minimidimaxi
30. nov 2015
141 

Ako sa to celé začalo...

Keď sme prišli s Lienkou od kožnej s verdiktom atopický ekzém a ja som konečne v pokoji nášho domu zavrela za tým všetkým dvere, rozplakala som sa. Viem, možno je to teraz trápne a snáď sa na tom podieľali aj moje tehotenské hormóny, ale celé to na mňa doľahlo. Moje malé ubolené dievčatko, igelitka plná zarábaných mastí, zoznam vyšetrení, ktoré nás čakajú a papier A4 potravín, ktorým sa máme vyhýbať. Viem, že existuje nespočetne veľa oveľa ťažších diagnóz, ale vtedy som bola zúfalá a to som však nevedela, čo všetko príde nasledujúce dni.

Ekzém bol čoraz väčší, hlbší, svrbenie silnejšie až sme sa dostali do fázy, že sme plakali obe. Lenka asi od bolesti a ja preto, lebo som sa na to nemohla ďalej pozerať. Povedala som si, že to tak nenechám a začalo hľadanie a skúšanie. Vyskúšali sme snáď všetko možné aj nemožné a mieru môjho zúfalstva vám snáď dokreslí napríklad fakt, že som vykúpila v miestnych potravinách  väčšinu majolky, pretože mamine kamarátka poradila, že kúpeľ s majolkou zmierňuje svrbenie... Našťastie sme sa k tomu nedostali a teraz sa už len utešujem tým, že  zúfalé situácie vyžadujú zúfalé činy a ja by som bola urobila čokoľvek, len aby sa Lienke uľavilo.

Po ďalšom večernom uspávaní trvajúcom 4x dlhšie než zvyčajne, lebo sa Lienka zo sna trhala s plačom a hysákmi, som si opäť sadla za internet a dookola odznova prehľadávala všetky články, fóra a hľadala čokoľvek, čo som prehliadla a dalo by mi nádej. Na českom MK som sa dočítala o Linole. Niečo som si o nej našla aj na ich stránke a celkom sa mi to pozdávalo, no  prestávala som veriť, že raz príde niečo, čo naozaj aj zaberie.

Naším prvým produktom bola olejová prísada do kúpeľa Linola Fett Olbad. Nebudem zahmlievať, vôbec som jej neverila a predpokladala som, že to bude len ďalšia super-zbytočná vodička. Ale aspoň sme sa obe tešili z toho, ako pekne sa s ňou dalo kresliť po vode, lebo vytvára taký mliečny efekt :D Nečakala som žiadne veľké zmeny, nakoľko neobsahuje žiadne kortikoidy a jej účinok je v porovnaní so zarábanými hormonálnymi masťami pomalší, no o to šetrnejší k pokožke a aj k celému organizmu. Zmena však nastala hneď po kúpeli a ťažko to aj opísať. Vážne mi asi ani nebude veriť, ale kto to proste nezažil, nevie si to predstaviť... Moje dieťa, ktoré malo pokožku ako šmirgeľ, bolo zrazu opäť jemnučké a na niektorých miestach hebké ako „prdelka“... Stlmilo sa svrbenie a konečne jej ani voda nevysušovala lišaje viac a tie jej po kúpaní nevytvorili červené fľaky po tele... Nasledovala prvá kľudnejšia noc a keď sa to ďalší večer zopakovalo, automaticky nasledovala cesta do lekárne.

Priamo v lekárni mali k dispozícii len masť na extrémne suchú a namáhanú pokožku Fett, ktorá však zapasovala na Lienkin ekzém a lišaje ako uliata. Netrvalo dlho a postupne sa k nám pridalo telové mlieko Lotion, za ním šampón, potom krém na tvár Face a aj sprchový gél Shower and Wash. Linolu začala používať mamka, ocko, babky a bračekovi do výbavičky (keďže bol ešte v brušku) sme taktiež nemohli pripraviť nič iné.

Spôsob akým sme sa spolu s Linolou začali brániť ekzému udivoval aj našu kožnú lekárku a pediatričku, ktoré nám však rovnako nadšene predpisujú Linolu až doteraz aj napriek tomu, že Lenka je už vyše polroka bez príznakov.

Teraz sa na to pozerám už s nadhľadom a neberiem to nijako tragicky. Každá zlá udalosť nás posúva ďalej a už viem, že nebyť ekzému, nebola by ani Linola, ani ambasádorovanie a ani tie všetky krásne okamihy s vami tu na modrom koníku. Baby, nevešajte hlavu a snažte sa nezúfať.

Doteraz sa hanbím za to, ako to to moje malé 1,5 ročné vrabča zvládalo lepšie než ja, no  práve ona bola tá, ktorá mi dodávala silu ísť ďalej a ja vám ju chcem dodať tiež. Všetky bitky musia skončiť a ja verím, že každý raz nájdete to, čo mu pomôže a že si všetky detičky budú môcť naplno užívať detstvo.

<3

#ekzem #linola #atopicky_ekzem

Simonka, krásne si to napísala... držím palčeky naďalej, nech je Lienočka už navždy bez ekzému 🙂

30. nov 2015

To je skvele.U mna sa prejavil ekzem az teraz a u malej tiez.Je linola dostupna v kazdej lekarni?

30. nov 2015

@10zabka ďakujem krásne Zlaticka, veľmi si to vážim <3

30. nov 2015

@ajvy66 to mi je ľúto, že sa aj s malinkou tiež pasujete s ekzémom.....s dostupnosťou je to také všelijaké, záleží od toho čo presne ideš zháňať 🙂 Máme zoznam Linola-friendly lekární https://www.modrykonik.sk/blog/minimidimaxi/article/linola-friendly-lekarne-g4qw7y/ kde si môžeš pozrieť, či náhodou nie je niektorá v tvojom okolí (je to zoznam vytvorený nami mamičkami, takže určite ju majú aj inde) a ak by náhodou aj nemali priamo na predajni, tak ti ju vedia objednať a do druhého dňa si ju môžeš vyzdvihnúť 🙂 a taktiež masť Fett a olejovú prísadu do kúpeľa Linola Fett Olbad ti vie predpísať aj pediater alebo kožný lekár 🙂 🙂 ak máš akékoľvek otázky, budem rada ak mi napíšeš 🙂

30. nov 2015

@minimidimaxi Dakujem ☺ Rada si necham od teba poradit cim zacat. Co kupit na zaciatok

30. nov 2015

@ajvy66 ja to mám tak podelené ) my sme pôvodne začínali Linola Fett Olbadom do kúpeľa http://www.linolapredeti.sk/prehlad-produktov/l... ten je môj milovaný a za neho dám aj ruku do ohňa... vstrebáva sa počas celého kúpeľa a pokožka je po ňom vláčna, elastická a obsahuje veľa lipidov, takže perfektne premasťuje aj ekzém, aj suché miesta a celkovo celú pokožku....zoženieš ho aj na predpis 400ml za cca 2,6€....to som kombinovala s masťou Fett http://www.linolapredeti.sk/prehlad-produktov/l... na suché miesta, lišaje a aktívne ložiská ekzému...je hustejší alebo obsahuje 60%lipidov, takže tiež je jeho premasťovacia schopnosť skvelá.... a potom v závislosti od stavu pokožky som ešte natierala telovým mliekom Linola Lotion http://www.linolapredeti.sk/prehlad-produktov/l... - má krásnu vôňu a rýchlo sa vstrebáva. toto je moja prvá pomoc a základná výbava...my už používame aj šampón, aj sprcháč a aj krém na tvár, ale týmto sme začínali 🙂

30. nov 2015

Nasla som v zozname lekaren v nasom meste a presne tieto tri produkty by mali mat ☺ Zajtra zbehnem kupit a opytam sa aj na ten krem na tvar.Mala ma velmi citlivu pokozku na tvari hlavne ked ideme von sa vyhadze.Doteraz sme pouzivali na premastenie lipobase ale zmena ziadna. Ma linola nieco aj na pery???

30. nov 2015

@ajvy66 bohužiaľ na pery nie :(

30. nov 2015

nemas sa za co hanbit- ja som mozno vystrajala este viac 😉 ja som sama atopik, ako amle dieta velmi tazke prejavy vyzadujuce hospitalizaciu a pri kazdej vyrazke som sa bala u maleho, ci sa mu nespusta to iste... Nakoniec sa ekzem rozbehol cez leto, horucavy, cely bol chudatko od toho... Vies si predstavit ako som len vtedy vystrajala... Kazdopadne mame super koznu, ktora dala tie spravne maste a teraz na zimu prave olej do kupela a krem linola a minuly tyzden uz maleho chvalila aky je krasny a jemnucky, ziadne suche miesta 🙂 😵

1. dec 2015

@domin85 to su perfektne spravy...ani nevieš ako veľmi si ma potešila 😃 verim, ze uzbsa u vás ekzem nikdy neobjavi 💜 drzim palce 💜

1. dec 2015

@minimidimaxi dakujem 😵 je to ale beh na dlhe trate, ja budem stastna ak sa to podari drzat na zvladatelnej urovni 😉
Tiez zelam Tebe s Lenkou,ale aj vsetkym maminkam co bojuju s touto diagnozou, aby tej neprijemnosti cim skor zamavali na dobro 😉

1. dec 2015

@domin85 ďakujem krásne 💝

1. dec 2015

Krásne napísané plačem ako malé dieťa. Po písala si to čo teraz prežívam ja.mala spinka a ja na netriedeny hľadám a plačem čo ešte zohnať aby som jej pomohla. 😢 ❤

12. dec 2016

Začni písať komentár...

Odošli