Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    liligreg
    3. aug 2022    Čítané 575x

    Rím nie sú len pamiatky

                                                 Párdňový výlet v Ríme

        Rím je čarovné mesto a s mužom ho radíme k našim srdcovkám. Navštívili sme ho viackrát, pokaždé šlo skôr o ten klasický výlet spojený s dlhými prechádzkami, návštevami múzeí a galérií, posedávaním na kávičke. Tentokrát sme však hľadali niečo iné, nie tú klasiku, keďže išiel s nami aj skoro sedemročný syn a chceli sme, hoci rád a veľa chodí, spoznáva, učí sa, aby bol program prispôsobený aj jeho potrebám, takže pre tentokrát sme vynechali múzeá, galérie, kostoly. Na výlet sme odchádzali v piatok ráno a vracali sme sa v utorok ráno, takže program sme potrebovali na 3.5 dňa, rovnako sme sa snažili plánovanie prispôsobiť aj vtedajším aktuálnym teplotám v Ríme, v ktorom bolo v tom čase 39 a viac stupňov, čoho som sa najprv aj obávala, ale kolegyňa, o ktorej som sa náhodne 12h pred odchodom dozvedela, že je tiež v Ríme, nás upokojila, že zvládnuť sa to dá 😉

        Tipy, čo podniknúť v Ríme v takýchto teplotách a so sedemročným dieťaťom, som si hľadala na internete, veď ujo Google vždy poradí, pokúsila som sa aj tu na konikovi niečo nájsť a potom sme len s mužom uvažovali, čo áno, čo nie, niečo nám ešte kolegyňa vyhovorila, keďže oni skúsili a spokojní veľmi neboli, resp. málo muziky za dosť peňazí.

    Cestovanie:

         Do Ríma sme mali odletieť v piatok 8.40 z Viedne, nakoniec sme však mierne meškali a na letisku FCO sme pristáli krátko pred jedenástou. Z letiska sme šli priamo na hotel, ktorý sme mali v tesnej blízkosti stanice Termini. Išli sme vlakom Leonardo express, cesta trvá cca 30 minút, je to priame spojenie a ak cestujú 2 dospelí a jedno dieťa, dieťa cestuje zadarmo (netuším, do akého veku). Cena lístka pre dospelú osobu je 14€. Lístky sa dajú zakúpiť online alebo priamo na vlakovej stanici v automatoch, takmer pri každom bol nejaký asistent, ktorý ochotne pomohol s kúpou lístku. Lístky nemusíte kupovať na presný čas, hoci to tak vyzeralo podľa rozpisov možností v automate, asistentka pri automate nám vravela, že môžeme ísť na hociktorý vlak v deň zakúpenia, netreba sa držať času. Lístky si pred nástupom nezabudnite označiť. 😷Upozorňujem, že v prostriedkoch hromadnej dopravy (metro, vlak, autobus…) sú v Taliansku povinné respirátory, niektorí ľudia mali aj rúška (nezaregistrovala som, že by niekoho nepomenuli), ale v prípade, že bol niekto bez respirátora/rúška, kontrola vo vlaku ho upozornila a čakala na nasadenie. 😷 Deti mohli byť aj bez nich. 

    Priamo v Ríme sme chodili peši a metrom. Metro sme využívali najmä v sobotu, keď sme toho chceli pobehať viac, tak miesto zbytočného chodenia od pamiatky k pamiatke peši a zdĺhavo, premiestňovali sme sa metrom a zostal nám dlhší čas na samotné nasatie atmosféry daného miesta. V tom prípade sa nám oplatilo kúpiť 24-hodinový lístok, syn lístok nepotreboval.

         Ubytovanie:
    V Ríme sme boli s manželom už niekoľkokrát a pokaždé sme boli ubytovaní v blízkosti stanice Termini, aby sme mali blízko metro a priame spojenie (vlakom aj autobusom) na letisko. Aj tentokrát sme sa rozhodli ubytovať v tejto časti (hoci, niekde som natrafila na článok, ktorý hovoril, že v tejto oblasti, ak je možné, nech turisti nevyhľadávajú ubytovanie, lebo v blízkosti stanice sa zdržiavajú rôzne indivíduá a sú tu gangy kradnúce deti 🙈🤷🏼‍♀️). Gangy, ktoré kradnú deti sme nevideli, no a podivínov a špinu tesne pri stanici sme videli, no neprišlo mi to oveľa horšie, ako pohľad na bratislavskú hlavnú stanicu či okolie stanice v Trnave.
         Ubytovanie sme tentokrát zvolili v Hoteli Serena, asi 2-3minútky od stanice Termini. V izbe nás po príchode čakali v chladničke tri vychladené vody, čo v tom teple padlo veľmi vhod, izba čistá, voňavá, každý deň nám menili uteráky a poupratovali. Izba mala kúpeľnu s toaletou, bola tam malá chodba, skriňa, chladnička, televízia, posteľ dostatočne veľká pre 3 troch (keďže sme vedeli, že na izbe budeme minimum, nechceli sme príliš vrážať do ubytovania a stačilo nám, že tých pár dní bude syn spať medzi nami) a teda s mužom nie sme žiadne mini verzie. V hoteli sme v cene ubytovania mali aj raňajky, čakali sme klasiku croissant, džem, cereálie, sladké koláče, káva, džús, voda a mlieko, čo teda aj bolo, ale na naše prekvapenie, boli tam aj raňajky naslano, ponúkali salámu, šunku a syr. Ubytovanie na 4 noci spolu s miestnou taxou nás vyšlo na 390€.

         Výhodou tiež boli reštaurácie v okolí, takže večer zničení po celom dni, sme len zbehli dolu, najedli sa a šup oddychovať. Oproti hotelu je reštaurácia Aquila nera so slušným výberom jedál, dokonca aj synovu obľúbenú pizzu Hawai mali, tak u nás jasná voľba 🙈 Pozor, v nedeľu majú zatvorené.

         Aktivity v Ríme:

         Samozrejmosťou ako Španielske schody, Fontána di Trevi, Anjelsky hrad a Koloseum sme si prešli, no chceli sme aj niečo iné, ako som už vyššie spomínala, hlásili vysoké teploty a vedeli sme, že v rozpálenom meste by sme nemohli celý deň len chodiť po vonku (galérie, kostoly a múzeá sme pre tentokrát neplánovali, syna by to až tak veľmi nenadchlo, možno o 2 – 3 roky).

         Hneď v prvý deň sme sa vybrali ku Koloseu. Na hotel sme prišli okolo dvanástej, našťastie sa dalo hneď ubytovať, tak sme sa zložili, okolo jednej sme sedeli už pri stole s pizzou v ruke, keď sme sa posilnili, vybrali sme sa ďalej peši ku Koloseu. Hoci to bolo len asi 10 – 15 minút chôdze od nášho hotela, bola to osudová chyba, mali sme ísť radšej metrom, predsa len sme boli uťahaní z cestovania, vstávali sme okolo piatej a ani nie po 48 hodinách sme opäť leteli, do toho naozaj horúci deň, metro by bolo lepšie, pretože by sme si viac užili prechádzky po Koloseu.
         Ku Koloseu sme prišli okolo 14-tej, ani teplo neodradilo tisícky ľudí od prehliadky, takže sme si niekoľko minút vyčkali na vstup, lístky sa dali kúpiť  online, tak počas čakania muž klikal lístky. Prídeme na rad a tam nás otočia, že musíme ísť k pokladni si vypýtať vstupenku (hoci s nulovou hodnotou) pre syna, ktorý síce je zadarmo, ale lístok mať musí a online sa to nedalo.Takže nanovo vystáť rad na vstupenku a potom rad na vstup 🤷🏼‍♀️, takže to berte ako upozornenie. Koloseum je inak nádherné, aj syna očarili, keď sa o rok či dva vrátime, určite si kúpime aj vstup aj na to najnižšie poschodie.

     Čo nás mrzí je, že sme si nevšimli, že kúpou lístkov na Koloseum máme zároveň kúpený aj vstup na Forum Romanum, to sme zistili až v nedeľu vlastne, no a v piatok sme z Kolosea išli priamo na hotel, keďže sme boli dosť zničení s Adamom, muž by aj pokračoval na Forum, ale zrušili sme ho, teplo a únava sa na nás podpísali.

         V sobotu sme mali jasný program na doobedie (teda to bola pôvodná predstava v hlave) – pôjdeme do zoo a potom sa vrátime na hotel si oddýchnuť. Nakoniec sme sa na hotel dostalo asi až okolo 19tej, úplne KO ale s krásnymi zážitkami.
          Ráno sme sa vyviezli metrom na Piaza di Spagna a odtiaľ sme sa prechádzkou cez park dostali do rímskej zoo Bioparco di Roma, ktorú môžem len a len odporučiť a určite sa sem ešte vrátime. Lístky sme opäť kupovali online 2 dospelí a jedno dieťa bolo dokopy 51€, ale stále to za každé jedno euro.

         Zoo majú naozaj krásnu a veľkú. Nám sa tam veľmi páčilo. Majú spravené aj náučné chodníky, popri príbytkoch pre nosorožce a žirafy majú spravené chodníky hore, aby ste ich pekne videli, na informačnom letáčiku máte napísané aj časy kŕmenia zvierat a vtedy máte garanciu, že zvieratká uvidíte vonku. Môjmu mužovi sa páčil príbytok pre krokodíly, ktorým vytvorili “džungľu”, tiež pozitívne hodnotil aj presklené časti pri tučniakoch a tuleňoch.  Adamovi sa páčilo, že sa dalo pozorovať, čo sa deje v úli. No a ja som rada, že mám konečne fotku s poriadnym “vtákom”🤣 (pávy tam voľne pobehovali). Voľba ísť do zoo bola super, aj sme si ju užili, aj sme sa schladili, bolo tam dosť stromov, takže sme necítili, ako slnko praží, a veľa expozícií bolo aj dnu.

         V zoo boli aj dve menšie detské ihriská a pri nich možnosti sa občerstviť (malé bufety), takže kým sa Adam hral, my sme sedeli a pochutili si na niečom. Čo sa mi v zoo tiež páčilo, hoci my sme nevyužili, bolo možné si požičať kočík so športovým sedením (pravdepodobne zdarma) a tiež bola možnosť prejsť si zoo vláčikom, poplatok 2€ za osobu. Východ zo zoo je cez predajňu, takže si pripravte nejaké to eurko navyše, určite sa tam Vám alebo deťom niečo zapáči, my sme odchádzali s plyšovou surikatou.
         Hoci náš pôvodný plán bol taký, že sa pomotáme v zoo a okolo jednej budeme na izbe oddychovať, nakoniec sa to celé zmenilo. Zo zoo sme odchádzali okolo tretej a keďže prechádzka k metru na zastávku Piazza di Spagna je asi 20 minút, plán sme upravili. Cestou na zastávku sme sa zastavili na malej terase v parku, kde ponúkajú niečo drobné pod zub a osviežujúce drinky či melón.

    Keďže sme dobili potrebnú energiu, rozhodli sme sa nenastúpiť na metro, ale že už rovno budeme v prechádzke pokračovať a pozrieme Španielske schody a Fontánu di Trevi a pomotali sme sa trošku po uličkách. Dokonca sme stihli s kolegyňou aj rande pri Koloseu. Vrátili sme sa “domov” plní dojmov a zvládli akurát večeru v reštaurácii oproti hotelu.
         Nedeľu sme ale poňali naozaj už pokojnejšie, po raňajkách sme šli na metro do Vatikánu, prešli sme sa po námestí, návštevu baziliky a múzeií sme vynechali a išli sme k Anjelskemu hradu. Neskorší obed sme dali v Adamovom vytúženom McDonalde a vybrali sme sa na nákup suvenírov.

    Pondelok nastal Adamov vytúžený deň, išli sme sa kúpať. Rozhodovali sme sa medzi Santa Severou a Santa Marinellou. Pôvodne sme chceli ísť na pláž v Santa Severe, je tam malý hrad, keďže muž nie je veľmi nadšenec vody a ležania na pláži, tak by mal čo poobzerať, tiež nás lákalo, že more tu vraj býva búrlivejšie a sú tu vlny, no nakoniec vyhrala pláž v Santa Marinelle, nakoľko tam bolo lepšie vlakové spojenie, približne každých 30 minút a do Santa Severy šiel vlak len raz za hodinu (inak sú tieto pláže od seba vzdialené vlakom asi 7 minút). Cesta vlakom trvala niečo málo vyše hodiny, lístky vyšli pre dvoch dospelých a jedno dieťa spolu cca 11€ – jedna cesta. Lístky si kúpte radšej v automate, pri okienku je vždy veľa ľudí. Zastávku Santa Marinella nájdete pod názvom Marinella, lístky môžete kúpiť na presný čas (je to o niečo lacnejšie) alebo lístok kúpite len na daný deň, bez času. Ak budete cestovať na stanicu Santa Marinella, tak práve ju prerábajú, teda nástupiská, preto bude lepšie, ak budete v strede vlaku, lebo posledné dva vozne aktuálne zastavujú mimo nástupiska.

         Na pláži sú rozdelené sektory podľa farby slnečníkov, my sme boli v časti, kde sú žlto-modré slnečníky a za prenájom 2 ležadiel a jedného slnečníka na celý deň sme zaplatili 35€, miesta sme mali vzadu, lebo prvé rady boli vybookované, dokonca oranžová časť bola celá rezervovaná, preto je lepšie si ich asi vopred objednať online. Nie všetky časti su rovnako platené, kolegyňa bola v rovnakom  v rovnaký deň v časti s červenými slnečníkmi a oni platili 40€. Na pláži je reštaurácia s bufetom, prezliekarne, toalety. Sprcha je za poplatok 0.5€.

    More bolo pokojné, čisté, no bolo v ňom dosť medúz, preto sme neodvážili ísť si zaplávať, no napriek tomu sme si deň užili a oddýchli si.

    Z výletov sme mali v zálohe ešte návštevu parku Cinecittà Roma, nakoniec sme neboli. Kolegyňa tam strávila s rodinou pol dňa v sobotu a uznali, že na vstupnom nechali dosť peňazí, no nejako extra zážitok to nebol a dokonca vodné atrakcie ani pre technickú poruchu (vraj) nešli, pritom tam šli s tým, že ss po pár dňoch v rozpálenom meste schladia. Možno teda, ak sa rozhodnete tam ísť, skontrolujte na stránke, či je všetko prístupné.

    Snáď čoskoro opäť v Ríme (a možno aj niekde inde).

    liligreg
    11. mar 2019    Čítané 973x

    Nátierky zo škôlky

    Keď Adam nastúpil v septembri do škôlky, všetko prebehlo v poriadku, neplakal, do škôlky sa tešil, akurát doma 100x denne zdôraznil, že v škôlke bude jesť len obed, a chlebík suchý, lebo on neľúbi nátierky. Veru, tak aj bolo, jedol len suché chleby (aj doma tak vždy jedol, suchý chlieb alebo chlieb s nátierkou vtedy, ak si ho sám natrel,  šunka musela byť tiež vždy zvlášť) Och... A potvrdili mi to aj učiteľky v škôlke, že nátierku si nedá, len chlieb. Po šiestich mesiacoch sme sa dočkali toho, že konečne začal jesť aj nátierky a pýta aj doma také, ako majú v škôlke. A dnes sa mi podarilo nájsť zoznam škôlkarskych nátierok na mimibazare. Tak sa s vami podelím, verím, že aj niektorej z vás pomôže.

    Nátierky a postup:

    1. Hrianky s maslom a cesnakom

    Chlieb pokrájame na porcie, opečieme nasucho. Maslo rozpustíme, pridáme soľ a rozotretý cesnak. Zmesou dobre potrieme opečený chlieb.

    2. Nátierka budapeštiansky krém

    Do vymiešaného masla pridáme prelisovaný tvaroh, postrúhaný syr, nadrobno pokrájanú cibuľu a postrúhaný chren. Dochutíme horčicou, soľou a vyšľaháme.

    3. Nátierka drožďová s vajcom

    Na časti masla speníme pokrájanú cibuľu, pridáme droždie, ktoré popražíme doružova a odstavíme. Vajcia uvarené na tvrdo postrúhame. Zvyšnú časť masla vymiešame, pridáme popražené droždie, postrúhané vajcia, ososlíme a vyšľaháme. Natrieme na chlieb a zdobíme zeleninou.

    4. Nátierka drožďová

    Na oleji speníme cibuľu, pridáme droždie, popražíme. Necháme vychladnúť. Maslo vymiešame, pridáme vychladnuté, opražené droždie a vyšľaháme do peny. Dochutíme soľou.

    5. Nátierka džemová

    Maslo vymiešame s džemom do peny a natrieme na chlieb, sendvič alebo rohlík.

    6. Nátierka fazuľová

    Fazuľu namočíme na 4 hodiny. Uvaríme a prepasírujeme. Maslo vymiešame, pridáme na jemno pokrájanú cibuľu, osolíme a spolu s prepasírovanou fazuľou vymiešame.

    7. Nátierka kalerábová

    Maslo vymiešame, pridáme prevarené mlieko, na jemno pokrájanú cibuľu, čerstvý postrúhaný kaleráb, osolíme a dobre vymiešame. 

    8. Nátierka karfiolová

    Očistený karfiol uvaríme v slanej vode. Maslo vymiešame, pridáme uvarený karfiol, posekaný nadrobno, zároveň pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, soľ a dobre vymiešame.

    9. Nátierka karfiolová s vajcom

    Karfiol očistíme a uvaríme v slanej vode. Uvaríme, necháme vychladnúť, pokrájame nadrobno a pridáme k pokrájanej cibuli. Vajcia uvaríme na tvrdo, postrúhame a spolu s krafiolom pridáme do vymiešaného masla. Dochutíme soľou a dobre vymiešame.

    10. Nátierka kelová s droždím

    Očistený kel uvaríme v slanej vode. Po vychladnutí pokrájame na drobno. Na oleji speníme na jemno pokrájanú cibuľu, pridáme droždie a popražíme. Maslo vymiešame, pridáme posekaný kel, opražené droždie, dochutíme soľou a vyšľaháme.

    11. Nátierka kelová s vajcom


    Očistený kel uvaríme v slanej vode. Na oleji speníme na jemno pokrájanú cibuľu, pridáme uvarený posekaný kel a zahustíme vajcami. Takto pripravený kel pridáme do vymiešaného masla a dobre vyšľaháme. Dochutíme soľou.

    12. Nátierka lečová zimná


    Malso vymiešame so soľou, pridáme odkvapkané lečo a vymiešame do peny.

    13. Nátierka liptovská

    Maslo vymiešame, pridáme prelisovaný tvaroh a na jemno pokrájanú cibuľu. červenú papriku, mlieko a dobre vymiešame do peny.

    14. Nátierka medová


    Maslo vymiešame s medom.

    15. Nátierka mrkvová


    Do vymiešaného masla pridáme prevarené mlieko, na jemno pokrájanú cibuľu, čerstvú postrúhanú mrkvu, osolíme a dobre vymiešame. - moja úprava je pridať avokádo a parmezán

    16. Nátierka oškvarková

    Maslo vymiešame, pridáme pomleté škvarky, a na drobno posekanú cibuľu. Dochutíme horčicou, soľou a dobre vymiešame.

    17. Nátierka papriková

    Maslo vymiešame, pridáme prevarené mlieko, na jemno pokrájanú cibuľu a pomletú čerstvú papriku. Ochutíme soľou a dobre vymiešame.

    18. Nátierka pečeňová

    Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, pridáme umytú a odblanenú pečeň a udusíme. Vychladnutú pečeň zomelieme, pridáme maslo, dochutíme soľou a vyšľaháme.

    19. Nátierka s pažítkou

    Maslo vymiešame s prevareným mliekom, osolíme, pridáme na drobno posekanú pažítku a dobre vymiešame.

    20. Nátierka z treščej pečene


    Maslo vymiešame, pridáme treščiu pečeň, najemno pokrájanú cibuľu, dochutíme citrónovou šťavou, osolíme podľa potreby a vymiešame do peny. 

    21. Nátierka sardinková

    Maslo vymiešame, pridáme sardinky, najemno pokrájanú cibuľu, dochutíme citrónovou šťavou, osolíme podľa potreby a vymiešame do peny.

    22. Nátierka sójová

    Sóju preberieme, uvaríme a prepasírujeme. Maslo vymiešame, pridáme na jemno pokrájanú cibuľu, osolíme a spolu s prepasírovanou sójou vymiešame.

    23. Nátierka syrová s cesnakom

    Malso vymiešame s taveným syrom, pridáme prelisovaný cesnak a mlieko. Dochutíme soľou a vymiešame. 

    24. Nátierka syrová s oškvarkami

    Maslo vymiešame so syrom, pridáme pomleté oškvarky a pokrájanú cibuľu. Dochutíme horčicou a vyšľaháme.

    25. Nátierka syrová s reďkovkou


    Maslo vymiešame s taveným syrom, pridáme postrúhanú reďkovku a mlieko. Dochutíme soľou a vymiešame do peny.

    26. Nátierka syrová s vajcom a zeleninou


    Maslo vymiešame s taveným syrom, pridáme očistenú a postrúhanú mrkvu a zeler, na drobno pokrájanú cibuľu, postrúhanú cibuľu, postrúhané vajíčka, uvarené na tvrdo a mlieko. Dochutíme soľou a vymiešame.

    27. Nátierka syrová so šunkou

    Maslo vymiešame s mäkkým syrom, pridáme zomletú šunku, prevarené mlieko. Dochutíme soľou a vymiešame.

    28. Nátierka syrová so zeleninou

    Maslo vymiešame s taveným syrom, pridáme očistenú a postrúhanú mrkvu, kaleráb, na drobno pokrájanú cibuľu a mlieko. Dochutíme soľou a vymiešame do peny.

    29. Nátierka syrová

    Maslo vymiešame s mäkkým syrom, pridáme na drobno pokrájanú cibuľu a mlieko. Dochutíme soľou a vymiešame do peny.

    30. Nátierka šošovicová

    Uvarenú šošovicu prepasírujeme. Maslo vymiešame, pridáme na jemno pokrájanú cibuľu , osolíme a spolu s prepasírovanou šošovicou vymiešame.

    31. Nátierka špenátová

    Maslo vymiešame, pridáme udusený a vychladnutý špenát. Dochutíme soľou a cesnakom. Vyšľaháme do peny. 

    32. Nátierka šunková so zeleninou

    Maslo vymiešame so syrom a mliekom. Pridáme pomletú šunku, postrúhanú zeleninu, mrkvu, zeler a cbuľu. Dochutíme horčicou a soľou. Všetko spolu vymiešame.

    33. Nátierka šunková s eidamom


    Maslo vymiešame s mliekom a postrúhaným eidamom. Pripravíme pomletú šunku, na jemno pokrájanú cibuľu, dochutíme soľou a vyšľaháme do peny

    34. Nátierka šunková s taveným syrom

    Maslo vymiešame s mliekom a taveným syrom. Pridáme pomletú šunku, na jemno pokrájanú cibuľu, dochutíme soľou a vyšľaháme do peny. Ak použijeme syr eidam, postrúhame ho.

    35. Nátierka šunková s vajcom

    Maslo vymiešame s mliekom, pridáme pomletú šunku, cibuľu, na tvrdo uvarené a postrúhané vajcia, osolíme a všetko spolu vyšľaháme. 

    36. Nátierka šunková


    Maslo vymiešame s mliekom, pridáme pomletú šunku, cibuľu a dochutíme horčicou a soľou. Všetko vymiešame do peny.

    37. Nátierka tvarohová s kápiou

    Do vymiešaného masla pridáme prelisovaný tvaroh, kápiu, dochutíme soľou a vyšľaháme do peny.

    38. Nátierka tvarohová s kôprom

    Do vymiešaného masla pridáme prelisovaný tvaroh, postrúhanú cibuľu a posekaný kôpor. Zmes dochutíme soľou a vymiešame do peny.

    39. Nátierka tvarohová s mrkvou

    Do vymiešaného masla pridáme postrúhanú mrkvu a postrúhaný tvaroh. Dochutíme soľou a vymiešame do peny.

    40. Nátierka tvarohová s vajcom

    Do vymiešaného masla pridáme prelisovaný tvaroh, postrúhanú cibuľu a na tvrdo uvarené vajce. Dochutíme soľou a vymiešame do peny.

    41. Nátierka tvarohová so sardinkami


    Do vymiešaného masla pridáme prelisovaný tvaroh, postrúhanú cibuľu a sardinky. Dochutíme soľou, horčicou a vyšľaháme do peny.

    42. Nátierka tvarohová so syrom

    Maslo vymiešame, pridáme postrúhaný syr, prelisovaný tvaroh, cibuľu pokrájanú na jemno a mlieko. Vyšľaháme do peny.

    43. Nátierka vajcová s chrenom

    Maslo vymiešame, pridáme na tvrdo uvarené, postrúhané vajcia a postrúhaný chren. Dochutíme horčicou a soľou, vymiešame do peny.

    44. Nátierka vajcová s mrkvou


    Do masla pridáme na tvrdo uvarené postrúhané vajcia, postrúhanú surovú mrkvu, prevarené mlieko, soľ a vymiešame do peny.

    45. Nátierka vajcová s oškvarkami

    Maslo vymiešame, pridáme na tvrdo uvarené, postrúhané vajcia, pomleté oškvarky a na drobno posekanú cibuľu. Dochutíme horčicou a soľou. Dobre vymiešame.

    46. Nátierka vajcová so syrom

    Maslo vymiešame so syrom, pridáme na tvrdo uvarené, postrúhané vajcia, pokrájanú cibuľu a mlieko. Dochutíme horčicou a soľou a vymiešame do peny.

    47. Nátierka vajcová 

    Maslo vymiešame, pridáme na tvrdo uvarené, postrúhané vajcia, pokrájanú cibuľu a mlieko. Dochutíme horčicou a soľou. Vymiešame.

    48. Nátierka viedenská

    Maslo vymiešame, pridáme prelisovaný tvaroh, pokrájanú kápiu, cibuľu a dochutíme horčicou, osolíme podľa chutí a vyšľaháme.

    49. Nátierka z bravčového mäsa

    Umyté mäso v celku pokrájame na kocky a udusíme na oleji s cibuľou. Necháme vychladnúť, pomelieme, pridáme maslo, soľ, horčicu a dobre vymiešame. 

    50. Nátierka z kuracieho mäsa

    Kurča umyjeme, pokrájame a udusíme na oleji s cibuľou. Vychladnuté mäso vykostíme, pomelieme, pridáme maslo, horčicu a dobre vymiešame.

    51. Nátierka z Nivy

    Do vymiešaného masla pridáme prelisovaný syr, prevarené mlieko a spolu vyšľaháme.

    52. Nátierka z rajčinového pretlaku

    Maslo vymiešame s rajčinovým pretlakom, dochutíme soľou a vyšľaháme.

    53. Nátierka z rybieho filé

    Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, pridáme rybie filé a dusíme. Udusené rybie filé zomelieme, pridáme maslo, dochutíme soľou a vyšľaháme.

    54. Nátierka zeleninová - letná

    Do vymiešaného masla pridáme na tvrdo uvarené postrúhané vajcia a na jemno pokrájanú cibuľu, papriku a rajčiny. Podľa chuti osolíme a dobre vymiešame.

    55. Nátierka zo syra eidamu

    Do vymiešaného masla pridáme postrúhaný syr, prevarené mlieko a dochutíme soľou a vyšľaháme.

    56. Nátierka zo zeleného hrášku

    Maslo vymiešame s prevareným mliekom, pridáme sterilizovaný hrášok a osolíme. Všetko spolu vyšľaháme. Hrášok môžeme zomlieť.

    Dobrú chuť, ja bežím na večeru pripraviť hráškovú 🥖🍅🌽🧀🥚

    Baby, tip na kúpanie sa cca 1h až 1,5h od Trnavy? Najlepšie vonkajšie a vnútorne bazény, detske ihrisko by bol super bonus. Naposledy sa nám páčil Veľký Meder. Vďaka za tipy

    Sychravé ráno, tak aspoň raňajky farebné

    Tak aj u nás sa podáva melónová pizza

    (2 fotky)
    liligreg
    Správa bola zmenená    20. júl 2018    

    Chlap v kuchyni je ten najlepší chlap.. a ešte k tomu chlap robiaci rezne 😍😍 a my si s Adamom užívame “selfietime” a ja konečne pijem rannú kávu

    (3 fotky)
    liligreg
    Správa bola zmenená    19. júl 2018    

    Trochu oživenia v tomto pochmúrnom počasí 🍗🥗🌸

    liligreg
    Správa bola zmenená    18. júl 2018    

    Čítanie pred spaním

    A son doesn`t need to deserve his mother`s love; he doesn`t need to ask for it. Mother`s love for her son is always unconditional.

    liligreg
    Správa bola zmenená    14. júl 2018    

    Sobotné ráno so sliepkami a kuriatkami 🐔🐥🥚

    Milý Bebe, boli sme pozrieť, či ryby poslúchajú. Vraj tam chýbaš, ale nie tak ako nám. Viem, že si sa na nás pozeral, nebo nám to dalo najavo.

    (4 fotky)

    Sladká večera

    liligreg
    Správa bola zmenená    9. júl 2018    

    Po poobednej sieste si každý dopraje niečo lahodné. U mňa to dnes vyhrala ľadová káva, u Adama melón ☕️🍨🍉

    (2 fotky)
    liligreg
    8. júl 2018    Čítané 130x

    Leto v knihách

        Leto je v plnom prúde, na teplomeri stupne pribúdajú, počet “prázdninových” dní ubúda, niektorí z nás ani nevedia, ako tie dni ubehnú. Každý tieto dni trávi inak. My sme krátku dovolenku absolvovali už začiatkom júna. Zmenili sme vzduch a šli sme sa nadýchať morského vzduchu do krásneho mestečka Rovinj. 

        Keďže manžel nechcel šoférovať v noci, išli sme ráno o piatej a veru tŕpla som, ako prežije Adam niekoľko hodín sedieť v autosedačke. Dúfali sme, že keď pôjdeme skoro ráno, ešte zaspí. Lenže tvrdohlavý chlap(ec) sa rozhodol nespať, ale bola som pripravená na túto možnosť a zobrali sme hračky a knižky. S hračkami sa zabával vždy len chvíľu, ale pri knižkách ho to bavilo dlhšie. Vybrala som tie, ktoré nám mali čosi o lete a letných dovolenkách prezradiť, keďže s príchodom nového ročného obdobia vždy obmieňam aj knihy v knižnici. Tak tu pridávam niekoľko tipov od nás na “letné” knihy:

    1. R.S.Bernerová: Potulky lesom

                          (Zdroj:internet)

        Knižka má väčší formát, z môjho pohľadu je v tomto dosť nepraktická. Knižka je bez textu, plna farebných obrázkov, o ktorých môžete donekonečna a ešte viac rozprávať a drobci môžu pokladať množstvo otázok. Fantázii sa medze nekladú. Úprimne, na mňa to množstvo obrázkov, postavičiek, podnetov občas pôsobí dosť rušivo. Výhodou je, že strany sú pevné, takže aj ešte neopatrné detské ruky si ju môžu listovať bez strachu, že bude hneď potrhaná. 

    2. G. Muller:  Summer

        Podobne ako prvá knižka aj toto je detské leporelo, pevnejšia väzba, krásne ilustrácie. Rozmerovo akurát do detských rukách. Ilustrácie sa mi páčia oveľa viac ako v prvej uvádzanej. Sú oveľa realistickejšie, každá dvojstrana je venovaná inej typickej činnosti počas leta. Kúpanie sa v mori, práce na poli, starostlivosť o rastliny počas horúcich dní...Ak už leporelo, určite toto! 

                                                                   (Zdroj: internet)

    3. Krásny letný deň

                                                                     (Zdroj: internet)

    Krátky príbeh o mačiatku, ktoré sa rado túla v záhrade a hľadá si kamarátov. Počas svojej cesty stretá napríklad včelu, motýľa či myšku, no nemajú čas sa s mačiatkom hrať. A keď by sa s ním hrať chceli, mačiatko zmizlo. Kde je? Keď nazriete do knižky, raz - dva to zistíte. Kniha ponúka čarovný, trojrozmerný pohľad do slnečnej letnej prírody v záhrade, kde je poriadne živo.

    4.  S. McBratney: Hádaj, ako ťa mám rád 

        Knižka nemá úplne tak letnú tematiku, ale v sérii vyšli aj Hádaj, ako ťa mám rád na jeseň, Hádaj, ako ťa mám rád v zime a Hádaj, ako ťa mám rád na jar, takže túto sme poňali ako “letnú verziu”. Je to knižka plná lásky, ktorá ukáže každému drobcovi, že vyjadriť svoje pocity nie je ľahká vec. Malý zajačik a veľký otec zajac však prídu na to, ako sa to dá!

    7. A. Milbourne: Sunny day

        Najviac zo všetkých syna asi zaujala práve táto knižka. Možno aj preto, že práve veci, ktoré sme čítali, sme aj záživali. Knižka je v angličtine, slovenská  verzia zatiaľ nie je. Krátky príbeh dvoch detí sa začína ráno, keď vyšlo slnko a ony sa vybrali na prechádzku. Počas tej vidia slnečnice otáčajúce sa za slnkom, včely zbierajúce peľ a neskôr včelie úle. Večer, keď sám vracajú domov, sa ich tiene menia na tiene obrov. Ale prečo? To a ešte viac sa dozviete v tejto knižke. 

    6.  E. Rabčanová: V mori

    Keď už sme sa vybrali k moru, tak som vzala aj knižku s výstižným názvom V mori, kde sme sa stretli s “morskými obyvateľmi”. Je to interaktívna knižka, v ktorej deti plnia rôzne úlohy. Stačí mať len šnúrku a spájať 🙂

    7. Under the sea 

    Vydavateľstvo Usborne má veľmi vydarenú sériu knižiek, sú napríklad o netopieroch, sopkách či zvieratách žijúcich v mori. Opäť je to anglická kniha, no nie je veľmi komplikovaná, takže nemusíte byť profíkom. Reálne vyobrazenia hodnotím ako veľké plus. Tak hor sa potápať a pozrieť ryby z knihy v ich prirodzenom prostredí!

    Na záver pridávam dva bonusy. Prvou je knižka Kedy tam už budeme?

    Ako už samotný podnázov hovorí, sú to hry pre malých cestovateľov na dlhé chvíle –napríklad v aute či lietadle. Úlohy sú skôr pre deti od 6 rokov do 10 rokov. Pri každej hre/úlohe máte odporúčaný vek s presným popisom, ako sa hrať, čo treba robiť. 

    Pre mladšie deti odporúčam  100 things for little children to do on trip

                                                                   (Zdroj: internet)

    Sú to malé kartičky s úlohami zabalené v krabičke. Sada obsahuje aj stierateľné pero, takže sa dajú opakovane použiť. Opäť ide o anglické vydanie. 

    Príjemnú dovolenku a šťastnú cestu! 

    Darček od Adama pre krstnú hotový 🙂 môžeme ísť zajtra oslavovať

    (4 fotky)

    Poobedná káva ☕️☕️v mojom prípade viac mlieka ako kávy, muž - čím viac čerstvo namletej kávy, tým lepšie. Ako je to u vás?

    Šikovná chlapská ruka v kuchyni je na nezaplatenie 😍💪👏🏼🍝

    Riaditeľ školy v Singapure poslal pred skúškami všetkým rodičom tento list.

    Drahí rodičia, blížia sa skúšky vašich detí. Viem, že si robíte starosti, aby vaše deti dobre pochodili.
    Ale prosím, pamätajte si, že medzi študentami budú na skúškach sedieť aj umelci, ktorí nerozumejú matematike...bude tam podnikateľ, ktorého nezaujíma história alebo anglická história...bude tam muzikant, ktorého nezaujíma, aké známky má z chémie...bude tam atlét, pre ktorého je fyzická kondícia dôležitejšia ako samotná fyzika...Ak vaše dieťa dostane tie najlepšie známky, je to skvelé! Ale ak nie...prosím, neberte im ich sebavedomie a dôstojnosť. Povedzte im, že je to v poriadku, že je to len test. V živote sú oveľa zložitejšie a dôležitejšie veci. Povedzte im, že nezáleží na tom, akú známku dostanú, že ich budete aj tak milovať a nebudete ich súdiť.

    Prosím, spravte to a keď tak spravíte, uvidíte ako vaše deti dobyjú svet. Jeden test alebo zlá známka im nevezme ich sny či talent. A prosím, nemyslite si, že doktori a inžinieri... sú jediní šťastní ľudia na tejto planéte.

    (Zdroj: Facebook)

    Koľká to radosť, že si ju vlastnými rukami zasadil

    Ak si neviete rady, aký darček by sa hodil, keď už máte doma “všetko”, tak isto tegu stavebnica 👏🏼💪😉👍 zábava pre deti aj dospelých 🙂

    (5 fotiek)

    Písmená pomaly nahrádzajú čísla a tieto pomôcky=zábavky odporúčam

    (2 fotky)

    Anjeličku, môj strážničku,
    opatruj môjho otecka…
    Anjeličku, môj strážničku,
    stráž mi môjho ocka.
    Mám ho rada. Keď ho vidím,
    zasvietia mi očká.
    Viem, čo bude, keď mi občas
    položí dlaň na vlásky.
    Tvrdá bude od roboty,
    ale mäkká od lásky...
    (Milan Rúfus)

    Šťastne precestovaných stovky kilometrov, ale doma je doma...zbožňujem, keď po ťažkom dni v práci, otvorím dvere a zacítim vôňu nášho domova. Po návrate z dovolenky si to užívam ešte viac a som vďačná, že som sa sem mohla vrátiť...máte aj vy také pocity? Či by ste najradšej zostali na dovolenke donekonečna?

    (19 fotiek)

    Čítame aj na dovolenke 😊 snáď čoskoro viac o “letných” knižkách

    liligreg
    Správa bola zmenená    14. jún 2018    

    Raňajky Adamových snov... štvrtý deň dovolenky mal možnosť výberu, čo by si chcel najviac na svete dať jesť. Vyhrali to palacinky so zmrzlinou a čokoládovým pudingom 🙈👏🏼🥞🍫🍨

    Keď príroda čaruje

    Krásnu nedeľu... u nás dnes sladké raňajky

    Keďže si dnes mladý poobede pospal do pol šiestej, zostali nám aktivity len doma. A vznikla garáž (opäť raz)

    U nás najlepaší materiálny darček k MDD 😍🤩🙂 ale ani zmrzlinou nepohrdol