

Zásady správneho znižovania horúčky, ktoré by mal poznať každý rodič

#mk_blog_academy

#lieky
#liecba
#zdravie

Super, vďaka. A na odľahčenie, pridám jeden vtip o správnom užívaní lieku :
- Pán doktor, tie čipky, ktoré ste mi predpísali, užil som už pol balenia a vôbec neucinkuju.
- Čo s nimi robíte človeče, čo ich zeriete?
- No nie, pcham si ich do zadku!

1. mar 2017

Ako mam skladovat lieky v lete,ked mavame v byte 29 C? Vacsina liekov je do 25 C. Ja som mala obavy ked som si davala Clexan, davala som to aj do chladnicky.Dakujem

3. mar 2017
orsi_h
autor

@corola v lete najlepsie v chladnej a tmavej komore, kde je teplota do 25 C. Ale v pripade Clexanu - ten sa moze aj v chladnicke, ak ide na minimum, len nie v / blizko mraznicky.

3. mar 2017
Komentár bol odstránený

Začni písať komentár...

Odošli