sallome11
29. júl 2019
198 

Moje leto s Farmfoods

Počas dvoch týždňov som mala možnosť testovať výrobky predávané pod značkou Farmfoods. Túto značku poznám nejaký ten rok, čiže nebola to úplne prvá skúsenosť s ich výrobkami, no snažila som odskúšať to, čo som si zatiaľ ešte nekúpila, a preto som siahla aj po týchto výrobkoch a v budúcnosti k nim určite opäť zájdem po rôzne iné chuťovky. V ich samoobslužných predajniach nájdete výborné domáce husté jogurty a dezerty, kvalitné syry, ktoré dnes v máloktorých obchodíkoch ponúkajú; naozajstné mäsové údeniny bez pridaných nemäsových náhrad a hlavne bez zvýrazňovačov chutí. Proste čistá chuť. V posledných týždňoch rozšírili ponuku aj o pečivo alebo sezónne ovocie. Ponúkam vám sumár toho, čo mne chutilo, teda poväčšine chutilo veľmi a testovanie som si doslova vychutnávala.

  • Rustikálny cibuľovo slaninkový chlebík – poviem pár slovami – nebíčko v papuľke. Od predminulého týždňa začali predajne Farmfoods ponúkať aj pečivo, tak, že vyskúšam. Obvykle si balené pečivo nekupujem, skôr mám radšej také priamo z miestnych pekárni. Ale chlebík pozitívne prekvapil. S kúskami smaženej cibuľky a slaninky je ideálny na letné grilovačky. A čo je jeho ďalším pozitívom, je, že dlho vydržal chutný. Musím však vytknúť jednu vec – taká malá chybička krásy – chlebík bol zo spodnej časti viac upečený, ako by bolo treba, ale inak receptúra výborná. Vychutnala som si ho s ďalšími výrobkami od Farmfoodd (syrovou nátierkou a parešunkou) a pred koncom spotreby som spravila chlebík vo vajíčku.
    Image title
  • Syrová nátierka s údeným syrom – ďalší skvelý výrobok, ktorému nemám čo vytknúť, okrem taviacich solí, bez ktorých by to nebol tavený syr, obsahuje len mliečne zložky – žiadne ochucovadlá a zvýrazňovače chutí. Jemná chuť po údenom syre, ktorý je jeho súčasťou. Najlepšie natrieť na chlebík a hneď zjesť alebo do cestovín na rýchly obed.
    Image title
  • Tatarčane tvarohové z Tatier – tieto pirohy majú u mňa jedno veľké mínus. Na obale sa uvádza, že sú vhodné so strúhankou, makom ale aj naslano so slaninkou a cibuľkou. Ja som zvolila sladkú kombináciu, no po prvom zahryznutí som bola sklamaná, vnútri slaný tvaroh. Podľa mňa sa hodia len naslano, našťastie som nevyvarila celé balenie a zvyšok skonzumujeme už s opraženou cibuľkou a slaninkou. Čo by som hodnotila ako plus je, že obsahujú pohánkovú múku (nie klasickú pšeničnú).
    Image title
  • Parešunka – zloženie je bravčové sušené stehno a soľ, žiadne iné dochucovadlá a rýchlosoli, na obale sa píše že ide o sušené údené, no chuť bola čistá, jemná, údeninou ani nebola cítiť, určite po nej siahnem v budúcnosti viackrát, keďže údeniny som zo svojho jedálnička vylúčila na minimum. Chutné raňajky alebo aj na dochutenie pečenej jahňaciny s rozmarínom.

Image title

  • Čerstvé slepačie vajíčka – použila som ich do vajíčkovej nátierky, vyprážaného chlebíka a spravila omeletu k obedu. A ušlo sa aj do gaštanovo-višňového koláčika. Chuť sa ťažko porovnáva s ostatnými, farba však bola krásna oranžová a hodnotím aj to, že sú to slovenské z tradičného chovu, a to je určite plus.
    Image title
  • Syr jemný Dubník – paprika – farma Dubník – pre mňa žiadna novinka, zbožňujem od nich asi všetky syry, či už tie ľahšie,  alebo výraznejšie. Sýta mliečna chuť doplnená červenou paprikou, odporúčam len tak pomaly odrezávať a vychutnávať si ho sám, bez žiadnej „prílohy“. Ale keď už do varenia, trebárs do špenátových halušiek.
  • Syr ľahké pierko – ďalší skvelý syr, vyvážená chuť. Zhodou okolností bol sviatok a doma som nemala žiadne mlieko/smotanu (mali sme byť odcestovaní, no syn ochorel), tak som ho použila do improvizovanej polievky.
    Image title
  • Cestoviny – Cessi a špaldové Biomila – Cessi sú synove obľúbené cestoviny – používam na ne taký rýchlorecept – pridám rozmixované avokádo, soľ, a niekedy aj trochu cesnaku, no tu som netradične doplnila aj syrovú nátierku s údeným syrom – hmm, výborné. Špaldové cestoviny sú zasa pre mňa a muža – tieto sú naše obľúbené keďže sú rýchlo uvarené a mäkké (u nás nechutia aldente).
  • Tofu zeleninové – sójové jedlá moc nemusím, kupujem ich skôr pre muža, on to obľubuje, ale keď už, tak tofu, a to dávam do zeleninového šalátu – super ku grilovačke. Toto bolo ochutené zeleninou – hrášok, mrkva...
    Image title
  • Cesnačka – sójová párka – taktiež produkt, ktorý som ja osobne nevyskúšala, ale muž si pochutnal a pochvaľoval.
  • Uhorská klobása – hmmm, výborná chuťovečka – len tak sme si ju zobkali s chlebíkom a horčicou.
  • Bryndza s kravskou hrudkou – priznávam sa, že prvýkrát jem kupovanú bryndzu, vždy som jedla len doma robenú z kravského mlieka. Chutila mi, aj keď bola trošku výraznejšia, na akú som zvyknutá (a to som neochutnala takú pravú ovčiu). Náš najtypickejší syr sa samozrejme hodí s haluškami, no u mňa top je použitie na bryndzovú polievku, od malička to bola moja najobľúbenejšia polievka (dlhé roky jediná), nie je to klasický demikát, ale je to podobná polievka.
    Image title
  • Makový nápoj Mák – pre tých, čo nechcú alebo nemôžu mlieko – sladučké – výrazná maková chuť pre milovníkov maku, ideálne s vločkami a ovocím na raňajky. Pozerala som na obal, keďže je tam písané v češtine Mák, no píše sa tam, že to je z maku pestovaného na Slovensku a Čechách. Predáva sa ako doplnkový tovar v predajniach Farmfoods.
    Image title
  • Zamatovo chutné karé – po predošlých výborných skúsenostiach som si z poslednej poukážky kúpila opäť niečo údené – keď zhrešiť, tak poriadne 😊
  • Detské párky s teľacinou -  skvelá voľba pre malých milovníkov párkov – v zásade som sa snažila vždy minimalizovať takéto nákupy kvôli synovi, no, samozrejme, občas si dáme aj párkové raňajky. No potešilo ma zloženie týchto párkov - to, čo má ozajstný párok mať, a nič viac – mäso, voda, soľ, koreniny a črevo. Sú iné, na aké sme zvyknuté – také mäsové – žiadna múka/sója, a čo teda veľmi oceňujem, nie sú presolené ako väčšina detských párkov.
  • Delikátna údená slanina – mletá chilli – pôvodne som chcela kúpiť oškvarky na pomazánku, no zaujal ma tento výrobok, a prečo z neho nespraviť „škvarkovú“ pomazánku, teda slaninkovú – takže – mletá slaninka (ináč, je len jemne pikantná), uvarené vajíčko, lečo, horčica, soľ a korenie podľa chuti – famózna. A keď už som bola rozbehnutá v tom pomazánkovaní, tak z obeda mi ostali pečené kuracie stehná v mrazničke, pečienka, tak som spravila aj pečeňovú paštétu – 1 kuracia pečienka, 1 pečené stehno, 1 cibuľa (usmažiť na masti s pečienkou) a po dosmažení pridať ešte do horúceho mletú slaninku, aby sa tak rozpustila, už moc nesmažiť, len pomaly roztopiť, všetko zmixovať. Táto slaninka však chutí skvele aj samotná na čerstvom chlebíku.
  • Zemiakovo – špaldové lokše – lokše zvyknem kupovať ku kačici alebo ich zapekám. Tu je môj recept: spravím si bešamel: na masle opražím múku, zalejem mliekom a ochutím soľou a muškátovým orieškom, na konci pridám nastrúhaný syr (trebárs nejaký skvelý od Farmfoods – v ponuke ich majú neúrekom. Do tohto pridávam trebárs kukuricu alebo brokolicu – varenú. A zvlášť si opražím mäsko, asi naj je kuracina, no v podstate môže byť akékoľvek. A potom plním, či už do roličiek alebo trojuholníkov, dám do pekáča a povrch ešte potriem bešamelom a posypem syrom. A už len zapiecť, netreba dlho, len tak, aby sa všetko spojilo a vytvorila chrumkavá kôrka navrchu.
    Image title
  • Ementálček Palbino – nedalo sa odolať, vyskúšala som ďalší tavený syr – čistá závislosť. Hmm, mohla by som ho jesť od rána do večera. Inak výborná je aj na vajíčkovú pomazánku.
  • Prsia z našich kurčiat – keďže mali momentálny výpadok chladenej hydiny,  musela som siahnuť po mrazenej, po rozmrazení nebolo cítiť žiadne pachute,  prirodzený pach mäsa. Z mäska sme si urobili plnenú papriku a použila som ho aj do plnených lokšov.

A na záver ešte taká bodka v podobe dvoch pripomienok: Nakupujem mliečne výrobky klasické, ale aj bezlaktózové. Čo by som možno uvítala je, že keby do sortimentu zaradili viac bezlaktózových výrobkov – na pulte som videla len mlieko (aj keď ponuka v rôznych obchodíkoch môže byť iná), chýbali mi tam napríklad také bezlaktózové jogurty, syry. A druhý podnet k jogurtom – sú výborné, no možno by bolo fajn, keby sa predávali aj vo veľkosti cca 150 g, lebo nie každý zvládne taký veľký jogurt, a potom sa musí nájsť nejaký ten dojedač.

Image title

#test_farmfoods #recenzie

Začni písať komentár...

Odošli