Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    pepa_lite
    30. okt 2018    Čítané 640x

    “Ockov vzdor”

    Dnes sú to tri roky, čo som zistila, že v mojom tele bijú dve srdcia. Tu sa začalo najväčšie dobrodružstvo môjho života-MATERSTVO. Avšak bez otca. Či sa niečo zmenilo za tie roky?

    Zdá sa mi to ako včera, keď mi doktorka povedala “Gratulujem, pozrite sa sem, ste tehotná”. Nebudem Vás klamať, neverila som vlastným ušiam ani očiam. Stalo sa. Vybral si ma. Malý zázrak, ktorému som sa rozhodla život dať a nie vziať. Každé jeho “Maminka milujem ťa” ma len utvrdzuje, že ON bola najlepšia voľba.

    Jasné, že som si nevedela predstaviť ako to dám, ani aké to bude, neverila som si vtedy, neverím si občas ani dnes, ale viem, že máme blízko nás ľudí, ktorí pomôžu a nakopnú ma, keď dochádzajú sily.

    Slovo strach naberie pravý význam, až keď sa stanete rodičmi, pocítila som to už na začiatku, keď skončil ako novorodeniatko na JISke. Ten istý strach prichádzal pri každej horúčke, či ďalších pobytoch v nemocnici. Verte, že by som radšej prekonala svoj strach z výšok a skočila bungee jumping.

    Obavy idú v rodičovstve akosi ruka v ruke automaticky, pretože sa prirodzene o svoje dieťa strachujete. 

    Aj ja sa bojím. Bojím sa toho, čo príde, pretože viem, že onedlho prídu otázky “Mami a prečo ja nemám ocka?” aká odpoveď bude ideálna, aby som neublížila tejto čistej dušičke? Povedať pravdu? Keď ani ja sama, nie som s ňou zmierená… 

    Otcom sa muž totiž nenarodí, otcom sa musí stať..

    Pokračovanie tu:

    http://momofmateo.sk/30-10-2015/

    pepa_lite
    20. aug 2018    Čítané 195x

    Odpúšťanie

    “Si tým, kým si bol a budeš tým, kým si.” Povedal Buddha. Občas sa zamýšľam sama nad sebou, aká som, či som dobrý človek. Odpoveď jasnú nemám, lebo som aj dobrý, aj zlý človek, záleží na okolnostiach a teda aj na tom, o koho ide. Nebudem sa hrať na Matku Terezu a odpúšťať, ja to neviem. Moja obrana voči týmto ľuďom spočíva v tom, že pre mňa jednoduchu zomrú. Samozrejme sú tu aj ľudia, ktorým som odpustila. Nie slovne ani osobne, ale v sebe samej. Tak ako povedal Ježiš na kríži “Otče odpusť im, lebo nevedia, čo činia.” Tak je to aj s malého “sploditeľom”. Ja sa na neho nehnevám, neviem to, lebo aj vďaka nemu mám úžasného syna. Ale hnevám sa na neho preto, lebo o neho nejaví záujem, nepodieľa sa na výchove a prichádza o tie všetky krásne momenty v Mateovom živote. Moja osobnosť je v tomto prípade rozpoltená, na jednej strane som rada za syna na druhej nahnevaná z jeho prístupu, aj keď on to berie, že sa len drží toho, čo mi povedal v tehotenstve “Nechcem to a ani sa o to nebudem starať.” Mateovi mužský vzor chýba, len budúcnosť ukáže, či bude v odpúšťaní ako ja...

    pepa_lite
    11. jún 2018    Čítané 754x

    Mami, ocko, nezabudnite na mňa

    Je to smutné, ako sa so stúpajúcimi teplotami na nás valia tragické články o tom, ako rodičia zabudnú svoje dieťa v aute. Poviete si, že by sa Vám toto nikdy nestalo a pýtate sa ako to môže človeka vôbec napadnúť, nechať bezbranné dieťa, v tomto počasí v aute. Tak mi napadol tento článok, že v ňom zhromaždím informácie, ako menšiu osvetu pre neuvedomelých rodičov, ktorí v zhone dnešného uponáhľaného sveta zabúdajú.

    V prvom rade nesúďme, predsa platí pravidlo Nikdy nehovor nikdy.

    Ráno vstaneš na budík, premýšľaš, čo všetko ťa čaká v práci, medzitým chystáš raňajky pre seba a rodine, zobudíš deti, umyjú sa, oblečú, najedia sa a vyrazíte. Väčšie deti idú na autobus a menšie vezieš do jasličiek. Na polceste si spomenieš, že si zabudla kúpiť darček pre kolegyňu a tak zastavíš pred obchodom, malé spí a tak ťa napadne myšlienka, že veď behom pár minút ho necháš samé a vrátiš sa o chvíľku. Povieš si veď v aute je chránené pred slnkom… Alebo sa ponáhľal do práce a úplne ti vypadne z hlavy, že si dieťa nevyložil v škôlke, veď tá sekunda, čo by si sa obzrel za seba do auta, či si na niečo nezabudol by ťa zdržala a prišiel by si neskoro do práce… zamknú auto a začína sa boj o život.

    U detí termoregulácia ešte nepracuje, tak ako u dospelých a život ohrozujúcich môže byť už 10minút v aute. Samozrejme to záleží od veľa faktorov (kedy pilo, čo má oblečené). Telíčko sa prehrieva a snaží sa ochladiť rozšírením ciev, aby sa pri povrchu kože krv ochladila. Potné žľazy zvýšia svoju aktivitu, dieťatko sa spotí, ale ako stúpa dehydratácia organizmu, klesá produkcia potu a telíčko sa už nechladí a vnútorná teplota sa zvyšuje. Začne zrýchlene dýchať a začne zvracať. Striedavo prichádza horúčka a zimnica. Prichádza bezvedomie. Ako z tela odchádza voda, prehrievajú sa aj vnútorné orgány a dieťa dostáva z tepla kŕče. Pri nich sa do krvného obehu dostane proteín myoglobín, ktorý na seba viaže kyslík a syntetizuje ho vo svaloch. Za normálnych okolností ho obličky vedia vyfiltrovať a z tela sa vylúči močom, no obličky zlyhávajú a proteín sa hromadí v tele. Následne skolabuje pečeň, dochádza k opuchu mozgu a minerálnej nerovnováhe. Všetky orgány postupne kolabujú …

    Ako treba zareagovať, keď vidíte dieťa v zamknutom aute?

    Ak vidíte dieťa v odstavenom aute na slnku, ktoré nereaguje v prvom rade je potrebné vyhodnotiť situáciu, nakoľko rodič sa môže nachádzať len niekoľko metrov od auta. Ďalším krokom zostáva telefonát na linku 112, kde môžete po konzultácii s odborníkmi podľa vonkajších znakov určiť, či dieťa len spí alebo je v bezvedomí a teda v priamom ohrození života. Ak ide o ohrozenie života, môžete rozbiť okno vozidla. Z právneho hľadiska sa síce dopúšťate trestného činu poškodzovania cudzej veci, ale porušujete jeden zákonom chránený záujem v prospech ochrany vyššie postaveného záujmu, a tým je ľudský život.

    Trestný zákon na takúto situáciu pamätá v ustanovení o krajnej núdzi, i keď musia byť splnené dve podmienky: princíp subsidiarity a princíp proporcionality. Po slovensky povedané, prvý princíp znamená, že nebolo inej cesty, len rozbiť okno. Druhý možno označiť ako princíp primeranosti, čiže rozbitie všetkých okien už možno jednoznačne označiť za neprimeraný zásah. Ak si nie ste istí, či by ste to zvládli, okamžite zavolajte políciu, ktorá je na podobný zásah lepšie pripravená.

    Krajná núdza (§ 24 Trestného zákona)

    (1) Čin inak trestný, ktorým niekto odvracia nebezpečenstvo priamo hroziace záujmu chránenému týmto zákonom, nie je trestným činom.

    (2) Nejde o krajnú núdzu, ak bolo možné nebezpečenstvo priamo hroziace záujmu chránenému týmto zákonom za daných okolností odvrátiť inak alebo ak spôsobený následok je zjavne závažnejší ako ten, ktorý hrozil. Rovnako nejde o krajnú núdzu, ak ten, komu nebezpečenstvo priamo hrozilo, bol podľa všeobecne záväzného právneho predpisu povinný ho znášať.

    Ak si tento článok prečíta, aspoň jeden rodič, ktorý niečo z tohto doteraz nevedel, budem rada, že sa sa to práve dozvedel. Veď aj svetlá sme si zvykli, že musíme zapnúť, prečo by sme si nemohli zvyknúť, obzrieť sa za seba do auta, či sme na niečo nezabudli?

    My ostatní buďme všímaví, môžeme ísť okolo auta, v ktorom práve bezbranné dieťatko alebo psík bojujú o život a rozhodujú sekundy.

    http://http://momofmateo.sk/mami-ocko-nezabudnite-na-mna/

    Ak sa Vám článok zdá užitočný, neváhajte ho zdieľať. Niekomu môže zachrániť život.

    pepa_lite
    1. jún 2018    Čítané 845x

    Slobodná matka v 21.storočí

    Aké je to byť slobodnou matkou v dnešnom svete?

    Podľa mňa, je to rovnaké, akurát je tam pridané slovíčko slobodná, aj keď so slobodou to nemá nič spoločné. Stále som mama. Slovíčko slobodná zo mňa nerobí horšiu mamu, než sú zadané, či vydaté mamy. S tým rozdielom, že v noci sa delím o posteľ, iba s malým a cez deň obskakujem, iba jedno dieťa 😉.

    Dôležité je hlavne, aspoň čiastočne sa s týmto „stavom“ zmieriť vo svojej hlave. Čo si budeme hovoriť, počúvam to často a asi by to bolo tak, aj v mojom prípade. Nakoľko ani to, že máš manžela, priateľa, či partnera, ti nezaručí, že nebudeš na všetko väčšinou času sama. Keďže muž musí chodiť do práce, zarábať peniaze. Áno, v práci nie je celý deň a potom príde a pomôže (večná sláva starostlivým mužom), toto som úprimne v dobrom závidela každej jednej, ktorá mala takúto raritu doma.

    Na začiatku, keď sme s Mateom bývali u našich, mi „partnera“ vynahrádzala rodina a tak sa s malým hrali, pestovali, prebaľovali, kočíkovali, kúpali, keď sa im  dalo, aby som mohla dospať kolikové noci, zúbkové párty, očkovacie a splnové seansy. Vôbec nie je hanba požiadať o pomoc, keď už nevládzete, od toho máte rodinu a bolo by teda sprosté, ak by Vás odmietli. Samozrejme nie vždy sa dá, vtedy človek chodí ako zombie, nemá náladu ani len pozdraviť v obchode, veď to poznáte stačí len vydržať nič netrvá večne a pri dieťati duplom. 

    Keby sa môžem vrátiť v čase, odkázala by som si, aby som sa pripravila na to, že nie vždy to bude ľahké a minimálne na začiatku obetuješ samú seba, pretože voľného času  pre seba, už nebude toľko. Tak napríklad obočie si nebudeš pravidelne trhať, ale raz za čas sa uspokojíš stým, že si dorastajúce chĺpky odstrániš žiletkou, pedikúra je hudba ďalekej budúcnosti, ak zrovna tvoja sestra nemá dobrú náladu a nezľutuje sa. Bolo celkom komické snažiť sa, zložiť sama kočík, či už do auta alebo z auta. Než sme sa pobalili a vybrala som sa s vajíčkom z 3.poschodia peši v ruke, tak som bola spotená až na zadku. Bože a aby som nezabudla na povestné detské načasovanie, to bola úplne najväčšia tragikomédia.

    Stávalo sa nám často, že už keď už sme boli vychystaní,  v tom prišiel prd a mal to až na chrbte. V lepšom prípade som si v tom zhone zabudla odsať mlieko, ktoré som chcela mať po ruke na cestu pre prípad núdze (na začiatku som sa hanbila kojiť vonku, pritom je to také prirodzené), a na poslednú chvíľu bolo treba pánka nakojiť. Vtedy som závidela všetkým, ktoré dávali umelé mlieko a nikdy s prísunom mlieka nemeškali (tie plačúce árie mi fakt nechýbajú, keď som sa oneskorila, čo i len o minútu než bolo zvykom). Meškali sme vždy a všade, preto sme prvé mesiace ani nikam mimo našej dediny nechodili, pretože vždy to skončilo vystresovanou matkou a plačúcim dieťaťom (ani teraz ma to nikam neláka, keďže Mateo má rád miesta, ktoré pozná).

    Jednak som bola v strese z ľudí, nebola som v stave odpovedať na otázky, ktoré som aj tak nikdy nedostala, ale moja hlava si ich vsugerovala a tak som si kočíkovala poväčšine sama. Bola to chyba, dnes to už viem. Nikto nikdy sa ťa neopýta na nič, načo ty sama nechceš odpovedať, pokiaľ si teda nemyslí, že má na to právo. Nikto okrem tvojho dieťaťa nemá právo sa pýtať na čokoľvek z tvojho súkromia, to si pamätaj. Jedine komu budeš raz musieť odpovedať na otázky, je to tvoje dieťa. Nikto iný.

    Ak si zvolíš život dať a nie vziať, ver, že nikto, ani tvoje dieťa ťa nebude nikdy volať „slobodná mamička“, ale bude ťa volať mamička, a ani nikto z ihriskového „mama gang“ ti nevymyslí prezývku „slobodná matka“ (určite nie priamo) a dokonca ani štát, termín slobodná matka nepozná. Nazývajú nás osamelými rodičmi (osamelá matka, či otec). Je nová doba, ľudia sa už na slobodné mamy nedívajú cez prsty, ani ťa neprinútia do svadby bez lásky ako kedysi.

    Neboj sa, nie si ani prvá, ani posledná, ktorej sa to stalo a nie si ani o nič horšia, než iné mamy. Občas budeš na nervy a budeš vymýšľať ako vynesieš do bytu nákup a spiace dieťa, tak aby si ho nezobudila, občas si vynesieš po schodoch kočík aj s dieťaťom sama, inokedy si podržíš dvere pri vychádzaní, aby ti nevrazili do kočíka, alebo pôjdeš ovešaná z nákupu ako vianočný stromček, stane sa ti to ešte xy krát.

    Ale pamätaj si, máš dieťa, máš to najkrajšie a áno aj najťažšie poslanie, aké môže žena mať– byť MAMA. Či už s partnerom, alebo sama, stále si mama a dokážeš pre svoje dieťa aj nemožné, len si prosím ťa VER. Ja ti verím.

    http://momofmateo.sk/slobodna-matka-v-21-storoci/

    pepa_lite
    20. máj 2018    Čítané 286x

    Chlapcov strihanie bolí

    Neuveriteľné, Mateo už o dva mesiace ,nechce sa mi tomu veriť, oslávi druhé narodeniny. Tento týždeň sa chystáme na fotenie a tak dnes nastal ten deň, ktorý som už dlhšie odkladala. Strihanie.


    Pýtate sa prečo som odkladala strihanie? Môj syn je jedno z tých detí, ktoré neznáša strihanie, myslím, že za to môže aj nemilá prvá skúsenosť a tak je návšteva v kaderníckom salóne skôr za trest ako za odmenu. Ako každá mama, neznášam, keď musím svoje dieťa do niečoho nútiť, keď viem, že sa toho bojí. Lenže vonku leto preskočilo jar a spotená hlavička v spojení s vetrom, je akurát na chorobu, tak som musela strihanie naplánovať skorej, než bol pôvodný plán. Na dnes.


    Strihaný bol už 4x, vždy nasledoval rovnaký scenár, hysák až sa z plaču pozvracal, spotil a išli sme domov obaja od vlasov, spotení, zmorení a ovracaní. Klamem, raz sa mi ho podarilo, dať ho ostrihať u nás doma, počas obedného spánku. Ani sa nebránil, vtedy ho to asi zrejme nebolelo. 🙂


    Ráno som vstala s nechuťou, lebo som presne vedela, čo nastane hneď ako uvidí, kam sme vošli. Ku podivu, však celé to moratórium sprevádzal iba krik, takmer bez sĺz. Dokopy to celé trvalo s ostrihaním a zaplatením iba 10minút, a to vážne nepreháňam (aj keď mne to prišlo ako celá večnosť). Pevne verím, že mu to vydrží takto, aspoň do augusta. Klobúk dole pred šikovnou kaderníčkou, ktorá to s nami absolvovala a nevzdala to pri Mateovom vzdore a kriku (už pri objednávaní som na rovinu povedala, čo sa bude diať, ale objednali nás 😊).


    Toto nie je reklama na kaderníctvo v Tescu v Hlohovci, ale naozaj je to o prístupe a o ľuďoch. Povedzme si na rovinu, predsa len to vyzerá inak, keď prídete do kaderníctva, ktoré síce nie je určené iba detskému zakáznikovi, kde sa milá slečna, postará blesku rýchle o vlasy vášho kričiaceho dieťaťa, ako keď v detskom kaderníctve, príde zafajčená kaderníčka k vášmu synovi a tvári sa, že je tam za trest, a to ešte ani nezačala. Ďalšia s rovnakým nasadením, pustí z ničoho nič fén, v prázdnom kaderníctve, lebo je lenivá pozametať vlasy…


    Klobúk dole pred všetkými mamami, ktorých synátorov, strihanie bolí ako môjho Matea. Prajem nám pevné nervy, zachvíľku, už tu bude zasa zima a oni naberú trošku viac odvahy aj rozumu, a ak nie nebojte sa prídu zas na rad čapice, pod ktorými dlhé vlasy vadiť nebudú😂.


    Tie mamy, ktoré toto nezažili, ale vidia nás pri tomto boji. Prosím nesúďte nás, keď nás vidíte bojujúce s vlastným dieťaťom, s nervami na konci, so zúfalým pohľadom v kaderníctve. My im chceme, fakt len dobre a ľúbime ich rovnako, ako vy vaše zlaté poslušné nevzdorovité deti.


    A áno, nemusela som ho dať strihať, ale hlášky typu to je krásne dievčatko, v spojení s frekvenciou rastu jeho vlasov, by onedlho vyzeral ako člen kapely Kelly Family.🙈

    Autíčko za odmenu.❤️

    http://http://momofmateo.sk/strihanie-chlapcov-boli/

    pepa_lite
    12. máj 2018    Čítané 219x

    Boh nemôže byť všade, preto stvoril mamy<3

    V momente, keď sa narodí dieťa, narodí sa aj mama. Nikdy predtým neexistovala. Bola ženou, ale mamou nikdy.

    Mama je niečo úplne nové, je to vlastne druh superhrdinky, ktorá síce nehviezdi v kinách ani v telke, avšak môže nahradiť všetkých, ale ju nenahradí nikto iný. Veď kto iný by nosil deväť mesiacov pod srdcom dieťa, niekoľko hodín v bolestiach by ho rodil a zároveň pri prvom pohľade na nového človiečika by dokázal zabudnúť na všetku predchádzajúcu bolesť a  byť plná lásky a nehy?

    Byť mamou je tá najkrajšia, ale aj najťažšia úloha v živote.  Niet však krajšieho pocitu, ako keď sa vaše dieťa na vás pozerá s láskou v očiach a vy viete, že ono je tá najlepšia a najdôležitejšia vec vo vašom živote pre akú ste sa rozhodla.

    Ja mám tú česť zažívať tento druh superhrdinstva, čiže byť MAMA, už skoro druhý rok. Lenže tento rok, bude premňa Deň matiek o čosi výnimočnejší. Pýtate sa prečo?

    Pretože Mateo už konečne pochopil, že ja som MAMA a začal ma tak nazývať. Tú radosť počuť to cielene z jeho úst, by nezopakovala ani kúpa najdrahšej kabelky, fakticky. Nie žeby to nepovedal už párkrát, on je múdra hlavička, ale nie cielene na moju osobu.

    V bežných vzťahoch, keď sa stanete rodičmi oslovujete sa poď za mamou, pozri tam je ocko apod. lenže u nás doma ma tak mal volať kto? A tu bol asi ten kameň úrazu, tak som sa dohodla s mamou a ostatnými, aby ma volali MAMA a čo sa nestalo? Matelko to pochopil a začal používať "Mama de si, mama hľadaj, mama cecať..." najkrajší narodeninový darček aký by som si sama lepšie nevysnívala.

    Pátrala som kedy a kde vznikol Deň matiek, keďže na Slovensku sa skôr oslavuje 8.marca MDŽ a dopátrala som sa, že história Dňa matiek siaha až do obdobia antiky. V starovekom Grécku oslavovali ženu ako darkyňu života už 250 rokov p. n. l. v podobe slávností na počesť matky všetkých bohov – bohyne Rhey. Oslavy trvali obyčajne tri dni – od 15. do 18. marca. Starovekí Rimania oslavovali sviatok Matronalia, ktorý bol zasvätený bohyni Juno.Za predchodcu Dňa matiek v jeho dnešnej podobe možno považovať tzv. Nedeľu matiek (Mothering Sunday), ktorú začali oslavovať 16. storočí v Anglicku. V čase sviatku, ktorý bol stanovený na štvrtú nedeľu počas veľkonočného pôstu, sa mohlo služobníctvo žijúce v príbytkoch svojich pánov vrátiť domov k svojim matkám a stráviť s nimi deň.

    V novodobej histórii ľudstva sa Deň matiek dostal do povedomia na prelome 19. a 20. storočia, a to vďaka Američanke Anne Marie Jarvisovej. Po tom, ako v roku 1907 zomrela jej matka, začala viesť kampaň za vyhlásenie dňa venovaného matkám. Už o dva roky neskôr tento sviatok oslavovali v 45 štátoch USA. 8. mája 1914 iniciatíva vyústila do oficiálneho vyhlásenia druhej májovej nedele za Deň matiek Kongresom USA. Prezident Woodrow Wilson podpísal neskôr dokument, v ktorom bol Deň matiek vyhlásený za celoamerický národný sviatok. Dátum druhej májovej nedele sa rozhodli prijať za svoj takmer všetky krajiny na svete.

    V Československu sa Deň matiek začal oslavovať v roku 1923, a to najmä zásluhou Alice Masarykovej, dcéry prezidenta T. G. Masaryka a emancipovanej predsedníčky Československého červeného kríža. V 50. rokoch boli oslavy Dňa matiek v komunistickom Československu a ostatných proruských krajinách nahradené marcovým Medzinárodným dňom žien. Tradícia Dňa matiek na Slovensku bola obnovená až po roku 1989, kedy sa začal sláviť druhú májovú nedeľu v roku.

    Prajem si, aby v tento deň nebola na svete MAMA, ktorá by nedostala poďakovanie od svojich detí a rodiny. Nech žiadna mama nieje opustená a sama, ani stará mama, na ktoré sa zabúda.

    Netreba honosné dary, ale čas a objatie sú tie najhodnotnejšie dary, ktoré môžete svojím mamám dať, tak ako ich dali oni Vám, keď učili vaše nohy chodiť, ústa rozprávať,  fúkali vaše ranky a objímali Vás, keď to bolo treba.

    Vážme si ich, kým ich máme. Nezabudnite na nich, ja nezabudnem.

    http://momofmateo.sk/boh-nemoze-byt-vsade-preto-stvoril-mamy/

    pepa_lite
    1. apr 2018    Čítané 311x

    Zrkadlá

    “Moje dieťa toto nikdy robiť nebude ako tam ten nevychovaný fagan” hovorila som si. “Keby to urobí moje dieťa, takú dostane na riť” hovorila som si v duchu a bolo mi trápne aj za tú mamičku. A dnes? Viem, že to je obdobie, ktoré prejde a treba byť len o trošku viac trpezlivejším. 

    V tehotenstve som si predstavovala aký bude povahovo a samozrejme som si vytvorila fiktívny zoznam aký URČITE nikdy nebude on. Áno na mojom zozname boli všetky tie predstavy ako kričí a hádže sa v obchode o zem, ako ma bije, šticuje, odtláča od seba, ako si sadne a nechce ísť ďalej. Ako to však väčšinou býva predstava versus realita je diametrálne odlišná.

    Než sa narodil Mateo, snažila som sa prečítať čosi o výchove a absorbovať do seba,  čo najviac nových informácií, aby som bola pripravená na svoju novú životnú úlohu. Nebudeme si klamať, že ľahšie sa to číta, než sa to aplikuje na svoje dieťa dennodenne. Viem, kde je vôľa, tam je cesta. Ja sama som sa stala o niečo trpezlivejšia a aj keď ma skúša, kedy mi povolia nervy, snažím sa nekričať. Nie vždy sa to dá, hlavne keď sa o neho bojím napr. keď vylezie na okennú parapetu, konferenčný stolík, vyliezť na komodu, kde je televízor a prevrhnúť ho na seba, prípadne uteká s nožíkom, ktorý dočiahol, keď vyliezol na nočník... Zľaknem sa a už je môj hlas niekde na vrchole s piskotom a preskakovaním hlasu, ale naučíme sa to spolu.

    V období vzdoru je dôležité uvedomovať si, že dieťa sa správa neovládateľne z dôvodu, že nedokáže ovládať svoje emócie. Nerozumie im, prekračujú hranice jeho skúseností a schopností, aby dokázalo s rozvahou spracovať svoje negatívne pocity, ktoré ho ovládli. Vtedy sme tu my, rodičia, aby sme ho „podržali“ a tieto chvíľky, na ktoré sa nedokáže dieťa pripraviť, prežilo čo najmenej traumaticky. https://eduworld.sk/cd/zuzana-granska/435/obdobie-vzdoru-ako-reagovat-pri-zachvatoch-hnevu

    Každý rodič chce pre svoje dieťa to najlepšie a preto si treba zapamätať, že čo zasejeme do nich teraz, keď sú maličkí, to budeme žať, keď budú veľkáčmi. Preto nekrič, veľa vysvetľuj a aj keď si myslíš, že to ešte nechápe, ver, že chápe.

    Spomeň si ako si neznášala, keď kričali rodičia po tebe a zamýšľala si sa, či sa to nedá povedať aj inak. Dá, len sa treba trošku posnažiť zapracovať aj na sebe. Možno chce sa na seba iba upriamiť pozornosť, aby si odložila mobil, varenie, počítač, kávu, knihu a išla si sním len skladať kocky, prejsť sa alebo si čítať knižku v stane. Všetky tie povinosti dňa, udalosti na facebooku alebo instragrame na teba počkajú, ale tvoje dieťa ťa potrebuje teraz.

    Pamätaj deti sú zrkadlá, odrážajú to čo vidia.

    A tak odkladám laptop a ideme sa zasa hrať 🙂

    http://momofmateo.sk/zrkadla/

    pepa_lite
    2. mar 2018    Čítané 255x

    Ži teraz, tvoríš si spomienky

    Kedysi dávno som si idealizovala ako má vyzerať láska dvoch ľudí. Vraj totiž každý máme na svete svoju druhú polovičku a je len na nás ako dlho a či vôbec ju stretneme. Premýšľala som, kedy ma stretne tá moja pravá láska (ľavá, druhá ani tretia nepripadali do úvahy-vtedy).

    Z kníh som vedela, ako prídem na to, že to je ona. Roztrasú sa mi kolená, zatají sa mi dych, rozbúši sa mi srdce a zatočí hlava. Aké klišé a celkom pravdivé. Tiež som však počúvala, že škaredé a zlé si nikoho nenájdu, tak treba byť milá a pekná. Ach tá detská naivita.

    Dnes viem, že ľudia niesú single kvôli vonkajším črtám, či prevahe negatívných vlastností, ale väčšinou len preto, že čakajú. Čakajú buď, že tú svoju druhú polovičku stretnú, alebo čakajú, než sa im srdce vylieči, alebo len proste čakajú až nadíde ten správny čas. Premýšľam nad sebou, že do ktorej kategórie by som sama seba teraz zaradila a asi najskôr do tej druhej alebo tretej. Predsalen si neviem predstaviť, byť mamou na plný úväzok a popritom sa spoznávať s novým človekom, pustiť ho do našej zóny a už vonkoncom sa prispôsobovať niekomu novému. Stým niesom stotožnená-zatiaľ.

    Je pravda, že čím dlhšie je človek sám, tým je spokojnejší so svojou situáciou a menej prispôsobivejší novým okolnostiam. Aj keď si samozrejme myslím, že to je dočasný stav regenerácie, kedy sa liečite z toho, že nemusíte robiť veci pretože musíte, lebo sa od Vás očakávajú, ale robíte ich pretože chcete. Tak to máme my s Mateom. On sa chce hrať, tak sa hráme. Chce robiť Kolo kolo mlynské? Tak sa točíme do kola. Chce si čítať, tak si čítame.

    Nielen preto, že to chce on, ale preto, že to chcem aj ja. Viem totiž, že raz príde deň, kedy už mamu potrebovať nebude, lebo bude chcieť vyletieť z hniezda, ale chcem aby keď si občas spomenie vedel, že som tu bola, som a budem preneho. A aj keď tu už raz nebudem, budem žiť v jeho spomienkach a tie sa mu budú vynárať, keď si bude tvoriť on tie svoje s jeho deťmi. Verím tomu.

    Presne tie spomienky sa tvoria teraz. Tú interakciu medzi dieťaťom a rodičom nenahradí, žiadna učiteľka v jasliach, či škôlke, tablet, mobil ani starí rodičia. Preto si to užívajme tu a teraz plnými dúškami všetky tie neopakovateľné prvé razy, ktoré s nimi zažívame, lebo aj tie predbedné noci raz pominú, aj tie zuby raz vyjdú. Súhrn prvých nezrozumiteľných slov, ktorým ne/rozumieme ani my mamy, než sa dostanú do puberty a už budeme iba trápni.

    Deti nám Boh len požičal. Požičal, aby sme si prešli intenzívnym kurzom. Kurzom, ako milovať niekoho viac, ako seba, ako zmeniť naše najhoršie chyby, aby sme dieťaťu dali lepší príklad. A naučili sa mať odvahu. Áno, to je ono! Byť matkou, alebo otcom je najväčší akt odvahy, ktorý môžete urobiť, pretože to znamená, že sa stávate prístupní iným druhom bolesti, neistote a strachu zo straty niekoho, kto je vami tak milovaný. Deti nie sú naše, sú len pôžičkou. Sú tým najväčším a najúžasnejším úverom, pretože naše deti sú len naše, pokiaľ sa nevedia postarať o seba. Potom už patria ich životu, ich osudu, ich rodinám. Boh vždy žehná deti, pretože my sme už nimi požehnaní.

    Aj toto je forma lásky a nikdy by som neverila, že táto láska  prebije všetky vzťahy a bude stáť na ich čele. Niet nad lásku k dieťaťu. Keď už všetka láska pominie, tak táto Vás povznesie z popola.  Učili nás ľúb mamu, tata, babku a dedka, ale neučili nás ľúbiť svoje deti, lebo to je jediná láska, ktorá sa nedá naučiť. Tá proste je a príde až s deťmi.

    Nie som sama, mám toho najlepšieho parťáka. Svojho syna.

    http://momofmateo.sk/zi-teraz-tvoris-si-spomienky/

    pepa_lite
    25. feb 2018    Čítané 1195x

    Meno neznáme

    Ako každé dievča som si plánovala, že ak budem raz tehotná, určite budem mať dievčatko. Vysnívala som si, že bude mať tmavé gaštanové vlásky a hviezdičky v očiach. Meno pre dievčatko bol vtedy jasný výber. Stela – pôvod mena v latinčine znamená hviezda. Nad chlapčenským som sa nezamýšľala, pretože to chce väčšinou každý otec dať to svoje, taká bola moja vtedajšia domienka.

    Keď som sa spamätala z prvotného šoku, že som tehotná išla som do obchodu s detským oblečením, že bábätku musím niečo kúpiť a tak som kúpila ružové body s korunkou a nápisom Little Diva. Mala som tušáka, že mi rastie pod srdcom dievča, niekoľko krát sa mi to dokonca aj snívalo a keďže ja som intuitívny typ človeka, počúvla som svoj vnútorný hlas. Takže som si vravela, že Stela alebo Liliana. Ako väčšina prvorodičiek som už chcela začať s nákupom výbavičky, ale červík pochybnosti ma brzdil. Našťastie.

    Doktor si nebol istý ani v 20tt, aj keď raz mi naznačil, že tam asi videl niečo, nebola to 100% informácia. Objednala som sa na 3D ultrazvuk do Hlohovca k MUDr. Brešťanskému, teda nie celkom ja, ale volala tam moja najlepšia kamoška Lenka. Na ňu je vždy spoľah, všetko vybaví, obvolá a občas ma aj vráti nohami na zem, keď lietam v oblakoch. A tak som sa nevedela dočkať 17.februára(2016).

    Sedela som v čakárni aj so svojou sestrou Tamarkou, ktorá informáciu o mojom tehotenstve niesla asi najťažšie, ak nerátam sploditeľa. Predsalen predstava, že už nebude najmladšia a číslo jeden iba ona, bola zdrcujúca. Vtedy. Dnes je krásne pozerať sa na nich, ako sa spolu zabávajú, teda keď si nájde popri frajerovi čas. Ach tie prvé lásky.

    Vošla som dovnútra, mohla som si priniesť vlastnú hudbu, ale vybrala som si z doktorovho výberu. Adele to vyhrala na celej čiare. A tak sa začalo premeriavanie, sledovanie srdiečka a aj termín trafil asi najbližšie ku dňu pôrodu. Celá nervózna som čakala, kedy mi už oznámi, že či tam vidí dievčatko/chlapčeka. Bábätko spinkalo a moc sa mu nechcelo spolupracovať, doktor ho budil trasením jeho domčeku so slovami „ukáž sa nám“ a ono stále nič. Ani sa mu nečudujem, tiež nespolupracujem keď spím, tak spím. To mu aj zostalo. Tak som sa mu v duchu prihovorila „Mateo ukáž sa, buď dobrý chlapček“ a v tom doktor „máme tu guľky, maminka gratulujem bude to chlapček“. Až mi slza vyšla. Zaskočená som bola. Predsalen som bola presvedčená niekoľko mesiacov, že to bude dievčatko a odtiaľ som vyšla s DVD a fotkami chlapčeka. Krásneho chlapčeka.

    Tak som už bola celkom rozhodnutá, že chlapček, čo sa mi narodí sa bude volať Mateo. Aj keď som dlhšie mala v hlave mená ako Michal a Matej, rozlúčila som sa snimi, pretože už tieto mená u nás v rodine sú obsadené. Matea nemáme žiadneho, ani žiadneho nepoznám. To je inak veľmi zásadné kritérium pri výbere mena. Ľudia sa za život stretnú s kopec inými ľuďmi. Niektorí sú lepší a zanechajú v nás po nich to dobré, iní horší a na takých nechceme spomínať. Tým som sa celkom riadila aj ja pri výbere mena a myslím, že niesom jediná.

    Na internete som si našla význam mena Mateo, meno najbližšie k slovenskej podobe Matej a ten ma v mojom výbere už iba uistil. Mateo je z talianskeho mena Matteo, ktorý v slovenčine poznáme ako Matúš. Je hebrejského pôvodu a znamená „boží dar“ a tým on pre mňa rozhodne bol aj je. Dala som si vypočítať vibráciu mena s priezviskom a bolo rozhodnuté.

    Vyšlo mi, že je to výborné meno, V kombinácii s priezviskom vytvára starostlivú, pokojnú a zodpovednú osobnosť, ktorá vyhľadáva pokoj a harmóniu. Veľký zmysel pre rodinu a pre rodinné vzťahy. Osudová vibrácia čísla 6 – prepožičiava narodenému diplomaciu a jemnosť. Toto meno obsahuje duševné číslo 8 – schopnosť vedome alebo aj nevedome manipulovať so svojim okolím a tak dosahovať výsledky a svoje ciele (toto sa mu darí už od narodenia). Meno Mateo samostane je veľmi vyrovnané meno s 3 – kovou vibráciou – veľmi šťastné číslo, ktoré je symbolom náklonnosti, obľúbenosti, talentu a popularity. Nositeľ komunikuje prekvapivo ľahko a vyžaruje j láskavosť a prívetivosť. Preto je obvykle veľmi obľúbený.

    A tak sa mi 30.06.2016 narodil Mateo.

    http://momofmateo.sk/meno-nezname/

    pepa_lite
    11. dec 2017    Čítané 344x

    Prvý koment, predposledný result <3

                                              Áno, ach tá nefalšovaná čistá detská radosť.

    Rolovala som na koníkovi, hore a dole, trošku z nudy ako inak na rodičovskej pracovnej dovolenke, že? A zrazu sa mi objavilo testovanie na YR, že... V jedinečných vôňach sladkej bielej vanilky a čarovných lesných plodov pre pocit dokonalej vianočnej pohody a radosti. Rastlinný svet vás opäť láka, aby ste pocítili jeho jemnú, ale účinnú starostlivosť o vašu pokožku. Toto som si prečítala a napísala do komentu prvotné pocity. Naozaj sa mi ešte nikdy nestalo, aby som stihla dať prvý komentár ja a čuduj sa svete stihla som to. Prekvapenie, keď som bola vybratá bolo o to krajšie. A áno, čestne hlásim, že mi za túto recenziu nikto nezaplatil a hodnotím podľa samej seba, nikto ma do ničoho nenútil, nenavádzal ani žiadnym iným spôsobom neovplyvňoval moju recenziu. Viva sloboda slova a písma, veď žijeme v roku 2017 ženy.

    Matelkovi idú očné zuby, noci bývajú divoké, ráno vstávam rýchlo na budík, aby nezobudil malého a ja som mohla v kľude pracovať a vrátiť sa potom nerušene k nemu do postele-áno spíme v jednej a nevadí nám to. Aj vtedy, tak bolo. Sladko sme dospávali. Do chvíle krátko po 10h, keď sa rozozvučal bzučák nášho zvončeka. Vyletela som z postele, že asi horí, alebo čo. Omyl! To priniesol kuriér balíček na #test_yvesrocher3.  Moja zlosť s myšlienkou na žalobu pre toho, čo skonštruoval náš zvonček, zoznam nadávok na adresu kuriéra, ktoré sa mi prebleskli hlavou, vystriedala nefalšovaná radosť a následné poďakovanie za doručenie. Len teda neviem u koho z nás dvoch, bola prvotná radosť podľa foto hore bola väčšia. A tadaaa toto všetko bolo v krásnej vianočnej krabičke, ktorá sa šikne na vianočné pečivo. Doplnila som aj ceny, ktoré som našla na oficiálnej stránke Yves Rocher. Testovaniu zdar.

    Testovací balíček limitovanej vianočnej edície 2017 obsahoval:

    - Vonnú sviečku (Čarovné lesné plody 70g / 5,60€)
    - Sprchovací gél (Čarovné lesné plody 200ml / 4,20€)
    - Tekuté mydlo na ruky (Biela vanilka 190ml / 4,20€)
    - Balzam na pery 2x (Čarovné lesné plody a Biela vanilka 2x 4,8g / 4,20€)
    - Krém na ruky 2x (Čarovné lesné plody a Biela vanilka 2x 75ml / 4,20€)
    - Telové mlieko (Biela vanilka 200ml / 5,20€)
    - Toaletnú vodu (Biela vanilka 100ml 8,80€)

    Alebo v mojej terminológii Červená sada & Biela sada.

    Toaletná voda  (Biela vanilka 100ml 8,80€):

    Priznávam sa, že odkedy sa mi narodil malý, nepoužívam parfém ani toaletnú vodu. Pred tehu som mala overenú klasiku CK Euphoria alebo Dior Addict, ale prišlo tehu a môjmu nosu všetko vadilo, a tým myslím úplne všetko. Po čase to prestalo, tak som si obľúbila jemnejšiu parfumovanú vodu od Naomi C. Keď sa mi narodil malý s voňavkami som sekla. Chcela som, aby som mu voňala ja ako ja. Proste žiadna chémia. V testovacom balíku som objavila túto toaletnú vodu , naozaj som sa do nej zamilovala a to teraz fakt nekecám. Je to taká vanilková láska. Voní, tak púdrovo, jemne. Snažila vygoogliť aký je rozdiel medzi bielou vanilkou a vanilkou, ale Mr.Google mi nič nenašiel a keďže ja nie som floristka, tak týmto vás neohúrim. Zistila som však, že Toaletná voda, alebo Eau de toilette (EDT), je 4 až 8% vonnej kompozície v koncentrovanom liehu. Toto označenie nám má naznačiť, ako dlho vôňa vydrží. Dĺžka účinku vône však nezávisí len od koncentrácie, ale i od konkrétneho zloženia daného parfumu, pretože zloženie parfumu veľmi výrazne ovplyvňuje aj jeho intenzitu. Jednoducho povedané toaletná voda je parfémová voda v slabšej koncentrácii. Táto mnou testovaná vydržala somnou po dvoch strekoch cca 5hodín, čo si myslím, že je slušné. Pokožka sa mi ponej nezčervenala, ani nesvrbela. Jediné, čo mi vadilo bol veľmi nepraktický uzáver. Nasilu som ho musela rvať, aby som ho otvorila/zavrela, ale zase aspoň mi ho malý neotvoril.

    Telové mlieko(Biela vanilka 200ml / 5,20€):

    Toto telové mlieko po prvej testovacej fáze ma sklamalo, ale teda dala som mu ešte šancu parkrát a len som sa utvrdila, že pre mňa rozhodne nie. Zima u mňa a myslím aj všeobecne, je pre ostatné ženy a ich pokožku katastrofa. Suchá, svrbí a šupinkuje sa. Preto očakávame od telového mlieka v zime hydratáciu a regeneráciu. Mlieko po nanesení na pokožku sa vsiaklo docela rýchlo, ale efekt bol ozaj minimálny. Pokožku síce hydratoval, ale až po duplicitnom nanesení. Dokonca som mala pocit mokrej pokožky. Vôňa krásna, ale to je asi tak všetko. Zamňa neodporúčam pre ženy so suchou pokožkou v zime.

    Tekuté mydlo na ruky(Biela vanilka 190ml / 4,20€):

    Tekuté mydlo som sa rozhodla testovať heslom Hlavne nenápadne. A tak som ho strčila do kúpeľne a čakala, kto sa prvý ozve. Sestra ako častý hosť u nás doma si hneď všimla novinku na umývadle a spokojne prehlásila, že krásne vonia. Ja chválim praktický obal. Priznávam, že ja som fanúšik penových broskyňových mydiel na ruky, ale toto vanilkové nebíčko, je nevtieravé a má sladkú jemnú voňu, ale nie dlhotrvajúcu, skôr krátkodobú v porovaní s inými tekutými mydlami. Konzistenica je redšia. Viacej sa ho minulo, pretože im rýchlo skĺzlo z rúk. Za mňa fajn, isto sa minie.

    Krém na ruky 2x (Biela vanilka / Čarovné lesné plody 75ml / 4,20€):

    Krém na ruky je môj zimný MUST HAVE v kabelke, aj s balzamom na pery. Rovnako som si hodila do kabelky tento krém, že vyskúšam. Sklamanie. Pre moju suchšiu pokožku, bolo hydratovanie fajn, žiadna hydratačná sprcha, ale mala som po nanesení, pocit akoby mám na rukách niečo mastné, ako keď sme si malý robievali glejové rukavice a zostávali nám ruky po nich mastné. Vôňa jemná, nič extra, taká slabulinko vanilková a lesné plody som necítila už po rozotretí. Tento krém pre toto zimné obdobie u mňa v kabelke nebude. Podarujem ďalej.

    Balzam na pery 2x (Čarovné lesné plody a Biela vanilka 2x 4,8g / 4,20€):

    Tieto chutné vianočno ilustrované balzamy na pery, sú pre mňa prekvapením- príjemným. Zima=popraskané pery, to pozná každá z nás. Skúsila som pred sánkovačkou a vrátila som sa domov s perami ako pred nanesením. Hydratované, nezafarbené a chutne voňali. Poviem Vám oni sú fakt mňam. A to myslím doslova. Môj malý ich vyskúšal zubami oba, prežili a aj on. Odporúčam.

    Sprchovací gél(Čarovné lesné plody 200ml / 4,20€):

    Sprcháč si väčšina z nás kupuje podľa vône, čo si budeme klamať. Aj tento voní a ako krásne po lesnom ovocí, až si ho má človek chuť zarobiť s vodou ako sirup. Pokožka po umytí sním zostáva voňavá, vláčna. Milujem ho a mám sa po ňom chuť zjesť. Odporúčam a môj malý tiež. Chcel, aby som mu sním oprala veci.

    Vonná sviečka (Čarovné lesné plody 70g / 5,60€):

    Táto sviečka, ktorá nieje spomenutá hore v obsahu testovacieho balíčka modrého koníka, bola premňa takou malou radosťou v tomto predvianočnom zhone, kedy sa každý len ponáhľa a ženie strmhlav životom. Pri jej prvom skúmaní ma zaujala vôňa, omamná, sladká, také ja mám rada. Večer, keď som ju zapálila, pomodlila som sa prinej za všetkých mojich blízkych tam hore a ona sa mi vôňou šírila izbou. A tak to má byť. Je dosť odolná, vydržala pád, aj zuby môjho 17.mesačného syna. Odporúčam vyskúšať.

    Ďakujem teamu koník testuje, že som mala možnosť vyskúšať značku založenú v roku 1959 vo Francúzsku, ktorá nesie meno jej zakladateľa a hrdí sa jedinečným konceptom - je zároveň pestovateľom, výrobcom aj distribútorom. 55 hektárov polí v režime ekologického poľnohospodárstva spolu s botanickou záhradou s viac než 1000 druhmi rastlín, zaisťuje suroviny do kozmetických výrobkov. Tie sa ďalej spracúvajú vo výskumných laboratóriách Yves Rocher v Paríži, aby sa distribuovali do 90 krajín sveta.

    Dúfam, že bude pre vás recenzia prínosom a prajem vám Šťastné a Veselé Vianoce.

    pepa_lite
    30. okt 2017    Čítané 1980x

    Žiadna kaša sa neje, taká horúca ako sa uvarí

    Neuveriteľné. Dnes sú to dva roky, čo mi doktorka povedala „Pozrite sa sem. Gratulujem ste tehotná“. Neverila som vlastným očiam ani tým slovám, čo vchádzali do mojich uší. Vtedy som dostala poučenie, že príroda je mocnejšia než chémia. Nepamätám si moc, čo bolo potom, predsa len som skôr čakala niečo pravdepobobnejšie, ako, máte cystu, alebo tak. Nemala som... Viem, že vonku bola už tma, zima a ja som kráčala nevedno kam, s hlavou v oblakoch s milión otáznikmi v nej som zastala. Vyťukala som na mobile číslo a oznámila som prvý krát vetu „Som tehotná“ a spustila som plač. „Neplač, ale teš sa. To nie je dôvod na plač, žiadna kaša sa predsa neje, taká horúca ako sa uvarí“.

    Nával emócií z nových informácií ma prevalcoval ako kamión, asi aj s dvomi prívesmi, ak nie aj dva kamióny :D. Máte veľa snov, slušne platenú prácu, ktorá vás baví, školu, po dieťati netúžite, ani partner nie je vlastne vaším partnerom. Pošle vás na potrat, ako keby ste išli ráno pre chleba, a zrazu ste na všetko sama. Aj keď vlastne odvtedy, som už nikdy nebola sama. Neplánované neznamená nechcené, alebo nemilované. Osud jednoducho vedel, čo potrebujem skôr, než som to zistila ja. Vedela som, že to nebude jednoduché, predsa len úloha mamy a otca 2v1, nie je ľahká. Počas tehotenstva som sa, tak veľmi bála, ako to bude, čo bude, čo ma čaká, či to zvládnem, či k nemu v noci vstanem, či budem kojiť, či nebudem, či budem vedieť, prečo plače, či ho budem vedieť utíšiť... Milión otázok, na ktoré som postupne dostala odpovede a tisíc ďalších nových situácií, na ktoré Vás predtým nikto nepripraví, žiadna kniha, Google ani Modrý koník. Všetko sa v materstve učí za jazdy, Vyrovnať sa stým, že ti dieťa po pôrode skončí na JISke, že keď dostáva antb treba mu aj probiotika, že mamina náruč je ten najlepší spôsob na utíšenie koliky, že aj z kúpania sa raz stane obľúbená činnosť, že zabudnete na prebdené noci, keď sa na Vás ráno usmeje. Dokonca aj to, že ste neboli na bratrancovej svadbe, lebo ste boli v nemocnici so 40tkami teplotami a nebojte sa aj zuby raz vyjdú všetky. Niekto múdry raz povedal, že tie najťažšie rozhodnutia sa raz stanú Vašimi najkrajšími chvíľami. A tak som sa presne pred 16.mesiacmi stala mamou môjho chlapčeka.

    Boli časy, keď som si nevedela predstaviť, aké to bude, mať ho vo svojom živote.

    Dnes si neviem svoj život predstaviť bez neho. Dieťa nikdy nie je chyba, problém, záťaž, nehoda, či trest. Dieťa je a bude ten najväčší dar, aký kedy človek môže dostať, pretože bohatstvo je pozerať sa na vlastné dieťa a pochopiť, že ono je tá najkrajšia a najsprávnejšia vec, pre akú si sa v živote rozhodla.

    Najväčšiu lásku svojho života, si každá žena privedie na svet sama.❤️

    pepa_lite
    21. okt 2017    Čítané 1154x

    Zázraky sa dejú

    Takto pred 2rokmi, som sa dozvedela dôvod môjho plešatenia. To som ani len netušila, že vomne rastie malý zázrak, ktorý neskôr dostal meno Mateo. Verdikty od imunológa ako “stav neliečiteľný”, vraj “začnite si šetriť na parochňu a zmierte sa, že prídete o vlasy úplne”.

    Tieto vety ma bičovali, ako keď vás vietor s dažďom bičujú do tváre. Pomyslenie, že budem žiť bez koruny ženskej krásy mi na istý čas zrútilo svet.  Ako sa vraví, človek si zvykne aj na bič a tak som sa aj ja naučila žiť s obavami a zmieriť sa s možnými negatívnymi alternatívami. Nosila som čiapky, dala som sa ostrihať, zmenila som cestičku vo vlasoch, prestala som si vlasy žehliť, fénovať, farbiť a nosila som účesy zakrývajúce tu hrôzu. Vlasy nejakú dobu padali, pridružovali sa nové menšie lysinky.

    Časom som sa pomaly zbavovala zlozvykov, stresu a strachu z blízkej budúcnosti a čuduj sa svete, tá najväčšia lysina na vrchu hlavy, začala zarastať. Na ten deň nikdy nezabudnem. Bola som naozaj šťastná. Na miestach, kde bola iba koža sa zrazu objavili malé biele vlásky, podobné lanugu, ktoré ochraňujú bábätka v brušku. Po nejakej dobe prekryli celú lysinu a stmavli. Ako mi rástol život v brušku, tak mi rástli aj vlasy. Neverila som vlastným očiam. Prestala som sa báť budúcnosti a začala veriť v krajšie zajtrajšky. Odvtedy mi tie vlasy narástli z ničoho na dĺžku 38cm. Nefajčím, mám pár kíl navyše, ale mám ten najcennejší dar. Zdravého syna a aj keď sme sami dvaja, verím, že zázraky sa dejú aj nám obyčajným ľuďom. Možno sa to raz zas vráti, ale ja sa už nebojím. Verím, že zas dorastú.❤️

    Ak máš podobný príbeh a trápi ťa vypadávanie, plešatenie pridaj sa k nám do skupinky Plešatiem s noblesou a podeľ sa snami o svoje trápenie.

    pepa_lite
    12. mar 2017    Čítané 74x

    Zendium láska <3

                                                      Ahojte 🙂 to som zase ja Pepa,

    Áno ta otrava, čo sem stále vycapuje svojho synčeka :D. Teraz som tu s mojou recenziou na zubnú pastu Zendium Complete Protection, ktorá dúfam bude aj pre Vás prínosom. Snáď nebudem iba 1 z 10 mamičiek z Modrého koníka, ktorá dostala možnosť testovať niečo zadarmíčko, tak nám tu ide teraz balamutiť hlávky, začo každopádne veľké ĎAKUJEM @konik_testuje. Takže vecne-stručne-zrozumiteľne idem na to.

    Čítaniu zdar!

    Keď mi prišla správa, že som bola vybratá do testovania zubnej pasty neverila som vlastným očiam, asi dva dni predtým mi kuriér priniesol inú pastu ako dm skautke, tak si vravím a to bude znamenie, že jedna z nich bude isto pre mňa TOP. Od mala som hrozný zubofil. Biele, čisté zuby a svieži dych, boli premňa základ, ak sa dalo 3x denne som umývala. HAHA pekná spomienka, do doby než sa narodil prcek, odvtedy som rada, že sa mi podarí umyť zuby pred prvým jedlom, pri prezliekaní pyžama-na obed :D. Toto som brala ako výzvu, nájsť si čas na svoje, tak milované zuby. 

    O pár dní neskôr prišiel ráno kuriér „strašne milý pán“. Podľa mňa, robia svoju prácu za trest, alebo ich minimálne za to neodmieňajú výplatou, ale fyzickým trestom. Ak ma raz začnú vzrušovať tresty, isto im pošlem svoje CV. Pozerala som ako puk, čo mi to priniesol za krabicu a neverila som, že vnútri môže byť pasta :D. Bola.

    Pasta v jednoduchom menšom obale, s tvarom ľahko padnuteľným do ruky. Dizajn krásny, nedivím sa veď vznikla na konci 60. rokov v Škandinávii. Aplikácia potrebného množštva na kefku je naozaj jednoduchá a nestane sa Vám nehoda, že silnejším stlačením, by Vám vyšlo viacej pasty a nevedeli by ste ju dostať dnu a vyšla by navnivoč. Tu je dávkovanie vyšpekulované, keďže jedným stlačením vyjde množstvo presne na kefku 🙂

    Úprimne neznášam reklamy, asi všetci, za jedno sú otravne dlhé, za druhé sú klamlivé a zavádzajúce. Keď som videla reklamu na Zendium Complete Protection, povedala som si, či už tých pást nieje na trhu priveľa. Lenže to som ju ešte nemala doma a neumyla som si s ňou zuby. Písali a vraveli, že táto pasta sa inšpirovala vlastnou obranyschopnosťou ústnej dutiny. Používa enzýmy a proteíny, ktoré vaša ústna dutina potrebuje pre boj proti baktériám. Neobsahuje antibakteriálne zložky na reguláciu zubného povlaku. Zendium chráni vašu ústnu dutinu podporovaním jej prirodzenej obranyschopnosti. Pri čistení zubov zvyšujú enzýmy a proteíny nachádzajúce sa v zubnej paste obranný účinok slín proti baktériám spôsobujúcich problémy so zubami. Tak som to skúsila a zažila na sebe "ráno".

    (Nič moc výzor po prehýrenej noci s drobcom, ale ide o pastu :D)

    Zendium Complete Protection neobsahuje SLS (sodium lauryl sulphate) v preklade peniacu zložku, ktorá môže dráždiť citlivé ústa. Vďaka tomu sa vám nezmení vnímanie chuti jedla, a tak si ho vychutnáte, aj bezprostredne po čistení zubov. Keďže moje zuby dostávajú na frak kojením Matelka a ďasná zostali po tehotenstve citlivé, toto bola premňa výzva a príležitosť v jednom.

    Pre porovnanie po skúsenostiach s inými pastami, bola Zendium naozaj top po umytí zubov. Ako matka, ktorá si rada vychutná chuť svojich raňajok (aj keď občas studených) som ocenila, že som v puse nemala pachuť, ako po vyžutí balíčku orbitiek.

    Ráno po umytí zubov som si mohla dopriať ozajstnú chuť jabĺčka, kávy, kaše, pomazánky, jogurta, salámy. (nie všetko naraz neraňajkujem :D)

    V neposlednej rade, aj keď o tomto účinku nepíšu, by som sa chcela podeliť o svoj poznatok. Podľa mňa má zubná pasta Zendium Complete Protection aj bieliace učínky. Nie okamžitý, ale po dlhodobejšom používaní je ho vidno🙂.  Ak vás niečo zaujíma pýtajte sa v komente 🙂.

    Peknú nedeľu Vám praje vaša Pepa!

    pepa_lite
    22. jan 2017    Čítané 278x

    Ahojte,

    volám sa Pepa a túto recenziu píšem po tretíkrát. Dúfam, že tento pokus už dopíšem dokonca. Prvý krát ma včera prerušilo, zlepšovanie koníka večer a po druhý krát som chcela zmazať písmenko a hodilo ma to späť. To som celá ja smoliarka, preto keď mi prišla správa, že som bola vybraná na testovanie, neverila som vlastným očiam. Uverila som, až keď priniesol kuriér balík. Môj polročný synček Mateo bol môj hlavný pomocník v odbaľovaní, skúmaní obsahu a testoval odolnosť výrobkov vlastnými zúbkami (dvomi). Vydržali. Prežili to, a aj on 🙂. Ďakujem za možnosť zapojiť sa do testovania. Čítaniu zdar!

    1. DM Bio žihľavový čaj s citrónovou trávou

    Keď mám chvíľku, rada si dám šálku čaju. Som verná svojím overeným značkám. V zimnom období volím skôr bylinné čaje a v letnom ovocné. Dostal sa mi na skúšku tento DM BIO žihľavový čaj s citrónovou trávou. Nevedela som, čo očakávat. Prečítala som si, že obsahuje 90% žihľavových listov a 10% citronovej trávy. Žihľavu a jej účinky poznám iba vo forme šampónu a ako babskú poveru, keď som sa popŕhlila, že nebudem mať reumu. Balenie obsahuje 20ks klasický vrecúšok. Po zaliatí sa v celku rýchle vyluhoval, do krasnej tmavozelenej farby. Voňal, tak inak, neznámo, ale príjemne. Chuťovo nebol najhorší. Pre očistné účinky žihľavy odporúčam ako ideálneho parťáka na jarný detox. Mojím isto bude. Chýba mi tu však preklad z nemčiny.

    2. Babylove ovocný čaj pre bábätká a deti

    Moj malý je kojený a čaj odmietal, max.si dal lyžičku a vypľul-fakt podívaná. Čítam, že určený na osobitnú výživu malých detí od 4. mesiacov, bez prídavku cukru a aróm, obsahuje 45% jabĺk, 43% šípky, 7% mrkva. 4% červená repa a 1% čučoriedky. Na obale písali zaliať horúcou vodou, luhovať 5-8min počas, ktorých som sledovala, voňala a obzerala, čo príde. Vôňa skoro žiadna, ale tá chuť. Žiadna prearómovaná sladká čajovoda, s dvomi či tromi kockami cukru v sebe, ale poctivý šípkový čaj. Vrátil ma do detstva. Keď sme ako deti popri kanály zbierali šípky, sušili ich doma na radiátore a otec nám z nich urobil čaj.  Jablká som teda vôbec nespozorovala. A môj Matelko? Vypil šesť lyzičiek a to bol len začiatok. Sám od seba mi vypil behom dňa 50ml po príkrme. Umňa sa pridal na môj nákupný zoznam must have!

    3. DM Bio Superfood tyčinka

    Táto tyčinka ma najprv moc nenadchla, prečítala som si, že obsahuje 49% ďatlí, kokos, červený pomaranč a chia semiačka. Bála som sa tej chuti, keďže ja osobne nemám rada ďatle, ale hodila som si ju do kabelky so sebou. Popri starostlivosti o malého a dennodenných povinostiach som si na ňu spomenula v meste, keď ma prepadol hlad. Použila som ju ako obedný snack, avšak nie moc dobrá voľba. Tyčinka a jej konzistencia je tuhšia, než bežné mysli tyčinky. Chuťovo naozaj prevládali ďatle, tak som ju po dvoch zahryznutiach opäť schovala do kabelky.  Vadili mi však aj chia semiačka medzi zubami. Za mňa nie, ale kto má rad ďatle, nech sa páči.

    4. Das gesunde Plus pastilky s príchuťou ovocného punču

    Punčové pastilky, na môj vkus sladké. Som zástankyňa skôr mentolových pastiliek. Ponúkla som všetkých doma. Najprv zostali zaskočení, že punčové a potom prekvapení, že sú fajn. Vraj taká spomienka na vianočné trhy, aj keď sú trošku kyselkavé. U nás sa už minuli a možno, ak si na ne o rok spomenieme, navodíme si nimi Vianoce.

    5. Balea pena do kúpeľa „perlový zázrak“

    Pena s vôňou ruží & fialiek s extraktom z perál, zaručila jedinečný zážitok z kúpania. Bohaté ošetrujúce zloženie dodalo mojej pokožke jedinečnú jemnosť, ktorú som pripísala Care Complexu. Vďaka nej som si urobila doma vlastnú wellnes pohodičku. Stačilo naliať jeden uzáver a obklopila ma príjemná vôňa a bohatá pena. Odporúčam všetkým dvadsiatimi a keď sa mi minie, isto si ju kúpim.

    6. Balea tekuté krémové mydlo „Sweet Wonderland“

    Tekuté mydlo rozmaznalo moje zmysly sladkou vôňou vanilky a ruže. Láska na prvý pohľad toto tekuté mydlo Balea Sweet Wonderland. Som fanynka skôr penových mydiel na ruky, ale toto ma milo prekvapilo. Konzistencia mi pripomínala želé, jemná pena, krásne sladko vonia a ruky zostali hydratované. Splnilo všetky očakávania.

    7. Balea deo telový sprej „Magic Fairytale“

    Vraj 24 hodinová deo ochrana s vôňou malín a magnólie a bez obsahu alumínia hliníka. Posledná informácia ma zaujala, nakoľko viem, že práve táto látka sa podieľa na zabraňovaní prechodu potu na pokožku, avšak podľa štúdií sa podieľa na vzniku Alzheimerovej choroby a rakoviny prsníka. Aj bez obsahu tejto látky, sprej krásne voní a vydrží naozaj veľmi dlho. Skvelý pomocník do kabelky a pridaný na list must have!

    8. Balea MEN sprchovací gél „Natural Escape“

    Nápis oznamoval jemné zloženie 3 v 1 s výťažkami z guarany, ktorá čistí, ošetruje telo, tvár a vlasy. Hydratačný komplex chránil pokožku pred vysušením, bola po ňom naozaj príjemná na dotyk. Vôňa mi pripomínala jednu známu pánsku vôňu. Naozaj super výrobok, hlavne pre mužov, ktorí neradi majú milión pakšamentlov v kúpelni, či na cestách so sebou. Skúsila som aj na sebe, teda vôňa a hydratácia bola fakt cítiť.

    9. Balea krémový sprchovací gél „Sweet Wonderland“

    Väčšinu dňa sa teším na noc, pretože je to čas len pre mňa. Samozrejme, ak sa neblíži spln a moje dieťa sa nebudí každé dve hodiny. Pre niektore zvyk, premňa nie, zvykne mi prespať noc. Dostala som sa do sprchy a vrhla som sa na sprcháč Balea Sweet Wonderland, vraj sladká ríša divov, predstavovala som si ako bude cukríkovo voňať pena a po kúpeli aj moja pokožka. Keďže je to rovnaká edícia ako už mnou otestované tekuté mydlo. Pena síce sladko voňala, ale veľmi jemne. Okrem hydratovanej pokožky, nebolo poznať, že som použila sprchový. Ja preferujem skôr sviežejšie vône, ktoré na mne voňajú aj po osušení uterákom. Skúsila som mu dať šancu ešte dokopy 3x avšak s rovnakým resultom. Kto má rád jemné, preňho je toto ta pravá voľba.

    10. Balea Beauty Effect nočné sérum

    Sérum s obsahom kyseliny glykolovej a kyseliny hyalurónovej a peelingovým efektom, ktoré pleť krásne vyhladí a rozmazná. Docela pravdivo písané. Nočné sérum som nanášala poctivo každý večer. Chvíľku som cítila, že mám niečo na tvári, avšak rýchlo sa vstrebalo. Moc som nepocítila peelingovy efekt možno preto, že premňa slovo peeling znamená, že bude sérum obsahovať čiastočky niečoho, tu sa však žiadne neobjavili, ale naozaj som mala pleť vyhladenú a zmizli moje suché šupinky. Myslím, že je to fajn sérum na noc, pre ženy, ktoré majú pleť so sklonom k vysúšaniu. Zamňa doporučujem, ja som nepoužívala následný denný krém a ani mi nechýbal. Pleť bola hydratovaná dostatočne.

    11. Balea soľ do kúpeľa „ Lotosový sen“

    Ďakujem,že mám možnosť testovať, mohla som si dať vaňu. Umývam sa jasnačka, ale väčšinou to je skôr rýchla sprcha než wellnes v podobe vane. Bol to pre mňa sviatok. Spríjemnila som si ho touto soľou do kúpela. Príjemná zmyselná vôňa jazmínu a ylang-ylang, lotosového extraktu a zvodných lupeňov ruží mi naozaj navodili pocit, že som niekde v Thajskom SPA resorte, dobre chýbali mi masérky, ale naozaj som bola ako v siedmom nebi. Naozaj jedinečný zážitok z kúpeľa. Šikovné malé 70g balenie. Mne stačilo trošičku nasypať a vôňa bola intenzívna.

    12. Denkmit prostriedok na umývanie riadu rozmarín & mäta

    Tak tento prostriedok na riad sa stal asi mojím najväčším prekvapením celého testovania. Podsunula som ho našej umývačke riadu (mojej mame) do kuchyne, chodila som a sledovala, či si ho všimla a či ubúda. Mizla fakt minimálne. Nešlo mi to do hlavy, tak som skúsila umyť riady ja. A tu som prišla na koreňovú príčinu malého ubúdania tohoto prostriedku. Stačilo mi trošku vyliať na hubku a vytvorila sa neskutočne voňavá pena, ktorá si hravo poradila s riadmi, bez opakovaného vyliatia ďalšieho prostriedku na umývanie. Obsahuje éterické oleje, preto tá vôňa. Skvelý výrobok a to som si myslela, že jar u nás doma nič neprekoná. Prekonalo. Pripísané na zoznam must have!

    13. Denkmit ošetrujúci sprej na nábytok

    Toto bolo veľké sklamanie, možno tým, že som veľa očakávala, keďže som bola zvyknutá na Pronto. Na obale písali, že vďaka antistatickému zloženiu čistí, ošetruje a chráni drevené, plastové a sklenené povrchy a chráni pred opätovným ukladaním prachu. Sobota bola kedysi obľúbený deň - veď víkend, lenže odkedy som mama je sobota dňom upratovacim uuff asi to poznáte že? Prachu som už mala celkom dost. Komu by sa po Vianociach chcelo lietať a utierať prach. Už som musela, tak som si vzala na pomoc Denkmit ošetrující sprej na nábytok. Lenže moc mi teda nepomohol. Za mňa príliš riedka konzistencia -nastriekala som na skriňu a stiekol ako okena. Vôňa minimálna, skoro žiadna. Lesk a ošetrenie okom neviditeľné a o antistatickom účinko ani chýru ani slychu. Tak som si to dala ďalšiu sobotu zas. Zamňa nie.

    14. Profissimo vonný set jablko-škorica

    Rozbalila som vonný set Proffisimo s vôňou jabka a škorice. Tieto dve vône sa mi spájajú s Vianocami. Sklenená flaštička je s vianočným motívom. Tak som si prečítala, že ratanové tyčinky rozložia vôňu rovnomerne "čím viac tyčiniek použijete, tým intenzívnejšia bude vôňa" skúsila som rovno všetkých 8ks z balenia. A? A nič. Vôňa je príjemná, nevtieravá, ale slabá a voňala iba, keď som bola nosom pritom. Chcela som skúsiť zosilniť to, tak som ich pretočila a veru vôňa bola intenzívnejšia, lenže ihneď vymizla. Skúsila som teda z obývačky, presunúť ju do chodby. Nepomohlo. Dokonca sa mi ju podarilo rozliať. Uzáver neforemný, nedrží na sklenenej časti, dosť labilné to je a ani po rozliatí, to nevoňalo dlhodobejšie. Zamňa teda rozhodne nie na nákupný list.

    15. Dontodent jemná detská zubná pasta s jahodovou príchuťou

    Matelko má ešte len 2zúbky a nevie rozprávať, tak som skúsila pastu ja. Aj keď je vhodná do 6 rokov. Vraj je vyvinutá pre optimálnu ochranu mliečnych zúbkov proti zubnému kazu toto nedokážem posúdiť, asi ani nikto bez dlhodobejšieho používania, ale skúsila som chuť. Pri prvom pohľade som očakávala chuť jahodiek ako bola za mojich čias perlička. Prekvapivo bola pasta s mentolovou príchuťou a jahody boli iba ako pozadie. To je asi tak všetko, čo môžem k tomuto výrobku.

    16. Soft & Sicher papierové vreckovky classic 

     Vreckovky s krásnym dizajnom do každej kabelky, štvorvrstvové, hebké a pevné zároveň. Svojou farebnosťou zaujali malého a stali sa jeho hračkou, vo chvíľach keď som nemala po ruke žiadnu hračku. Mojím obľúbeným vzorom sa stali ananásové. Po opakovanom otváraní a zatváraní, lepka stále lepila.