matiatko1
23. aug 2013

Ako na opakujúce sa bronchitídy/laryngitídy

Môj prvý článoček. A to som na Modrom koníku už nejakú tú dobu 🙂

Viem, že sa to bude zdať jednoduché, ale možno o takejto možnosti liečby / doplnku liečby neviete a ak máte niekto s dieťatkom taký problém ako my, možno Vám to pomôže.

Náš hlavný problém spočíval v tom, že Lilinka bola v zime chorá, mala vysoké horúčky a potom nasledovali donekonečna sa opakujúce ťažkosti s dýchacími cestami. Vďaka nesprávne nasadenej liečbe všetkými možnými sirupmi a inými vymoženosťami dnešnej doby, ktoré sú dostupné v lekárňach a tak veľmi podporované farmaceutickými spoločnosťami sa Lilinkin stav stále nelepšil (vravím o týždňoch až mesiacoch). Práve naopak. 

Predchádzajúca choroba a úžasné sirupčeky jej zničili v dýchacích cestách tie brvičky, čo pomáhajú pri čistení dýchacích ciest a vykašliavaní a prvú vrstvu buniek a odkryli jemnučké nervové zakončenia. Uzlinky na krku v jednom kuse s niečím bojovali a spracovávali niečo, čo im očividne dávalo dosť zabrať. Dva týždne liečený chripot a kašeľ opäť vystriedalo chrapľavé zahuhňané hrdielko, opuch dýchacích ciest, zatekajúce soplíky, plný noštek, problém s papaním, odsávanie a pod. a s tým spojená nervozita a obavy o zdravie našej Bublinky. Riešili sme to, konzultovali so známymi, hľadali riešenie, zmenili doktorku. Nechcem to zakríknuť, pretože sa blíži ďalšie obdobie spojované s podobnými zdravotnými ťažkosťami, ale možno je riešením na pohľad celkom jednoduchá schéma.

Základom je diéta, ktorá v preklade znamená odkyslenie organizmu, čiže dieťatko by nemalo jesť nič, čo prekysluje alebo zahlieňuje organizmus, žiadne mlieko, kravské ani umelé, žiadne sladké, obmedziť pečivko, ovocíčko iba povarené a určite nie exotické (južné, citrusové). Cukor / sacharidy sú vo všetkom a treba ich v maximálnej miere kontroľovať a vylúčiť. Aspoň dva mesiace. Ono to trvá, kým sa tie dýchacie cestičky zregenerujú a dorastie v nich to, čo tam chýba. V súvislosti s týmto nám náš nový pán doktor povedal, že vývar je snáď to najlepšie, čo jej môžeme dať spapať. Hneď som si pomyslela, že jasnačka, ale potom mi povedal, no viete, taký poriadny vývar a ja som celkom nechápala, čo tým myslí, veď ja robím poriadny vývar. A tak ma pán doktor učil, ako urobiť naozaj poriady vývar 🙂 No naozaj som to nevedela.

Najprv sa majú 15-20 min. vyvariť odrezky a vňate zo zeleniny, petržlenová, mrkvová, zelerová vňať, kalerábové listy, odrezky, čo ostanú pri čistení zeleniny (samozrejme, že najvhodnejšia by bola zo záhradky od babičky), potom v tomto vývare variť zeleninku, mäsko, urobiť z neho ryžu a tak. Jedno také varenie som si trochu nafotila. 

Uvarila som to podľa doktorkových rád so zapojením vlastných schopností, ale hlavne s láskou a tak, ako som najlepšie vedela 🙂 Chutilo. A ja dúfam, že splnilo aj ten zdravotný účel. Lilinka rada piije polievočku(samotnú šťavičku aj z pohárika, slamkou, lyžičkou z tanierika.

Najprv som dala variť tie vňate a listy spolu už aj s kuracími krídelkami, lebo veď mäsku to trvá dlhšie (áno viem, chrbátiky by boli lepšie, ale ja som mala zrovna iba krídelká a Lilinka ľúbi to mäsko z nich). 

Ja vegetím, ale tou podravkou bez glutamánu a dosoľujem hymalájskou soľou. Ale táto polievočka bude krásna žltučká aj bez vegetky a bude oveľa krajšie voňať, uvidíte. Variť treba pomalinky, aby sa polievočka z mäska nezakalila, čiže malý oheň. Potom som vňaťky vybrala a polievočku scedila, pretože keď v nej plávajú tie kúsky sušenej zeleninky z vegety, to mi vadí.

Do hrnca som dala očistenú, nakrájanú zeleninku a zaliala scedeným vývarom. Mäsko sa môže variť ďalej.

Do toho som uvarila superské domáce cestovinky (niťovky). Bez toho ja osobne nemôžem existovať 🙂 Podotýkam, že domáce sú doma robené, tzn. nie z obchodu. Má to svoje čaro. My máme to šťastie, že máme zdroj 🙂

Polievočku som varila, kým sa mäsko nerozpadávalo tak fajn samo a kým nebola zeleninka takpovediac akurát

No a potom už len podávať a papať 🙂 Dobrú chuť.

Rada by som zdôraznila, že polievočka nie je to jediné, nenahradí liečbu. Ale nie vždy sú najlepšie lieky, sirupčeky alebo skrátka medicínky z lekárne. A nie vždy je dobré svojmu lekárovi (pediatrovi / zdravotnému systému) slepo dôverovať. Naša prvá pani doktorka nezvolila práve najšťastnejší spôsob liečby. Zmenili sme doktora. Bolo tam viac dôvôdov. Lilinka dostala od nášho nového pána doktora bylinky v kvapkách, konkrétne deväť síl, sladké drievko a čiernu ríbezľu ... a diétu. (Najlepšie je mať babu bylinkárku, čo už dnes nie je tak bežne vidno. My máme babu bylinkárku 2v1 v našom pánovi doktorovi.) Podávali sme poctivo. Teraz je to fajn, všetko ok (len sa bojím, aby som to nezakríkla) a ja dúfam, že takéto dlhodobé ozdravné procedúry už nebude treba.

Šmolinka moja, prajem ti (a aj nám všetkým), aby si už bola len zdravučká 🙂 Milujem ťa.

Jaj a super je natierať hrudníček a chrbátik tymiánovou mastičkou. Poprípade aj chodidielka a tie uzlinky na krku. Ale opatrne, je to véééľmi aromatické.

No, ak by som si ešte na niečo dôležité spomenula, doplním 🙂 Verím, že tento článok si prečíta ten, komu by mohol pomôcť a zároveň dúfam, že nebude príliš často potrebné využiť informácie v ňom obsiahnuté. Ono to nie je vôbec sranda ustriehnuť dieťa, tatinka a okolie, keď kam sa pohnete by niekto rád niečo ponúkol pod zub. A hlavne deťom. Prečo keď chce niekto urobiť dieťaťu radosť, dá mu do ruky čokoládku, cukríček, keksíček, piškotku a podobne? Veď to vôbec nie je pre ne vhodné. A vlastne pre nikoho.

No, oki doki, to by bolo asi vsjo. Tak pá a buďte zdraví.

#magazin #varenie #recepty #poradna #choroba #bronchitida

Prosím ťa, aké vňate sú na tej prvej fotke, petržlenová a ešte aké?

26. aug 2013

Ahoj, ešte zelerová a kalerábové listy, mrkvovú som práve nemala. Jaj a ešte som dala dva kapustné listy, lebo som nemala kelové. ;)

26. aug 2013

@matiatko1 vysvetlis mi pojem "prekyslenie organizmu" - tak ako ho chapes ty? Co si pod tym pojmom predstavujes? Potom - v nadpise clanku je "bronchitida" - ale v texte sa spominaju len uzlinky, hrdielko, zatekajuce sopliky. Ak ide o bronchitidu - a ake bronchitidy sa jednalo - spasticke (obstrukcne) alebo "klasicke" (lebo to je velmi podstatne). Co sa tyka diety - podoba sa mi to na GAPS dietu - ta skutocne pomaha, ale treba ju drzat aspon 2 roky a tato dieta rata aj s vylucenim lepku.

26. aug 2013

autorka, to co si popisala ty tak to nebola bronchitida... snad akutna laryngitída ... lebo keby tvoje dieta malo opakovane bronchitídy /moj maly maval vzdy to skoncilo nemocnicou pretoze priedusky mu tak stiahlo, ze sa mal zadusit/ vedela by si, ze slepacia polievka nestací.... samozrejme kuraci vývar je perfektný pri kazdom ochoreni pretoze telu doda vitaminy a soli, organizmus prehreje a tak.... a recepty starých materí sú vždy výbornou podpornou liecbou, pri menej nárocnych ochorenia dokonca postacujuce.... prajem tvojej dcerke vela zdravicka a nech naozaj nikdy nespoznas zakernost obstrukcnej bronchitídy .... ;)

27. aug 2013

@bubatinko preto som sa jej pytala, ci mala obstrukcnu alebo len "klasicku" - ak teda islo bronchitidy...tiez si mavame obstrukcne bronchitidy a tak viem ze toto co popisuje, urcite nie je obstrukcna bronchitida - na ktoru by pomohol vyvat 🙂

27. aug 2013

Ahojte, ja som nechcela používať odborné lekárske výrazy a hrať sa na najmúdrejšiu, chcela som len posunúť ďalej informáciu o tom, že vývar sa dá urobiť ešte lepším ak ho urobím tak, ako som popísala v článku. Nevravím, že je to to jediné, ani že je to novinka pre každého. Niekto to vie, niekto nie. Môj článok nie je len o polievke. Ďalšia informácia mala byť o tom, že ak lieky zlyhajú je tu aj iné riešenie napríklad v podobe kvapiek z byliniek. My máme to šťastie, že náš nový pán doktor sa zaoberá aj takýmito vecami a dal nám pre Lilinku vlastnoručne vyrobené liečiky = kvapky urobené z tých byliniek. Pred tým brala Aerius, Kalciový sirup, ďalej Erdomed, Spiropent a rôzne iné vykašliavacie sirupy a lieky na zriedenie hlienov a podobne, dostali sme aj Rectodelt, ak by bolo najhoršie a bolo by potrebné rýchlo poskytnúť prvú pomoc pri silnom opuchu, pretože sa jej dýchalo naozaj ťažko, ale o tom som tu až tak do detailov nechcela písať, pretože kto má dieťa s takýmito problémami to pozná a kto nie, názvy liekov a múdre výrazy mu veľmi nepomôžu. Naša prvá lekárka stále opakovala, že to je spastická bronchitída, ale nezvolila vhodnú liečbu a Lilinke to nepomohlo, ale zaťažilo telíčko. Ale každé dieťa je iné, tiež priebeh a vážnosť choroby...my sme mali najväčší strach z toho, aby sa to nestalo chronickým... Pomohol nám až nový pán doktor a jeho liečba. Tak som svoju skúsenosť poskytla ďalej a možno si z tých informácií niekto niečo vyberie. Držím palce.

27. aug 2013

Mali sme podobné príznaky (+ výsypy a boľavé uši), všetky sirupy a čípky vyššie spomenuté (a mnohé ďalšie), po dvoch rokoch máme diagnostikovanú astmu, alergiu na prach a roztoče a tak oslabenú imunitu, že sme 4 mesiace nesmeli medzi ľudí (ani škôlka, ani obchody a prvé tri mesiace ani návštevy, skoro som zošalela). Vývar robím ako vy, no v našom prípade čiastočne zabrala až liečba imunológa..... Ak diéta nezaberie, pýtajte sa na odborné vyšetrenia.... (Nástojčivo, naša doktorka nás poslala až 5 mesiacov potom, čo som sa alergológie domáhala a následne ešte 2 mesačná čakacia doba na prvé vyšetrenie.)

27. aug 2013

@vanok @matiatko1 tiež si myslím, že by bolo skôr vhodné, keby ťa doktor poslal do alergologicko-imunickej ambulancie. Tiež som sa tam so synom dostala, po tom, čo sme 10 dní strávili v nemocnici s laringitídou a potom mu zistili pískanie na prieduškách. Doktorka mu nasadila liečbu v podobe inhalačných sprejov, liekov na alergiu + na imunológiu. Mal vtedy 17 mesiacov. Každý rok bral od septembra, cca do marca lieky na imunitu - Luivac, mal alergiu na kravské mlieko. Teraz, bude mať sedem rokov, nastupuje do školy a pri poslednom braní krvičky (v júny) mal perfektnú imunitu a žiadna alergia na nič! Zápaly priedušiek - musím si zaklopať nás obchádzajú, pretože bol asi dva roky liečený inhalátorom Flixotide a potom pri začínajúcom kašli sme nasadili aj Ventolin. Keď máme problém, tak je to väčšinou hrdlo, nosohltan, ale dole na priedušky nám to nezbehlo. Do ambulancie ideme v novembri už asi posledný krát, pani doktorka povedala, že už ju nebudeme potrebovať 🙂 Tymiánový krém je naozaj veľmi dobrý, ten môžem odporučiť, ale nám pomáhajú aj bylinkové sirupy na odhlienenie a od kašlu, napr. Sinupret, Mullerov sirup skorocelový, z materinej dúšky, atď. Takže ak ti môžem odporučiť, jednoznačne by som sa pýtala do odbornej ambulancie, pretože všeobecný lekár je predsa len všeobecný a nie je odborník ani na imunitu ani na alergie. Najhorší bude pre ňu kolektív, keď pôjde do škôlky a vtedy treba tú imunitu posilniť.

28. aug 2013

@matiatko1 v kazdom pripade tvoja dcerka je velmi malinka este, ked teraz tak reaguje naozaj treba velmi dbat o spravnu výzivu, si velmi starostliva maminka co je super, len niekedy treba najst ten zlatý stred aj pri chorobnosti a naslednej liecbe. moj nazor je taky, ze ziadny extrem pre dieta nieje dobrý.... iste by som dieta tak chore ako si popisovala nenechala len na bylinkach a popýtala sa k odbornemu lekarovi... dnesne lieky su uz skutocne na vysokej urovni a nezatazuju detsky organizmus tak ako kedysi ...
verím, ze to zvladnete s dcerkou lebo hladas nove informacie a cesty ako sa z toho kruhu chorob dostat... neboj sa dietatko je silnejsie ako sa zda.. a z roka na rok to bude lepsie ... drzim palce ;)

28. aug 2013

Ahoj Matiatko1... super rada... Moj syn síce neprekonal žiaden zápal hrdla, ale zas sme dlhodobo bojovali s hepresom a to podotýkam cytomegalovirus... skoro ma porazilo..Navšívili sme rozne ambulancie vrátane imunologa, infekčné a pod... brával aj lieky na podporu imunity no hepes sa nám stále opakoval...Až kým som nezmenila stravu a to od základov..Veľa tekutín, vysadila som kuracinu a začala namiesto nej dávať hovädzič a bravčove, hlavne pečeň. Nasadila pangamin a čuduj sa svete herpes už nemáme 3 mesiace.. Dotera sme ho mali každý týždeň 😀 Každý z týcho odborných lekárov nám po nastolenej liečbe pokrčil ramenami že už s tým nevedia nič robiť...Pred mesiacom som navštívila aj keď už podľa mňa netreba regeneračné centrum a presne tento postup aký uvádzaš ty nám odporúčali, aby sme posilnili imunitu..Tiež dostal prírodné kvapky na posilnenie imunyty a ktomu vylúčiť jogurty, hlavne tie ovocné, keď je chorý tak aj všetky sladkosti a tiež mliečne výrobky...Ešte sme dostali jedno odporúčanie, aby sme na raňajky tiež namiesto chlebíka jedli polievočku, akúkoľvek a budeme fit... takže schvaľujem postup tvojho lekára. Je super že aj odborný lekári sa venuju niečomu takému... Podotýkam, ja som doteraz bola so synom výlučne na odporúčanie odborníkov liečený samými liekmi a tie vedlajšie účinky no hrôza a kým sme neprešli touto zmenou tak to nebolo vôbec dobré...

15. nov 2013

Dakujeme ze si sa chcela s nami podelit.....vyskusame tvoju dietu na odkyslenie aj polievocku.Moj maly ma v priebehu roka 3bronchitidu z toho mal jednu spasticku a skoncili sme v nemocnici,bol v kritickom stave.Momentalne prekonavame 3tiu.Za ten rok sa nam k bronchitidam pritrafil aj pneumokok a rotavirus.Uz skoro rok berieme lieky na podporu imunity no zial mam pocit ze zbytocne.Kazdy mesiac bojujeme s nejakou chorobou.Ja som proti liekom a presli sme na bylinky,kupeme sa v tymianovej esencii aby sa nam idhlienil organizmus a je toho viac no uz som bezradna,lebo nam hrozi astma,maly ma stale nejake alergie atd.

15. nov 2013

matiatko1,ja sa pridam k tomu komentaru o sladkostich🙂 ked poviem niekomu ze dcera neje sladkosti, tak na mna pozeraju ako na Blazna !

15. nov 2013

Lieky su bordel, tolko vedlajsich ucinkov maju ze vam este zhorsia stav. Uz len ked si uvedomite ze starsi ludia idu k doktorovi s jednym problemom, dostanu 2 lieky a po niekolkych rokoch nielenze sa im ten povodny problem nevyriesil ale este sa im stav zhorsil a beru 15 tabletiek a doktor tvrdi ze to musia uz cely zivot !!! Farmaceuticky priemysel sa na tom pekne nabali a my ako ovce dalej tie lieky berieme :D smejem sa na tom ako si ludia sami sebe skodia a nevedomost nieje ospravedlnenie, predsa na kazdom lieku su napisane vedlajsie ucinky. Ja pracujem v Zdravej vyzive, ktora sa zaobera precistenim a vyzivenym organizmu na prirodnej baze, teda vytazkov z rastlin. Ak by mal niekto zaujem, rada pomozem 🙂)

15. nov 2013

Dievčence, odstrániť prekyslenie organizmu je určite fajn, no chce to čas a disciplínu. Mám komplet materiál o tejto téme vo worde - ako ho pridám? Je to dosť dlhé. Okrem iného pomáha i pri počatí, prekyslenie organizmu je často príčinou, prečo zdravé páry nemôžu tak ľahko mať dieťatko.

15. nov 2013

Dala som kópiu ako článok :D

15. nov 2013

ahoj, ja takto varím polievočku každú nedeľu🙂 len nedávam vegetu, veď zelenina tam už je, stačí čierne celé korenie tak okolo 10 ks a soľ, a už viac nič a polievočka má takú chuť ako má mať, a ešte pridám aj celú cibuľu a celý strúčik cesnaku - tie sú tiež zdravé🙂 a miesto kapustových llistov môže byť aj hlúbik, a veľmi fajná je takáto polievka aj z hovädzieho mäsa

15. nov 2013

Tie cestoviny to je cista kysla vec kedze je to z muky tak to by som dietatu nedala v ramci odkyslovacej diéty. Polievka teda dobry vývar je zasadity je to skvela vec na koniec pridavame este čerstvú zelenu petrzlenovu vnat 🙂 a akékoľvek dochucovadlo je polotovar a je nezdravý. Prave vývary nepotrebujú dofarbit ze jo 🙂

17. nov 2013

Ďakujem za článok 🙂 tak toto je veľka pravda !!!

7. jan 2014

fajn clanok...len: babo rad, ked nemozeme korenovu zeleninu...sa vam mamam lahko varia polievocky, ked mozete zeler, petrzlen, mrkvu a vnatky :o/..

4. feb 2014

Začni písať komentár...

Odošli