miyya
30. mar 2016
196 

Knihy majú tešiť rodičov aj ich deti. Ako nadchnúť deti pre čítanie kníh.

Marec je mesiac kníh a netreba nato zabúdať. Ja tento mesiac uctievam a viac navštevujem kníhkupectvá. Ak nestíham iné mesiace,  tento mesiac si vždy urobím čas

a čítam knihy .

Milujem čítanie kníh a skladanie obrázkov na základe opisov. Je to môj svet, ktorý ma odtiahne od bežnej reality. Moja rodina vie, že keď čítam, čítam pohltená do svojho sveta.

Tento rok je však iný, doma číta hlavne môj syn. Miško je prváčik a do školy nastupoval

s nadšením, že si čoskoro začne sám čítať rozprávky.

Čítanie je pre neho zatiaľ ťažké, stratil záujem a snahu čítať niečo iné ako domácu úlohu zo šlabikára.

Ako nadšenú čitatelku ma to veľmi mrzelo a nechcela som to vzdať.

Chcem sa s Vami podeliť o svoje nápady ako povzbudiť vlastné dieťa do aktívneho čítania vo voľnom čase.

1, Vyberte sa s dieťaťom do knižnice alebo kníhkupectva. Strávte tam spoločne čas a pokúste sa nájsť knihy, pre ktoré sa nadchne. Niektoré deti viac zaujmú komiksy. Dnes

je veľký počet žánrov a tak je veľmi jednoduché nájsť vhodné čítanie.

2, Ak navštevujete knižnicu, založte si čitateľský preukaz, prípadne sa informujte v škole. Väčšinou je možnosť literárneho krúžku, kde deti navštevujú aj knižnicu.

3, Buďte jeho vzor a čítajte s nadšením. Je dosť možné, že sa Vaše nadšenie prenesie aj na neho. Navrhnite mu, aby ste čítali spoločne a vytvorte si svoj vlastný rituál. Napr. Spoločné čítanie v sobotu v posteli alebo v teplých mesiacoch na terase na čerstvom vzduchu. Určite Vás to zblíži.

4, Zaujímať sa o príbeh, ktorý dieťa číta.  Môjho syna teší môj záujem, máme nové témy na rozhovory.

Ak sa dieťa nadchne a čítanie ho začne zaujímať, nastavte si pravidelnosť. Napr. Čítanie vždy na dobrú noc, prípadne každý víkend. Okrem plynulého čítania sa mu zlepší aj gramatika a rozšíri slovná zásoba a to skutočne stojí za to.

Synovi som pripomenula, že je normálne, že niektorým slovám ešte nerozumie. Ak nie som doma, vždy ich jemne začiarkne ceruzkou. K slovám sa vrátime a vysvetlíme si ich význam.

Ďakujem za prečítanie, budem rada, za každú jednu reakciu. Prípadne budem nadšená, ak sa so mnou podelíte o vlastné nápady. 

Je dobré, začať knihu čítať dieťaťu a keď je už vtiehnuté do deja, tak potom je ľahšie "donútiť" ho, čítať na striedačku napríklad po jednej strane, či kapitole (na začiatok musia byť krátke). Najstarší syn začal samostatne čítať knihy v polovici druhého ročníka. Druhorodený - momentálne prvák - sa zatiaľ do čítania tiež nehrnie. Má čo robiť so šlabikárovými textami. Treba byť trpezlivý.

17. mar 2016

Ja by som len doplnila, že nadchnutie pre knihy začína už od bábätka, určite treba už najmenším deťom ponúkať knihy a veľa im čítať, večerné čítanie pred spaním berieme s dcérkou ako dýchanie 🙂 a síce zatiaľ nemám školáčku a počítam s tým, že samostatné čítanie bude dosť iný level a bude to chcieť veľa energy a trpezlivosti, no zároveň verím, že tento základ už od plienok dá dcérke veľa. Má tri roky, no je totálna maniačka na knihy 🙂

17. mar 2016

Z toho marca uz moc neostava 😉

30. mar 2016
miyya
autor

@resanka6 tak tak ale článok je tu pridaný dlhšie,len sa mi dnes zmenil dátum článku...zrejme škriatok šarapatil...všimni si datum komentov 🙂

30. mar 2016
miyya
autor

@xarra246 prepáč že tak oneskorene reagujem. Máš pravdu a môj syn sa veľmi tešil, ale je to pre nich ťažké čítať . Aj začnem s ním spoločne čítať ale po chvíli stratí záujem. A pritom to celkom slušne prečíta,ale je netrpezlivý. To je však môj syn, u teba to môže byť úplne iné 🙂

30. mar 2016
miyya
autor

@dobromila viem viem,ale ja milujem knihy a chcem, aby sa im tešil tiež. 🙂 Nechcem to podceniť, tie knihy ich už tak netešia ako nás.

30. mar 2016

Začni písať komentár...

Odošli