Skvelý nápad 👌

    #napad #varenie #pecenie #sdetmi

    lubos
    8. jan 2019    Čítané 495x

    Mama, mňam (časť 3.: Sviatočná ryba)

    Po tretíkrát sme sa stretli s Jankou Malagou, dušou knihy Mama, mňam, tentokrát však v jej domácej kuchyni. Dozvedel som sa, ako sa zo sviatočnej večere s malými deťmi nezblázniť.

    Janka vám v nasledujúcom videu porozpráva o príprave rýb pre najmenšie deti a poradí, ako pre ne pripraviť skvelé a jednoduché sviatočné jedlo, ktoré v pohode zvládnu aj dospelí.

    _________________

    Napíš do komentárov pod tento článok aké jedlo pripravuješ na sviatočnú večeru pre svoje dieťa (bude super, ak priložíš fotku) a môžeš pre seba získať jednu z kníh Mama, mňam. Držíme palce!

    _________________

    Jana Malaga

    Janka stojí za agentúrou Content agency, ktorá zastrešuje projekty Mama, mňam, Asociácia blogerov, Bloger roka (každoročné udeľovanie cien najlepším slovenským blogerom) a Blogger academy. Janka je šťastnou matkou chlapca Riška.

    _________________

    Pozri si aj ďalšie diely seriálu Mama, mňam:

    Mama, mňam (časť 1.: Polievka)

    Mama, mňam (časť 2.: Palacinky, vafle, piškóty)

    Mama, mňam (časť 3.: Sviatočná ryba) - práve čítaš

    Dovidenia!

    Ľuboš.

    ...pozri si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.

    Kto ma chut na super jedlo a debatu o zdravej gastronomii vo stvrtok ?
    Pozyvam a tesim sa na osobne stretnutia 🙂
    http://www.chefparade.sk/kurzy/trendy/kurz-vare...
    #chutne #zdrave #kurz #varenie #bratislava

    lubos
    9. dec 2015    Čítané 1415x

    Ľubošova kuchyňa #5: Varíme pomaly (video, 5 min.)

    Ahojte. Niektorí začínajúci kuchári majú zbytočný rešpekt pred pomalým pečením celého kusu mäsa. Ide však o jednoduchú techniku, ktorú keď zvládneme, budeme opakovane a radi používať v nasledujúcich rokoch, ba i desaťročiach.

    Prečo piecť celé kusy mäsa?

    1. Bude nám chutiť viac ako to nakrájané, ktoré doma bežne varíme.
    2. Nechce sa nám krájať. Mäso očistíme, marinujeme, možno špikujeme a varíme.
    3. Šetríme svoj aktívny čas. 
    4. Upečené a na tanieri priťahuje pohľady hostí a závisť iných gazdiniek.
    5. Mäso, ktoré na varenie použijeme, je lacnejšie a výživnejšie ako to minútkové.
    6. Použijeme jeden hrniec (áno, jeden).

    Čo treba ešte vedieť?

    • Varenie je najmä funkcia času, teploty a tlaku (napr. pri tlakovom hrnci). Čím nižšia teplota, tým viac času (zhruba) - niekedy dusíme prikryté v rúre pri teplote 120°C,
    • na dlhé varenie použijeme tvrdú koreňovú zeleninu,
    • marináda prejde do vrchných vrstiev mäsa a vynikajúco ochutí aj výpek,
    • táto technika vyžaduje tuhšie druhy mäsa s vyšším obsahom kolagénu, ako napr. stehno, lýtko, koleno, chvost, krk, plece,
    • výsledok je chuťovo atraktívny takmer pre všetky typy manželov, priateľov, partnerov.

    Čo robíme PRED varením?

    • Kúpime mäso. Ak s technikou začíname, skúsime morku (ako vo videu) alebo inú hydinu, neskôr pridávame bravčové, hovädzie, jahňacie a divinu. Ideálne celé kusy mäsa na kosti, môžeme však aj vykostené.
    • Očistíme mäso od šliach a blán.
    • Mäso s nízkym obsahom tuku (napr. divina) o chýbajúci tuk obohatíme (špikovaním v smere tiahnutia svalového vlákna).
    • Marinujeme 12 - 24 hodín v zmesi soli, korenia a byliniek. Možno pridať olej a kyslý prvok (napr. citrónovú šťavu), cesnak, horčicu atď.

    Čo robíme PO varení?

    • Otvoríme hrniec a necháme pár minút zagrilovať v rúre pri vysokej teplote, ak máme čas. Keď čas nemáme, odpustíme si netrápime sa tým viac.
    • Počkáme. Z kolagénu (pomalým varením) vytvorená želatína chladnutím tuhne a zachytáva do seba tekutiny. Mäso sa teda javí šťavnatejšie.
    • Podávame s výpekom a ozdobené čerstvými bylinkami, ktoré jedlo "rozospievajú" a očká rozžiaria.

    Dobrú chuť a prajem veľa zdaru.

    Váš Ľuboš.

    Pozrite si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.

    Heštegy: #pomaly #varenie #lubosovakuchyna

    lubos
    15. jún 2015    Čítané 0x

    Ľubošova kuchyňa #1: Aké tuky patria do kuchyne (video)

    Prvá časť mojej Ľubošovej kuchyne je o snáď najdôležitejšej súčasti našich jedál.

    Povieme si niečo o tukoch, ktoré by vám doma nemali chýbať. Zakončíme to jednoduchým postupom na prípravu večere z jednej panvice.

    Tu je sľúbené video 🙂

    Ako sa vám video páči? Chceli by ste sa niečo spýtať?

    Teším sa na vás v komentároch 🙂

    Ďalšie videá zo série Ľubošova kuchyňa:

    Efektivita

    Vývary

    Pestrofarebné polievky

    Heštegy: #lubosovakuchyna #jedlo #varenie #tuky #kuchyna

    Už druhýkrát mám veľkú radosť z @sefkuchar 🙂 Tentokrát spolu so svojou modrokoníkovskou skupinou (https://www.modrykonik.sk/group/6822/detail/) vytvoril veľkonočnú kuchárku. Je to šikovník. Sťahujte tu: http://www.sefkuchari.sk/index.php?a=kukni #varenie #velkanoc #recepty

    matiatko1
    23. aug 2013    Čítané 0x

    Ako na opakujúce sa bronchitídy/laryngitídy

    Môj prvý článoček. A to som na Modrom koníku už nejakú tú dobu 🙂

    Viem, že sa to bude zdať jednoduché, ale možno o takejto možnosti liečby / doplnku liečby neviete a ak máte niekto s dieťatkom taký problém ako my, možno Vám to pomôže.

    Náš hlavný problém spočíval v tom, že Lilinka bola v zime chorá, mala vysoké horúčky a potom nasledovali donekonečna sa opakujúce ťažkosti s dýchacími cestami. Vďaka nesprávne nasadenej liečbe všetkými možnými sirupmi a inými vymoženosťami dnešnej doby, ktoré sú dostupné v lekárňach a tak veľmi podporované farmaceutickými spoločnosťami sa Lilinkin stav stále nelepšil (vravím o týždňoch až mesiacoch). Práve naopak. 

    Predchádzajúca choroba a úžasné sirupčeky jej zničili v dýchacích cestách tie brvičky, čo pomáhajú pri čistení dýchacích ciest a vykašliavaní a prvú vrstvu buniek a odkryli jemnučké nervové zakončenia. Uzlinky na krku v jednom kuse s niečím bojovali a spracovávali niečo, čo im očividne dávalo dosť zabrať. Dva týždne liečený chripot a kašeľ opäť vystriedalo chrapľavé zahuhňané hrdielko, opuch dýchacích ciest, zatekajúce soplíky, plný noštek, problém s papaním, odsávanie a pod. a s tým spojená nervozita a obavy o zdravie našej Bublinky. Riešili sme to, konzultovali so známymi, hľadali riešenie, zmenili doktorku. Nechcem to zakríknuť, pretože sa blíži ďalšie obdobie spojované s podobnými zdravotnými ťažkosťami, ale možno je riešením na pohľad celkom jednoduchá schéma.

    Základom je diéta, ktorá v preklade znamená odkyslenie organizmu, čiže dieťatko by nemalo jesť nič, čo prekysluje alebo zahlieňuje organizmus, žiadne mlieko, kravské ani umelé, žiadne sladké, obmedziť pečivko, ovocíčko iba povarené a určite nie exotické (južné, citrusové). Cukor / sacharidy sú vo všetkom a treba ich v maximálnej miere kontroľovať a vylúčiť. Aspoň dva mesiace. Ono to trvá, kým sa tie dýchacie cestičky zregenerujú a dorastie v nich to, čo tam chýba. V súvislosti s týmto nám náš nový pán doktor povedal, že vývar je snáď to najlepšie, čo jej môžeme dať spapať. Hneď som si pomyslela, že jasnačka, ale potom mi povedal, no viete, taký poriadny vývar a ja som celkom nechápala, čo tým myslí, veď ja robím poriadny vývar. A tak ma pán doktor učil, ako urobiť naozaj poriady vývar 🙂 No naozaj som to nevedela.

    Najprv sa majú 15-20 min. vyvariť odrezky a vňate zo zeleniny, petržlenová, mrkvová, zelerová vňať, kalerábové listy, odrezky, čo ostanú pri čistení zeleniny (samozrejme, že najvhodnejšia by bola zo záhradky od babičky), potom v tomto vývare variť zeleninku, mäsko, urobiť z neho ryžu a tak. Jedno také varenie som si trochu nafotila. 

    Uvarila som to podľa doktorkových rád so zapojením vlastných schopností, ale hlavne s láskou a tak, ako som najlepšie vedela 🙂 Chutilo. A ja dúfam, že splnilo aj ten zdravotný účel. Lilinka rada piije polievočku(samotnú šťavičku aj z pohárika, slamkou, lyžičkou z tanierika.

    Najprv som dala variť tie vňate a listy spolu už aj s kuracími krídelkami, lebo veď mäsku to trvá dlhšie (áno viem, chrbátiky by boli lepšie, ale ja som mala zrovna iba krídelká a Lilinka ľúbi to mäsko z nich). 

    Ja vegetím, ale tou podravkou bez glutamánu a dosoľujem hymalájskou soľou. Ale táto polievočka bude krásna žltučká aj bez vegetky a bude oveľa krajšie voňať, uvidíte. Variť treba pomalinky, aby sa polievočka z mäska nezakalila, čiže malý oheň. Potom som vňaťky vybrala a polievočku scedila, pretože keď v nej plávajú tie kúsky sušenej zeleninky z vegety, to mi vadí.

    Do hrnca som dala očistenú, nakrájanú zeleninku a zaliala scedeným vývarom. Mäsko sa môže variť ďalej.

    Do toho som uvarila superské domáce cestovinky (niťovky). Bez toho ja osobne nemôžem existovať 🙂 Podotýkam, že domáce sú doma robené, tzn. nie z obchodu. Má to svoje čaro. My máme to šťastie, že máme zdroj 🙂

    Polievočku som varila, kým sa mäsko nerozpadávalo tak fajn samo a kým nebola zeleninka takpovediac akurát

    No a potom už len podávať a papať 🙂 Dobrú chuť.

    Rada by som zdôraznila, že polievočka nie je to jediné, nenahradí liečbu. Ale nie vždy sú najlepšie lieky, sirupčeky alebo skrátka medicínky z lekárne. A nie vždy je dobré svojmu lekárovi (pediatrovi / zdravotnému systému) slepo dôverovať. Naša prvá pani doktorka nezvolila práve najšťastnejší spôsob liečby. Zmenili sme doktora. Bolo tam viac dôvôdov. Lilinka dostala od nášho nového pána doktora bylinky v kvapkách, konkrétne deväť síl, sladké drievko a čiernu ríbezľu ... a diétu. (Najlepšie je mať babu bylinkárku, čo už dnes nie je tak bežne vidno. My máme babu bylinkárku 2v1 v našom pánovi doktorovi.) Podávali sme poctivo. Teraz je to fajn, všetko ok (len sa bojím, aby som to nezakríkla) a ja dúfam, že takéto dlhodobé ozdravné procedúry už nebude treba.

    Šmolinka moja, prajem ti (a aj nám všetkým), aby si už bola len zdravučká 🙂 Milujem ťa.

    Jaj a super je natierať hrudníček a chrbátik tymiánovou mastičkou. Poprípade aj chodidielka a tie uzlinky na krku. Ale opatrne, je to véééľmi aromatické.

    No, ak by som si ešte na niečo dôležité spomenula, doplním 🙂 Verím, že tento článok si prečíta ten, komu by mohol pomôcť a zároveň dúfam, že nebude príliš často potrebné využiť informácie v ňom obsiahnuté. Ono to nie je vôbec sranda ustriehnuť dieťa, tatinka a okolie, keď kam sa pohnete by niekto rád niečo ponúkol pod zub. A hlavne deťom. Prečo keď chce niekto urobiť dieťaťu radosť, dá mu do ruky čokoládku, cukríček, keksíček, piškotku a podobne? Veď to vôbec nie je pre ne vhodné. A vlastne pre nikoho.

    No, oki doki, to by bolo asi vsjo. Tak pá a buďte zdraví.

    ildici12
    6. jún 2013    Čítané 0x

    Ryby, rybky, rybičky

    Mne ako vegetariánovi sa dosť ťažko píše o mäse a jeho prednostiach, ale pokúsim sa od toho odosobniť. Mojim účelom nie je vystrašit vás (dosť kritiky bude v článku), aby ste nekupovali ryby, len upozorniť na prípadné podvody výrobcov a trošku pomôcť, ako si vybrať kvalitné rybie produkty.

    Všeobecne sa hovorí, že ryby sú zdravé a aspoň raz týždenne by mali mať miesto v našom jedálničku. Samozrejme aj v tomto prípade ide o polopravdu: ryby sú totiž zdravé, ale nie všetky. Napríklad taký mrazený pangasius, ktorý si môžete kúpiť v akcií za 3 eurá/kg, určite nebude patriť do kategórie zdravých rýb. Za kvalitu sa totiž pripláca, ale myslím si, že to si všimol každý, kto sa o to aspoň trošku zaujíma. Vlado Zlatoš, v poslednom čase dosť slávny odborník na zdravú výživu, tréner napr. hovorí, že namiesto veľkých rýb ako je tuniak a losos by sme mali uprednostňovať malé a tučné ryby ako sardelky, ančovičky a makrély. Zdôvodňuje to tým, že veľké ryby majú v sebe viac olova a ťažkých kovov a keďže dlhšie žijú, tieto kovy ich pečeň zmetabolizuje. Iní odborníci zase tvrdia, že treba jesť väčšie tučné ryby, pretože obsahujú viac omega- 3 mastných kyselín. Kde je pravda? Posúdenie nechám na vás 🙂

    Omega-3 mastné kyseliny sa však veľmi rýchlo kazia, preto treba dbať aj na spôsob uskladnenia ryby- či už ide o mrazenie alebo konzervovanie. Konzervované ryby by som vám osobne moc neodporúčala, a to z toho dôvodu, že väčšina konzerv obsahuje nebezpečnú látku bisfenol A- BPA, ktorá je potencionálne rakovinotvorná. Keďže konzervy majú trvanlivosť aj niekoľko rokov, táto látka sa pomaly, ale isto uvoľnuje z kovu rovno do rýb. A keď už naozaj si chcete kúpiť konzervu, určite nejakú kvalitnejšiu, drahšiu. A ešte jedna vec- drveným tuniakom by ste sa mohli tiež vyhýbať, väčšinou obsahujú menej kvalitné časti ryby, často aj pomleté kostičky. Je síce pravda, že jedna nemenovaná internetová stránka pre ženy ich odporúča, pretože obsahujú aj kostičky a je tam veľa vápnika, ale ja som toho názoru, že vápnik sa dá doplniť aj z lepších zdrojov ako z rybacích kostičiek 😀 Najlepšie je si vybrať rybu uloženú vo vlastnej šťave- väčšina olejov, do ktorých ukladajú ryby, sú veľmi málo kvalitné( dokonca aj sójový olej sa skrýva pod týmto názvom). A ešte jedna perlička: keď si myslíte, že jete tuniak v konzerve, pretože je to na obal napísané, môžete sa veľmi mýliť. Podľa európskej legislatívy sa totiž ako tuniak môže označiť aj ryba tunec pruhovaný. Dôvodom tohto pre nás „prospešného“ opatrenia je aj fakt, že v poslednom čase sa vďaka príliš veľkému rybolovu značne zmenšil počet tuniakov žijúcich v oceánoch (v súčasnosti je to len 15% oproti stavu pred začiatkom intenzívneho rybolovu).

    Keď máte prístup k čerstvým rybám vo vašom meste, určite siahajte po ne než po mrazené, či už ide o ryby z miestneho rybníka alebo ryby sladkovodné a morské ponúkané hypermarketmi. Rozdiel v kvalite a chuti pocítite aj vtedy, keď si kúpite čerstvú rybu, zamrazíte ju a následne rozmrazenú ju upravíte. Nedá sa porovnať s rybami, ktoré kúpite už zamrazené. Veľkým háčikom pri mrazených rybách je aj skutočnosť, že pri rozmrazení značne stratia na svojej váhe. Možno 400g treska, ktorú rozmrazíte a upečiete, nakoniec bude mať len 300 g. Nakoniec teda zaplatíte viac za kilo ryby, ako keby ste kúpili čerstvú. Dôležité je si všímať aj hrúbku glazúry, ktorú výrobca musí uviesť na obale a označuje ľadovú vrstvu, ktorou je ryba obalená. Najlepšie je, ak výrobca uvádza nulovú glazúru, v rybe by malo byť minimum vody. Pozor si treba dávať aj na mleté rybacie filety, ktoré výrobca môže „obohatiť“ škrobom, múkou, či vlákninou. Aj v tomto prípade platí: dôkladne čítať zloženie 🙂

    A keď si myslíte, že v mrazených rybách nenájdete aditíva, mýlite sa 🙂 Najčastejšie sa z týchto „pochúťok“ vyskytujú predovšetkým polyfosfáty, ktoré pomáhajú naviazať do svaloviny vodu. Vďaka tomu výrobcovia do obalu musia zabaliť menej mäsa, keďže veľkú časť ryby bude tvoriť voda. No a keďže je obsah fosfátov v mäsa legislatívne obmedzená, výrobcovia vymysleli ďalšiu účinnú kombináciu, ako znížiť hmotnosť predávaného mäsa: je to kombinácia kyseliny citrónovej, jedlej sódy a soli.

    V skratke sa ešte poďme pozrieť na nami najbežnejšie kupované ryby.

    Pangasius je sladkovodná ryba a obsahuje omnoho menej výživných látok ako ostatné ryby, hlavne omega-3 mastných kyselín, jódu a bielkovín. Má menej výraznú chuť, mnohí ho však obľubujú práve kvôli tomu.

    Lososa asi netreba veľmi predstavovať, je obľúbený medzi labužníkmi. Najčastejšie si môžeme kúpiť filety, ale vo väčších hypermarketoch nájdeme aj celé ryby. Patrí medzi najlepšie zdroje omega-3 mastných kyselín, rovnako ako tuniak.

    Tillapia je veľmi chutnou morskou rybou, má veľmi jemné a mäkké mäso, mnohí ju dávajú deťom. Jeho nevýhodou, čo sa však len tak ľahko nedočítate je, že ide o veľmi tučnú rybu (údajne je tučnejšia ako hamburger a slanina). Aj pomer omega 3 a 6 mastných kyselín v ňej je nesprávny- obsahuje totiž málo omega 3 kyselín, ale veľa omega 6 kyselín a cholesterolu. Tie tillapie, ktoré sa chytajú v mori, takýto problém nemajú, ale keďže ide o 3. najkonzumovanejšiu rybu na svete, väčšina z nich pochádza z chovu.

    Aljašská treska je bohatá na bielkoviny, neosahuje tuky a má vysoký obsah jódu. Ľudia ju majú radi pre jej jemnú chuť.

    Po týchto informáciach sa teda poďme pozrieť na chutné recepty, ktoré sa dajú pripraviť z rýb.

    Tortilla plnená tuniakom a čerstvým špenátom

    Autor: @zuska_29

    Potrebujeme: tortilly, čerstvý špenát, sušené paradajky, kvalitný tuniak v konzerve, červenú fazuľu, uhorku a biely jogurt

    Postup: Tortillu potrieme jogurtom, poukladáme na ňu špenát, tuniaka, fazuľku, nakrájanú uhorku a sušené rajčiny. Tortillu zatočíme a jedlo je hotové.

    Maki a nigiri z tuniaka

    Autor: @irsina83 

    K sushi ryži potrebujeme 500 g ryže. Marináda: 6 polievkových lyžíc octu (najlepšie originál ryžový ocot),2 až 3 polievkové lyžice cukru (najlepšie originál hnedý trstinový cukor)
    0,5 kávovej lyžičky soľ (morská soľ). Ocot, soľ a cukor zmiešame v menšej nádobe, privedieme do varu a nádobu odložíme na chladné miesto. V Japonsku používajú na prípravu ryže špeciálny hrniec na varenie ryže. U nás je najlepšie použiť nádobu z nehrdzavejúcej ocele. Ryžu najprv 4-5 krát opláchneme v tejto nádobe pod prúdom vody. Po poslednom opláchnutí vylejeme všetku vodu, nalejeme do nádoby 600 ml vody a počkáme asi 30 min. Nádoba by mala byť asi taká veľká, že voda bude nad povrchom ryže asi 1-2 cm. Po 30 minútach dáme nádobu na veľmi silný oheň a zakryjeme pokrievkou. Keď začne ryža vrieť, plameň stíšime. Takto ryžu varíme asi 10 min. Po 10 minútach vypneme plameň a ryžu necháme odstáť v nádobe ešte 10 min. Po 10 minútach ryžu z nádoby vysypeme do drevenej (originál bambusovej), keramickej alebo smaltovanej nádoby. Po vyrovnaní povrchu ryžu polejeme marinádou. Obyčajne používame polievkovú lyžicu. Ryžu premiešame sekavým spôsobom drevenou varečkou a potom ju necháme vychladnúť. Nádobu prikryjeme a odložíme na chladné miesto. Po vychladnutí je ryža pripravená na sushi. Následne už len do nakrájaných plátkov ryby zabalíme ryžu.

    Lososové filety s bylinkami a opekanými zemiakmi

    Autor: @irsina83

    Potrebujeme: 200g lososa, 200g rybieho filé, petržlenovú vňať, pažítku alebo zelenú časť mladej cibuľky, šalviu, rozmarín, 7 strúčikov cesnaku olúpaných, 7 strúčikov cesnaku so šupkou, 7 ks cherry paradajok, 6-8 zemiakov, morskú soľ, kmín, olivový olej, 1 citrón.

    Postup : Lososa si nakrájame na 4 približne rovnaké kúsky a uložíme na plech, ktorého dno sme si pokvapkali olivovým olejom. Vedľa lososa poukladáme filé a ryby si posolíme. Do mixéra dáme petržlenovú vňať, pažítku, šalviu, olúpaný cesnak, olivový olej - asi 2 ČL a trocha soli a zmixujeme. Malou lyžičkou si bylinkovú zmes navrstvíme na ryby. Olúpeme jeden citrón, rozoberieme ho na mesiačiky a poukladáme ho na jednotlivé kúsky rýb a tak isto aj malé kúsky rozmarínu. Vedľa rýb si nakrájame zemiaky na tenšie mesiačiky, poukladáme cherry paradajky, strúčiky cesnaku so šupkou a posolíme morskou soľou. Pridáme na vrch zemiakov aj trochu kmínu, podlejeme trochou vody, pokvapkáme trochou olivového oleja a zakryjeme alobalom. Dáme piecť do vyhriatej trúby na 250 stupňov na 30 minút, potom rybu vyberieme bokom a zemiaky vrátime späť zakryté a pečieme ďalších 10-15 minút. Potom vrátime rybu späť do plechu a odkryté necháme z vrchu zagrilovať. Všetky chute sa krásne spoja.

    Grilovaný losos s vínovou omáčkou, celozrnnou ryžou a poľným šalátom

    Autor: @zojec

    Na vínovú omáčku potrebujeme 2 cibule, 2 dcl vína, ovsenú smotanu (môže byť aj šľahačková), soľ a čierne korenie. Cibuľu pokrájame, opražíme, zalejem vínom a podusíme. Keď je cibuľa mäkká, precedíme cez sitko. Lososa ugrilujeme. Do výpeku dáme cibuľový vývar, pridáme smotanu a necháme prevrieť. Ochutíme soľou a čiernym korením.

    Špenátovo-lososové lasagne

    Autor: @pallacinka

    Podusíme listový špenát s cesnakom, soľou a korením, resp. inými bylinkami. Pripravíme si bešamel z mlieka a celozrnnej (pohánkovej) múky a vrstvíme: bešamel, lasagne, bešamel, špenát s kúskami surového lososa, lasagne, bešamel, špenát s lososom. Posledná vrstva má byť lasagne poliate bešamelom. Navrch dáme strúhaný syr a dáme zapiecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov, kým nám syr nezačne hnednúť.

    Lososový šalát

    Autor: @nelika666

    Potrebujeme: ½ cibule alebo jarnej cibuľky, 2 uhorky, 250g lososa, 5 vajec, 1 kyslú smotanu alebo jogurt, biele korenie, pažítku, soľ a olivový olej.

    Postup: Uvaríme si vajcia natvrdo. Lososa prudko upečieme na panvici z oboch strán a necháme vychladnúť. Možno použiť aj údeného lososa. Všetky ingrediencie nakrájame na kocky, pridáme kvapku oleja (nemusí byť) a zmiešame s kyslou smotanou alebo jogurtom.

     Losos s pestom, pečenmý zemiakmi a zelenou fazuľkou na cesnaku

    autor: @emilly

    Na ešte zmrazeného lososa rozotrieme pesto, dáme ho na plech vymastený olivovým olejom, prikryjeme alobalom a dáme zapiecť do rúry. Cca 10 minút pred koncom pečenia dáme dole alobal a prepneme na gril, aby sa ryba trošku pripiekla. Zemiaky uvaríme v šupke, nakrájame a na posledných 10 minút pridáme na plech k lososovi. Fazuľové struky udusíme na panvici, pridáme 2 kocky mrazeného špenátu, keď sa voda vydusí, zeleninu ešte trošku opečieme. Dochutíme soľou a 2 strúčikmi roztlačeného cesnaku.

    Zaujali vás naše recepty a chcete sa podeliť o tie vaše? Radi vás uvítame v našej skupine: http://www.modrykonik.sk/skupina/1803/detail/

    ildici12
    31. máj 2013    Čítané 0x

    Malé, ale neskutočne silné - zázračné semienka

    Pravdepodobne ste z názvu neuhadli, čo bude témou tohto článku, tak to hneď na začiatku prezradím - olejnaté semienka. Tieto malé zázraky prírody by naozaj mali mať dôležité miesto v našom jedálničku- a to každý deň. Žiadne syntetické vitamíny a minerálové tabletky totiž nedokážu vám poskytnúť toľko pozitív ako tieto semienka.

    Ľanové semienka sú známe pre svoj vysoký obsah omega-3 mastných kyselín, ktoré si naše telo nevie vyprodukovať samo, dokáže ich prijať iba zo stravy. Okrem toho sa účinne používajú pri tráviacich ťažkostiach: dokážu vyčistiť črevá, totižto naviažu na seba všetky „nečistoty“, ktoré sa tam nachádzajú. Semienka sa odporúčajú konzumovať najlepšie v mletom stave a vždy len čerstvo namleté na mlynčeku na kávu alebo mak (teda nekupovať nasáčkované dopredu namleté semienka, ktoré predáva aj jedna nemenovaná drogéria J. Mali by sa jesť spolu s potravinami s vysokým obsahom bielkovín- okrem mliečnych výrobkov sem patrí aj pór, orechy, cesnak, pazítka, cibuľa. Tuky v semienkach obsiahnuté sa totiž rozpustia len vtedy, keď sa zlúčia s bielkovinami a tým sa zvýši ich vstrebateľnosť. Odporúča sa zjesť jedna polievková lyžica denne, v prípade choroby aj tri.

    Niektoré zdroje uvádzajú, že ľanový olej má schopnosť bojovať proti rakovine a dokonca ju aj úspešne vyliečiť. Mnohokrát som sa stretla s odporúčaním, aby olej bol konzumovaný s mliečnymi výrobkami, napr. cottage cheesom- vraj sa v tomto prípade zmnohonásobňujú účinky oleja. Nemyslím si, že by vegáni alebo ľudia s intoleranciou laktózy, prípadne alergiou na BKM si mali robiť starosti- verím tomu, že príroda nás dokáže vyliečiť aj na báze rastlinných zdrojov bez potreby živočíšnych tukov.

    Šupky ľanových semienok obsahujú tzv. lignany, ktoré majú silné antioxidačné účinky. Pri lisovaní ľanového oleja však väčšina týchto lignanov odstráni. Preto je dôležité kontrolovať balenie, ktoré kupujeme, niektorí výrobcovia totiž ich nevracajú späť do oleja. Ďalšia vec, ktorú treba sledovať pri kúpe ľanového oleja je, aby bol skladovaný v chladničke a v tmavej flaši- na svetle a v teple totiž dôjde k rýchlej oxidácii a tým k znehodnoteniu.

    Ľanové semienka môžeme pridať do šalátov, chleba alebo pečiva, prípadne ako ozdobu na husté krémové polievky. Môžu sa jesť aj osamote, no dôležité je ich dôkladne požut. Určite odporúčam vyskúšať aj ľanové tyčinky, ktoré si viete veľmi jednoducho doma vyrobiť.

    Ľanovky

    Autor: @katka_1983

    Ľanové semená namočíme aspoň na tri hodiny do vody, aby pustili sliz. Pripravíme si tri misky, semienka rozdelíme rovnomerne do misiek. Do jednej pridáme nakrájané sušené slivky a mletý mak, osladíme medom. Do druhej pridáme nasekanú zmes orechov a hrozienka, tiež osladíme medom. Do tretej dáme nasekané para orechy a trošku mandľovej arómy a tiež med. Sušíme v rúre na 60° s ventilátorom (alebo na slniečku, kto ho má teraz veľa k dispozícií) J

    Šalát s restovanými šampiňómni a ľanovými semienkami

    Autor: @levandullka

    Malé hlavičky šampiňónov chvíľku orestujeme na olivovom oleji, zmiešame so šalátovými listami (hlávkový, lollo, rímsky- čo máme doma), s nakrájaným tvrdým syrom. Ozdobíme paradajkami, ľanovými, prípadne inými semienkami.

    Slnečnicové semienka sú tiež nesmierne zdravé, ich konzumáciou totiž podporujeme celkové zdravie nášho tela, ale prispievame aj ku zníženiu choresterolu. Sú bohaté na vitamíny E, B1 a B5, na železo, vápnik, selén, horčík a meď, bielkoviny, antioxidanty a esenciálne mastné kyseliny. Môžeme ich jesť surové alebo opražené. Veľmi rada ich pridávam do ranných ovsených vločiek, do jogurtov, šalátov alebo ozdobím s nimi polievky. Keď zjete 2 polievkové lyžice slnečnicových semienok denne, pokryjete napr. dennú odporúčanú dávku vitamínu E, ktorý je silným antioxidantom a pomáha predchádzať vzniku rakoviny. Výhodu majú aj tí, ktorí z rôznych dôvodov nemôžu jesť mliečne výrobky- semienka obsahujú veľmi vysoký podiel vápnika. Treba si však s nimi dávať trošku pozor, sú dosť kalorické, takže sa odporúča aspoň jeden deň v týždni si od nich dať pauzu.

    Zeleninový šalát so slnečnicovými semienkami

    Autor: @artemissska

    Nakrájame na kúsky paradajky, jednu žltú papriku, stopkový zeler, pór a ľadový šalát. Pridáme rukolu a dochutíme opraženými slnečnicovými semienkami, arašidovým olejom a balzamikovým octom.

    Zelená spargľa s kozím syrom a schwarzwaldskou šunkou

    Autor: @zuzigirl

    Potrebujeme: ½ kg zelenej špargly, 100g kozieho syra a 3-4 plátky schwarzwaldskej šunky. Špargľu umyjeme, odrežeme spodné konce. Osušenú ju vložíme do vyolejovaného pekáča, preložíme syrom a slaninkou/šunkou a zapekáme na 200 stupňoch 15-20 minút. Dressing: 3-4 lyžice olivového oleja, 2-3 lyžice balzamikového octu, korenie , soľ a opražené píniové alebo slnečnicové semienka.

    Tekvicové semienka sú moje obľúbené, s dcérkou niekedy súťažíme, kto ich zje viac 🙂 Snažím sa ich kupovať na trhu od babičky alebo v bio-kvalite. Tešia sa veľkej obľube hlavne v kruhu mužov, keďže účinne predchádzajú rakovine prostaty. Určite ich však odporúčam konzumovať aj v prípade nejakej infekcie, nádchy, nachladnutia, pretože sú bohaté na zinok- prvok, ktorý výrazne posilňuje našu imunitu. Okrem zinku sa však v nich nájde aj mangán, meď a železo, vitamíny skupiny B. Sú bohaté aj na esenciálne mastné kyseliny, hlavne na omega 3 a 6. No nekúpte si ich, keď vám urobia také dobro 🙂 Hodia sa do šalátov, do tekvicovej polievky alebo nátierok. Odporúča sa ich namáčať na pár hodín pred konzumáciou, keďže sa v nich aktivujú enzýmy pre nás tak prospešné. Denne ich môžeme zjesť aj 2 hrste, pričom by sme mali uprednostňovať nepražené a nesolené semienka.

    Ako všetky ostatné semienka, aj tekvicové sa dajú kúpiť v podobe studene lisovaného oleja. Používa sa výlučne v studenej kuchyni, aby sa vplyvom tepla nezničili cenné látky v ňom obsiahnuté. Má veľmi silné antioxidačné účinky. Cena je dosť vysoká (250 ml balenie sa dá kúpiť za 9 eur a viac), ale nemala by nás odrádzať- jednak, že ho netreba veľa používať a na druhej strane táto cena sa nikdy nevyrovná hromade liekov, ktoré nám lekár predpíše, keď ochorieme, nehovoriac o nepríjemnom pocite choroby.

    Paštéta z tekvicových semienok

    Mnou pozmenený recept od @mirka1308 - v pôvodnom recepte sa namiesto tekvicovych semienok používajú slnečnicové

    Potrebujeme: 1,5 šálky tekvicových semienok, 1/3 šálky citrónovej šťavy, za hrsť jarnej cibuľky, ¼ šálky petržlenovej vňate, 1 lyžicu pravej sójovej omáčky, 1 lyžicu umeoctu alebo morskej soli.

    Postup: Tekvicové semienka namočíme do čistej vody na 12hod, prepláchneme a rozmixujeme. Pridáme ingrediencie a krátko domixujeme. Natierame na kváskový chlieb alebo plátky zeleniny.

    Mrkvovo-tekvicová polievka s tekvicovým olejom

    Autor: @irsina83

    Ingrediencie : 1 mensia maslová tekvica, 2 stredne veľké mrkvy, olivový olej, morská soľ, muškátový orech a bylinková soľ, plátok masla, 2dcl polotučného mlieka

    Postup: na olivovom oleji opražíme mrkvu, na kolieska pokrájanú do hnedkava, pridáme nakrájanú, olúpanú tekvicu na kocky. Premiešame, zalejeme vodou, pridáme bylinkovú soľ a muškátový oriešok. Keď zelenina zmäkne, polievku rozmixujeme. Keď je hustá, pridáme asi 2 dcl mlieka, necháme prejsť varom. Pridáme plátok masla a trošku dochutíme morskou soľou.

    Sezam je známy hlavne pre svoj vysoký obsah vápnika, horčíka, fosforu a vitamínov skupiny B. Používa sa ako ozdoba na pečivo, na kaše, do šalátov, ale známy je aj sezamový olej a sezamová pasta, tzv. tahini. Neodporúča sa ho pražiť kvôli vysokému obsahu nenasýtených mastných kyselín, ktoré sa pod vplyvom tepla znehodnotia. Používať ho by mali aj tí, čo trpia anémiou, keďže obsahuje veľa železa- minimálne 2-3krát týždenne.

    Baklažán so sezamom a mozzarellou

    Autor: @puhinka2

    Suroviny : baklažán, mozzarella, červená paprika, mrkva, paradajky, fazuľové struky, cesnak , 4 žĺtky, sezam čierny a biely, bazalka, olivový olej, morská soľ, čierne korenie mleté

    Postup : Baklažán pozdĺžne prekrojíme na dve polovice. Dužinu vydlabeme lyžicou a odložíme do misky. Polovice nasolíme a necháme 15 minút vypotiť, potom opláchneme a osušíme. Na rozohriatej panvici s olivovým olejom pridáme nasekaný cesnak na drobno , papriku tiež nadrobno, mrkvu na pásiky, fazuľové strúky tiež nakrájané na kúsky a nasekanú baklažánovú dužinu.

    Ochutíme soľou a čiernym korením a krátko spolu opražíme. Pridáme drvené paradajky, nasekanú bazalku a varíme asi 32 minút. Baklažán naplníme uverenou zmesou. Mozzarelu nastrúhame na hrubo a žltky spolu zmiešame a nanesieme na vrch naplneného baklažánu. Baklažán dáme do rúry rozohriatej na 220 stupňov a pečieme 15 minút. Pri podávaní posypeme sezamom.

    Ranná kaša s makom a sezamom

    Autor: @careamell

    Večer namočíme ovsené vločky, pohánkovú lámanku, vlašské orechy, strúhaný kokos, lyžičku medu, sezamové semienka a lyžičku nemletého maku do vody. Ráno zamiešame a pridáme zomletý mak a čerstvé ovocie.

    Nátierka hummous

    Autor: @zojec

    200g cíceru uvaríme do mäkka. Následne ho zmixujeme s polkou citróna alebo limetky, 2 strúčikmi cesnaku, jednou PL tahini. Dochutíme soľou.

    Síce k olejnatým semenám priamo nepatria, rada by som sa zmienila ešte o vlašských orechoch, ktoré tiež obsahujú veľké množstvo cenných tukov. Tieto zdraviu prospešné tuky tvoria až 70% ich obsahu, ktoré napr. paradoxne podporujú spaľovanie tukov. Takže ľudia, ktorí ste na diéte, hor sa do vlašských orechov 🙂 Keď si dáme každý deň aspoň za hrsť, nielenže budeme krásne štíhli (samozrejme zjdenodušujem, vaša štíhlosť nezávisí len od vlašských orechov, ale aj od množstva sladkostí, kvality jedla atď) ale aj zdraví. budeme menej starnúť (vďaka vitamínu E, ktorý je známy antioxidant). Vlašské orechy obsahujú veľké množstvo zinku, o ktorom som už písala pri tekvicových semienkach.

    Pečené jablká s ovsenými vločkami, kokosom a vlašskými orechmi

    Autor: @victoriad

    Jablká nakrájame na kúsky. Vymastíme zapekaciu misu a poukladáme do nej jablká. Posypeme škoricou, orechami, hrozienkami, kokosom, ovsenými vločkami, prípadne trstinovým cukrom. Na vrch ešte nakrájame plátky masla alebo kokosového oleja. Zapečieme na 180 stupňoch 30 minút.

    Mandle sa považujú za kráľovnú orechov, keďže obsahujú najviac výživných látok (okrem iného aj omega 3 a 6 mastné kyseliny). Rovnako ako sezam, sú neskutočne bohaté na vápnik, ale aj vitamín E- keby sme si každý deň dali za hrsť, zmizol by náš problém deficitu tohto vitamínu. Väčšina ľudí ho totiž nemá dostatok. Dôležité je vedieť, že mandle by sa mali konzumovať so šupkou, ak teda máte možnosť si vybrať, určite si kúpte nelúpané. Dôvod je jednoduchý: väčšina účinných látok sa totiž nachádza v šupke. Šupky mandí údajne zlepšujú aj činnosť bielych krviniek, ktoré hrajú nesmierne dôležitú úlohu pri zdolávaní nachladnutia alebo infekcií. Takže keď ste chorí, okrem tekvicových semienok sa dopujte aj mandlami 🙂 Dobré je ich pred jedením namočiť na pár hodín do vody, vďaka čomu sa aktivujú enzýmy, živiny a stanú sa ľahšie stráviteľnými.

    Mandlový koláč s malinami a čučoriedkami

    Autor: @irsina83

    Suroviny: 1 šálka špaldovej hladkej múky, 4 PL mletých mandlí, ¾ šálky trstinového cukru, 3 čajové lyžice kypriaceho prášku, 2 vajcia, 90 g rozpusteného masla, štipka soli, 2 ČL vanilkového extraktu, maliny a čučoriedky.

    Postup: Múku, soľ a kypriaci prášok si preosejeme a pridáme cukor a pomleté mandle, premiešame, pridáme vajcia a rozpustené maslo. Všetko vymixujeme mixérom alebo v kuchynskom robote. Zapekacie misky si vymastíme maslom a vysypeme múkou, naplníme každú misku do polky a ozdobíme malinami a čučoriedkami, dáme piecť do rozohriatej trúby na 180 stupňov na 25 minút.

    Na záver by som ešte doplnila recept na mandlové mlieko, ktoré môžu aj detičky od 6 mesiacov. Je neskutočne chutné a zdravé, optimálna náhrada kravského mlieka. A ďalší plus: toto mlieko je lacnejšie ako z obchodu J Všetko, čo potrebujeme sú jeden hrnček mandlí (najlepšie so šupkou) a 4-5 hrnčekov vody. Mandle si cez noc namočíme do vody. Ráno ich scedíme a vodu vylejeme. Mandle dáme do mixéra, prilejeme trochu vody a začneme mixovať. Ostatnú vodu prilievame postupne. Následne tekutinu precedíme cez jemné sitko alebo čistú utierku a vzniknuté mlieko dáme naspäť do mixéra. Opäť rozmixujeme a precedíme. Mlieko môžeme dochutiť aj lyžičkou medu.

    Zaujali vás naše recepty a chcete sa podeliť o tie vaše? Radi vás uvítame v našej skupine: http://www.modrykonik.sk/skupina/1803/detail/

    ildici12
    24. máj 2013    Čítané 0x

    Bylinky - alebo príroda dáva nášmu zdraviu zelenú

    Krásne zelené rastlinky, ktoré symbolizujú zdravie. Nielen dobre voňajú a dodávajú chuť našim jedlám, ale  môžu pomáhať aj pri boji s chorobami a zásobovať naše telo vitamínmi a minerálmi. Žiaľ, nie každý má doma záhradku, kde si ich môže vypestovať a v byte majú bylinky značne sťažené podmienky k rastu (alebo sa budem musieť priznať, že nie som úspešný záhraník, keďže doteraz sa mi podarilo vypestovať len žeruchu, trošku bazalky a majoránu 🙂 ostatné buď nevyklíčili alebo vyschli :-/.

    Takže pre nás ostáva väčšinou kupovať sušené bylinky, ktoré je potom dôležité vzduchotesne skladovať, aby nevyciveli (myslím, že to každá gazdiná vie, ale predsa som to musela napísať 🙂. Aj tu je dôležité dbať o kvalitu, radšej by sme mali investovať viac do drahších byliniek, než kupovať vlastné značky hypermarketov. Mne osobne sa už stalo, že som si kúpila bazalku nemenovaného reťazca, doma som balenie otvorila, ten obsah však voňal všelijak, ale určite nie ako bazalka. V poslednom čase sa prikláňam ku značke Sonnentor, ale aj slovenskí výrobcovia nám ponúkajú kvalitné sušené bylinky.

    Poďme sa teda pozrieť na tie, ktoré najčastejšie používame.

    Bazalka  nás láka svojimi sýtymi, zelenými listami, ktoré majú veľmi výraznú chuť. Výborne sa hodí do paradajkových omáčok (polievky), do šalátov, ale môže sa z nej pripraviť aj pesto. Výhodu majú tí, ktorí majú doma veľa tejto bylinky. Málokto vie, že bazalka má aj liečivé účinky, predovšetkým pri uvoľnení kŕčov, udržiavaní rovnováhy črevnej flóry, ale taktiež pomáha pri hnačkách a nadúvaní.

    Cestoviny s bazalkovým pestom

    Autor: @careamell 

    V hlbokej nádobe zmiešame listy bazalky, rukoly, šalvie a majoránky. Pridáme trochu olivového oleja, citrónu, soli a vlašských orechov.

    Oregáno je hotový zázrak, má nesmierne širokú skálu používania ako liek, ale rovnako dodáva jedlom výbornú chuť. Je neoddeliteľnou súčasťou paradajkových jedál, pizze, ale výborne sa hodí aj do šalátov, polievok a do mäsa. Využíva sa najmä pri chorobách pľúc a priedušiek, pri kašli či boľavom hrdle. Pomáha tiež pri trávení ťažkých jedál, keďže podporuje vylučovanie žlče. Čaj sa pripravuje tak, že 2 čajové lyžičky čerstvého alebo sušeného oregána zalejeme horúcou vodou a necháme vyluhovať 10 minút. V obchodoch so zdravou výživou môžeme dostať aj oregánový olej- je hodne drahý, používa sa však len po kvapkách, keďže má veľmi vysokú koncentráciu. Väčšinou aj štípe ne jazyku, no jeho účinky určite stoja za to, keďže ničí plesne a zápaly, má antibakteriálne účinky.

    Pizza z polenty s oregánom

    Autor: @zojec 

    Uvaríme vo vode kukuričnú kašu, ktorú potom prelejeme do pekáča. Necháme stuhnúť a ochutíme kukuricou, paradajkami, olivami, mozzarellou alebo hocičím iným podľa vlastných predstáv. Vrch posypeme čerstvým oregánom a bazalkou, a dáme do rúry vyhriatej na 220 stupňov na cca 30 minút.

    Rozmarín má nesmierne dobrú chuť aj vôňu, je typickou súčasťou mediteránnych jedál. Výborne sa hodí k vareným zemiakom, k zelenine, ale aj do polievok. Rozmarín je mála z tých bylín, ktoré sa pridávajú na začiatku varenia, aby sa jeho chuť dostala do jedla. Väčšina byliniek sa totiž pridáva až na konci varenia, keďže éterické oleje v nich obsiahnuté sa rýchlo vyparia.

    V liečiteľstve sa využíva hlavne pri nerovom vyčerpaní,kašli, astme, nespavosti a migréne.

    Zemiaky s rozmarínom a šošovicou

    Autor: @irsina83 

    Suroviny: 2 ks sladkých zemiakov, 7 ks stredných zemiakov, 2 vetvičky rozmarínu, hrubozrnná soľ, 2 PL olivového oleja, petržlenová vňať, šošovica, kari korenie a čierne korenie.

    Postup: Vo vode si uvaríme zemiaky a necháme ich vychladnúť. Do vody dáme uvariť šošovicu s kari korením, soľou a čiernym korením podľa chuti. Zemiaky ošúpeme, prekrojíme na polky. Na veľkú panvicu dáme olej a poopekáme zemiaky s rozmarínom a trochu ich osolíme. Keď sú opečené tak ich rozkrájame na ľubovoľné tvary a navrstvíme ich do misy so šošovicou a petržlenovou vňaťou.

    Petržlenová vňať je známa pre svoj vysoký obsah vitamínu C, E, vápnika a železa. Pri liečení anémie sa využíva veľmi úspešne, keďže okrem železa obsahuje aj spomínaný vitamín C, ktorý je kľúčový pri vstrebávaní železa. Môžeme ju pridávať do hocijakých jedál, našej fantázii sa medze nekladú. Najčastejšie sa používa na dochutenie polievok, zemiakov, omáčok a nátierok.

    Zeleninová polievka z červenej šošovice

    Autor: @lucka1987

    Prísady: petržlen, zeler, mrkva, červená šošovica, kurkuma, petržlenová vňať a soľ.

    Postup: zeleninu spolu s 1/2 šošovice varíme do zmäknutia v osolenej vode, rozmixujeme a pridáme kurkumu. Zvlášť v kastrólku si uvaríme druhú polovicu šošovice (krátko cca 10 min), pridáme do rozmixovanej polievky a dozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou.

    V liečiteľstve je významná pre svoj močopudný účinok, takže sa používa väčšinou pri ochorení ľadvín.

    Majoránka je u nás veľmi rozšírená bylinka, používa sa predovšetkým do mastných mäsitých jedál, keďže zvyšuje tvrobu žlče a tráviacich štiav. Rovnako sa však hodí k paradajkám a polievok.

    Hlavnou liečivou vlastnosťou majoránu je jeho silne utišujúci vplyv na nervovú sústavu, preto ho používame pri rozčúlení, stresoch, nespavosti, migréne a pocitoch slabosti. V ľudovom liečiteľstve sa používa odvar pri chorobách horných ciest dýchacích, pri hnačkách a nadúvaní.

    Falošná škvarková nátierka

    Autor: @veroninna1

    2hrnčeky mierne osolenej vody privedieme k varu, pridáme 1 hrnček bielej pohánky a varíme cca 20 minút na miernom ohni. Medzitým si opečieme 1 veľkú cibuľu a 4 strúčiky cesnaku na 1 lyžici oleja alebo masla. Pridáme to k uvarenej pohánke, osolíme, okoreníme, dáme majoránku, 1 lyžicu horžice a 3 lyžice olivového oleja. Pomixujeme a na záver pridáme 2 nakladané uhorky.

    Žerucha je drobná, ale veľmi účinná šalátová zelenina a rastie ako huby po daždi (z vlastnej skúsenosti hovorím, čím viac ju strihám, tým hustejšie mi rastie). Má mierne štipľavú chuť a je bohatá na vitamín C, K, železo, vápnik a horčík. Je veľmi účinným „liekom“ pri anémii a pritom aj posiluje našu imunitu. Mnohí si ju dávajú na chleba ako pažítku, no jej využitie je omnoho širšie. Konzumuje sa však výlučne v surovom stave, preto sa hodí do omáčok, nátierok, ozdobenie polievok.

    Cviklová polievka s kokosovým mliekom a žeruchou

    Autor: @artemisska

    Suroviny: 2 stredne veľké cvikly, voda, 200-300 ml kokosového mlieka, 2 ČL škorice, himalájska soľ, ovsené alebo pohánkové vločky na zahustenie, žerucha na ozdobu.

    Postup: Cviklu si nastrúhame na väčšom struháku, zalejeme vodou a necháme variť, pokým nie je mäkká. Osolíme, pridáme škoricu, kokosové mlieko, necháme chvíľku povariť a nakoniec zahustíme. Hotovú polievku ešte posypeme žeruchou.

    Ten, kto aspoň raz zasadí vo svojej záhrade kôpor, už sa ho nikdy nezbaví J Rastie ako burina, je veľmi odolná, mnohými však neobľúbená a nedocenená bylina. Keď ho máte po ruke veľa, určite ho nevyhadzujte, radšej ho treba nasekať a zamraziť. Takto si môžeme užiť chuť čerstvého kôpru po celý rok! A prečo by sme si mali viac vážiť túto aromatickú rastlinku? Má neskutočne pestré využitie v kuchyni: hodí sa do omáčok, do polievok- predovšetkým mliečnych, je neodmysliteľným korením pri príprave rýb, pri konzervovaní uhoriek a používa sa aj na ochutenie varených zemiakov. Treba ho však pridávať už do hotového jedla, aby nestratil svoju arómu.

    Predovšetkým kojacie maminky by ho mali používať, keďže podporuje tvorbu materského mlieka, ale okrem toho tíši aj kašeľ. Širšiemu používaniu sa tešia hlavne semienka kôpru, ktoré sú plné vitamínu C, A, vápniku aj fosforu. Používajú sa hlavne pri zlom trávení a nespavosti.

    Zapekaná ryba so zeleninou a kôprom

    Autor: @mirkatn 

    Rybu spolu s mrazenou zeleninou dáme na pekáč a dáme piecť. Bude postupne púšťať vodu, treba ju priebežne vylievať. Keď je ryba mäkká zalejeme zmesou pripravenou z vajíčka a byliniek- petržlenová vňať a kôpor a posypeme syrom. Necháme ju zapiecť. Ako prílohu si uvaríme zemiakovú kašu a zeleninový šalát.

    Pažítka je nenáročná bylinka, ktorá však nám vie veľa dať. Dávame ju do nátierok, šalátov, ale nájde svoje miesto aj v polievkach. Je súčasťou očistných kúr, keďže čistí črevá, je bohatá na vitamín C, vápnik, železo aj betakarotén. Pomáha aj v boji proti črevným parazitom.

    Syrové placky s kukuricou a pažítkou

    Autor: @e.l.i.e.n.k.a

    Suroviny: 175 g múky (polovica pohánková, polovica kukuričná), 1 lyžica prášku do pečiva, 2 vajíčka, 125 ml mlieka, 200g konzervovanej sladkej kukurice, 100 g syru, 2 lyžice nasekanej pažítky

    Postup: Suroviny zmiešame a lyžicou formujeme placky, ktoré upečieme na panvici alebo plechu.

    Tymián má úžasnú vôňu, je jedným z mojich obľúbených bylín. Podobne ako rozmarín, aj tymián sa pridáva počas varenia, aby vypustil zo seba svoju typickú chuť. Používa sa na ochutenie rýb, mäsa, strukovín a šalátov. Veľmi rada ho pridávam do cibuľovej polievky, dodáva jej neopakovateľnú chuť.

    Čaj z tymiánu sa odporúča pri nachladnutí, bolestiach hrdla a kašli, ale pomáha aj pri nespavosti.

    Ako vidíte, príroda sa skutočne postará o naše blaho, pretože cez chutné jedlá nás dokáže aj liečiť. Nebojte sa zelených byliniek, používajte ich všade, kde môžete, vaše zdravie za to určite stojí 🙂 A ešte k tomu vás bude vaše okolie chváliť, ako úžasne varíte 🙂

    Zaujali vás naše recepty a chcete sa podeliť o tie vaše? Radi vás uvítame v našej skupine: http://www.modrykonik.sk/skupina/1803/detail/

    ildici12
    17. máj 2013    Čítané 0x

    Chlieb náš každodenný

    Chlieb je jedným z našich základných potravín. Niekto si bez neho nevie predstaviť raňajky, iný večeru.

    V dávnych časoch to tvorilo aj samostatné jedlo, keď ľudia nemali čo jesť. Dnes je v hypermarketoch obrovský výber chleba, minimálne 20 druhov sa nám núka, aby sme ho zobrali. A to sme ešte nehovorili o pečive, biely rožok, grahamový, viaczrnný, multicereálny, tmavý... kto sa má v tom orientovať? Čo vlastne tieto vedecké názvy v sebe skrývajú? Ja vám to prezradím: v 99,9% prípadoch BIELU múku. Nejdem sa o nej tentokrát rozpisovať, to som už spravila v predchádzajúcich článkoch.

    Chcem podotknúť len na to, že je úplne zbytočné platiť 5násobnú cenu za nejaký viaczrnný rožok, keď v podstate má také isté zloženie ako biely za 5 centov. Žiaľ, v tomto prípade neplatí, že za vyššiu cenu získavame aj vyššiu kvalitu. Nechcem robiť reklamu, no myslím si, že kto sa o to trošku zaujíma, nebude preňho prekvapením, keď poviem, že jediný 100%ne celozrnný chlieb na slovenskom trhu je Slatinský. Za celozrnný sa nemôže označiť chlieb, ktorý nemá aspoň 70% celozrnnej múky v sebe. Treba dôsledne čítať aj v tomto prípade etiketu - jasné, v prípade balených chlebov je to jednoduché, no ale čo chlebíky a pečivo, ktoré sú voľne vyložené na regáloch? Keď máme šťastie, nájdeme zoznam pečiva a jeho zloženie zavesené niekde v tom oddelení, v horšom prípade si ho treba vypýtať od personálu. Avšak ochota na ich strane nemusí byť - dajú vám 50stranný dokument a nech sa páči, nájdite si, čo hľadáte.

    Výhodou balených chlebov je aj to, že môžeme odsledovať, čo všetko väčšina výrobcov pridáva do cesta na chlieb: väčšinou im nestačí múka, voda, droždie a soľ, pre dobro spotrebiteľa sa tam nájdu aj tzv. múku vylepšujúce látky, napr. benzoylperoxid (používa sa pri výrobe krémov na akné, do farieb na vlasy). V pekárenstve je celkovo povolených 100 aditív. Aby sa napr. cesto nelepilo, pridávajú lecitín a kyselinu askorbovú. Trvanlivé celozrnné chleby obsahujú konzervačné látky, ktoré zabraňujú splesniveniu, napr. kyselinu sorbovú (na potkanoch spôsobila nádory v žalúdku).

    Je pravda, že kupovať ražný alebo špaldový chlieb je určite lepšie ako ten konzumný pšeničný, avšak aj v tomto prípade platí, že chleby sú väčšinou pripravované z bielej múky. V obchodoch so zdravou výživou určite nájdete aj ich celozrnných kvalitnejších kolegov, avšak za omnoho vyššiu cenu. Tak prečo neskúsiť upiecť chlieb doma? Je to úplne jednoduché: potrebujete k tomu kvalitnú múku, droždie (v lepšom prípade kvások - ale o tomto neskôr), vodu, soľ, možno nejaké olejnaté semiačka a dve silné ruky. No a rúru som zabudla. Myslím, že väčšina gazdiniek tieto suroviny máva bežne doma.

    A teraz sa trošku vrátim ku kvásku, ktorá sa v poslednom období opätovne teší čoraz väčšej sláve. Tento živý „tvor“ je veľmi citlivý a treba sa oňho starať, aby prežil a obohacoval náš každodenný chlieb cennými baktériami. V bežných obchodoch kváskový chlieb sa vôbec nedá kúpiť, jedine v Tescu som objavila taký balený ražný - ale aj ten obsahuje droždie. A prečo? Lebo pripraviť kváskový chlieb trvá aj 2 dni. Nestačí vymiesiť cesto, nechať ho za hodinu vykysnúť a upiecť chlieb. Je to trošku zložitejšie, ale ten výsledný efekt určite stojí za to.

    Mnoho ľudí si mýli kvások s kvasnicami - čo je vlastne droždie. Kvások vzniká zmiešaním celozrnnej ražnej múky s vodou (dá sa však kúpiť aj sušený žitný kvások v obchodoch so zdravou výživou, z ktorého podľa návodu tiež môžeme pripraviť náš vlastný kvások). Cesto necháme v pokoji pracovať a každý deň ho prikŕmime. Na 3. deň by sme mali dostať krásny kvások, ktorý zdvojnásobil svoj objem a je plný drobných bubliniek, ktoré svedčia o prítomnosti nášmu zdraviu prospešných mliečnych baktérií. Z takéhoto kvásku sa už dá vymiesiť cesto a nechať ho odstáť 10-12 hodín, aby kvások „prepracoval“ múku.

    Kým kvasnice obsahujú len jeden jediný druh baktérií, v kvásku sa vytvorí až 40 druhov prospešných baktérií mliečneho kvasenia. Tieto baktérie zvyšujú stráviteľnosť chleba, posilňujú našu črevnú mikroflóru a dokážu rozložiť fytín v múke. Fytín je vlastne soľ kyseliny fytinovej a nachádza sa v klíčkoch a šupe zrna. Kyselina fytová vytvára v črevách spolu s ostatnými minerálmi, ktoré sa nachádzajú v jedle nerozpustné zlúčeniny, ktoré sú veľmi ťažko stráviteľné. Enzým fytóza, ktorá dokáže rozpustiť tieto zlúčeniny, sa prirodzene vytvorí v kvásku počas procesu kvasenia. Chlieb z kvasníc kysne veľmi rýchlo, fytín sa nedokáže úplne rozložiť a pôsobí na nás demineralizačne.

    Udržiavanie kvásku je veľmi jednoduché - pri vymiesení cesta vždy odložíme 1-2 lyžice kvásku do zaváraninového pohára do chladničky, vzduchotesne ho zavrieme potravinárskou fóliou. Kvások nám takto vydrží aj týždeň. Pred pečením ho vyberieme z chladničky a nakŕmime ho - mliečne baktérie sú totiž hladné a čakajú na jedlo. Teda pridáme zase múku a vodu a necháme pár hodín pracovať kvások, aby zväčšil svoj objem.

    Poďme sa teda pozrieť na pár kváskove chleby, ktoré uvarili členky našej skupiny.

    Kváskový chlieb

    Autor: @sumienka242 

    Zmiešame 100g celozrnnej múky, 200g hladkej múky, cca 140g vody, 300g kvásku a 8 g soli. Vypracujeme cesto. Je dôležité naozaj poctivo a dlho miesiť (10-15 minút), len vtedy bude náš chlieb krásny nadýchaný. Pekári hovoria, že cesto má byť ako ušný ľaľôček J Nebojte sa, určite budete na ceste vidieť zmenu konzistencie J Chlieb sa nechá vykysnúť 6-8 hodín, najlepšie cez noc. Pečie sa vo vyhriatej rúre cca 30 minút na 180 stupňoch. Môžete však experimentovať, niektorí trvdia, že chleba treba dávať do studenej rúry, iní odporúčajú dať pod chleba plech plný vody, vďaka týmto fintám sa mení potom konzistencia kôrky.

    Kváskový chlieb č.2

    Autor: @zojec

    Suroviny: 1 kg celozrnnej špaldovej múky, cca 500 ml vody, 2 dcl kvásku, soľ a semienka podľa chuti.

    Z ingrediencií si vypracujeme cesto, nesmie sa lepiť na misku, ani na ruky, potom prikryjeme utierkou a necháme minimálne 6-7 hodín kysnúť. ideálne v noci. ráno cesto dáme na pomúčnú dosku, preložíme z každej strany, vznikne nám bochník, ten uložíme na múkou vysypanú utierku do ošatky (alebo kosíka, ideálne do niečoho, čo prepúšťa vzduch) a necháme ešte 2 hodiny odpočívať. potom preložíme do vyhriatej jánskej misy (vložiť do rúry pri zapínaní aj s vrchnákom) pokiaľ nemáte jánsku misu, alebo pekáč s vrchnákom vhodý do rúry, možte dat aj na obyčajný pekáč. akurát tak nenarastie. Pečie sa 30 minut, ale prvých 10 minút na 250 zakrytý a potom sa odokryje a 20 minút na 200.

    Kváskový chlieb č.3

    autor: @inngrid

    Suroviny: 300g kvásku, 300g celozrnnej múky, 140 g vody, 5g soli a 10g rasce.

    Večer založí,e kvások zmiešaním ražnej múky, vody a lyžičky materského kvásku. Prikryjeme ho a necháme pri izbovej teplote 12-16 hodín odpočívať. Na druhý deň NEZABUDNITE odobrať 1-2 lyžičky kvásku do uzatvárateľného pohára a odložte do chladničky, kde môže čakať i týždeň do ďalšieho pečenia. Ku kvásku v mise pridáme pšeničnú múku, vodu, soľ a rascu. Ručne alebo robotom premiešame cca 10 minút. Vyklopíme na pomúčenú dosku, poriadne premiesime a necháme cca polhodinku prikryté odpočívať. Potom vytvarujeme bochník a vložíme do pomúčenej ošatky, prípadne pekáča vyloženého utierkou a vysypaného múkou. Nechaáme kysnúť 3-5 hodín, počas ktorých by cesto malo približne zdvojnásobiť svoj objem. Potom ho už len šetrne preklopíme do hrnca, či remosky, urobíme na ňom pár zárezov a môžeme piecť. V sporáku asi 35 minút, v remoske 45.

    Pre tých, ktorí zatiaľ chcú pracovať s kvasnicami, tiež ponúkame zopár chutných receptov.

    Domáci nemiesený chlieb

    Autor: @lucka1987 

    Zmiešame 3 hrnčeky celozrnnej múky, s ¼ lyžičky sušeného droždia, 1 čajovou lyžičkou soli a 1 a pol hrnčeka vody. Suroviny stačí premiešať iba tak aby sa spojili. Misu prikryjeme potravinovou fóliou a necháme vykysnúť 12-18 hodín. Po vykysnutí cesto vyklopíme na pracovnú dosku, dobre podsypeme múkou, párkrát preložíme a necháme 15 minút odpočinúť. Do poriadne pomúčenej utierky položíme bochník a necháme ho 2 hodiny kysnúť. Predhrejeme rúru na pol hodinu na 230 stupňov, a dáme do nej zohriať aj nádobu, v ktorej budeme piecť. Dôležité je, aby mala aj vrchnák. Do horúcej nádoby preložíme chlieb a pečieme zatvorené 30 minút. Potom ho odkryjeme a pečieme ďalších 15-20 minút, aby chlieb získal chrumkavú kôru.

    Cibuľkový grahamovo-celozrnný chlieb so semienkami

    Autor: kattija

    300ml teplej vody zmiešame s 1 PL octu, 2 PL oliv.oleja, PL, 300g celozrnnej múky,150 g grahamovej, 80 g hladkej múky, rascou od oka, nakrájanou cibuľou, 15g droždia, 1 PL soli, 1 PL cukru, tekvicovými a slnečnicovými semienkami. Cesto necháme vykysnúť a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňoch.

    Špaldový chlieb bez kvasníc

    Autor: @barcabejby 

    Suroviny: 1 kg špaldovej celozrnnej múky, 8 dkg mletého lanového semena, 1 PL soli, 1 ČL sody bikarbóny, 1 dcl olivového oleja, 8 dcl vody.

    Všetko zamiešame, dáme do formy na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňoch cca 30 minút.

    Kysnuté cesnakové rožky

    Autor: @artemisska

    Potrebujeme: 250 g celozrnnej špaldovej múky, 250 g hladkej múky, 100g masla, 250 ml mlieka, 1 žltok, ½ kocky kvasnice, ½ čl soli. Do náplne 1 hlave cesnaku, 1 lyžicu soli, 0,5 dl oleja.

    Z mlieka, cukru a kvasníc pripravíme kvások, zmiešame s ostatnými prísadami. Necháme kysnúť pol až jednu hodinu. Cesto rozvaľkáme na tenko a nakrájame na štvorce. Potrieme zmesou soli, oleja a pretlačeného cesnaku. Štvorce stočíme a upravíme do tvaru rožka. Potrieme vajíčkom, posypeme sézamovým, ľanovým semienkom a dáme piecť do rozpálenej rúry na 220°C asi na 15-20 minút.

    Špaldové celozrnné rožky

    Autor: @lucka1987 

    Potrebujeme: 400g špaldovej celozrnnej múky, 200g celozrnnej múky, 300 ml vlažnej vody, ½ kelímku kyslej smotany, 1 čl soli, 2 čl rasce, 2 čl sezamových semienok, 2 čl slnečnicových jadierok, ½ kocky droždia.

    Zo surovín vymiesime cesto, ktoré necháme vykysnúť. Cesto dáme na na pracovnú dosku linky, rozvaľkáme a vykrajujeme pohárom. Vyvaľkané stáčame, pritom naťahujeme jeden koniec. Cesto je veľmi plastické, dobre sa s ním robí. Vrch sa môže potrieť vajkom a posypať semienkami. Ukladáme na plech a necháme podkysnúť, kým vyhrejeme rúru na 170 stupňov. Pečieme pol hodinu.

    Zaujali vás naše recepty a chcete sa podeliť o tie vaše? Radi vás uvítame v našej skupine: http://www.modrykonik.sk/skupina/1803/detail/

    ildici12
    3. máj 2013    Čítané 0x

    Chutné cestoviny

    Cestoviny sa považujú za jedlo chudobných. Nemusí tomu však vôbec byť tak - za kvalitu sa totiž pripláca.

    Najlacnejšie, ktoré sú pripravené z obyčajnej bielej múky a vody sa naozaj dajú kúpiť za pár centov. Tie však nám okrem neužitočných jednoduchých sacharidov a prázdnych kalórií nedajú nič, až na pocit nasýtenia.

    A že čo nášmu telu spôsobujú tieto jednoduché sacharidy, prečo sú vlastne také nežiadúce? Po ich konzumácií nám náhle stúpne hladina cukru v krvi. Pankreas preto začne produkovať inzulín, aby sa obsah cukru znížil. V konečnom dôsledku však väčšinou dôjde k poklesu pod priemernú úroveň a naše telo sa zase ozve, že potrebuje energiu. Pritom v skutočnosti prijatá energia nebola spotrebovaná, tak ju telo uloží do tukových zásob. Je to nekonečný kolobeh, ktoré jednorazovo nemusí pre nás nič zlého znamenať.

    Opakované a časté používanie jednoduchých sacharidov však vedie ku vzniku cukrovky. (Mimochodom preto je dôležiťé sledovať tzv. glykemický index, ktorý nám udáva ako rýchlo daná potravina  ovplyvňuje hladinu cukru v krvi. Čím nižší je tento index, tým je dané jedlo prospešnejšie pre náš organizmus. Najnižší glykemický index majú práve celozrnné produkty, tých treba skonzumovať čo najviac. Musím však dodať, že aj keď zjeme nejaký výrobok z bielej múky, nemusíme hneď spanikáriť, účinky jednoduchých sacharidov v nich obsiahnutých sa dajú čiastočne zmierniť napr. konzumáciou zeleniny, ktorá obsahuje vlákninu a tým spomaľuje vstrebávanie energie, ako aj konzumáciou správnych tukov- keď si idete dať nejakú sladkosť, dajte si predtým napr. za hrsť vlašských orechov.)

    Takže sa vráťme k cestovinám. Dnešný trh je už chvaľabohu dostatočne dobre zásobený aj zdravšími variantami cestovín - od grahamových cez špaldové, pohánkové, ražné až po kamutové. Na svoje si však prídu aj celiatici - v bio-obchodoch sa dajú kúpiť aj kukuričné, pšenové a ryžové cestoviny. Na chvíľku by som sa zastavila pri pojme grahamových cestovín - mnoho ľudí si ich mýli s celozrnnými. Ide o cestoviny pripravené z obyčajnej bielej múky, do ktorej sú však dodatočne primiešané pšeničné otruby. Je to teda určite menšie zlo ako cestoviny z bielej múky.

    Cestoviny sa dajú konzumovať buď s mäsom (čo nie je zlá voľba vzhľadom na obsah bielkovín, avšak je dosť ťažko stráviteľné, nehovoriac o obsahu antibiotík, ktorými dopovali zvieratá) alebo so zeleninou (ja to považujem za lepšiu voľbu - jednak obsahuje veľa vlákniny, o ktorej som už písala a aj mnoho dôležitých antioxidantov, ktoré dokážu výrazne zmierniť prípadný obsah dusičnanov. Mnohí ľudia totiž argumentujú, aby som si nemyslela, že keď jem zeleninu zo supermarketu, tak jem zdravo. Zabúdajú však práve na existenciu antioxidantov. A mimochodom snažím sa kupovať vždy len sezónnu zeleninu a od domácich pestovateľov).

    Určite je dobré ochutiť cestoviny aj nejakým kvalitným za studena lisovaným rastlinným olejom - olivovým, sezamovým, tekvicovým, makovým, bodliakovým, ľanovým. Dnes je ponuka už naozaj bohatá. Tuky naše telo potrebuje k správnemu fungovaniu, dôležiťé je, aby išlo o správne tuky - a rastlinné sú tie, tých sa nemusíme báť. Samozrejme len s mierou.

    Tak poďme sa pozrieť na recepty, ktoré členky našej skupinky pripravili s veľkou láskou.

    Cestoviny so špenátovým pestom

    Autor: @e.l.i.e.n.k.a.

    V hlbokej nádobe rozmixujeme čerstvé špenátové listy s olivovým olejom, parmezánom, trochou mletých vlašských orechov, čerstvou citrónovou šťavou a dvoma strúčikmi cesnaku. Keby to bolo moc husté, môže sa rozriediť vodou.

    Špaldové cestoviny s brokolicou a kukuricou

    Autor: @ildici12 

    Na oleji opražíme kúsok póru, pridáme na ružičky rozobratú brokolicu a dusíme domäkka. Keď sú už takmer hotové, pridáme polovicu konzervy kukurice. Omáčku môžeme zjemniť maslom.

    Grahamové cestoviny s baklažánom a paradajkami

    Autor: @puhinka2

    Cibuľu nasekáme nadrobno spolu s jedným strúčikom cesnaku. Krátko speníme na oleji a pridáme na kúsky nakrájaný baklažán, papriku a spolu pražíme. Potom pridáme paradajky nakrájané na malé kúsky spolu s bazalkou a varíme až pokiaľ nemáme ucelenú omáčku. Pri podávaní posypeme syrom.

    Špaldové rezance s tofu a rajčinami

    Autor: @rolla20

    Uvaríme celozrnné cestoviny Biomila niťovky. Na oleji osmažíme cibuľku, pridáme 2-3 na plátky nakrájané šampiňóny a rajčinový pretlak. Ochutíme solčankou, oregánom a pravou sójovou omáčkou. Primiešame nastrúhané tofu s dvoma strúčikmi cesnaku a nakoniec zjemníme bielym jogurtom.

    Cuketový perkelt s pohánkovými cestovinami

    Autor: @zojec 

    Cibuľu, 1 červenú kápiu a 2 cukety nakrájame na kocky a osmažíme na oleji. Keď trošku zmäknú, posypeme červenou paprikou a zalejeme troškou vody. Necháme chvíľku podusiť (stačí 1-2 minúty, zelenina nám ostane chrumkavá). Zatiaľ si rozmiešame v jednom bielom jogurte 1 lyžicu celozrnnej ovsenej múky a trochu vody. Týmto zalejeme cuketu, necháme prevrieť a odstavíme. Dochutíme soľou a petržlenovou vňaťou. Nakoniec omáčku zmiešame s cestovinami.

    Špaldové cestoviny s tvarohom a avokádom

    Autor: @mamina1202

    Uvaríme cestoviny, ktoré následne zmiešame s hrudkovitým tvarohom a zrelým avokádom, nakrájaným na kúsky. Rýchlovka, pri ktorej nemusíte dlho stáť pri sporáku J

    Celozrnné cestoviny so zeleninovou omáčkou

    Autor: @irsina83

    Nastrúhame mrkvu, zeler a cukinu. Zeleninu opražíme na oleji, osolíme, okoreníme, podlejeme vodou a pridáme nasekaný čerstvý špenát. Podusíme domäkka, pridáme paradajkový pretlak, bazalku tymián a roztlačený strúčik cesnaku. Necháme prejsť varom a zmiešame s uvarenými cestovinami.

    Zapekané cestoviny s hlivou

    Autor: @victoriad

    Na olivovom oleji osmahneme pór, pridáme na kúsky nakrájanú hlivu a paradajky nakrájané na kúsky. Pripravíme omáčku. Do zapekacej misy položíme vrstvu uvarených cestovín, zalejeme ich hlivovou omáčkou a posypeme strúhaným syrom. Pokračujeme, kým minieme všetky suroviny. Na vrch idú cestoviny, ktoré bohato posypeme syrom. Dáme zapiecť do rozohriatej rúry na 180 stupňov na cca 20 minút.

    Ražné cestoviny so špenátovým pestom č. 2

    Autor: @ildici12 

    Cestoviny uvaríme podľa návodu a precedíme.  V hlbokej nádobe rozmixujeme 4 hrste čerstvých špenátových listov, za hrsť balkánskeho syru, 1 dcl olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku a trošku slnečnicových semienok. Môžeme dochutiť aj soľou.

    Zaujali vás naše recepty a chcete sa podeliť o tie vaše? Radi vás uvítame v našej skupine: http://www.modrykonik.sk/skupina/1803/detail/

    ildici12
    26. apr 2013    Čítané 0x

    Obilniny s obsahom lepku a ich vyuzitie v kuchyni

    Špalda, ovos, jačmeň, kamut, bulgur, kuskus- alternatívny k pšenici, časť 2.

    Obilniny sú úžasným darom prírody pre nás. Majú neskutočne širokú škálu prípravy, pre vegetariánov tvoria základ jedálnička so strukovinami. Táto kombinácia totiž dodáva telu plnohodnotné bielkoviny, ktoré sa vyrovnajú tým živočíšnym. Samozrejme nechcem nikoho prehovárať, aby sa vzdal mäska, sem-tam však určite neni na škodu ani pre „všežravcov“ pridať trošku obilnín do svojho jedálnička J A ak už obilniny, určite celozrnné. Buď v podobe celých zŕn (krúpy sú vlastne vyleštené celé zrná), alebo celozrnnej múky. Poďme sa tentokrát pozrieť na tie obilniny, ktoré obsahujú lepok, majú úžasnú chuť a sú plné vitamínov.

    Ovos sa vyznačuje najnižším obsahom lepku, preto ho aj niektorí celiatici tolerujú. Väčšinou sa aj deťom odporúča zaviesť lepok v podobe ovsenej kaše. Najbežnejšie ich stretávame vo forme ovsených vločiek, recepty na ich využitie nasladko nájdete aj v článku o raňajkách. Teraz by som sa radšej venovala tzv. nahému ovsu, ktoré sú vlastne celé zrná ovsa. Síce ich častokrát dávajú aj koňom, ja sa za to nehanbím a veľmi rada ich jem J Možno niekedy zvieratá vedia lepšie, čo majú jesť, než my ľudia. A prečo by sme ho mali pravidelne jesť? Obsahuje veľa vlákniny, ktorá ako vieme, pomáha predchádzať zápcham, taktiež vitamíny skupiny B, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie nervového systému. Okrem toho nájdeme v týchto zrnách aj fosfor, horčík, železo, zinok a betaglukán, ktorý je dôležitým prvkom pre budovanie našej imunity. Nemusíme kupovať drahé prípravky v lekárni, dajme si každé ráno tanier ovsených vločiek a hneď sme spravili pre naše zdravie obrovské dobro.

    Nahý ovos sa musí namáčať pred varením, najlepšie 24 h, ale stačí aj cez noc. Keď ho však necháte vo vode 2-3 dni (samozrejme vodu treba často meniť), tak vám aj vyklíčia,prebudíte v ňom prírodu a on sa vám odvďačí ďalšími minerálmi a vitamínmi). Varí sa pomerne dlho (môže sa variť aj v naklíčenom stave), až 40 minút. Ja ho väčšinou používam ako prílohu k jedlu, ale môže sa z neho spraviť aj kaša. Uvarené zrná rozmixujeme a ochutíme podľa chuti.

    Ovsené mlieko

    Autor: @ildici12

    Z nahého ovsa sa dá doma pripraviť aj ovsené mlieko, je to naozaj jednoduché a ušetríte ním veľa peňazí- tie z obchodu sú totiž dosť drahé. Takže 50 g ovsa namočíme na noc, ráno ho uvaríme vo vode- cca 40 minút, alebo v tlakáči 15. Keď vychladne, rozmixujeme so zvyšnou vodou, ktorá nám ostala z varenia, prípadne doplníme ďalšiu vodu, aby sa nám mixovaním nevytvorila kaša. Tekutinu, ktorú dostaneme, precedíme cez jemné sitko, ešte lepšie aj cez utierku. Hotové mlieko ochutnáme, ak sa nám tá chuť zdá byť moc intenzívna, môžeme ju ešte zriediť vodou. Skladujeme v sklenenej fľaši v chladničke, vydrží cca 5-7 dní.

    Špalda

    Táto novoobjavená zázračná obilnina  sa väčšinou pestuje v biokvalite, keďže k nemu má všetky predispozície- špeciálny dvojitý obal zrna, ktorá ho chráni pred nepriaznivými vonkajšími vplyvmi. Nespôsobuje intoleranciu u ľudí citlivých na pšenicu, avšak celiatici ju konzumovať nemôžu. A čo nám všetko poskytuje táto úžasná rastlina? Vitamíny B1, B2, betakarotén, draslík, horčík, fosfor a železo. Výber výrobkov zo špaldy je naozaj bohatý- od múky, cez krúpy, krupicu, samotné zrno, cestoviny, až po tarhoňu môžeme nájsť na poličkách bio-obchodov všetko. Tarhoňa je ideálna hlavne pre tých, ktorí nemajú radi celozrnné výrobky (napr. môj manžel tvrdí, že celozrnná múka ho škriabe v hrdle 😀), keďže je pripravená z bielej špaldovej múky očistenej od otrúb. Tým je však aj menej bohatá na živiny. V našej domácnosti sa najčastejšie používajú cestoviny, múka do pečenia chleba a zákuskov, v poslednom čase som však objavila aj pestrosť využitia samotného zrna ( krúpy sú totiž výrazne drahšie ako zrno 😀).

    Špaldové strapačky s vege slaninou

    Autor: @zojec

    Postrúhame surové zemiaky, pridáme múku (v pomere 2/3 špaldovej a 1/3 bielej), vajíčko a soľ. Vymiešame polotuhé cesto, ktoré sa nahádže z lopatky do vody. Kyslú kapustu osmahneme krátko na cibuli, pridáme čierne korenie a zmiešame so strapačkami. Vege slanina je opražené údené tofu s tebi droždím (lahôdkové droždie, kúpite v zdravej výžive) a horalkou (zmes korenia).

    Špaldová tarhoňa so zeleninou a tofu

    Autor: @monda17

    Podusíme cibuľu, cuketu, špenát a tofu. Uvaríme špaldovú tarhoňu podľa návodu na obale a nakoniec všetko zmiešame dokopy. Jednoduché, rýchle a chutné J

    Špaldové zrno s červenou šošovicou a kyslou kapustou

    Autor: @ildici12

    Cez noc namočené špaldové zrno uvaríme za cca 30 minút do mäkka. Zvlášť v hrnci orestujeme pór, pridáme červenú šošovicu a uvaríme do zmäknutia. Na konci už len dochutíme rozmarínom a vmiešame uvarené špaldové zrno a na malé kúsky nakrájanú kyslú kapustu.

    Špaldový koláč s kokosom a banánmi

    Autor: @mamina1202

    Zmiešamie 150g špaldovej múky s 50g strúhaného kokosu,50g ovsených vločiek, 1celé vajíčko,trošku mlieka a 2 väčšie banány. Cesto by malo byť také akurát, ani riedke, ani moc husté. Pečieme cca 35minút na 180 -200 stupňoch na papieri na pečenie.

    Špaldové krekry

    Autor: @mamina1202

    Suroviny: 70g špaldovej múky,60g ovsených vločiek 50g masla, cca deci vody , tročku soli a jedno žltko. Vypracujeme cesto, dáme na chvíľku do chladu a pečieme cca 20 minút na 160 stupňoch na papieri na pečenie.

    Jačmeň patrí medzi najstaršie obilniny a považuje sa za lekára civilizačných chorôb. Je výborný aj proti zápche. Obsahuje predvošetkým vitamíny skupina B, E, kyselinu panthothenovú a listovú, a veľa kremičitanov. Okrem kuba sa mi však zdá, že v poslednej dobe akoby sme na túto obilninu zabudli. Pritom ponúka aspoň také široké možnosti využitia ako pšenica. Keď poviem jačmeň, asi každý si túto obilninu spája s krúpami, predáva sa však aj samotné zrno- tzv. nahý jačmeň, ale aj celozrnná múka sa z neho vyrába. Múka sa väčšinou používa skôr len ako prímes pri pečení chleba, zákuskov, knedličiek. Chuťovo je však vynikajúca. Takmer určite ju však nenájdete na policiach hypermarketov, zatiaľ som nikde nemala to šťastie. Musíte zájsť do bio-obchodu, investícia do nej sa určite oplatí J

    Jačmenné krúpy s ružičkovým kelom na paradajkách a tofu

    Autor: @zojec

    Opražíme cibuľku a ružičkový kel, podlejeme troškou vody a necháme pár minút podusiť, aby kel zmäkol. Potom pridáme tofu a zalejem paradajkami v konzerve (v lete ošúpanými a nakrájanými čerstvými), môžu sa pridať aj olivy. Dochutíme bazalkou, mletým čiernym korením a cesnakom. Podávame s jačmennými krúpami, ktoré varíme cca 30-40 minút do zmäknutia (keď však máme tlakáč, urýchli nám robotu- stačí variť 15 minút).

    Brokolicovo-jačmenné fašírky

    Autor: @ildici12

    V parnom hrnci naparíme jednu brokolicu, necháme vychladnúť a roztlačíme vidličkou. Uvaríme pol hrnčeka jačmenných krúpov a tiež necháme vychladnúť. Zmiešame brokolicu s krúpami, polovicou balkánskeho syru- rozdrvíme ho prstami, jedným vajíčkom a špaldovou múkou. Fašírky upečieme v rúre na 180 stupňoch z oboch strán.

    Jačmenné krúpy s kuracím mäsom, cuketou, mrkvou a lučinou

    Autor: @zuska_29

    Na olivovom oleji orestujeme mrkvu s cuketou a kuracím mäsom, podlejem troškou vody a necháme dusiť do mäkka. Na konci pridáme 2 lyžičky lučiny a dochutíme oregánom. Podávame s uvarenými jačmennými krúpami.

    Kuskus nie je nič iné ako tvrdozrnná pšenica spracovaná do malých guličiek. Najčastejšie sa však vyrába z bielej múky, ktorá je zbavená cenných vitamínov a preto je vhodnejšie hľadať v obchode celozrnný kuskus. Môže sa pripravovať naslano namiesto ryže ako príloha k jedlu. Mne však omnoho viac chutí nasladko. Kuskus je vhodné mať vždy po ruke, keď nemáme čas variť alebo sa ponáhľame niekam a predsa len chceme svojej rodine pripraviť niečo zdravé. Guličky stačí zaliať horúcou vodou v pomere 2 diely vody na 1 diel kuskusu a nechať stáť asi 10 minút, kým sa všetka voda vsiakne.

    Zeleninová polievka s celozrnným kuskusom

    Autor: @myska2233

    Na hrubom strúhadle nastrúhame mrkvu a kaleráb, mierne orestujeme na oleji a zalejeme vodou alebo vývarom. Pridáme na menšie kúsky nakrájaný karfiol a dochutíme bylinkami. Varíme do mäkka, keď je zelenina už hotová pridáme za 2 PL kuskusu a odstavíme.Treba mať viac vody lebo kuskus to stiahne, aby sme z toho nemali kašu.

    Kuskus s baklažánom a rukolou

    Autor: @lyongirl

    Kuskus pripravíme podľa návodu na obale. Na olivovom oleji orestujeme pór, pridáme na kúsky nakrájaný baklažán a dusíme spolu do zmäknutia. Pridáme kúsky paradajok a zmiešame s hotovým kuskusom. Servírujeme s čerstvými listami rukoly.

    Kuskusovo-fazuľové fašírky

    Autor: @monda17

    1 šálku kuskusu zalejeme 1 a ½ šálkou horúceho vývaru a necháme dôjsť. Medzitým dáme do väčšej hlbokej panvice olivový olej a upražíme cibuľu. Pridáme jednu rozmixovanú konzervu bielej fazule a dôkladne premiešame. Ked je kuskus mäkký, pridáme fazuľovú zmes, 1 PL koriandrovej vňate, 1 PL lahôdkového droždia,1  vajce a vypracujeme cesto. Mokrými rukami vytvoríme menšie fašírky. Opečieme na panvici alebo v rúre.

    Kuskus s cviklou, špenátom a balkánskym syrom

    Autor: @ildici12

    Vyžmýkame z polovice väčšieho pomaranča šťavu, pridáme do nej šálku kuskusu, umyté špenátové listy a šálku horúcej vody. Pod pokrývkou ho necháme odstáť. Nakoniec primiešame jednu nastrúhanú cviklu a dochutíme balkánskym syrom.

    Schválne som nechala na záver dve menej známe obilniny, bulgur kamut, s tými totiž skúsenosti vôbec nemám. Budem však rada, keď sa s nami podelíte o skúsenosti alebo recepty v komentároch, nech sme aj my múdrejší.

    Bulgur je vlastne predvarená celozrnná pšenica a podobne ako kuskus by nemal chýbať v domácnostiach zaneprázdnených žien. Jeho príprava je totiž veľmi jednoduchá- stačí ho zaliať horúcou vodou v pomere 2 diely vody na 1 diel bulguru. Keď sa všetka voda vsiakne, náš pokrm je hotový J Môžeme ho používať ako prílohu, pripraviť chutné ovocné šaláty, alebo len jednoducho do polievky namiesto cestovín.

    Bulgur so šošovicou a cviklovým šalátom

    Autor: @zojec

    V tlakovom hrnci orestujeme cibuľku, pridáme jeden strúčik cesnaku a kari korenie.  Následne zmiešame šošovicu a bulgur, zalejeme vodou a dáme variť cca 20 minút. Pokiaľ nemáme tlakáč, môžeme uvariť bulgur aj šošovicu zvlášť a na konci ich zmiešať. Šalát pripravíme nasledovne: nastrúhame jednu cviklu, pridáme cesnak, umeocot, slnečnicové a ľanové semienka, biely jogurt a zamiešame.

    Grilované tofu so zeleninovou omáčkou a bulgurom

    Autor: @zojec

    Na oleji orestujeme jednu cibuľu, dve stredné mrkvy, 3 stopky stopkatého zeleru , zalejeme zeleninovým vývarom a pridáme nové korenie a bobkový list.  Uvaríme domäkka. Keď je zelenina mäkká, rozmixujeme tyčovým mixérom a necháme prevrieť. Na panvici osmahneme na pásiky nakrájané tofu a zalejeme zeleninovou omáčkou. Podávame s bulgurom, ktorý pripravíme podľa návodu na obale.

    Kamut je forma neprešlachtenej pšenice, ktorá sa musí prísne oddelene pestovať od ostatných obilnín, aby nedošlo k jeho degenerácií. Kúpite ho výlučne v biokvalite. Je vzácny hlavne vďaka vysokému obsahu mastných kyselín a bielkovín. Zaujímavé je, že aj niektorí ľudia, ktorí trpia celiakiou, ho môžu bez problémov jesť. Ide totiž o najmenej alergizujúcu potravinu.

    Zaujali vás naše recepty a chcete sa podeliť o tie vaše? Radi vás uvítame v našej skupine: http://www.modrykonik.sk/skupina/1803/detail/

    ildici12
    19. apr 2013    Čítané 0x

    Bezlepkové obilniny - alternatívy ku pšenici

    Quinoa, pšeno, pohánka alebo alternatívy k pšenici - časť 1.

    V dnešnej dobe čoraz viac ľudí trpí celiakiou. Lepok má totiž tendenciu zahlieniť organizmus, ničí výstelku tenkého čreva a tým zabraňuje vstrebaniu živín do nášho organizmu. Príroda nám však ponúka dostatočné množstvo alternatívnych obilnín, ktoré by sme mali aj my zdraví ľudia bez alergií zaviesť pravidelne do nášho jedálnička. A že prečo? Lebo rozmanitosť stravy je základom nášho zdravia, a rovnako týmto spôsobom môžeme zásobiť naše telo veľkým spektrom vitamínov a minerálov. Na pšenici nie je nič zlého, problémom však je, že do nášho tela sa dostane väčšinou v jej ochudobenej forme - bielej múke. Na raňajky namiesto chleba (v horšom prípade „akože“ zdravých cereálií, ktoré sú vyrábané z bielej múky a tým pádom sú najdrahšou bielou múkou na trhu) si môžeme dať ovsené vločky, prípadne nejakú obilninovú kašu. Ani k obedu si nemusíme stále dávať bielu ryžu alebo zemiaky. Pozrime sa teda na toto bohaté spektrum obilnín, ich základný spôsob prípravy a chutné receptíky z nich.

    Pohánka

    Táto prastará pseudoobilnina pochádza z južnej Ázie, no v stredoveku sa rýchlo rozšírila aj v našich zemepisných šírkach. Bola považovaná za jedlo chudobných. Keby v tých časoch bohatí ľudia boli tušili, čo všetko táto úžasná rastlinka obsahuje, určite by ju jedli aj oni. Pohánka je významná predovšetkým pre svoj obsah vitamínu P, teda rutínu, ktorý zvyšuje pružnosť ciev a utesňuje ich. Konzumáciou tejto obilniny však prispejeme aj ku zlepšeniu nášho imunitného systému, účinná je aj pri hemoroidoch, keďže reguluje zrážanlivosť krvi. Pomáha pri krčových žilách, ale aj pri ovplyvňovaní hladiny cholesterolu v krvi. Obsahuje vápnik, fosfor, horčík a železo. Je prirodzene bezlepková.

    Bežne sa dá kúpiť v podobe krúpov, múky alebo vločiek. Pohánková múka sa vyznačuje veľkou lepkavosťou, takže je ideálna do koláčov, chleba, ale môže sa z nej pripraviť aj puding. V bio-obchodoch môžete natrafiť aj na tzv. nelúpanú pohánku, ktorá je určená výlučne na klíčenie. Mladé, cca 10-15 cmové rastlinky sa potom konzumujú. Vraj listy pohánky obsahujú najväčšie množstvo rutínu. Osobne som ešte neskúšala, ale určite sa k tomu chcem dostať. J

    Príprava pohánkových vločiek je veľmi jednoduchá. Používam ich vtedy, keď potrebujem pripraviť rýchlo raňajky alebo olovrant. Stačí ich zaliať teplou vodou, nechať asi 5 minúť nabobtnať a prípadný zvyšok vody vyliať.

    Na prípravu krúpov môžem ponúknuť dve rôzne varianty, rozdiel spočíva potom už len v chrumkavosti uvarenej pohánky:

    1, pohánku zalejeme vriacou vodou, necháme 5 minút variť, potom odstavíme a pod pokrývkou necháme dôjsť 15 minút. Takto pripravená pohánka je viac rozvarená, ideálna na prípravu rizota z pohánky

    2. pohánku varíme 2 minúty, odstavíme a necháme dôjsť pod pokrývkou 30 minút. Takto je pohánka chrumkavejšia. Mne chutí pohánka skôr takto , aj keď sa musím priznať, že sa mi nepodarilo prísť na chuť tejto obilniny :-/ Väčšinou ju používam namiesto cestovín do polievky. Malá ju však má rada v akejkoľvek forme, z čoho som nesmierne rada J

    Cviklové rizoto z pohánky Autor: @monda17 

    Cibuľu opražíme do sklovita na oleji, pridáme jednu nastrúhanú cviklu a nakrájaný stopkatý zeler. Spolu trošku restujeme, potom pridáme pohánkové krúpy, zalejeme vodou a necháme variť cca 20 minút. Keď sa voda vyvarí, doplníme ju. Na konci ešťe môžeme pridať lyžicu masla na zvýraznenie krémovitosti.

    Pohánka s tekvicou a jablkami na cesnaku Autor: @drobec33 

    Na rozpálenom ohni orestujeme nakrájanú polku tekvice s jedným nakrájaným jablkom, dvoma strúčikmi cesnaku a tymiánom. Podlejeme troškou vody, aby zmes pustila šťavu a zmäkla. Pridáme pohánku a spolu varíme cca 20 minút. Dochutíme čerstvou petržlenovou vňaťou.

    Ryžovo-pohánkové guľky s omáčkou z červenej šošovice a mrkvy Autor: @ildici12

    Uvaríme hrnček naturálnaj ryže a pol hrnčeka pohánky, necháme ich poriadne vychladnúť. Pridaním pohánkovej múky vytvoríme husté cesto, formujeme gulky a dáme ich variť do vriacej vody. Hneď po vyplávaní ich vyberieme.

    Omáčka: orestujeme jednu mrkvu s cibuľou na oleji, pridáme 2 hrnčeky červenej šošovice a zalejeme 3 hrnčekmi vody. Varíme 15 minút, kým šošovica vsiakne všetku vodu. Následne ju rozmixujeme a dochutíme jablčným octom.

    Pohánkové guľky v paradajkovej omáčke Autor: @zabazelena 

    Pohánku (500g) namočíme na celú noc. Vodu dôkladne scedíme, pridáme orestovanú väčšiu cibuľu, dva strúčiky cesnaku, 4 dcl celozrnnej špaldovej múky a 2 vajcia. Ochutíme soľou, 1 čl. mletej rasce, prípadne aj čerstvo zomletým korením. Z masy tvarujeme guľky (najlepšie polievkovou lyžicou) a opečieme ich na troche oleja (aby držali tvar). Poukladáme do zapekacej misy. Následne pripravíme paradajkovú omáčku: orestujeme cibuľu a cesnak, pridáme čerstvé olúpané paradajky a podusíme do mäkka. Ochutíme soľou,  hnedým cukrom (asi 1-2 PL) a čerstvou alebo sušenou bazalkou. Omáčkou zalejeme guľky a dáme do rúry rozohriatej na 200 stupňov na cca hodinu. Podávajú sa so zemiakmi alebo cestovinami.

    Pohánkovo-karobový puding Autor: @ildici12

    550 ml rastlinného alebo kravského mlieka rozmiešame so 60 g pohánkovej múky  dáme variť. Musí sa neustále miešať, keďže pohánková múka má tendenciu na dne tvoriť hustú vrstvu. Keď je už tekutina teplá, ale nie horúca, pridáme 2 lyžice karobu, trošku mletej škorice a dosladíme medom alebo javorovým sirupom. Uvarený puding vylejeme do misiek a nechame vychladnúť.

    Pšeno 

    Tieto krásne žlté guličky sú ľahko stráviteľné a prirodzene bezlepkové. Majú mierne sladkastú chuť, takže ich netreba ani dosládzať. Netreba si ho mýliť s prosom, pšeno je vlastne lúpané proso. Je významným zdrojom vitamínov B1 a B2, ale aj železa. V súvislosti so železom však musím spomenúť, že k správnemu vstrebaniu železa je nevyhnutný aj vitamín C, takže ak trpíte vy alebo vaše deti anémiou, treba zvýšiť aj dávky tohto vitamínu. Anémia sa totiž dá vyliečiť aj zmenou stravy, nie len syntetickým železom.

    Pri príprave pšena je veľmi dôležité ho trikrát spariť horúcou vodou, čím ho zbavíme prípadnej horkosti. Následne sa zaleje vodou v pomere 1 diel pšena a 1,5 diela vody a varí sa cca 15 minút. Po uvarení sa môže rozmixovať s ovocím alebo zeleninou- takýto pokrm je ideálny pre malé detičky pri zavádzaní tuhej stravy. Ďalej sa môže využiť na prípravu rizota, nákypov, ako príloha alebo závarka do polievok a omáčok.

    Pšenový koláč s tvarohom a jablkami Autor: @chanella 

    1 šálku spareného pšena dáme do hrnca spolu s 2 šálkami mlieka a 1 šálkou vody, 3 PL  trstinového cukru a štipkou soli. Varíme na miernom ohni bez miešania asi 25-30 minút až sa začne pšeno mierne rozvárať a nebude v ňom žiadna tekutina. Do horúceho vmiešame cca 50 g masla. Necháme mierne vychladnúť. Zatiaľ roztlačíme  jeden banán na kašu, pridáme pol šálky trstinového cukru, pol šálky kokosu, 4 žĺtky, 250 g jemného tvarohu, 2 čl vanilkového extraktu, šťavu a kôru z 1 citróna. Vymiešame do hladka. Pridáme uvarené pšeno a dobre premiešame. Nakoniec vmiešame ½ čl sódy bikarbóny. Zo 4 bielkov ušľaháme tuhý sneh a zľahka pridáme do pšenovej hmoty. Tortovú formu (28 cm priemer) vymastíme maslom a vysypeme kokosom. Polovicu pšenového cesta vlejeme do formy, dáme vrstvu z 5 nastrúhaných jabĺk a znovu dáme vrstvu pšena. Pečieme na 200°C 30 minút a na 180°C ďalších 30 minút.

    Pšenový puding Autor: @janulkan

    Jednu šálku pšena rozvaríme so škoricou a klinčekmi. Ešte teple rozmixujeme s vodou alebo mliekom a medom, prípadne iným sladidlom a môžeme rozdeliť na viac častí. Do prvej vrstvy pridáme karob, do druhej banán, do tretej trstinový cukor, do štvrtej zavarane brusnice, do piatej domáci marhuľový džem a strúhaný kokos.

    Pšenovo-kukuričné guľky plnené údeným tempehom v paradajkovej omáčke Autor: @zojec

    250g pšena sparíme 3x vriacou vodou a dáme variť do dvojnásobného množstva vody so štipkou soli na 20 minút. Akonáhle sa pšeno začne variť, stiahneme oheň na minimum, pretože potrebujeme získať hustú kašu. Do vychladnutého pšena pridáme ½ čl celého kmínu, 1 lyžičku petržlenovej vňate, ½ čl soli a 50g kukuričnej múky. Do guličiek cesta zabalíme 1cmové kocky tempehu a dáme variť do mierne osolenej vriacej vody na 6-8 minút.

    Pšenový nákyp Autor: @zojec

    150g pšena prepláchneme vo vriacej vode, minimálne 2x, nič sa nestane keď aj 3-4x a dáme variť do cca 3 dcl vody. Varíme 15 minút na miernom ohni, vypneme a necháme dôjsť. Dáme do veľkej misky, zmiešame dokopy s 1 mäkkým tvarohom, 3 PL oleja, 4 PL medu,2 nastrúhanými jablkami, 1 vajcom (nemusí byť), hrsťom hrozienok, vlašských orechov a slnečnicových semienok. Môžeme pridať aj 2 PL trstinového cukru, to však nie je podmienkou. a dáme na menší vysoký plech, alebo do zapekacej misky, hodíme do rúry a na 180st. pečieme cca 30-40 minút. Vyberieme, pokrájame ako koláč a podávame. Veľká mňamka pre deti aj ockov.

    Pšenové šišky Autor: @victoriad

    150g spareného pšena uvaríme do mäkka. Do vychladnutého pridáme celozrnnú múku a vypracujeme redšie cesto. Tvarujeme pomocou lyžičky malé šišky, hádžeme do vriacej vody. Keď vyplávajú, ešte pár sekúnd povaríme a vyberáme. Navrch môžeme dať domáci jahodový lekvár a orechy. Hodi sa však čokoľvek - strúhanka, kokosový olej, orechy, mak.

    Quinoa

    Ide o tradičnú juhoamerickú rastlinu, ktorá v poslednom čase opätovne dobíja celý svet.  Ide o neobvykle komplexnú pseudoobilninu (aj keď z nej možno získať múku, botanicky nepatrí do čelade klasických obilnín), ktorú môžeme nazvať aj výživovou bombou, vďaka vysokému obsahu bielkovín, beta-karoténu, kyseliny listovej, vitamínu C, vápniku, železa, horčíku a draslíka. Že keď čítaťe tieto riadky, máte chuť si hneď dať za hrsť? J

    Quinoa je nenáročná na prípravu, dáte ju variť v pomere 2diely vody na 1 diel quinoy. Po 15 minútach sa vrátime ku sporáku a čaká na nás hotová mňamka s nadýchanou, sypkou štruktúrou a ľahko orieškovou chuťou. Môže sa pripraviť naslano- ako rizoto, alebo ako príloha, aj nasladko- do nákypov a koláčov. Ja ju niekedy pridávam aj do polievky namiesto cestovín.

    Quinoa so špenátom a mandľami Autor: @pallacinka

    Na olivovom oleji opražíme cibuľu a jeden strúčik cesnaku. Pridáme 150g quinoy, zalejeme 175 ml bieleho vína  a vodou(v prípade detičiek samozrejme vodou 😀 a necháme povariť cca 15 minút. Do hotového príkrmu primiešame 100g baby špenátu, 70g nadrobno nakrájaných mandlí a trošku sušených marhúľ.

    Quinoavý nákyp Autor: @ildici12 

    Postup prípravy je rovnaký ako v prípade vyššie opísaného pšenového nákypu, len namiesto pšena dáme variť 150g quinoy.

    Quinoa s tofu a pórikom Autor: @rajulko 

    200g quinoy uvaríme vo vode za 15-20 minút. 200g tofu nakrájame na kocky a zalejeme sójovou omáčkou. Necháme 10 minút odstáť. Očistenú a nakrájanú brokolicu spolu s jednou mrkvou krátko uvaríme a precedíme. Na olivovom oleji krátko upečieme marinované tofu, pridáme mrkvu, brokolicu, 2 strúčiky cesnaku a uvarenú quinou. Všetko dobre premiešame, pridáme 50-100 ml vody a 2-3 minúty ešte povaríme.

    O ostatných bezlepkových potravinách by som sa zmienila len krátko, myslím že sú dosť známe až na amarant, ale ten u náš nemá široké použitie.

    Amarant (po slovensky láskavec) je tiež juhoamerická rastlina a v obchodoch sa predáva buď vo forme perličiek, múky, alebo pufovaných zŕn. Je plný cenných bielkovín, draslíka, horčíka, vápnika, selénu a zinku. Obsahom vlákniny prevýši ostatné obilniny niekoľkonásobne. Amarantové perličky sa dajú použivať pri príprave polievok- namiesto cestovín, môžu sa pridať aj do rizota, do chleba. Manžel alebo deti si ich ani nevšimnú, pretože sú také malinké a stratia sa medzi ryžou a vy môžete byť spokojné, že dávate svojej rodine zdravé jedlo J Pufované zrná sa najčastejšie používajú k obohateniu jogurtov alebo do ovsených vločiek na raňajky.

    Medzi bezlepkové obilniny patrí aj ryža kukurica. Ryža sa dosť často nájde na našich stoloch, avšak väčšinou v nesprávnej forme- v podobe bielej ryže. Zrná tejto ryže sú totiž zbavené povrchových vrstiev a tým aj cenných minerálov a vitamínov. Naturálna (hnedá) ryža je ľahko stráviteľná a obsahuje nerozpustnú vlákninu, ktorá funguje ako špongia- naviaže na seba vodu, podporuje črevnú peristaltiku a prečistí zažívací trakt. Pri jej konzumácii treba dbať na dostatočný pitný režim, v opačnom prípade môže spôsobiť zápchu. Chuť naturálky sa výrazne líši od bielej ryže, jednoznačne si na ňu treba zvyknúť, ale myslím si, že sa oplatí. Mne táto ryža vyslovene chutí a skôr tá biela mi pripadá ako bez chuti.

    Milé maminky, dúfam, že som vás aspoň trošku presvedčila, aby ste rozšírili svoj jedálniček a tieto nevšedné obilniny a budete ich spolu s vašimi ratolesťami s radosťou jesť. Dobrú chuť Vám praje naša skupinka.

    Zaujali vás naše recepty a chcete sa podeliť o tie vaše? Radi vás uvítame v našej skupine: http://www.modrykonik.sk/skupina/1803/detail/

    ildici12
    11. apr 2013    Čítané 0x

    Jogurty, syry - ako sa z nich vymotať?

    Varíme zdravo a chutne - časť 7.

    Jogurty, syry... tieto výrobky sa vyskytujú na našom stole takmer každý deň. V dnešnej dobe, keď dennodenne čítame články o rôznych potravinových škandáloch, naozaj nie je jedno, ktorý mliečny výrobok ponúkame našej rodine. Či si kúpime jogurt za 22 centov alebo 50.

    Každý z nás predpokladá, že s väčšou cenou pravdepodobne rastie aj kvalita, avšak ani toto pravidlo neplatí plošne. Mnohí sa mi čudujú , pretože čítam zloženie potravín, ale ja si myslím, že v dnešnej dobe je to už naozaj nutné. Dnešným výrobcom už nejde o to, aby nám ponúkli poctivé výrobky najvyššej kvality, ale aby na nás čo najviac zarobili.

    Čo si ja na zložení jogurtov všímam?

    1. ideálne je, ak v prvých štyroch ingredienciách nenájdem cukor ani žiadne umelé sladidlo (Light výrobky zo zásady nekupujem, vo väčšine nich je aspartam, prípadne sacharin, o ktorých škodlivých účinkoch sa veľa píše. Stačí si vygúgliť). Pozor, cukor sa môže skrývať aj pod názvami dextróza, fruktóza či glukóza. Za posledných 30 rokov sa v značnej miere rozšírili light výrobky, aj na našom trhu ich nájdeme v hojnom množstve. Čo je však zaujímavé, že napriek silnému marketingu zameranému na konzumáciu light produktov, ktoré nám sľubujú, že nebudeme priberať, obezita sa stáva celosvetovým problémom. Čo je však pre mňa naj, že v USA vymysleli už aj light slaninu s 0%-ným obsahom tuku 😀 No ale vráťme sa teda k tým jogurtom.
    2. Neobsahujú farbivá. Pre mňa za mňa to farbivo môže byť aj prírodné. S divným pocitom by som jedla jahodový jogurt, ktorý je prifarbený cviklovou šťavou. Myslím si, že keď pridám jahody do jogurtu, šťava z jahôd mi automaticky trošku prifarbí ten jogurt. Mne predsa nezáleží na tom, ako je ten jogurt červený, ale či v ňom naozaj nájdem aj kúsky tej jahody.
    3. Neobsahujú konzervačné látky. V dnešnej dobe minimálna trvanlivosť jogurtov je okolo mesiaca, prípadne aj dlhšie. Budem tu robiť trošku reklamu, ale najprírodnejšie sa mi zdajú jogurty od Hollandie, Sabi a Bánovecký. Aj s jednoťáckym smotanovým jogurtom som bola spokojná, no minule som natrafila na exemplár s vyše mesačnou dobou trvanlivosti :-/ 

    Z tejto mojej malej analýzy vyplýva, že osobne preferujem neochutené biele jogurty, najlepšie smotanové. Hlavne aby to malo čo najmenej zložiek. Aj malej dávam zásadne neochutené a s veľkou radosťou ich je. Sem-tam jej doňho nakrájam kúsky ovocia, prípadne lyžičku domáceho džemu.

    Osobne nepreferujem ani Activiu a podobné kyslo-mliečne jogurty, aj keď som si vedomá, že mnoho mamičiek ich dáva svojim deťom. Mám proti nej 2 výhrady:

    1. Črevo malého človiečika nedokáže ešťe spracovať tieto mliečne baktérie, takže jeho črevom prejdú bez akéhokoľvek povšimnutia
    2. Veľkou otázkou je aj životnosť týchto mliečnych kultúr. Keď výrobca garantuje aj 2-3-mesačnú lehotu spotreby, koľko tých baktérií prežije v jogurte?

    Čo sa týka obsahu tukov v jogurte, zatiaľ nie som úplne rozhodnutá, ktorému názoru sa prikláňam.

    Doteraz panoval názor, že deti potrebujú jogurt s čo najvyšším obsahom tukov, keďže potrebujú tuky k zdravému vývoju. Nedávno však prišiel Igor Bukovský spolu s AKV názorom, že deťom by sme mali ponúkať zásadne nízkotučné jogurty.

    Som toho názoru, že rastlinné tuky sú oveľa cennejšie (avokádo, orechy, rôzne rastlinné oleje) a obsahujú oveľa viac vitamínov, omega-3 kyselín ako živočíšne tuky, ktoré sú aj ťažšie stráviteľné. Moje dieťa však jedáva jogurty asi raz za 3 týždne, tak vtedy sa jej snažím ponúknuť kvalitný smotanový jogurt aj s vyšším percentom tukov (8-10%).

    V skratke sa dotknem aj akože „jogurtov“ pre deti - Kostíci od Danone a podobné mňamky. Nikdy v živote by som ich nedala svojej dcérke. S jogurtom to nemá nič spoločné, je to len mlieko prisladené cukrom, zahusťené škrobom a ochutené rôznymi príchuťami. Sami výrobcovia nevedia, čo tie lentilky obsahujú, resp. z čoho sa vyrábajú, nakoľko oni ich odoberajú už ako hotový výrobok.

    Rada vám zase ponúknem niekoľko receptov z našej skupiny o tom, ako zdravo a chutne spestriť náš jedálniček .

    Domáci pribináčik Autor: @drobec33 

    Treba uvariť Alnatura vanilkovy bezlepkovy puding podla navodu a  pridať 1PL karobu. Puding necháme poriadne vychladnúť a následne primiešame jeden cely jemny tvaroh. Treba miesat opatrne, aby sa puding nezrazil. Podávame so špaldovými piškótami a môžeme dochutiť agave sirupom.

    Domáci miláčik Autor: @bublina83 

    250ml šlahačkovú smotanu vyšlaháme s jedným vanilkovým cukrom, potom do nej vmiešame (ja robim vsetko slahacom) dva ovocne alebo biele jogurty podľa chuti a 250g jemného tvarohu.

    Pribináčik s lesným ovocím a horkou čokoládou Autor: @drobec33 

    Postup je rovnaký ako pri prvom recepte. Na konci však krém dochutíme rozmixovaným lesným ovocím (môže byť aj mrazený) a nastrúhanou horkou čokoládou- čím väčšie percento kakaa, tým lepšie.

    Jogurt s lesným ovocím a ovsenými vločkami Autor: @miskap2111

    Jogurt vymiešami s jedným hladkým tvarohom a ovsenými vločkami. Následne už len do pohára nalejeme vrstvy krému z lesného ovocia a jogurtu.

    Jogurt so špaldovými pukancami a lesným ovocím Autor: @mamina1202

    Jogurt zmišame so špaldovými pukancami, jahodami, černicami, malinami, čučoriedkami. Môžeme dosladiť aj sirupom z agave.

    Jogurt s vlašskými orechami a medom Autor: @slniecko41 

    Jogurt zmiešamie s vlašskými orechmi, môžu byť aj mleté a dosladíme domácim medom.

    Tvrdé syry či taveňáky? Ktoré si vybrať?

    Keď sa pozrieme na jednotkovú cenu tvrdých syrov a taveňákov za kilogram, výrazný rozdiel medzi nimi už ani neexistuje. Ceny idú hore, no kvalita prípadne hmotnosť (Karička, že?) ide dole. Nielen ja osobne, ale aj odborníci v oblasti zdravej výživy, odporúčajú skôr kvalitné tvrdé syry než tavené. Čím argumentujú?

    1. Obsahujú taviace soli, predovšetkým fosfát sodný. Tieto fosfáty, ktoré zabezpečujú roztierateľnosť syru, obsahujú veľký podiel fosforu, ktorý je nepriateľom vápnika - fosfor zabraňuje uloženiu vápnika do našich kostí. Takže keď čítate na obaloch zavádzajúcu informáciu, že výrobok je plný vápnika, výrobca vám jednoducho KLAME.
    2. Ich výživová hodnota ani zďaleka nedosahuje výživovú hodnotu prírodných syrov v dôsledku tepelnej úpravy, vďaka ktorej klesá obsah vitamínov a hodnota bielkovín.
    3. Ďalším nebezpečenstvom sú nízkotučné syry, ktoré obsahujú veľké množstvo soli. Zhruba 100g taveného syru obsahuje viac ako 3,2g soli, čo je viac ako polovica odporúčanej dennej dávky pre dospelých.
    4. Tavené syry majú vysoký obsah živočíšnych tukov a nesprávne zloženie mastných kyselín.

    Z toho všetkého mi vyplýva, že pre dieťa je tento výrobok absolútne nevhodný a aj dospelý človek by mal zvážiť, koľko toho zje.

    Keď sa však naozaj neviete vzdať taveňákov, ponúkneme vám pár receptov, ako si doma spraviť kvalitný bez rôznych aditív.

    Zdravá verzia taveného syru Autor: @sumienka242

    Potrebujeme 100g hrudkovitého tvarohu, 1 lyžičku obyčajného masla, 1 lyžičku sódy bikarbóny, bylinky, cesnak alebo korenie. Tvaroh pomaly roztápame v hrnci/panvici, pridáme maslo a sódu bikarbónu a necháme suroviny úplne roztopiť za stáleho miešania. Dochutíme podľa vlastnej chute. Z tohto receptu sa dá pripraviť aj plátkový syr. Na plech vystlený potravinovou fóliou vylejeme rozpustenú zmes v tenkej vrstve a počkáme, kým nestuhne. Potom sa už len nakrája na štvorce alebo obdlžníky.

    Pridávam aj link pre tých, ktorí sa radi pozrú recepty na videu: http://www.youtube.com/watch?v=Di-o1m8ncrE

    Domáci syr Lučina Autor: @drobec33

    Vymiešame 3x 500 ml veľkého Selského jogurtu Hollandia s jednou 200 ml smotanou (môže byť aj zakysaná) a 1 lyžičkou soli. Vzniknutú hmotu dáme do cedidla, do ktorého sme predtým dali čistú utierku/ vreckovku. Cedidlo dáme nad misku do chladničky na 24h a necháme vykvapkať. Vzniknutú syrovátku môžeme ďalej používať do varenia/pečenia. Z tohto množstva vyšlo viac ako pol litra. Hotový syr dáme do nejakej plastovej krabičky a uložíme v chladničke. Dá sa celkom dlho skladovať, až 3 týždne. Dá sa dochutiť bylinkami, cesnakom, paprikou a šunkou. Chuťovo je krémovejší ako ten, čo sa dá kúpiť v obchode.

    Domáci syr Autor: @lucka1987 

    Potrebujeme: 3l čerstvého mlieka, 0,3 ml syridla, 3 ml vody a štipku soli. Mlieko nalejeme do hrnca a dám zohriať na 30-35°C. Odstavíme. Pripravíme si syridlo, neúplne plnú mokka lyžičku a štamprlík vody. Syridlo vo vode zamiešame. Do mlieka za stáleho miešania prilievame pomalyčky syridlo a miešame ešte minútu. Hrniec zavrieme a necháme 30 minút na zosyrenie. Syrenina sa nám musí od hrnca odliepať ako tuhý puding. Metličkou syreninu nakrájame zhora dole a potom zprava do ľava, aby vznikli kúsky. Môžeme teraz pridať soľ. Znova hrniec zakryjeme a necháme 35 minút aby syrenina sadla na spodok hrnca. Umytou rukou vymačkáme srvátku zo syreniny a potom časť srvátky zlejeme do kastróla. Zbytok prelejeme cez sitko s kuchynskou vreckovkou alebo jemným plátienkom. Rohy vreckovky spojíme a vytlačíme srvátku, odkryjeme a syrovú hrudku upravíme. Sytko položíme na misku, zakryjeme rohmi vreckovky hrudku a necháme 24 hodín stáť. Syr by sa nemal konzumovať skôr, lebo po ňom preháňa.

    Postup s obrázkami si môžete prezrieť tu: http://varecha.pravda.sk/recepty/syr-z-kravskeho-mlieka-z-dvora/23009-recept.html

    Maminky, všetko, čo je tu napísané, je môj osobný názor. Takže si z neho zoberte, čo sa vám páči, prípadne si z neho nezoberte nič 🙂

    Zaujali vás naše recepty a chcete sa podeliť o tie vaše? Radi vás uvítame v našej skupine: http://www.modrykonik.sk/skupina/1803/detail/

    ildici12
    4. apr 2013    Čítané 0x

    Zelené listy naozaj nie sú len pre zajace alebo ako ich chutne pripraviť

    Varíme zdravo a chutne - časť 6.

    Mnoho ľudí pri pomyslení na šalát ohrnie nosom a radšej si k jedlu vyberie ako prílohu ryžu alebo zemiaky. Pritom možno ani netušia, že zajace naozaj vedia prečo treba jesť toľko zelených listov a o koľko cenných látok ich odmietnutím prídu. Asi každý vie, že šaláty sú vhodné pri diéte, keďže neobsahujú takmer žiadne kalórie, avšak už menej sa hovorí o vitamínoch, ktoré v sebe skrývajú.  Pod šalátmi rozumieme v tomto kontexte predovšetkým špenát, ľadový šalát, klasický hlávkový šalát, rukolu, ale aj  menej známy mangold, žeruchu, stopkový zeler alebo čakanku. Sú bohatým zdrojom vitamínu C, A,vápniku, železa, karoténov, ale aj folátov. Mnohé ženy používajú kyselinu listovú v podobe tabletiek v období tehotenstva, aby tak predišli vrodeným vývinovým chybám dieťatka. Tie,  ktoré uprednostňujú prírodnejšie zdroje doplnenia zásob kyseliny listovej, majú vždy po ruke šalátovú zeleninu. Vďaka folátom môžu zabezpečiť dostatočnú hladinu tejto kyseliny vo svojom tele.

    Rada by som ponúkla chutné recepty k zavedeniu tohto druhu zeleniny do nášho jedálnička. Obľubu zelených listov môžeme začať pestovať u našich potomkov už v ranom detstve. Ja pravidelne jedávam surový špenát, šalát alebo rukolu pred dcérkou a tým že vidí, s akou chuťou ich jem, dáva si ich aj ona. Aj keď šalát väčšinou končí na tanieri, keďže ho ešte nevie poriadne rozžuť, verím, že jedného dňa bude aj ona chrumkať s rovnakou radosťou túto vitamínovú bombu ako ja J

    Šalát s avokádom a cuketou

    Autor: @zojec

    Umyté listy ľadového šalátu a rukoly zmiešame s nastrúhanou cuketou, kukuricou a na kúsky nakrájaným avokádom. Ochutíme limetkovým dressingom, prípadne jablčným octom.

    Zeleninový šalát so semienkami

    Autor: @artemissska

    Zmiešame podľa chuti vybratý zelený šalát- napr. ľadový s rajčinami, čiernymi olivami, žeruchou, kukuricou a na suchej panvici opraženými slnečnicovými semienkami. Následne ho ochutíme balzamikovým octom a arašidovým olejom.

    Zeleninový šalát s reďkovkami a jarnou cibuľkou

    Autor: @irsina83

    Zmiešame šalát lollo rosso s ľadovým šalátom, reďkovkou, cherry paradajkami, na kúsky nakrájanou oranžovou paprikou a jarnou cibuľkou. Dochutíme olivovým olejom, citrónovou šťavou a morskou soľou.

    Šalát z čerstvého špenátu

    Autor: @irsina83

    Kúsky baklažánu opečieme na panvici a následne ich zmiešame s čerstvým špenátom, ľadovým šalátom, oranžovou paprikou a reďkovkou. Na konci ho dochutíme čerstvým kôprom a olivovým olejom.

    Šalát z valeriánky s tofu a avokádom

    Autor: @irsina83

    Tofu opečieme na panvici, ugrilujeme baklažán, cuketu a červenú papriku. Potom ju už len zmiešame s listami valeriánky, špenátu a avokádom. Dochutíme olivovým olejom a citrónovou šťavou.

    Špargľový šalát s hlivou, klíčkami a jarnou cibuľkou

    Autor: @drobec33

    Suroviny (pre 2 osoby):


    2 veľké hrste mix šalátu (frisé, polníček…), 1 veľká hrsť mungo klíčkov, 10ks bielej alebo zelenej špargle, 1 veľká hrsť hlivy ustricovej, 1 jarná cibuľka,  1 stredne veľká cibuľa, 1PL limetkovej šťavy,
    3PL olivového oleja, 1ČL dijónskej horčice, 1 plátok masla, strúhaný parmezán podľa chuti
    pargľu ošúpeme, odrežeme tvrdé konce (cca 1cm) a dáme variť na cca 3-5 minút s plátkom masla.Potom scedíme cez sítko a prepláchneme studenou vodou.

    Na olivovom oleji si speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme na pásiky nakrájanú hlivu, osolíme, okoreníme a podusíme domäkka. Šalát zmiešame s klíčkami, nakrájanou špargľou, hlivou, na kolieska nakrájanou jarnou cibuľkou a premiešame s dresingom. Dresing si pripravíme zmiešaním olivového oleja, limetkovej šťavy, dijónskej horčice, soli a korenia. Ak chceme,dochutíme strúhaným parmezánom.

    Quinoavý šalát s avokádom a fazuľou

    Autor: @zuzigirl

    Uvarenú quinou zmiešame so šalátom podľa chuti ( ľadový šaláť, špenát, hlávkový šalát), s rozpučeným avokádom, na kúsky nakrájanými paradajkami, vajciami a uvarenou fazuľou. Šalát sa dá dochutiť citrónovou štavou.

    Ak neviete prísť na chuť listovej zeleniny v podobe šalátovej misy máme pre vás riešenie vo forme zeleného smoothie, ktoré v poslednom období prežíva značný boom (aspoň teda v našej skupine na MK určite áno J Základom tohto nápoja sú zelené listy, ktoré sú následne rozmixované rôznymi druhmi ovocia. Ja uprednostňujem pridávať aj bobuľovité ovocie, aby sme obohatili náš nápoj dôležitými antioxidantmi. Pre inšpiráciu nájdete niekoľko receptov aj v tomto článku, no fantázií sa medze určite nekladú J. Tak poďme na recepty!

    Zelené smoothie na tri spôsoby

    Autor: @lyongirl

    Banán zmiešame s 3 menšími  jablkami a šťavou z 3 pomarančov. Do 1 pohára pridáme jahody, do druhého špenát a do tretieho kivi.

    Zelené smoothie s banánom a jablkom

    Autor: @lyongirl

    V nádobe rozmixujeme čerstvé špenátové listy s jedným jablkom, banánom a troškou citrónovej šťavy.

    Zelené smoothie z rukoly

    Autor: @myska2233

    Listy rukoly rozmixujeme s jablkom, banánom a štavou z jedného pomaranča.

    Zelené smoothie

    Autor: @zuzigirl

    125 g špenátu rozmixujeme s dvoma jablkami, jedným banánom, polkou citrónu aj so šupou a dvoma pohármi vody.

    Trojfarebné smoothie

    autor: @lucka1987

    Základ nápoja tvorí šťava zo 4 rozmixovaných jablk, 3 pomarančov  a 1 banánu. Do druhej vrstvy sa pridávjúa ešťe dve hrste špenátových listov a do tretej vrstvy 3 dc domácich zaváraných jahód. Z tohto množšstva dostaneme až 1 l ovocno- zeleninového nápoja.

    Dúfam, že sme vás presvedčili, že šaláty sa naozaj dajú aj chutne pripraviť, tak hor sa do zelene 😀

    Zaujali vás naše recepty a chcete sa podeliť o tie vaše? Radi vás uvítame v našej skupine, kde vás s radosťou príjme takmer 1300 členov.

    Link na skupinu: http://www.modrykonik.sk/skupina/1803/detail/

    Dobrú chuť a do zjedenia priatelia 🙂

    drobec33
    25. mar 2013    Čítané 0x

    Fašiangy, Turíce, Veľká noc ide...

    Varíme zdravo a chutne – časť 5.

    Fašiangy a Turíce už máme za sebou a čaká nás Veľká noc. Niekto tento sviatok oslavuje, niekto nie. Faktom však je, že papať musíme aj vtedy 🙂

    Tí, ktorí oslavujú, väčšinou podľa tradície začínajú zeleným štvrtkom. Keďže nie som veriaca, so zvedavosti som trochu pátrala, kde a ako vlastne vznikol zelený štvrtok. Wikipédia mi poskytla stručné vysvetlenie, tak sa s vami oň podelím.

    Názov vznikol prešmyčkou nemeckého názvu Greindonnerstag (plačlivý štvrtok) na Gründonnerstag (Zelený štvrtok), pretože niekedy sa v tento deň konalo zmierenie kajúcnikov. Biskup ich rozhrešil a prijal do spoločenstva veriacich. V tento deň sa na niektorých miestach používalo rúcho zelenej farby a aj zvyk požívať v tento deň veľa zeleniny podporoval jeho názov.

    Roky rokúce sa traduje na zelený štvrtok jedenie špenátu. Aj ja si už roky pamätám, ako som sa hrozila tohto dňa, keďže som špenát dlhé roky neznášala. Neviem, čím to bolo spôsobené. Ale ako som pri svojich deťoch začala objavovať všestrannosť tejto zeleniny, našla som si k nemu cestu. Ani pre mňa už špenát nie je iba uvarená omáčka s cesnakom s uvarenými zemiakmi a volským okom, ale surovina, ktorá dokáže obohatiť a vylepšiť veľa rôznych jedál.

    Keďže však ako všetci vieme, údené mäso k zdravej strave vzhľadom na svoje nepriaznivé účinky určite nepatrí, pripravili sme pre vás milí rodičia zopár dobrých tipov, ako si klasické veľkonočné jedlo trocha zdravo spestriť. Čo tak miesto údeného mäsa pripraviť chutnú rybku? Prejedli ste sa špenátu? Skúste medvecí cesnak. 

    Špenátové halušky autor: @drobec33

    Suroviny:

    • zamrazený čerstvý špenát (môže byť čerstvý, mrazený)
    • múka
    • 1čl kurkumy
    • 1čl olivového pesta
    • 2čl cesnakových lupienkov (môže byť čerstvý cesnak)
    • štipka namletej hrubozrnnej soli s bylinkami

    Postup:

    Mrazený špenát rozdrvíme v mixéri na kašu (štavu nevylievať, o to menej vody dáte do cesta), pridáme kurkumu, soľ, cesnak a pesto a ešte pomixujeme. Hmotu dáme do misy a pridávame múku a vodu dovtedy, pokiaľ bude mať cesto tú správnu konzistenciu. Podávame s bielym jogurtom a nastrúhaným syrom.

    Špenátovo–lososová rolka autor: @pallacinka

    Suroviny: 

    • 250g mraz. špenátu (môže byť aj čerstvý)
    • 200g syra
    • 4 vajcia
    • nátierkový syr (Philadelphia, rozmixovaný Cottage...)
    • kôpor
    • losos

    Postup:

    Špenát, 100g syra a vajcia dobre premiešame a dáme zapiecť na 15min na papieri na pečenie. Potom posypeme ďalšími 100g syra a dáme na 5min zapiecť. Necháme vychladnúť, natrieme Philadelphiou alebo iným syrom, posypeme kôprom a položíme kúsky napareného lososa. Zrolujeme a necháme pár hodín stuhnúť.

    Špenátovo–lososové lasagne autor: @e.l.i.e.n.k.a.

    Suroviny:

    • čerstvý špenát 
    • cesnak 
    • soľ 
    • korenie (bylinky) 
    • čerstvý alebo mrazený losos 
    • mlieko 
    • múka (pohánková, špaldová, amarantová...) 
    • tvrdý syr 

    Postup:

    Špenát podusíme s cesnakom alebo inými bylinkami. Pripravíme si bešamel z mlieka a múky. Vrstvíme bešamel, lasagne, bešamel, špenát s kúskami surového lososa, lasagne, bešamel, špenát s lososom a posledné lasagne a bešamel. Na vrch nastrúhame syr a dáme zapiecť.

    Špenátovo–brokolicovo–hrášková polievka  autor: @barcabejby

    Suroviny:

    • 1 cibuľa
    • 1 balenie mrazeného špenátu
    • 1/2 balenia mrazenej brokolice
    • 1-2 hrste hrášku
    • ovsené vločky
    • cesnak podľa chuti
    • soľ, olej, muškátový oriešok

    Postup:

    Na olivovom oleji speníme nakrájanú cibuľu, zalejeme vodou, pridáme špenát, brokolicu a hrášok. Necháme to trošku povariť, pridáme prelisovaný cesnak, soľ, muškátový oriešok a rozmixujeme ponorným mixérom. Po rozmixovaní pridáme ovsené vločky a ešte chvíľu povaríme.

    Veľkonočné vajíčko autor: Henrieta Peškovičová

    Suroviny:

    • za hrsť medvedieho cesnaku (len listy, nie stonky) môže byť aj špenát
    • zázvorová pasta
    • soľ
    • uvarené vajíčka
    • čierne korenie
    • chili
    • olivový olej
    • píniové oriešky

     Postup:

    Rozmixujeme uvarené žĺtka s ostatnými surovinami, pridáme píniové oriešky a domixujeme na pastu. Naplníme namiesto žĺtok do uvarených bielok, vychladíme, alebo možeme hneď podávať - s čerstvým pečivom či kúskami pečeného mäsa.

    Polievka z medvedieho cesnaku/špenátu autor: Henrieta Peškovičová 

    Suroviny:

    • zemiaky
    • zeler
    • medvedí cesnak (alebo špenát)
    • zázvorová pasta
    • soľ
    • stipka čierneho korenia
    • smotana (sójová smotana, mlieko..)

    Postup:

    Na masle osmahneme zemiaky, uvaríme s zelerom (2:1) a do uvarených pridáme medvedí cesnak/špenát. Premiešame, rozmixujeme a postupne dochutíme zázvorovou pastou, soľou, maslom a čiernym korením. Domixujeme na pyré a podávame. Polievku možeme zjemniť smotanou, sójovou smotanou alebo mliekom. K polievke sa chuťovo hodia aj uvarená mrkva, bataty, špenát, žihlava, krutóny alebo polenta.

    Pečené zemiaky s lososom a filé autor: @irsina83

     Suroviny:

    • 200g lososa
    • 200g rybie filé
    • petržlenová vňať
    • pažítka alebo zelená časť mladej cibuľky
    • šalvia - nemusí byť
    • rozmarín
    • 7 strúčikov cesnaku olúpaných
    • 7 strúčikov cesnaku so šupkou
    • 7ks cherry paradajok
    • 6-8ks zemiaky - záleží na veľkosti
    • morská soľ
    • kmín celý
    • olivový olej
    • 1ks citrón

    Postup:

    Lososa si nakrájame na 4 približne rovnaké kúsky a uložíme na plech ktorého dno sme si pokvapkali olivovým olejom, vedľa lososa poukladáme filé a ryby si posolíme. Do mixéra dáme petržlenovú vňať, pažítku, šalviu, olúpaný cesnak, olivový olej - asi 2 ČL a trocha soli a zmixujeme. Malou lyžičkou si bylinkovú zmes navrstvíme na ryby. Olúpeme jeden citrón, rozoberieme ho na mesiačiky a poukladáme ho na jednotlivé kúsky rýb a takisto aj malé kúsky rozmarínu. Vedľa rýb si nakrájame zemiaky na tenšie mesiačiky, poukladáme cherry paradajky a strúčiky cesnaku so šupkou a posolíme morskou soľou a pridáme na vrch zemiakov aj trochu kmínu, podlejeme trochou vody, pokvapkáme trochou olivového oleja a zakryjeme alobalom. Dáme piecť do vyhriatej trúby na 250°C na 30 minút, potom rybu vyberieme bokom a zemiaky vrátime späť zakryté a pečieme ďalších 10-15 minút. Potom vrátime rybu späť do plechu a odkryté necháme z vrchu zagrilovať. Všetky chute sa krásne spoja.

    Zapekaná cuketa s tuniakom autor: @puhinka2

    Suroviny:

    • cuketa
    • cherry paradajky
    • tuniak vo vlastnej šťave
    • cesnak
    • morská soľ
    • syr

    Postup:

    Cuketu zabalíme do alobalu a dáme piecť do vyhriatej rúry na 220°C . Medzitým si nakrájame cherry paradajky na štvrťky, pridáme roztlačený cesnak a tuniaka. Keď máme cukety mäkké, tak vydlabeme vnútro, ktoré primiešame k zmesi. Poriadne premiešame a plníme lodičky. Posypeme syrom, dáme zapiecť do trúby a papáme.

    Vegánske fašírky autor: @pallacinka

    Suroviny:

    Fašírky:

    • 125 gr červenej šošovice (uvarenej)
    • 1 cibuľa
    • 1 PL olivového oleja
    • 75g manga nakrájaného na drobné kúsky
    • 150g cíceru (uvareného alebo zavareného)
    • 2 PL sójovej muky (alebo akú máme doma)
    • soľ, korenie podľa chuti (ja som dala čerstvú kurkumu a rascu)

    Omáčka:

    • 1 červená alebo žltá paprika
    • 100 ml vývaru
    • 1 strúčik cesnaku
    • 1 PL jablčného alebo balsamico octu
    • 2 PL oliv. oleja
      (ja som na cesnak, ocot a olej zabudla a chutilo aj tak)

    Postup:
    Uvarenú šošovicu vymiešame s rozmixovaným cícerom, mangom, múkou a koreniami a robíme fašírky. Pôvodne som ich chcela opiecť na panvici no nedržali spolu, takže išli do rúry na plechu a boli z nich guľky.
    Omáčka je veľmi jednoduchá. Na suchej panvici cca. 10 min. opražiť dohneda nadrobno nakrájanú papriku, potom zaliať trochou vývaru, 10 min podusiť a rozmixovať. Ja som pridala uz iba soľ a chutila naozaj výborne, s cesnakom by bola asi ešte lepšia.

    Fašírky z tempehu autor: @zojec

    Suroviny:

    • 1 väčsia šálka uvarených jačmenných krúpov (jemne zomletých - perlička, varí sa ako ryža)
    • 1 údený tempeh
    • 1-2 strúčky cesnaku
    • 1 malá mrkva
    • ľanové semienka
    • 1 PL lahôdkového droždia TEBI
    • majoránka
    • trochu čierneho korenia
    • hraška na obaľovanie (možno nahradiť strúhankou)

    Postup: 
    Tempeh si pomelieme na mäsovom mlynčeku, pridáme do krúpovej kaše, postrúhame mrkvu, pridáme ingrediencie na ochutenie a robíme guľky, ktoré obaľujeme v hraške. Poukladať na plech a piecť cca 45 minút na 200 °C.

    Rukolový šalát: 
    Cherry paradajky prekrojiť a trošku osmahnúť na oliváči. Potom osmahnúť slnečnicové semienka, všetko premiešať s rukolou, pokvapkať octom a ozdobiť hoblinkami pecorina alebo parmezánu.

    Netradičná fašírka autor: @irsina83

     Suroviny:

     Na fašírku:

    • 500g mletého jahňacieho, kuracieho alebo bravčového mäsa
    • 2 hrste ovsených drobných vločiek
    • 1 hrsť varenej pohánky lámanky
    • 2 vajcia surové
    • 1 malá cibuľa
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 1/2 čajovej lyžičky červenej mletej papriky
    • morská soľ
    • čierne mleté korenie
    • drvený kmín
    • sušený tymián
    • čerstvá petržlenová vňať
    • 2PL olivového oleja
    • papier na pečenie
    • forma na srnčí chrbát
    • 2 vajcia uvarené na tvrdo
    • sušený ligurček

    Postup:

    Mleté mäso, koreniny, bylinky, nakrájanú cibuľu nadrobno, prelisovaný cesnak, surové vajcia, uvarenú pohánku, ovsené vločky a 1PL olivového oleja
    vymiešame do krásneho cesta. Vystrihneme si papier na pečenie, vložíme ho do formy na srnčí chrbát, pol zmesi fašírkového masa dáme do formy, poukladáme uvarené vajíčka prerezané na poly a zakryjeme ich zvyšnou zmesou. Vrch polejeme zvyšným olejom a dáme piecť do predohriatej trúby na 200°C a pečieme cca 30-45 minút.

    Čokoládový puding autor: @lucka1987

    Suroviny:

    • 1-2 banány
    • avokádo
    • horké kakao (alebo môžeme použiť karob namiesto kakaa)
    • mleté vlašské orechy
    • ovocie (čo domácnosť ponúka)
    • 1-2 PL javorového sirupu (ja som nahradila steviou, lebo sirup nemám)

    Postup:

    Avokádo očistíme a rozmixujeme, pridáme kakao a dosladíme. Puding posypeme orechami a podávame s ovocím.

    Pšenovo-špaldové šúlance s aróniovým džemom autor: @ildici12

    Suroviny:

    • 150 g surového pšena
    • 230 g špaldovej múky (alebo akú máme doma)
    • 1 vanilkový biopuding
    • voda podľa potreby
    • soľ

    Postup:

    Pšeno najprv 3x prepláchneme v horúcej vode. Dáme variť: v pomere 1:2 a to tak, že do zovretia je najsilnejší oheň, odokryté. Keď začne vrieť voda aj so pšenom, tak oheň stíšime, zakryjeme a varíme cca 15, max. 20, minút. Nemiešame. Zakryté necháme dôjsť. Dáme vychladnúť.
    Cca polovicu pšena môžeme rozmixovať (nie je nutné, ale zjemní chuť). Pridáme vanilkový puding, múku a vymiešame do pevného cesta. V prípade potreby pridáme trošku vody prípadne kukuričný škrob alebo kukuričnú múku. Z cesta vytvarujeme šúlance. Dáme ich variť do osolenej vriacej vody – na max 5 min. Keď vyplávajú, ihneď ich vyberieme, aby sa nerozvarili.
    Čierny mak opražíme nasucho (pre lepšiu stráviteľnosť), pomelieme. Podávame s prírodným sladom (javorový, pšeničný, ryžový sirup alebo agáve)
    Šúlance sa môžu orestovať na masle s trochou sirupu alebo trstinový cukor (skaramelizujú sa). Dajú sa na tanier, posypú sa so zomletým makom a osladia sa sirupom. Namiesto cukru sa môže použiť sušené kukričné alebo ovsené mlieko. Pridáme aróniový džem.

    K týmto sviatkom neodmysleteľne patrí aj zemiakový majonézový šalát. Ako si doma pripraviť zdravý majonézový šalát bez použitia majonézy?

    Stačí namiesto majonézy použiť biely jogurt, čerstvú nakrájanú uhorku, prípadne kyslú smotanu alebo tzaziky. A máte doma jedninečnú mňamku. 

    Rovnako vajička si môžete naplniť čímkoľvek. Uvareným cícerom rozmixovaným so žĺtkom alebo cottage syr s cesnakom a nastúrhaným syrom - fantázii sa medze nekladú. Ako sa u nás hovorí, čo chladnička dala. 

    Rovnako aj cez tieto sviatky môžeme maškrtiť. Základom su zdravé suroviny. Ovocné poháre s kvalitnou čokoládou, cereálie, domáce tyčinky, zdravé koláče - to všetko si pripravíte rýchlo a chutne podľa seba.

    Zaujali vás naše recepty a chcete sa podeliť o tie vaše? Radi vás uvítame v našej skupine, kde vás s radosťou príjme takmer 1200 členov. 

    Link na skupinu: http://www.modrykonik.sk/skupina/1803/detail/Prajeme všetkým prekrásne Veľkonočné sviatky, hlavne plné zdravia, pohody, štastia, lásky a snáď už aj krásneho počasia 🙂Dobrú chuť a do zjedenia priatelia 🙂

    drobec33
    8. mar 2013    Čítané 0x

    Raňajky - ranná dávka zdravia a inteligencie

    Varíme zdravo a chutne-časť 4.

     Zobudíte sa aj vy každé ráno s tým, že rozmýšľate, aké dobré raňajky svojmu drobcovi opäť pripravíte?

    Dojčatá sú na tom najlepšie, mama pristaví zásobáreň mliečka alebo fľašku s materským/umelým mliekom a raňajky sú na svete 🙂

    Čo však s krpčekmi a staršími deťmi, ktoré už majú nejaký ten zúbok a ktorým už iba mliečko nestačí? Raňajky sú základom celého dňa. Na to, aby taký človiečik dokázal plnohodnotne, vnímavo a čulo spoznávať svet či sa sústrediť pri hrách alebo učení, potrebuje telo správne nakopnúť. A o to sa postarajú práve raňajky. „Ukradnem“ si zopár dôležitých faktov od jednej výživovej poradkyne.

    Máte pochybnosti o tom, či sú raňajky vôbec potrebné k naštartovaniu do nového dňa?

    Ak raňajky vynecháte, nedodáte telu potrebné stavebné látky a energiu. Zároveň tým znížite hladinu cukru v krvi, čo je príčinou túžby organizmu po jednoduchých karbohydrátoch. Takže neváhajte a začnite čo najskôr raňajkovať! Nemusíte hneď v prvý deň skonzumovať kompletné raňajky. Začnite postupne. Napríklad jedným prírodným jogurtom, neskôr si k nemu pridajte kúsok ovocia, potom aj trošku ovsených vločiek... a ani sa nenazdáte, budete pravidelne a zdravo raňajkovať.

    Čo teda okrem jogurtu, vločiek, kaše, pečiva či dobrého chlebíka je na raňajky nielen dobré, ale aj zdravé?

    • Varené obilniny a vločky z nich
    • Celozrnné pečivo (nie pre deti mladšie ako 1 rok) a chlieb (nie zafarbený chlieb)
    • Celozrnné cereálne kaše a musli (nie pre deti mladšie ako 1 rok)
    • Čerstvé alebo sušené ovocie
    • Med, javorový sirup, hnedý cukor a iné sladidlá (pozor na ich množstvo)
    • Sójové mlieko, sójový jogurt, tofu (urobte si z nich kokteil)
    • Orechy a olejnaté semená (1-3 lyžice) (nie však pre deti mladšie ako 2 roky)
    • Niektoré mliečne výrobky (polotučné mlieko, acidofilné mlieko, tvaroh, biely jogurt, cottage syr)
    • Ľubovolná zelenina
    • Avokádo

    Miesto klasických corn flakes a podobných sladených cereálií použite radšej ovsené vločky (radšej varené-menej tak zaťažujú žalúdok a nenafukujú) a iné druhy naturálnych obilnín - pohánku, pšenicu, ryžu atď. Nie je cukor, ako cukor.

    Sladké raňajky, medzi ktoré patria aj obyčajné cereálne raňajky (nie celozrnné), ktoré sú vyrobené z bielej múky a cukru, predstavujú jednoduché karbohydráty, ktoré sa pri trávení ihneď premieňajú na cukor. Organizmus prebytok cukru odstráni tak, že ho premení na tuk. Výsledkom je zníženie hladiny cukru v krvi. Často je to až pod úroveň, s akou ste sa ráno prebudili. Človek sa po nich cíti malátny, ospalý a podráždený.

    Ale dosť už bolo teórie, ideme do praxe. 

    Šikovné maminy pre vás opäť pripravili zopár dobrých nápadov na zdravé raňajky. Kedže toho naj je veľmi málo, ponúkame vám rôzne možnosti a obmeny ich prípravy.

    Celozrnné wafle  autor: @myska2233

    Suroviny:

    • 2 vajcia
    • 1-2 PL trstinového cukru
    • 1 ČL melasy
    • 300 ml mlieka
    • 175 g celozrnnej múky
    • 1 ČL vinného kameňa
    • 1 ČL škorice
    • 75 g rozpusteného masla

    Postup:

    Vajíčka rozdelíme, z bielkov vyšľaháme sneh a žĺtka vymiešame s cukrom a melasou, pridáme ostatné ingrediencie a na záver jemne vmiešame sneh. Rozohrejeme stroj na wafle a pečieme. Z tohto množstva vyšlo cca 8-9 waflí.

    Ovsené placky autor: @irsina83

    Suroviny:

    • 2,5 šálky ovsených vločiek
    • 6 našlahaných bielok
    • 1 šálka nízkotučného vanilkového sójového mlieka (ja som dala kravské)
    • 1 lyžica slnečnicového oleja
    • 1 lyžica jedlej sódy
    • 1 lyžica vanilkového extraktu
    • 1 lyžička škorice 

    Ak má niekto rád sladšie cesto tak, môže primiešať agáve sirup alebo med.

    Postup:

    Všetky ingrediencie zmiešame dokopy a upečieme placky na rozohriatej panvici s trochou olivového oleja. Podávame s jahodami, nízkotučným tvarohom a pokvapkané s medom alebo agáve.

    Domáca ovsená kaša autor: @irsina83

    Suroviny na 1 porciu:

    60g drobných ovsených vločiek

    • asi 1,5 dcl horúcej vody
    • 1 hrsť veľkobobuľového hrozna
    • 1 broskyňa
    • 4 veľké vlašské orechy
    • 1 PL medu

    Postup:

    Ovsené vločky dáme do misky alebo taniera a zalejeme vriacou vodou a necháme napučať vločky asi tak na 15min. Medzitým si nakrájame ovocie na drobné kúsky podľa chuti a vylúpeme orechy. Primiešame do kaše a primiešame med podľa chuti.

     Domáce musli autor: @mamina1202

    Suroviny:

    • 1/2 banána
    • 1/2 nastrúhaného jablka
    • od oka ovsených vločiek

    Postup:

    Všetko vymiešať a piecť na papieri na pečenie na 180 stupňoch cca 20 minút.

    Zapekaná ovsená kaša autor: @kessinka

    Suroviny:

    • 2 a 1/2 šálky ovsených vločiek (alebo špaldových, 5zrnných...)
    • 1/2-1 ČL prášku do pečiva
    • 3 PL masla
    • 1 vajíčko
    • 2 šálky mlieka (ovsené, sójové, akékoľvek)
    • 1/4 šálky javorového sirupu (v pôvodnom recepte bol cukor, ja používam javorový alebo agávový sirup)
    • 1 a 1/2 šálky ovocia (maliny, černice, jahody, jablká, hrušky, takmer čokoľvek - ja mám najradšej s černicami, ale na tie si ešte musím pár mesiacov počkať). K tomu prípadné "dochucovadlá" podľa ovocia, v jablkovej verzii máme hrozienka a škoricu, k hruškám napríklad vanilku

    Postup:

    Maslo roztopíme a necháme ho vychladnúť.

    Suché suroviny zmiešame spolu (t.j. ovsené vločky, prášok do pečiva, prípadne cukor, vanilku, škoricu, kakao/karob...). K maslu pridáme mlieko, vajíčko a javorový sirup a poriadne premiešame (zapečené kúsky vajíčka nie sú bohviečo).
    Cca polovicu ovsených vločiek (s práškom do pečiva a spol.) dáme do zapekacej misy, na to dáme ovocie a potom ho zasypeme zvyškom ovsených vločiek. Celé sa to zaleje a dá sa to piecť cca polhodinku na 180st.

    Pečené jablká s orechmi autor: @zojec

    Suroviny:

    • Jablká
    • Orechy
    • Škorica
    • Ovsené vločky

    Postup:

    Jablká nakrájame, dáme na plech, posypeme orechmi a škoricou, na panvici opečieme ovsené, špaldové (alebo aké máme) vločky, posypeme tým jablká a dáme do rúry. Keď jablká začnú voňať, vyberieme ich a podávame.

    Pšenová kaša s jablkami autor: @drobec33

    Suroviny:

    • mlieko (UM, špaldové, ovsené, mandľové, ryžové, sójové, kravské)
    • Nomina pšenová kaša instantná (môže byť ryžová, pohánková)
    • piškoty Dobré časy, Alnatura špaldové piškoty
    • jablko
    • sirup Agáve
    • 1čl kokosového oleja

    Postup:
    Kašu uvaríme podľa návodu a pridáme olej. Zohrejeme mlieko, pridáme kašu a necháme chvíľu postáť, občas premiešame. Pridáme piškóty, nastrúhané jablko a prichutíme troškou Agáve (môže byť javorový sirup, melasa...) a podávame.

    Smotanový jogurt s ovocím autor: @mamina1202

    Muffinová omeleta so zeleninou autor: @drobec33

    Suroviny:

    • vajíčka
    • brokolica
    • cukina
    • paprika
    • mladá cibuľka
    • hrášok
    • štipka soli
    • paradajky
    • nastúhaný parmezán (aký máme doma)
    • špenát

    Postup:
    Mrazený alebo čerstvý špenát rozmixujeme, pridáme vyšľahané vajcia, sparenú brokolicu a cukinu nakrájané na malé kúsky. Nakrájanú papriku, hrášok, štipku soli a poriadne premiešame. Naložíme do formy na muffiny ktorú predtým vytrieme maslom a dáme zapiecť na 250st., stredná mriežka na cca 10min. Treba skúšať, či sa vajíčko lepí.
    Podávame so zeleninou, akú máme doma a s pečivom.

    Lievance s ovocím autor: @lucka1987

    Suroviny:

    • 300 g Cottage Cheese
    • 100 ml mlieko nízkotučné
    • 150 g múka celozrnná
    • 2 bielky
    • z 1/2 ks citrónová šťava
    • 100 g lesné ovocie + brusnice (ovocie, aké máme)
    • Kokosový olej na vysmážanie

    Postup:

    V nádobe zmiešame syr s mliekom a múkou. Do inej nádoby dáme čerstvé bielky a vyšľaháme z nich sneh. Sneh pridáme do nádoby so syrom, vmiešame citrónovú šťavu a brusnice. Lyžicou nanášame riedke cesto na rozpálenú panvicu, potrenú tukom a tvoríme lievance. Opečime ich po oboch stranách do svetlo-hnedého zafarbenia.

    Horúca ovsená kocka autor: @iwesska

    Suroviny:

    • 200g ovsených vločiek
    • 100g špaldovej múky
    • 1 vajce
    • 4 lyžice masla
    • hrsť hrozienok, prípadne iného sušeného ovocia
    • kompót alebo mrazené ovocie cca 300-400g
    • trstinový cukor 

    Postup:
    Do misy dáme vločky, 4 lyžice masla, 2-3 lyžice trstinového cukru - s ohľadom na to, aké ovocie budeme pridávať.
    Všetko zmiešame rukami, pridáme vajíčko a zapracujeme.
    Časť ovocia - buď z kompótu, alebo mrazené – (lesné ovocie, prisladila a pridala som čerstvé jablká + škoricu), rozložíme na dno vymastenej zapekacej misy, na to rozdrobíme cesto z vločiek. Postup opakujeme dovtedy, kým nie je misa plná. Na poslednú vrstvu ešte poukladáme kúsky ovocia. 
    Pečieme vo vyhriatej rúre asi na 200°C cca 30 min. 
    Hotový koláč servírujeme ešte za tepla a môžeme preliať javorovým sirupom.

    Domáci pribináčik autor: @drobec33

    Suroviny:

    • Puding
    • Mlieko (kravské, ryžové, madľové, špaldové, ovsené)
    • Kakao/karob
    • Jemný tvaroh
    • Ovocie
    • Agáve

    Postup:

    Uvaríme puding podľa návodu a pridáme 1PL kakaa/karobu. Puding necháme poriadne vychladnúť a primiešavame celý jemný tvaroh. Treba miešať opatrne, aby sa puding nezrazil. Podávame s čerstvým alebo horúcim ovocím, džemom a nastúhanou 75% čokoládou. Prípadne prelejeme medom, agáve sirupom.

    Domáce musli autor: @lucka1987

    Suroviny:

    • ovsené vločky
    • vlašske orechy
    • sušené hrozienka, brusnice, slivky (môže byť aj niečo iné)
    • kokos (ale nemusí byť)
    • šťava z pomaranča
    • 2 banány
    • med
    • škorica

    Postup:
    Ovsené vločky a orechy pomelieme na prach (cca 100 g +-) pridáme dva popučené banány, pridáme nasekané sušené ovocie, šťavu z pomaranča, med, škoricu. Masu dávame do formičiek alebo robíme len také kolieska na papier na pečenie. Pečieme 20 min pri 170 stupňoch.

    Biely jogurt s vlašskými orechmi a medom autor: @slniecko41

    Pohánková kaša autor: @minuskad

    Suroviny:

    • Pohánková kaša – instatná (alebo pšenová, ryžová).
    • Banán
    • Džem
    • Vlašský orech

    Postup:

    Uvaríme kašu podľa návodu, pridáme rozmačkaný banán. Na vrch dáme domáci džem a orech. Pre menšie detičky orech zomelieme.

    Raňajky by mali naštartovať metabolizmus a telu dodať minimálne pätinu dennej energie. Vynechanie raňajok sa v prvom rade prejaví stratou koncentrácie a zhoršením krátkodobej pamäte. Žiaci, ktorí odišli z domu hladní, sú nesústredení a celkovo dosahujú v škole horšie výsledky. Možno sa raz dožijeme toho, že zamestnávatelia budú kontrolovať, či sme raňajkovali – najmä v prípade, ak sa vyžaduje, aby sme v robote použili aj mozog.

    Význam raňajok spočíva aj v ich nutričnej hodnote a aj z tohto hľadiska sú rovnako dôležité aj pre deti i  dospelých. Dokázalo sa, že dlhodobé vynechávanie raňajok zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi, rastie riziko srdcovo-cievnych ochorení a vzniku cukrovky najmä u neraňajkujúcich fajčiarov. A pritom každý pozná to chronicky známe príslovie upozorňujúce, aby sme si raňajky zjedli sami.

    Priberáte? Raňajkujte!

    Dnes sa neraňajkovanie v rastúcej miere týka detí a najmä dospievajúcej mládeže. Tento trend sa šíri vo všetkých rozvinutých krajinách vrátane Japonska a je spojený s nárastom obezity. Je zaujímavé, že v každej zo 41 sledovaných krajín vrátane Slovenska sa raňajkám vyhýbali viac dievčatá, pričom smutné prvenstvo získali grécke slečny, z ktorých raňajkuje už iba tretina. Ako dôvod uvádzali nedostatok času, ranné nechutenstvo a dokonca aj to, že im nikto raňajky nepripravil.

    U mnohých dievčat a žien však ide o nikdy sa nekončiacu snahu schudnúť – dlhodobým ignorovaním raňajok však dosiahnu pravý opak – priberú. Asi nikoho neprekvapí, že bez raňajok sa tučnie ešte výraznejšie v kombinácii s konzumáciou „fast food“ jedál. Opakované vynechávanie raňajok je jedným z faktorov podporujúcich rozvoj obezity v každom veku a dokonca aj vtedy, keď celkový denný príjem kalórií bol u neraňajkujúcich nižší. Ako je možné, že taká malá zmena denného stravovacieho režimu má také ďalekosiahle následky?

    Hladný mozog

    Príčinou je hladný mozog. Po nočnom „pôste“ sa znižuje hladina glukózy v krvi a po prebudení začína mozog hladovať. Ak ráno niečo nezjete, dávate mozgu varovný signál, aby si telo významnú časť z nasledujúceho jedla „pre istotu“ odložilo do tukových zásob. Chýbajúce raňajky začnú po čase vyvolávať pocit hladu, ktorý neutlmí ani keksík či ranná káva s cigaretkou. Hlad znásobuje apetít a tí, čo neraňajkovali, napokon zjedia na obed oveľa viac ako raňajkujúci.

    Keďže telo časť energie z obeda už začalo ukladať, je možné, že bez raňajok sme i po výdatnom obede bez energie a čoskoro znovu hladní. Keďže občas obed ani nestíhame, a aj našim deťom v jedálni opäť nechutilo, väčšina kalorického príjmu sa prenáša na večeru. Ak sa k nej dostaneme neskoro večer, telo už nedokáže využiť väčšinu jej energie, a tak mu nezostáva nič iné, len znovu ukladať tukové zásoby. A toto sme my chceli? Keď budete zajtra neskoro večer rabovať chladničku, zamyslite sa, čo ste mali na raňajky a kam sa podeli tie dve teplé jedlá, čo mali roľníci už v stredoveku!

    Raňajky na mieru

    Verili by ste, že nejaký druh raňajok je lepší na chudnutie alebo niečo iné si treba dať ráno pred písomkou z matematiky? Americká štúdia skutočne ukázala, že s vaječnými raňajkami sa chudne ľahšie. Profesor obezitológie univerzity v Louisiane dokázal, že ak si ženy počas redukčnej diéty dopriali minimálne päťkrát do týždňa na raňajky po dve vajcia, za dva mesiace stratili o 65 percent hmotnosti viac ako ostatné chudnúce ženy s rovnakým denným príjmom kalórií.

    Pravidelná konzumácia vajec sa neprejavila zvýšenými hladinami tukov a cholesterolu v krvi a tieto ženy boli nielen sýtejšie, ale navyše mali viac energie ako tie, čo jedli rovnako energeticky bohaté raňajky na báze pečiva. Odborníkov na výživu by ešte pred pár rokmi takéto výsledky vydesili. Tých istých, čo nám zakázali vajcia, maslo, masť či znechutili mlieko a dnes zapĺňajú médiá ďalšími nutričnými zákazmi a zaručenými receptmi na najzdravší životný štýl. Čo je teda na raňajky vhodné a skutočne zdravé?

    Existujú ideálne raňajky?

    Jedlo je oveľa viac ako len zdroj energie a na jednotlivé potraviny reaguje každý inak. Stáva sa, že vám niečo nesadne, kým po inom jedle sa cítite dobre? Na raňajky to platí desaťnásobne. Stačí poslúchať svoje telo a neznásilňovať ho nejakou superdiétou v prípade, že netrpíte ochorením, ktoré si ju skutočne vyžaduje.

    Každý sme iný a potreby nášho organizmu sa navyše vyvíjajú s vekom. Prejavuje sa to aj v zmene preferencií k jednotlivým jedlám a surovinám. Všeobecne akceptovateľný recept na ideálne raňajky preto neexistuje. Niečo iné jeme radi doma, iné si dáme na dovolenke a je neuveriteľné, čo do niektorých vlezie, ak sú v hoteli k dispozícii raňajky formou bufetu (tzv. švédske stoly). Vyskladajte si tie svoje podľa vlastnej chuti a nasledujúcich odporúčaní.

    Zdroj: www.zena.sme.sk/c/5392749/ranajky-ranna-davka-zdravia-a-inteligencie.html#ixzz2N02UxeDn

    Nenašli ste tú správnu inšpiráciu? Hľadáte alebo máte ďalšie zdravé recepty pre seba a svoju rodinu? Cez 1000 členov a viac ako 500 receptov čaká aj na vás 🙂 

    Link na skupinu: www.modrykonik.sk/skupina/1803/detail

    Dobrú chuť, priatelia 🙂

    drobec33
    28. feb 2013    Čítané 0x

    Nátierky a pomazánky

    Varíme zdravo a chutne-časť 3.

    Keď sme zadávali anketovú otázku o stravovaní, netušila som, že pomazánky sa budú radiť na prvé miesto záujmov rodičov z veľkého množstva rôznych druhov pokrmov. Človek by si myslel, že v dnešnej dobe zapadli prachom 🙂 Osobne ma teší fakt, že opak je pravdou. Dávno sme sa presvedčili, že dobrú pomazánku aj pre našich malých krpčekov je dnes možné urobiť takmer z čohokoľvek. Stačí zmiešať tie správne ingrediencie a skvelá pomazánka je na svete. Ale stále sa tradujú aj tie klasické, tie od našich starých mám. 

    Chutná, zdravá pomazánka, alebo čo chladnička dala

    Neviem, čím to je, že sa ľudia pomazánok tak "boja". Alebo im neprikladajú dôležitosť v našom stravovaní? Alebo je to strachom, že sa niečo pri ich príprave pokazí, či "fakt", že to dieťatu proste nezachutí?!

    Pomazánky a nátierky majú svoje čaro a podľa mňa aj dôležité miesto v jedalničku. Nehovoriac o tom, že sú nám veľmi nápomocné, pretože z "holého" kúska chleba či pečiva razom dokážu vykúzliť malého Armaniho 😉

    Nech je dôvod akýkoľvek, prinášame vám zopár inšpiratívnych a zdravých receptov. A nemusíte sa báť, vaše deti si ich obľúbia 🙂 Otvorte svoje chladničky, špajze a pustite uzdu svojej fantázii a vôní.

    Šampiňónová nátierka  autor: @zojec

    Suroviny:

    • 200g šampiónov
    • 1 biele tofu
    • 1 cibuľa
    • za hrsť vlašských orechov
    • soľ
    • muškátový oriešok
    • čierne korenie

    Postup:

    Šampióny opražíme na cibuľke, pridáme postrúhané tofu, trošku posolíme, aby šampióny pustili šťavu, podusíme, potom dáme do mixéra, pridáme orechy a do hladka vymixujeme. Nakoniec ochutíme muškátovým orieškom a čiernym korením.

    Sardinková pomazánka autor: @slniecko41

    Suroviny:

    • sardinky
    • maslo
    • štipka morskej soli
    • cibuľka
    • citrónová šťava
    • čerstvá pažitka

    Postup:

    Vymiešame (používam ručný mixér) maslo so sardinkami, potom pridáme na jemno pokrájanú cibuľku, štipku morskej soli a citrónovú šťavu. Všetko spolu nanovo rozmixujeme, aby zostala nátierka úplne jemná. Nakoniec vmiešame čerstvú nakrájanú pažítku (môže byť aj sušená).

    Mrkvovo - pórová s vajíčkom autor: @idlici12

    Suroviny:

    • 1 mrkva
    • 1 vajíčko 
    • 1 pór
    • 1/4 masla

    Postup:

    Na jemno nastrúhame mrkvu, uvarime vajíčko, pór nakrájame na jemné plátky a dáme roztopiť maslo. Nakoniec to všetko poriadne rozmixujeme dohladka.

    Hokaido (druh tekvice) pomazánka autor:@elmelpel

    Suroviny:

    • Hokaido tekvica
    • olivoý olej
    • strúčik cesnaku
    • 2-3 PL kyslej smotany (alebo bieleho jogurtu)
    • štipka soli

    Postup:

    Tekvicu Hokaido nakrájame na plátky, pokvapkáme olivovým olejom, dáme na 15min do rúry, aby zmäkla. Vyberieme, pridáme strúčik cesnaku, kyslú smotanu alebo biely jogurt, soľ (môžete pridať tavený syr, ale len málinko) a rozmixujeme. Môžeme pridať bylinky.

    Avokádová nátierka autor: @mamina1202

    Suroviny:

    • 1 avokádo
    • šťava z 1/2 citróna
    • soľ

    Postup:

    Avokádo ošúpeme, popučíme vidličkou, pridáme šťavu z citróna, soľ a premiešame. Kto chce, môže pridať strúčik cesnaku. Jednoduchý a rýchly recept. 

    Dobrý tip: Avokádo časom zoxiduje, čiže stmavne. Pokiaľ chcete, aby si pomazánka zachovala svoju krásnu zelenú farbu, pridajte do misky s nátierkou kôstku z avokáda. 

    Cviklovo-avokádová pomazánka autor: @zuzzulka

    Suroviny:

    • 1/2 čerstvej cvikli
    • 1 avokádo
    • 1 mladá cibuľka (môže byť aj menšia klasická)
    • soľ

    Postup:

    Cviklu nastrúhame, pridáme popučené avokádo, na drobno nakrájanú cibuľku a soľ. Všetko premiešame. Môžeme všetky suroviny vymixovať ponorným mixérom. 

    Aby ste pomazánku nemali príliš "štipľavú, zemitú" od cvikli, cviklu dávajte radšej po menej. Pokiaľ sa vám bude zdať slabá, môžete pridať viac. 

    Hummus autor: @zojec

    Suroviny:

    • 200gr cíceru
    • 1/2 citróna
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 1 PL Tahiny (sézamová pasta)
    • soľ

    Postup:

    Namočený cícer (deň vopred) uvaríme do mäkka (pri varení nepridávajte soľ, predĺži sa doba varenia), pridáme zvyšné suroviny a rozmixujeme na hladkú kašu. 

    Quacamole autor: @myska2233

    Suroviny:

    • 1 avokádo
    • 1 červená cibuľa
    • 1 paradajka
    • citrónová šťava
    • soľ 

    Postup:

    Avokádo pretlačíme vodličkou (môžeme aj rozmixovať), pridáme cibuľu a paradajku nakrájané na malé kúsky, citrónovú šťavu a soľ. Všetko poriadne premiešame.
    Rodičia si môžu pridať chilli, aby malo väčšie grády 🙂

    Mrkvovo-zelerová nátierka autor:@myska2233

    Suroviny:

    • 1/2 menšieho zeleru
    • 3 väčšie mrkvy
    • tvrdý neúdený syr
    • 3 strúčiky cesnaku
    • biely jogurt (Selský jogurt alebo iný kvalitný biely jogurt)
    • soľ
    • štipka čierneho korenia (pre dospelákov)

    Postup:

    Zeler a mrkvu nastúhame, pridáme zvyšné suroviny, dochutíme a všetko riadne premiešame. 

    Hlivová pomazánka autor: Henrieta Peškovičová - My first cooking book

    Suroviny:

    • Hliva ustricová
    • olivový olej
    • strúčik cesnaku
    • soľ
    • čerstvý štavel, špenát, alebo rukola šalát

    Postup:

    Hlivu zbavíme konca a orestujeme z každej strany asi 1 minútu na olivovom oleji. Rozmixujeme ju spolu s cesnakom, pridáme soľ a podávame s niečím zeleným 🙂

    Jarná nátierka autor: @mimikett

    Suroviny:

    • čerstvý syr cca 150 g - jeden kelímok
    • 2 vajcia
    • 2 polievkové lyžice bieleho jogurtu
    • žerucha
    • soľ, korenie

    Postup:

    Vajíčka si uvaríme, nastúhame najemno a zmiešame s čerstvým syrom, jogurtom, žeruchov, soľou a korením.

    Syrová nátierka autor:@nelika666

    Suroviny:

    • tvrdy syr
    • cesnak
    • jogurt
    • maslo (alebo bylinkove maslo)

    Postup:

      Syr nastruhat, pridat cesnak, maslo a jogurt a vymiesat. Nam najviac chuti na celozrnom chlebe s paradajkami.

    Kvasnicova pomazánka s kurkumou autor: @slniecko41

    Suroviny:

    • 1 stredná cibuľka
    • 2 kocky čerstvých kvasníc
    • 3-4 vajíčka
    • olivový olej
    • morská soľ
    • kurkuma
    • čerstvá pažítka/sušená

    Postup:

    Na olivovom oleji jemne osmažíme cibuľku do sklovita, pridáme rozmrvené droždie, ja dávam 2 kocky /droždie sa úplne roztečie/, potom pridáme 3-4 vajíčka /najlepšie z domáceho chovu/, dobre premiešame až kým sa celá hmota nespojí a nezhustne. Osolíme morskou soľou a dochutíme kurkumou. Na záver primiešame čerstvú pažítku /ak nemáme, môže byť aj sušená/

    Cuketová nátierka autor: @zuska_29

    Suroviny:

    • 1 mensia cuketa
    • cottage cheese
    • kusok masla
    • 2 cherry rajcinky (bez jadierok)
    • 1 strucik cesnaku
    • 2-3 bazalkove listky
    • morska sol, Cierne korenie
    • dijonska horcica
    • muskatovy oriesok

    Postup:

    Cuketu nastruhat na jemno, na chvilku osmazit na olivovom oleji, nechat vychladnut, pridat ostatne ingrediencie a vymixovat.

    A ešte zopár receptov na doplnenie pre detičky (i dospelých): autor: @nelika666

    • Mrkvová nátierka - Zmiešame jednu uvarenú čerstvo postrúhanú mrkvu s maslom a pažítkou 
    • Vajíčková - Jedno natvrdo uvarené rozpučené vajce - žĺtok zmiešame s maslom
    • Letná nátierka - Postrúhaný kaleráb, 2 PL lyžice bieleho jogurtu a maslo 
    • Nátierka z hydinového mäsa - Varené mäso, nadrobno pokrájanú cibuľku, majoránku a maslo vyšľaháme dojemna 
    • Brokolicová nátierka - Uvarenú brokolicu, maslo, 2ČL jogurtu, bazalku vyšľaháme do jemna

    Viete že:

    Hliva ustricová je drevokazná huba, ktorá obsahuje množstvo vlákniny, látky znižujúce tvorbu cholesterolu, celý rad vitamínov, minerálov a stopových prvkov, ako aj imunitu posilňujúci "pleuran".

    V posledných rokoch sa veľa píše o priaznivých účinkoch hlivy ustricovej na zdravie. Ak sa konzumuje pravidelne a vo veľkých množstvách, vďaka vysokému obsahu vlákniny a prirodzenej produkcii látok znižujúcich tvorbu cholesterolu, má priaznivý vplyv na lipidový profil v krvi. Obsahuje tiež mnohé vitamíny (B, D, C, K), minerály, stopové prvky (Na, Cr, Cu, I, Se, Zn) a niektoré mastné kyseliny. Súčasne je aj zdrojom prírodnej imunomodulačnej látky beta-(1,3/1,6)-D-glukánu, ktorá sa v odbornej literatúre označuje ako „pleuran“. Aby beta-(1,3/1,6)-D-glukán mohol aktívne pôsobiť v ľudskom organizme, je potrebné ho z hlivy izolovať a „očistiť“.

    zdroj: pravda.sk

    Hliva patrí medzi najzdravšie huby. Aj keď sa všeobecne huby neodporúčajú konzumovať deťom mladším ako 3 roky (pre ich tažkú stráviteľnosť), hlivu môžete vašim drobcom zaviesť do jedalnička o niečo skôr. Aby ste však docielili lepšieho strávenia, uvarenú, podusenú hlivu rozmixujte. 

    Zo skúseností viem, že keď sa deti už ako drobci nezoznámia s pomazánkami a nátierkami, ale poznajú iba maslo či nátierkové alebo tavené syry, majú neskôr problém si na pomazánky zvyknúť.

    Čo je na pomazánkach motivujúce?

    Ich rôznorodosť, farebnosť, prirodzený návyk na zeleninu a iné potraviny, ktoré možno práve váš dobrec nemá príliš v láske, množstvo vítamínov a v neposledom rade ich chuť. Stále hľadáte tú správnu zdravú inšpiráciu na prípravu jedál? Radi vás privítame v našej skupine Varíme zdravo a chutne, kde nájdete aj veľa ďalších zaujímavých receptov.

    Chcete sa pochváliť tými vašimi receptami? Čaká na vás cez 950 členov 🙂

    Link na skupinu: www.modrykonik.sk/skupina/1803/detail/

    Dobrú chuť, priatelia 🙂

    drobec33
    22. feb 2013    Čítané 0x

    Polievky, polievky ach tie polievky...

    Varíme zdravo a chutne-časť 2.

    Určite to každá z nás pozná. S otázkou "Čo dnes varíte na obed?" sa tu stretávame denne. Priznám sa, sama sa niekedy dostanem do stavu, kedy mám pocit, že som už asi všetko vyskúšala. 

    Ako vo väčšine domacností na Slovensku, ani v tej našej to nie je inak a polievka patrí na náš každodenný stôl. 

    Je vôbec polievka nutná? 

    Polievky sú v našom jedálničku od nepamäti, varili ich generácie pred nami. Do určitého veku som polievky veľmi neobľubovala, asi to bolo spôsobené polievkami, ktoré som jedávala v školských jedálňach. Bohviečo to nebolo, pamätám si niektoré ešte dodnes. Ako vo veľa iných veciach, aj tu príchod mojich detí na svet zmenil aj môj pohľad a názor na ne. Dozvedela som sa napríklad, že polievka je pri najdôležitejšom jedle dňa dôležitá, pretože pripraví žalúdok na dobré travenie. Čím, to je presne neviem, ale že sú zdravé, o tom nepochybujem 🙂

    Časy, kedy sa varili polievky hlavne z mrkvy, petržlenu, zeleru, kalerábu či šošovice sú dávno za nami. Dnes už naozaj nie je problém vykúzliť úžasnú polievku spojenúm rôznych aj netradičných alebo nie klasických potravín. 

    Ako môžeme pripraviť chutnú a zaujímavú polievku plnú vitamínov a energie? 

    Opäť vám prinášame zaujímavé recepty polievok tradičných aj menej tradičných. Čo je však spoločný menovateľ, chutia nielen našim deťom 🙂 Chcete si uvarit úžasnú polievku, ktorá bude mať čo najprirodzeniejšiu chuť? Skúste namiesto "drahej soli" ako niekto volá bujón či vegetu použiť silný domací zeleninový či mäsový vývar, použiť bylinky a koreniny (petržlenovú vňať, kôpor, ligurček, pažítku, žeruchu, bazalku či oregano, kari, fenikel, kmin, zázvor....). Sú to "zdravý priatelia", ktorí okrem svojej chute majú aj svoj význam po zdravotnej stránke. Dostanete chuť, akú ste doposiaľ nepoznali. Čistú a prirodzenú.

    Dobrý tip

    • Ako vylepšiť chuť domáceho mäsového vývaru? Jednoducho 🙂 Stačí kosti alebo mäso krátko opiecť (stačí 5 min. v rozpálenej rúre) na čo najvyššom stupni a potom pridať do studenej vody a variť.
    • Vedeli ste, že keď budete variť polievku s mäsom na veľmi slabom, nízkom stupni, polievka sa vám nezakalí?

    Strukoviny majú byť v našom jedalničku zastúpené pomerne vo vysokom percentne, ich pravidelná konzumácia je pre náš organizmus veľmi potrebná. Neviete ako ich zakomponovat do jedalnicka? 

    Nechajte sa inšpirovať voňavými variáciami.

    Hokaido polievka (Hokaido je druh tekvice) autor: @e.l.i.e.n.k.a

    Suroviny:

    • Hokaido tekvica
    • cibuľa
    • olivový olej
    • soľ
    • muškátový oriešok
    • smotana (klasická alebo rastlinná)
    • bazalka

    Postup:

     Cibuľu speníme na oleji, pridáme nakrájanú tekvicu so šupou, zbavenú jadierok (kto chce jadierka nechá), podlejeme vodou a varíme do zmäknutia. Hotovú polievku rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme muškátový oriešok, štipku soli a na záver zjemníme smotanou a ozdobíme bazalkou. 

    Šošovicová na "sladko" autor: @zojec

    Suroviny:

    • zemiaky
    • šošovica
    • mrkva
    • cesnak
    • cibuľa
    • bobkový list
    • čierne korenie
    • saturejka
    • červená paprika

    Postup:

     Cibuľu opražiť, popaprikovať, pridať všetky suroviny a zavrieť na 15min, do tlakového hrnca s bobkovým listom, novým a čiernym korením. Po uvarení odoberieme 1-2 naberačky, dáme do mixéra, pridáme trochu vody a pomixujeme. Zmes vlejeme späť do hrnca (získame tak zahustenie polievky). Polievku dochutíme soľou a saturejkou. Pokiaľ nemáme, môžeme použiť majoránku.

    Do polievky môžeme použiť rôzne strukoviny, len tie sa dlhšie varia. Pokiaľ používame suché strukoviny, treba ich pred varením namočiť na celú noc, alebo predvariť a až potom pridať ostatné ingrediencie.

    Mrkvová a vločkami autor: @idlici12

    Suroviny:

    • mrkva
    • olej
    • bylinky

    Pustup: Na masle/oleji opražíme na jemno nastrúhanú mrkvu, doplníme vodu a varíme 5 minút. Pridáme opláchnuté ovsené vločky a varíme ďalších 5 minút. Dochutíme bylinkami podľa svojej chuti.

    Hrášková s jogurtom autor: @zojec

    Suroviny:

    • hrášok
    • cibuľa
    • soľ
    • biely jogurt
    • čierne korenie (nemusí byť)

    Postup: Cibuľu opražíme do zlatova, pridáme hrášok a varíme 5 minút. Polievku rozmixujeme, pridáme jogurt, dochutíme soľou a korením. 

    Minestrone autor: @zuzulienaba

    Suroviny:

    • mrkva 2ks
    • petržlen
    • bulva zeleru
    • Sedano (stonkovy zeler)
    • cibuľa
    • strúčik cesnaku
    • cukina
    • strerilizované paradajky
    • 2 hrste fazulka Azuki (netreba namáčať)
    • hrsť Bulgur (premyť vodou)
    • hrsť Quinoa (premyť vodou)

    Postup:

    Na oleji speníme cibuľu pridáme nakrájanú prepláchnutú fazulku a obilniny. Podlejeme vodou a dusíme cca 20 min. Varíme skôr aby to zmäklo. Poprášime červ. paprikou, pridáme koreňovú zeleninu, stonkovy zeler, podlejeme vodou do polovice hrnca, zvyšok dolejeme paradajkami. Pridáme bylinky - sušenú bazalku., petrz. vňať, osolime a varíme ešte asi 30-40 min. Skúšame či je mäkká fazuľka. 

    Mrkvovo tekvicová polievočka bez bujónu a vegety autor: @irsina83

    Suroviny:

    • menšia maslová tekvica
    • 2 stredne veľké mrkvy
    • olivový olej
    • bylinková soľ (alebo morská soľ)
    • muškátový orech
    • kúsok masla
    • 2 dcl. polotučného mlieka 
    • olivový olej 

    Postup: Na oleji opržíme na kolieska nakrájanú mrkvu do hnedkava pridáme nákrajánú ošúpanú na kocky nakrájanú tekvicu a premiešeme. Pridáme vodu a bylinkovú soľ a muškátový orech. Keď zelenina zmäkne, polievku rozmixujeme. Kedže bude hustá, pridáme mlieko, necháme prejsť varom a pridáme plátok masla. Môžeme pridať bylinky, alebo použiť bylinkovú soľ.

    Pórková polievka autor: @slniecko41

    Suroviny:

    • cibuľa
    • olivový olej
    • 2 menšie póry
    • zemiaky
    • morská soľ
    • kurkuma
    • muškátový orech
    • sladká smotana 

    Postup: Na oleji podusíme cibuľku do sklovita, pridáme pokrájaný pór na kolieska, podusíme chvíľu s cibuľkou, pridáme vodu a varíme Keď je pór mäkký rozmixujeme ho v polievke ponorným mixérom, potom pridáme pokrájané zemiaky, polievku ochutíme morskou soľou, kurkumou a podrveným muškátovým orechom. Keď sú zemiačiky uvarené, tak ich v polievke popučíme. Na záver do polievky vlejeme sladkú smotanu /stačí aj polka/. Polievočka je ľahká a svieža. Bon appétit

    Cukinovo pšenová autor: @zojec

    Suroviny:

    • cukina
    • olivovy olej
    • cibuľa
    • pšeno

    Postup:

    Cukinu nastrúhame, trošku opečieme na cibuľke, pšeno uvaríme (najprv 3x sparíme horúcou vodou, aby odišla horkosť), zmixujeme s vodou a trochou oleja a pridáme k cukine. Ochutíme octom, vinnym octom, soľou, tak ako kyslú polievku.

    Feniklová so zemiakmi a hráškom autor: @dobrec33

    Suroviny:

    • fenikel
    • olivový olej
    • zemiaky
    • hrášok
    • mletá červená paprika
    • soľ

    Postup:

    Na olivovom oleji orestujeme na drobno nakrájaný fenikel a zemiaky. Pridáme za PL červenej papriky, štipku soli a krátko ešte porestujeme a podlejeme vodou. Varíme do zmäknutia a na záver pridáme hrášok.

    Miso polievka autor: @lyongirl

    Suroviny:

    Jednoduchý recept:

    • mrkva
    • miso pasta (pasta z fermentovaných sójových bôbov, obilnín alebo ryže) je tradičná japonská ochutina
    • pór
    • biele tofu
    • riasy
    • soľ

    Postup:

    Vodu dáme do hrnca, pridáme na hrubšie pásiky nakrájanú mrkvu, na vačšie kúsky pór, osolíme a uvaríme do mäkka. Pred dovarením pridáme nakrájané biele tofu a riasy aby sa nám prehriali. Po vypnutí vmiešame do polievku Miso pastu. Miso pasta sa nesmie variť a nesmie ísť do vriacej polievky.

    Zložitejší recept:
    V osolenej vode uvaríme kúsky ryby, napr. losos, treska, tuniak, kto si trúfne, tak môže aj kôrovce, mušle, alebo iné potvorky. Do scedeného vývaru pridáme mrkvu a pór a uvaríme do mäkka. Ďalej pokračujeme ako v prvom recepte.

    Špargľovo zeleninová autor: @drobec33

    Suroviny:

    • špargľa
    • mrkva
    • cukina
    • zemiaky
    • maslo
    • brokolica
    • špaldový chlieb
    • konopný olej

    Postup:

    V hrnci si roztopíme kúsok masla, pridáme mrkvu, ošúpanú špargľu, cukinu a zemiaky. Orestujeme, zalejeme vodou a dusíme do jemného zmäknutia. Tesne pred dovarením pridáme brokolicu a všetko spolu rozmixujeme. Opražíme si špaldový chlebík, pridáme do polievky a prelejeme 1čl konopného oleja. 

    Veríme, že ste u nás opäť našli zaujímavé inšpirácie, dobré rady či dosiaľ menej známe suroviny 🙂

    Chcete sa dozvedieť viac? Zaujíma vás, čo dobré pripravíme do ďalšieho čísla Magazínu? Stačí sa k nám pridať a budete informovaný v prvej línii, čo dobré a zdravé sa u nás kuchtí.

    Link na skupinu: www.modrykonik.sk/skupina/1803/detail/

    Dobrú chuť a do zjedenia 🙂

    drobec33
    14. feb 2013    Čítané 0x

    Varíme zdravo a chutne?

    Väčšina z nás je presvedčená, že vieme variť zdravo. Pravidelne vám preto budeme prinášať zoznam chutných a zdravých receptov. Vždy koncom pracovného týždňa, aby ste si stihli naplánovať víkendové varenie. Tentokrát sme pripravili 8 receptov na hlavné jedlá, polievku i dezerty.

    Čo je definícia alebo kritérium zdravého varenia? 

    Čoraz častejšie sa ako rodičia stretávame s pojmami ako atopicky ekzém, potravinová intolerancia a alergia. Svoju úlohu pri týchto problémoch tvoria naše gény a prostredie, v ktorom žijeme. Ale vačšina rodičov už v dnešnej dobe vie, že za tieto problémy je priamo zodpovedná aj strava, ktorú denne jeme my aj naše deti.

    Vystihnúť sa to dá zmenou citátu „Láska ide cez žalúdok" na vetu „Zdravie ide cez žalúdok.“ Alebo ešte výstižnejšie: „Sme to, čo jeme“.

    V prvom rade to má byť strava a nápoje, ktoré zabezpečujú zdravú výživu. Zelenina, ovocie, orechy, obilniny, strukoviny, mäso, mlieko, mliečne výrobky a vajcia. Dôležite je, aby bola naša strava vyvážená a bohatá na primerané množstvo vitamínov, minerálov, uhľohydrátov, bielkovín, vlákniny, stopových prvkov a vody.

    Ako toto všetko dosiahnuť? Čo nášmu organizmu robí dobre a čo nie?

    Skupina Varíme zdravo a chutne nielen pre detičky vám rada ukáže návod, ako na to.

    Ak si myslíte, že zdravá strava je obmedzujúca alebo nereálna aj pre bežného smrteľníka a musíte sa vy alebo vaša ratolesť vzdať rôznych dobrôtok a maškŕt, radi vám totiž ukážeme, že to tak nie je 🙂

    Na priblíženie prinášame prvý zoznam úžasných inšpiratívnych receptov. 

    Šťavnaté bylinkovo-citrónové kura so zázvorom. 

    Suroviny:

    • 1 celé kurča
    • 1 maslo
    • 1,5 citróna alebo limetky 
    • 2 strúčiky cesnaku (kto ho nemá rad, môže ho vynechať)
    • lyžička strúhaného zázvoru
    • hrsť byliniek (ja som použila petržlenovú vňať, ale tymián sa tiež skvele hodí)
    • soľ 
    • čierne mleté korenie
    • 150 ml kuracieho vývaru

    Postup:

    Umyté kurča vysušíme papierovou utierkou. Z masla, roztlačeného cesnaku, zázvoru, šťavy z polky citróna a nadrobno nasekaných byliniek si pripravíme plnku, ktorú budeme dávať rovnomerne pod kožu kurčaťa. Zvyšnou plnkou potrieme celé kurča zvrchu.

    Do citróna spravíme špáradlom niekoľko dierok, aby sa šťava počas pečenia dostala do mäsa a dáme ho dovnútra kurčaťa. Kurča podlejeme vývarom a dáme piecť na cca 1hodinu do predohriatej rúry (200°C), pokiaľ nedostane zlatistú farbu. Nezabudnite kurča po polhodine obrátiť na druhú stranu.

    Ako prílohu som podávala varené nové zemiaky a poľníčkový šalát s limetkovým dressingom. Ten si pripravíme z olivového oleja, limetkovej šťavy, lyžičky dijónskej horčice, soli a čierneho mletého korenia. (Dijónsku horčicu nahradí obyčajná a korenie vtedy nedám.)

    Polievka z poleného hrášku a kozieho alebo jahňacieho rebra (záleží podľa toho, aké nájdem v mraziaku) autor: @irsina83

    Suroviny:

    • rebro z kozľaťa/jahňaťa
    • 3 plné hrste poleného hrášku
    • bobkový list
    • 3ks nové korenie celé
    • 3ks zemiakov
    • 2 strúčiky cesnaku
    • majoránka

    Postup:

    Do vody dáme rebro z kozľaťa/jahňaťa - také, aké máme. Pridáme asi 3 plné hrste sušeného poleného hrášku, bobkový list a celé nové korenie. Keď je hrášok rozvarený a mäsko mäkké, osolíme polievku morskou soľou, pridáme na kocky nakrájane zemiaky a necháme uvariť do mäkka. Na záver pretlačíme cesnak a pridáme majoránku.

    Úžasná zdravá polievka bez kvapky oleja a umelých dochucovadiel.

    Syrové placky s kukuricou a pažítkou autor:@e.l.i.e.n.k.e

    Suroviny:

    • 175 g hladkej múky (1/2 som dala pohankovu a 1/2 kukuričnú)
    • 1 lyžička prášku do pečiva (alebo vinny kameň)
    • 2 vajíčka
    • 125 ml mlieka
    • 200 g konzervovanej sladkej kukurice
    • 100 g syra (použila som mozzarelu a trochu postrúhaného parmezánu, môžete použiť aj cottage alebo iný tvrdý syr)
    • 2 lyžice nasekanej pažítky 

    Postup:

    Zmiešajte spolu všetky suroviny, potom ich lyžicou dajte buď na plech, či panvičku, roztlačte do podoby placky a upečte.

    Quiche s brokolicou a rukolou autor:@myska2233

    Suroviny:

    • 250g hladká múka (špaldová, celozrnná)
    • 125 g maslo
    • 1 vajce
    • soľ

    Postup:

    Suroviny spolu zmiešajte a dajte do chladničky na cca 1 hod. Rozvaľkajte, dajte do formy, popichajte a dajte piecť na cca 10-12 min. Medzitým si môžete pripraviť ľubovoľnú plnku.

    Plnka:

    Nakrájajte cibuľu a cesnak, jemne ich osmahnite a pridajte brokolicu nakrájanú na menšie kúsky. Dochuťte podľa fantázie, nechajte trošku podusiť, príp. pridajte trošku vody.

    Zmes dáme na predpečený korpus, pridáme rukolu, bohato posypeme strúhaným syrom a zalejeme zmesou 3 vajíčok, 1 šľahačkovej smotany, trochou mlieka (samozrejme ochutiť) a šup znovu do rúry, kým sa to neupečie. 

    Zdravý domáci chlebík autor:@katka26021974

    Suroviny:

    • 3 poháre múky (ja dávam dva - hladká biela a 1 buď ražná, špaldová a pod.)
    • 1 sušené droždie
    • 2 ČL soli
    • 2 ČL drvenej rasce
    • 2 hrste semienok (ja si pripravím dopredu - slnečnica, tekvicové a ľanové jadierka - a pomiešam a mám ich v nádobe odložené)
    • 1,5 pohára vody

    Postup:

    Večer si zarobím cesto a nechám ho 8-12 hodín kysnúť. Ráno cesto vyklopím na pomúčenú dosku a nechám 15 min. kysnúť. Potom ho preložím ako obálku a nechám kysnúť 30 min. Dám vyhriať rúru na 230°C spolu s jenskou misou. Na 30 min. dám piecť zakryté, potom odokryjem a pečiem ešte 15 min.

    Je super chutný!

    Kukurično-špaldový brumíci autor:@e.l.i.e.n.k.a

    Suroviny:

    • 150 gr rastlinného tuku 
    • 15 lyžíc ryžového alebo javorového sirupu
    • 150 gr tvarohu
    • 125 gr bieleho jogurtu
    • 2 vajíčka
    • 150 gr kukuričnej hladkej múky
    • 75 gr špaldovej hladkej celozrnnej múky
    • 100 g hrozienok 
    • 3 lyžice kukuričného škrobu
    • 1 lyžica vínneho kameňa

    Postup:

    Zmäknutý tuk vyšľaháme so sirupom. Pridáme tvaroh, jogurt a 2 celé vajíčka a vymiešame s vyšľahaným tukom. Samostane zmiešame suché časti (múku, hrozienka, maizenu, vínny kameň). Do vyšlahanej hmoty zamiesame suchú zmes. Pečieme vo vyhriatej rúre na 150°C.

    Nesmú sa veľmi nechať vysušiť. Už keď sa nelepia, treba vyťahovať.

    Amarantové lievance s banánovo-avokádovo-orechovou "nutelou" autor: @pallacinka

    Suroviny:

    • 60 gr celozrnnej múky
    • 1 ČL PDP (alebo vinný kameň)
    • 1/2 ČL mletej vanilky
    • 20 gr Agáve sirupu (stačí aj trošku menej)
    • 140 ml rastlinného mlieka (napr. mandľové)
    • 30 gr pufovaného amarantu
    • kokosový olej
    • "nutela" : banán, avokádo, ľanové semiačka, mleté vlašské orechy, mleté mandle, škorica, med, kakao/karob

    Postup:

    Vymiešame múku, PDP, vanilku, Agave sirup, mlieko a pridáme amarant. Opražíme na kokosovom oleji, vôbec sa nelepia ani nerozpadávajú.

    Banánová bábovka zo špaldovej múky autor: @myska2233

    Suroviny:

    • 1 H* mlieka
    • 1H* trstinového cukru
    • 3 H* polohrubej múky (ja som dala 2H špaldovej a 1H polohrubej)
    • 1 PDP (alebo vínny kameň)
    • 4 vajcia
    • 1 vanilkový cukor
    • 1 dcl oleja
    • 2 ks banánov
    • hrozienka
    • trstinovy cukor (cukru ani toľko nemusí byť. záleží od toho. ako máte radi sladké a aj aké a koľko banánov použijete)
    • *H znamená hrnček

    Postup:

    Z bielkov si treba vyšľahať sneh, zmiešame do peny cukor a žĺtka, potom pridáme všetky ostatné suroviny a nakoniec sneh. Dáme do vymastenej a vysypanej formy a pečieme na 180°C, pokiaľ sa cesto nelepí.

    --

    Nechcete vašim deťom sladiť jedlo cukrom, papať iba pšeničný chlieb, radi varíte, pečiete, ale nechcete vysmážať? Nech sa páči, presvedčte sa ako sa to dá 🙂

    Čaká na vás cez 700 členov, skvelé recepty, nápady, rady, tipy a triky ako zdravo stravovať celú rodinu a pritom nehladovať 😉 Tie najlepšie recepty budeme každý týždeň zhromažďovať v článku pre Magazín Modrý koník.

    Tešíme sa na vás a vaše skvelé recepty.

    Dobrú chuť a do zjedenia 🙂

    Link na skupinu: www.modrykonik.sk/skupina/1803/detail/