katjanka
25. júl 2017
2712 

Pád počas tehotenstva: Nestresujte, pokiaľ nešlo o pád na brucho

Každá tehotná žena sa kdesi v kútiku duše obáva, čo ak sa jej počas gravidity niečo stane. Keď spadnete počas všedných dní, veľkú hlavu si z toho pravdepodobne nerobíte. Trošku si ponadávate, oprášite kolená a ide sa ďalej. Čo však v prípade pádu v tehotenstve?

Zrejme v prvom rade poriadne spanikárite. Vedzte však, že vaše telo je stavané tak, aby v prvom rade chránilo dieťatko, ktoré vo vás rastie. Akékoľvek zranenie, ktoré vám pri páde počas tehotenstva hrozí, preto môže ublížiť skôr vám, než vášmu bábätku.

Steny maternice sú zložené z extra silných svalov, ktoré dieťatko chránia. Plodová voda slúži ako ochranný vankúš. Takisto počas prvých týždňov tehotenstva je maternica situovaná za panvovou kosťou, čo jej poskytuje ešte väčšiu ochranu.

Ak preto počas tehotenstva spadnete, primárne by sa vášmu bábätku nemalo nič zlé stať. Vonkajšie otrasy vníma dieťatko s odstupom. Skôr sa teda môže stať, že sa udriete do brucha a vás to bude bolieť viac, no dieťatko je natoľko chránené, že mu nič nehrozí. Ak však máte obavy, pretože pád bol silnejší, navštívte okamžite svojho lekára. Doktora vyhľadajte aj v prípade, že išlo o pád priamo na brucho. Pád v neskoršom štádiu tehotenstva by mohol vyvolať predčasný pôrod.

Deväť mesiacov je pomerne dlhá doba a môže sa počas nej všeličo prihodiť. S menšími nehodami, nepredvídanými pádmi či slabšími údermi do brucha sa stretla už nejedna mamina. Udržiavanie domácnosti, práca, bežné dennodenné činnosti, starostlivosť o ďalšie dieťa… Všade okolo hrozia nepredvídané situácie a často nie je možné im vždy zabrániť. Väčšina budúcich sa v prvom rade, keď sa im stane nejaká nepredvídaná situácia, poriadne nastraší. Sama však musíte usúdiť, o ako náročný pád či udretie išlo a podľa toho zvážiť nasledujúce kroky.

Ak po páde či udretí do brucha pozorujete čo i len jeden z nasledujúcich signálov, ihneď navštívte doktora:

  • Pád vám spôsobil bolesť alebo krvácanie
  • Išlo o priamy pád na brucho
  • Cítite silnú bolesť v bruchu, maternici alebo panve
  • Pociťujete kontrakcie
  • Krvácate z pošvy
  • Pozorujete zníženie pohybov bábätka

Lekár vám urobí ultrazvuk, skontroluje tlkot srdca aj placentu a najmä v prípade, že je všetko v najlepšom poriadku, vás jeho slová upokoja.

#tehotenstvo #pad_v_tehotenstve #zdravie

Zdroj foto: shutterstock

Spadla som 2x zo schodov pocas tehotenstva na zadok a jeden x som sa usmykla von nastastie bolo vsetko ok..

26. júl 2017

Spadla som tiez v tehotenstve zo schodov celou vahou na panvu bola som este len v 15tt ale do dr som sla hned urcite by som necakala na nejake priznaky nechali ma na pozorovani v nemocnici nastastie bolo vsetko ok

27. júl 2017

3dni po termine pred navstevou poradne som sa s mega velkym bruchom smykla na lade a skoncila na zadku a den na to ma pri cuvani nabralo auto do boku. nastastie vsetko v poriadku,ani po tychto "otrasoch" sa malej este nechcelo ist von par dni.

27. júl 2017

Začni písať komentár...

Odošli