liligreg
8. júl 2018
130 

Leto v knihách

    Leto je v plnom prúde, na teplomeri stupne pribúdajú, počet “prázdninových” dní ubúda, niektorí z nás ani nevedia, ako tie dni ubehnú. Každý tieto dni trávi inak. My sme krátku dovolenku absolvovali už začiatkom júna. Zmenili sme vzduch a šli sme sa nadýchať morského vzduchu do krásneho mestečka Rovinj. 

    Keďže manžel nechcel šoférovať v noci, išli sme ráno o piatej a veru tŕpla som, ako prežije Adam niekoľko hodín sedieť v autosedačke. Dúfali sme, že keď pôjdeme skoro ráno, ešte zaspí. Lenže tvrdohlavý chlap(ec) sa rozhodol nespať, ale bola som pripravená na túto možnosť a zobrali sme hračky a knižky. S hračkami sa zabával vždy len chvíľu, ale pri knižkách ho to bavilo dlhšie. Vybrala som tie, ktoré nám mali čosi o lete a letných dovolenkách prezradiť, keďže s príchodom nového ročného obdobia vždy obmieňam aj knihy v knižnici. Tak tu pridávam niekoľko tipov od nás na “letné” knihy:

1. R.S.Bernerová: Potulky lesom

                      (Zdroj:internet)

    Knižka má väčší formát, z môjho pohľadu je v tomto dosť nepraktická. Knižka je bez textu, plna farebných obrázkov, o ktorých môžete donekonečna a ešte viac rozprávať a drobci môžu pokladať množstvo otázok. Fantázii sa medze nekladú. Úprimne, na mňa to množstvo obrázkov, postavičiek, podnetov občas pôsobí dosť rušivo. Výhodou je, že strany sú pevné, takže aj ešte neopatrné detské ruky si ju môžu listovať bez strachu, že bude hneď potrhaná. 

2. G. Muller:  Summer

    Podobne ako prvá knižka aj toto je detské leporelo, pevnejšia väzba, krásne ilustrácie. Rozmerovo akurát do detských rukách. Ilustrácie sa mi páčia oveľa viac ako v prvej uvádzanej. Sú oveľa realistickejšie, každá dvojstrana je venovaná inej typickej činnosti počas leta. Kúpanie sa v mori, práce na poli, starostlivosť o rastliny počas horúcich dní...Ak už leporelo, určite toto! 

                                                               (Zdroj: internet)

3. Krásny letný deň

                                                                 (Zdroj: internet)

Krátky príbeh o mačiatku, ktoré sa rado túla v záhrade a hľadá si kamarátov. Počas svojej cesty stretá napríklad včelu, motýľa či myšku, no nemajú čas sa s mačiatkom hrať. A keď by sa s ním hrať chceli, mačiatko zmizlo. Kde je? Keď nazriete do knižky, raz - dva to zistíte. Kniha ponúka čarovný, trojrozmerný pohľad do slnečnej letnej prírody v záhrade, kde je poriadne živo.

4.  S. McBratney: Hádaj, ako ťa mám rád 

    Knižka nemá úplne tak letnú tematiku, ale v sérii vyšli aj Hádaj, ako ťa mám rád na jeseň, Hádaj, ako ťa mám rád v zime a Hádaj, ako ťa mám rád na jar, takže túto sme poňali ako “letnú verziu”. Je to knižka plná lásky, ktorá ukáže každému drobcovi, že vyjadriť svoje pocity nie je ľahká vec. Malý zajačik a veľký otec zajac však prídu na to, ako sa to dá!

7. A. Milbourne: Sunny day

    Najviac zo všetkých syna asi zaujala práve táto knižka. Možno aj preto, že práve veci, ktoré sme čítali, sme aj záživali. Knižka je v angličtine, slovenská  verzia zatiaľ nie je. Krátky príbeh dvoch detí sa začína ráno, keď vyšlo slnko a ony sa vybrali na prechádzku. Počas tej vidia slnečnice otáčajúce sa za slnkom, včely zbierajúce peľ a neskôr včelie úle. Večer, keď sám vracajú domov, sa ich tiene menia na tiene obrov. Ale prečo? To a ešte viac sa dozviete v tejto knižke. 

6.  E. Rabčanová: V mori

Keď už sme sa vybrali k moru, tak som vzala aj knižku s výstižným názvom V mori, kde sme sa stretli s “morskými obyvateľmi”. Je to interaktívna knižka, v ktorej deti plnia rôzne úlohy. Stačí mať len šnúrku a spájať 🙂

7. Under the sea 

Vydavateľstvo Usborne má veľmi vydarenú sériu knižiek, sú napríklad o netopieroch, sopkách či zvieratách žijúcich v mori. Opäť je to anglická kniha, no nie je veľmi komplikovaná, takže nemusíte byť profíkom. Reálne vyobrazenia hodnotím ako veľké plus. Tak hor sa potápať a pozrieť ryby z knihy v ich prirodzenom prostredí!

Na záver pridávam dva bonusy. Prvou je knižka Kedy tam už budeme?

Ako už samotný podnázov hovorí, sú to hry pre malých cestovateľov na dlhé chvíle –napríklad v aute či lietadle. Úlohy sú skôr pre deti od 6 rokov do 10 rokov. Pri každej hre/úlohe máte odporúčaný vek s presným popisom, ako sa hrať, čo treba robiť. 

Pre mladšie deti odporúčam  100 things for little children to do on trip

                                                               (Zdroj: internet)

Sú to malé kartičky s úlohami zabalené v krabičke. Sada obsahuje aj stierateľné pero, takže sa dajú opakovane použiť. Opäť ide o anglické vydanie. 

Príjemnú dovolenku a šťastnú cestu! 

Začni písať komentár...

Odošli