liligreg
3. aug 2022
579 

Rím nie sú len pamiatky

                                             Párdňový výlet v Ríme

    Rím je čarovné mesto a s mužom ho radíme k našim srdcovkám. Navštívili sme ho viackrát, pokaždé šlo skôr o ten klasický výlet spojený s dlhými prechádzkami, návštevami múzeí a galérií, posedávaním na kávičke. Tentokrát sme však hľadali niečo iné, nie tú klasiku, keďže išiel s nami aj skoro sedemročný syn a chceli sme, hoci rád a veľa chodí, spoznáva, učí sa, aby bol program prispôsobený aj jeho potrebám, takže pre tentokrát sme vynechali múzeá, galérie, kostoly. Na výlet sme odchádzali v piatok ráno a vracali sme sa v utorok ráno, takže program sme potrebovali na 3.5 dňa, rovnako sme sa snažili plánovanie prispôsobiť aj vtedajším aktuálnym teplotám v Ríme, v ktorom bolo v tom čase 39 a viac stupňov, čoho som sa najprv aj obávala, ale kolegyňa, o ktorej som sa náhodne 12h pred odchodom dozvedela, že je tiež v Ríme, nás upokojila, že zvládnuť sa to dá 😉

    Tipy, čo podniknúť v Ríme v takýchto teplotách a so sedemročným dieťaťom, som si hľadala na internete, veď ujo Google vždy poradí, pokúsila som sa aj tu na konikovi niečo nájsť a potom sme len s mužom uvažovali, čo áno, čo nie, niečo nám ešte kolegyňa vyhovorila, keďže oni skúsili a spokojní veľmi neboli, resp. málo muziky za dosť peňazí.

Cestovanie:

     Do Ríma sme mali odletieť v piatok 8.40 z Viedne, nakoniec sme však mierne meškali a na letisku FCO sme pristáli krátko pred jedenástou. Z letiska sme šli priamo na hotel, ktorý sme mali v tesnej blízkosti stanice Termini. Išli sme vlakom Leonardo express, cesta trvá cca 30 minút, je to priame spojenie a ak cestujú 2 dospelí a jedno dieťa, dieťa cestuje zadarmo (netuším, do akého veku). Cena lístka pre dospelú osobu je 14€. Lístky sa dajú zakúpiť online alebo priamo na vlakovej stanici v automatoch, takmer pri každom bol nejaký asistent, ktorý ochotne pomohol s kúpou lístku. Lístky nemusíte kupovať na presný čas, hoci to tak vyzeralo podľa rozpisov možností v automate, asistentka pri automate nám vravela, že môžeme ísť na hociktorý vlak v deň zakúpenia, netreba sa držať času. Lístky si pred nástupom nezabudnite označiť. 😷Upozorňujem, že v prostriedkoch hromadnej dopravy (metro, vlak, autobus…) sú v Taliansku povinné respirátory, niektorí ľudia mali aj rúška (nezaregistrovala som, že by niekoho nepomenuli), ale v prípade, že bol niekto bez respirátora/rúška, kontrola vo vlaku ho upozornila a čakala na nasadenie. 😷 Deti mohli byť aj bez nich. 

Priamo v Ríme sme chodili peši a metrom. Metro sme využívali najmä v sobotu, keď sme toho chceli pobehať viac, tak miesto zbytočného chodenia od pamiatky k pamiatke peši a zdĺhavo, premiestňovali sme sa metrom a zostal nám dlhší čas na samotné nasatie atmosféry daného miesta. V tom prípade sa nám oplatilo kúpiť 24-hodinový lístok, syn lístok nepotreboval.

     Ubytovanie:
V Ríme sme boli s manželom už niekoľkokrát a pokaždé sme boli ubytovaní v blízkosti stanice Termini, aby sme mali blízko metro a priame spojenie (vlakom aj autobusom) na letisko. Aj tentokrát sme sa rozhodli ubytovať v tejto časti (hoci, niekde som natrafila na článok, ktorý hovoril, že v tejto oblasti, ak je možné, nech turisti nevyhľadávajú ubytovanie, lebo v blízkosti stanice sa zdržiavajú rôzne indivíduá a sú tu gangy kradnúce deti 🙈🤷🏼‍♀️). Gangy, ktoré kradnú deti sme nevideli, no a podivínov a špinu tesne pri stanici sme videli, no neprišlo mi to oveľa horšie, ako pohľad na bratislavskú hlavnú stanicu či okolie stanice v Trnave.
     Ubytovanie sme tentokrát zvolili v Hoteli Serena, asi 2-3minútky od stanice Termini. V izbe nás po príchode čakali v chladničke tri vychladené vody, čo v tom teple padlo veľmi vhod, izba čistá, voňavá, každý deň nám menili uteráky a poupratovali. Izba mala kúpeľnu s toaletou, bola tam malá chodba, skriňa, chladnička, televízia, posteľ dostatočne veľká pre 3 troch (keďže sme vedeli, že na izbe budeme minimum, nechceli sme príliš vrážať do ubytovania a stačilo nám, že tých pár dní bude syn spať medzi nami) a teda s mužom nie sme žiadne mini verzie. V hoteli sme v cene ubytovania mali aj raňajky, čakali sme klasiku croissant, džem, cereálie, sladké koláče, káva, džús, voda a mlieko, čo teda aj bolo, ale na naše prekvapenie, boli tam aj raňajky naslano, ponúkali salámu, šunku a syr. Ubytovanie na 4 noci spolu s miestnou taxou nás vyšlo na 390€.

     Výhodou tiež boli reštaurácie v okolí, takže večer zničení po celom dni, sme len zbehli dolu, najedli sa a šup oddychovať. Oproti hotelu je reštaurácia Aquila nera so slušným výberom jedál, dokonca aj synovu obľúbenú pizzu Hawai mali, tak u nás jasná voľba 🙈 Pozor, v nedeľu majú zatvorené.

     Aktivity v Ríme:

     Samozrejmosťou ako Španielske schody, Fontána di Trevi, Anjelsky hrad a Koloseum sme si prešli, no chceli sme aj niečo iné, ako som už vyššie spomínala, hlásili vysoké teploty a vedeli sme, že v rozpálenom meste by sme nemohli celý deň len chodiť po vonku (galérie, kostoly a múzeá sme pre tentokrát neplánovali, syna by to až tak veľmi nenadchlo, možno o 2 – 3 roky).

     Hneď v prvý deň sme sa vybrali ku Koloseu. Na hotel sme prišli okolo dvanástej, našťastie sa dalo hneď ubytovať, tak sme sa zložili, okolo jednej sme sedeli už pri stole s pizzou v ruke, keď sme sa posilnili, vybrali sme sa ďalej peši ku Koloseu. Hoci to bolo len asi 10 – 15 minút chôdze od nášho hotela, bola to osudová chyba, mali sme ísť radšej metrom, predsa len sme boli uťahaní z cestovania, vstávali sme okolo piatej a ani nie po 48 hodinách sme opäť leteli, do toho naozaj horúci deň, metro by bolo lepšie, pretože by sme si viac užili prechádzky po Koloseu.
     Ku Koloseu sme prišli okolo 14-tej, ani teplo neodradilo tisícky ľudí od prehliadky, takže sme si niekoľko minút vyčkali na vstup, lístky sa dali kúpiť  online, tak počas čakania muž klikal lístky. Prídeme na rad a tam nás otočia, že musíme ísť k pokladni si vypýtať vstupenku (hoci s nulovou hodnotou) pre syna, ktorý síce je zadarmo, ale lístok mať musí a online sa to nedalo.Takže nanovo vystáť rad na vstupenku a potom rad na vstup 🤷🏼‍♀️, takže to berte ako upozornenie. Koloseum je inak nádherné, aj syna očarili, keď sa o rok či dva vrátime, určite si kúpime aj vstup aj na to najnižšie poschodie.

 Čo nás mrzí je, že sme si nevšimli, že kúpou lístkov na Koloseum máme zároveň kúpený aj vstup na Forum Romanum, to sme zistili až v nedeľu vlastne, no a v piatok sme z Kolosea išli priamo na hotel, keďže sme boli dosť zničení s Adamom, muž by aj pokračoval na Forum, ale zrušili sme ho, teplo a únava sa na nás podpísali.

     V sobotu sme mali jasný program na doobedie (teda to bola pôvodná predstava v hlave) – pôjdeme do zoo a potom sa vrátime na hotel si oddýchnuť. Nakoniec sme sa na hotel dostalo asi až okolo 19tej, úplne KO ale s krásnymi zážitkami.
      Ráno sme sa vyviezli metrom na Piaza di Spagna a odtiaľ sme sa prechádzkou cez park dostali do rímskej zoo Bioparco di Roma, ktorú môžem len a len odporučiť a určite sa sem ešte vrátime. Lístky sme opäť kupovali online 2 dospelí a jedno dieťa bolo dokopy 51€, ale stále to za každé jedno euro.

     Zoo majú naozaj krásnu a veľkú. Nám sa tam veľmi páčilo. Majú spravené aj náučné chodníky, popri príbytkoch pre nosorožce a žirafy majú spravené chodníky hore, aby ste ich pekne videli, na informačnom letáčiku máte napísané aj časy kŕmenia zvierat a vtedy máte garanciu, že zvieratká uvidíte vonku. Môjmu mužovi sa páčil príbytok pre krokodíly, ktorým vytvorili “džungľu”, tiež pozitívne hodnotil aj presklené časti pri tučniakoch a tuleňoch.  Adamovi sa páčilo, že sa dalo pozorovať, čo sa deje v úli. No a ja som rada, že mám konečne fotku s poriadnym “vtákom”🤣 (pávy tam voľne pobehovali). Voľba ísť do zoo bola super, aj sme si ju užili, aj sme sa schladili, bolo tam dosť stromov, takže sme necítili, ako slnko praží, a veľa expozícií bolo aj dnu.

     V zoo boli aj dve menšie detské ihriská a pri nich možnosti sa občerstviť (malé bufety), takže kým sa Adam hral, my sme sedeli a pochutili si na niečom. Čo sa mi v zoo tiež páčilo, hoci my sme nevyužili, bolo možné si požičať kočík so športovým sedením (pravdepodobne zdarma) a tiež bola možnosť prejsť si zoo vláčikom, poplatok 2€ za osobu. Východ zo zoo je cez predajňu, takže si pripravte nejaké to eurko navyše, určite sa tam Vám alebo deťom niečo zapáči, my sme odchádzali s plyšovou surikatou.
     Hoci náš pôvodný plán bol taký, že sa pomotáme v zoo a okolo jednej budeme na izbe oddychovať, nakoniec sa to celé zmenilo. Zo zoo sme odchádzali okolo tretej a keďže prechádzka k metru na zastávku Piazza di Spagna je asi 20 minút, plán sme upravili. Cestou na zastávku sme sa zastavili na malej terase v parku, kde ponúkajú niečo drobné pod zub a osviežujúce drinky či melón.

Keďže sme dobili potrebnú energiu, rozhodli sme sa nenastúpiť na metro, ale že už rovno budeme v prechádzke pokračovať a pozrieme Španielske schody a Fontánu di Trevi a pomotali sme sa trošku po uličkách. Dokonca sme stihli s kolegyňou aj rande pri Koloseu. Vrátili sme sa “domov” plní dojmov a zvládli akurát večeru v reštaurácii oproti hotelu.
     Nedeľu sme ale poňali naozaj už pokojnejšie, po raňajkách sme šli na metro do Vatikánu, prešli sme sa po námestí, návštevu baziliky a múzeií sme vynechali a išli sme k Anjelskemu hradu. Neskorší obed sme dali v Adamovom vytúženom McDonalde a vybrali sme sa na nákup suvenírov.

Pondelok nastal Adamov vytúžený deň, išli sme sa kúpať. Rozhodovali sme sa medzi Santa Severou a Santa Marinellou. Pôvodne sme chceli ísť na pláž v Santa Severe, je tam malý hrad, keďže muž nie je veľmi nadšenec vody a ležania na pláži, tak by mal čo poobzerať, tiež nás lákalo, že more tu vraj býva búrlivejšie a sú tu vlny, no nakoniec vyhrala pláž v Santa Marinelle, nakoľko tam bolo lepšie vlakové spojenie, približne každých 30 minút a do Santa Severy šiel vlak len raz za hodinu (inak sú tieto pláže od seba vzdialené vlakom asi 7 minút). Cesta vlakom trvala niečo málo vyše hodiny, lístky vyšli pre dvoch dospelých a jedno dieťa spolu cca 11€ – jedna cesta. Lístky si kúpte radšej v automate, pri okienku je vždy veľa ľudí. Zastávku Santa Marinella nájdete pod názvom Marinella, lístky môžete kúpiť na presný čas (je to o niečo lacnejšie) alebo lístok kúpite len na daný deň, bez času. Ak budete cestovať na stanicu Santa Marinella, tak práve ju prerábajú, teda nástupiská, preto bude lepšie, ak budete v strede vlaku, lebo posledné dva vozne aktuálne zastavujú mimo nástupiska.

     Na pláži sú rozdelené sektory podľa farby slnečníkov, my sme boli v časti, kde sú žlto-modré slnečníky a za prenájom 2 ležadiel a jedného slnečníka na celý deň sme zaplatili 35€, miesta sme mali vzadu, lebo prvé rady boli vybookované, dokonca oranžová časť bola celá rezervovaná, preto je lepšie si ich asi vopred objednať online. Nie všetky časti su rovnako platené, kolegyňa bola v rovnakom  v rovnaký deň v časti s červenými slnečníkmi a oni platili 40€. Na pláži je reštaurácia s bufetom, prezliekarne, toalety. Sprcha je za poplatok 0.5€.

More bolo pokojné, čisté, no bolo v ňom dosť medúz, preto sme neodvážili ísť si zaplávať, no napriek tomu sme si deň užili a oddýchli si.

Z výletov sme mali v zálohe ešte návštevu parku Cinecittà Roma, nakoniec sme neboli. Kolegyňa tam strávila s rodinou pol dňa v sobotu a uznali, že na vstupnom nechali dosť peňazí, no nejako extra zážitok to nebol a dokonca vodné atrakcie ani pre technickú poruchu (vraj) nešli, pritom tam šli s tým, že ss po pár dňoch v rozpálenom meste schladia. Možno teda, ak sa rozhodnete tam ísť, skontrolujte na stránke, či je všetko prístupné.

Snáď čoskoro opäť v Ríme (a možno aj niekde inde).

Super článok o výlete v Ríme, dakujem, veľa mi to dalo, my tam letime o týždeň a pól tak som zvedavá ako to dáme my.

3. aug 2022

Začni písať komentár...

Odošli