redakcia
8. feb 2017
6251 

Zlá strava v gravidite môže nezvratne zmeniť gény potomka

Strava ovplyvňuje vývin potomstva natoľko, že naň môže mať celoživotné biologické následky. Vyplýva to z prieskumu vedcov z Imperial College, ktorý zverejnili vo vedeckej publikácii Cell Reports.

Londýnski vedci zistili, že keď kŕmili myši stravou chudobnou na proteíny, u ich mláďat to ovplyvnilo gény, podstatné pre ich rast. Myšiam podávali takúto stravu pred graviditou, po nej a počas laktácie. Ich mláďatá potom kŕmili bežnou stravou. Keď dospeli, vedci zistili, že samčekovia, ktorý matky mali nevhodnú stravu, sú tučnejší, majú pomalšie spaľovanie a úzkostné správanie.

Boli sme prekvapení, že sa zmena jedálnička dokázala natrvalo vpísať do génov. Tento výskum naznačuje, že počas gravidity existuje určité 'okno zraniteľnosti', kedy strava môže skutočne vplývať na gény potomkov do takej miery, že je to už na celý život,povedala profesorka Amanda Fisherová. Podľa jej slov je dobrou správou, že výskum ukázal, že týmto zmenám je možné zabrániť normálnou stravou.

Vedecký tím chce vo svojom výskume pokračovať a zistiť, či tieto nové poznatky platia aj u ľudí. Ale načo riskovať? Veď zdravo sa stravovať nie je až také zložité

#zdravie
#tehotenstvo
#strava

No tak ešteže nie som myš😉 neviem článok mi príde o ničom, však je známy fakt že v trhu treba jesť zdravo 😎

7. mar 2017

V tehu😕

7. mar 2017

@mata1984 to sice je, ale je celkom sila ze tym dokazes zmenit geny dietata, ved predsa doteraz sa predpokladalo ze pri spojeni dvoch buniek (teda uz pri oplodneni) je geneticka vybava plodu hotova a nemenna, tymto to vpodstate znegovali...

8. mar 2017

@luckamorka suhlasim len či to je aplikovateľné aj na ľudí...

8. mar 2017

No ja neviem ale nikde sa nespomina ze nasli zmeneny gen, iba ze mali iny metabolizmus a s tym suvisiace zmeny spravania. To nemusi mat nic spolocne s genmi. Samozrejme ze ked v tehu nemas vyvazenu stravu skodis sebe aj babatku. Zas jeden clanok o dakych vedcoch z tramtarie co objavili hovno.

8. mar 2017

Začni písať komentár...

Odošli