selenka7
2. jan 2013

Ekomrcha, alebo keď je silikón na správnom mieste

Už niekoľko týždňov sa pohrávam s myšlienkou napísať tento článok, tak som sa dnes rozhodla, že to dám konečne „na papier“. Priznám sa, dosť som váhala, či sa do toho vôbec pustiť, keďže MK je plný rôznorodej zmesky žien a napriek tomu, že chcem písať o veci, ktorá sa týka každej z nás, mám taký ciťák, že sa nevyhnem aj pobúreným alebo aspoň rozpačitým reakciám. Pre niektoré ženy je totiž menštruácia, menzes, krámy alebo tu najzaužívanejšie synonymum „mrcha“ stále vec natoľko intímna, že rozprávať o nej verejne je tabu!

Skôr než prejdem k veci, chcem len upozorniť, že nejde o žiadnu reklamu, nepropagujem žiadny konkrétny výrobok ani produkt konkrétnej firmy, chcem sa len podeliť o vlastné skúsenosti a možno niektoré z vás motivovať (a ak sa mi to podarí aspoň v jednom prípade, budem sa tešiť 😉).

Nepatrím ku skupine super-bio-ekomatiek. V našej domácnosti nájdete bežný prací prášok, saponát, či WC čistič (tým ekomatky nijako neodsudzujem, práve naopak, máte môj obdiv). Som len človek, ktorý má trochu bližšie k prírode, používam minimum kozmetiky, snažím sa neplytvať a minimalizovať množstvo odpadu (to posledné najmä odkedy sme sa presťahovali na dedinu, kde nám smeti odvážajú raz za dva týždne).

menštruačnom poháriku (alebo kalíšku) som prvýkrát čítala pred pár rokmi. Vtedy som sa len kyslo zatvárila, pripadalo mi to nechutné, čudné, fuj (asi ako väčšine z vás, ktoré teraz čítate tento článok). Rýchlo som tú stránku zavrela a na pohárik zabudla. V januári 2012 sa mi narodila dcérka. Už počas tehotenstva som sa rozhodla, že budeme „látkovať“, keďže po prečítaní pár článkov a jednoduchej kalkulácii mi vyšlo, že to je nie len ekologické, ale hlavne ekonomické. Nakúpila som zásobu kapsových plienok a tešila som sa, ako budú s našou bambulkou rásť. Prvých šesť týždňov po pôrode sme ale v dedine mali problém s nedostatkom vody, pranie bol luxus a navyše sme museli malú „baliť naširoko“, takže látkovanie sme museli odložiť. A práve v tomto období, kedy sme používali klasické jednorazové plienky, som sa len vydesene pozerala na tie „balíky“ biologického odpadu, ktoré naša domácnosť začala zrazu produkovať. Normálne som sa tešila ako malá, keď sme konečne mohli začať používať kapsovky (aj keď je s tým viac roboty a na noc pre dcérkin aj môj pokojný spánok dávam jednorazovku – podotýkam, 100% odbúrateľnú 😀).

Začiatok nášho látkovania bol zároveň obdobím, kedy mi došlo, že nie len jednorazové plienky, ale aj vložky, ktoré každý mesiac vyhadzujeme, predstavujú ohromný objem tažko odbúrateľného odpadu. Vtedy som si spomenula na dávno zabudnutý menštruačný pohárik. Presnorila som internet, nabrala odvahu a objednala som si ho.

 O čo teda vlastne ide? Menštruačný pohárik je silikónová nádobka približne s objemom štamperlíka, zakončená stopkou. Pri menštruácii sa zložený zavádza do pošvy, kde sa samovoľne rozvinie, vytvorí podtlak a zachytáva odtekajúcu krv. Niekoľkokrát denne (niekedy stačí len ráno a večer, moja vlastná skúsenosť) ho treba vyliať, poumývať a znovu zaviesť). Po skončení cyklu ho stačí vyvariť vo vriacej vode a odložiť.

Keď mi došiel balíček a rozbalila som ho, prvou mojou reakciou bol vydesený pohľad a v očiach otázka „to je také veľké???“. Prvá popôrodná mrcha došla zhruba mesiac po poháriku. Teda poviem vám, odhodlávala som sa, asi ako pri mojom prvom tampóne 😀

Zavedenie na moje počudovanie nebolo vôbec také desivé, ako som čakala. Dokonca to šlo ľahšie, ako zavedenie tampónu, keďže silikón je úplne hladký a možno ho ešte navlhčiť vodou. Chvíľku som síce maturovala, kým som ho dostala na správne miesto, no veľmi príjemne ma prekvapilo, že potom som ho už vôbec necítila. Poviete si, veď ani tampón necítiť. To je pravda, no ja som tampóny používala len občas, pretože v minulosti som si ich nonstop používaním uhnala opakujúce sa zápaly. A oproti vložke je používanie pohárika na nezaplatenie! Zo začiatku vám môže trošku robiť problém jeho vyberanie, keďže zavedený pohárik vytvára podtlak a drží na mieste ako kliešť 😀 ale nie je to nič, čo by ste nezvládli.

Takže moje subjektívne zhodnotenie a porovnanie s vložkami a tampónmi:

  • Pohárik je nie len ekologickou, ale taktiež ekonomickou alternatívou (ak vezmeme do úvahy jeho cenu (väčšinou do 20 eur) a priemerné náklady na vložky, či tampóny, je finančná návratnosť pohárika otázkou pár mesiacov a máte ho už „na celý život“ (teda aspoň do prechodu a potom si ho trebárs môžete nechať na pamiatku 😀)
  • Rovnako ako tampón, po správnom zavedení ho vôbec necítite, no oproti tampónu pojme oveľa väčší objem tekutiny a nepretečie, čiže ho netreba tak často vyberať. Porovnávať pohodlie používania pohárika a vložiek je úplne bezpredmetné, keďže s pohárikom ani neviete, že mrchu máte 🙂
  • Silikón je chemicky inertný a biokompatibilný (používa sa v implantátoch, katétroch, cumlíkoch...), neuvoľňujú sa z neho žiadne telu škodlivé látky.
  • Jedinou nevýhodou je snáď to, ak máte tak silnú mrchu, že ho potrebujete vyberať a vyplachovať viackrát za deň a napríklad v práci nemáte WC a umývadlo za jednými dverami. Aj to sa však dá vyriešiť, ak si so sebou vezmete fľašu s vodou, alebo pohárik len poriadne vyutierate toaletným papierom alebo vlhčenými utierkami.

Používanie menštruačného pohárika bolo dokonca predmetom niekoľkých vedeckých štúdií a všetky preukázali jeho bezpečnosť a subjektívnu spokojnosť užívateliek (viď použité zdroje). Ak som vás navnadila a uvažujete, že sa na to dáte, chcem vás len upozorniť, dajte si pozor, odkiaľ pohárik kupujete. Na internete sa dajú kúpiť aj poháriky za pár eur, no investujte radšej do výrobku firmy, ktorá bezpečnosť použitého silikónu deklaruje certifikátmi, nech tam nie sú okrem silikónu aj nejaké iné „fajnotky“, na ktoré by ste mohli doplatiť.

Tak zbohom predsudkom a ekomrche zdar! 😀

Použité zdroje:

http://parksdunlap.files.wordpress.com/2011/07/menstrual-cup1.jpg

Howard C. a kol., FLOW (finding lasting options for women): multicentre randomized controlled trial comparing tampons with menstrual cups. Can Fam Physician. 2011, 57(6): e208-15.

North B. B. and Oldham M. J., Preclinical, clinical, and over-the-counter postmarketing experience with a new vaginal cup: menstrual collection. J Womens Health (Larchmt). 2011, 20(2):303-11.

Stewart K. a kol., Women's experience of using the Mooncup. J Obstet Gynaecol. 2010, 30(3):285-7.

PS: Žienky, ktoré už máte s pohárikom vlastnú skúsenosť, budem rada, ak mi ju napíšete v IP, rada ju pridám do článku. Vďaka 🙂

prvý krát o tom počujem , zaujímavé

2. jan 2013

prvý krát počujem o tom aj ja,no,neviem ,asi by mi bolo zle, keby som si to musela stále po sebe umývat,je to určite super vec ,ale naozaj sa teším ,ked si po sebe zabalím tampony a vložky a šup s tým do koša,nie to ešte umývat ,také po sebe,totiž to neznášam krv ☹

2. jan 2013

ja ho tiež mám a som spokojná 🙂

2. jan 2013

Ja ho mam a neviem si vynachvalit 🙂

3. jan 2013

@luci112
@diadurikova baby, tento cyklus som ho pouzila prvy krat a som ocarena! Aj pri silnej mrche som sa citila slobodne. Ja som dost konzervativna v niektorych ohladoch, ale toto stoji za vsetky prachy, najma na leto sa tesim. Vdaka Ti @selenka7 - nebyt Teba, tak ho nepouzivam 😉

3. jan 2013

@diadurikova btw mne bolo viac zle z nasiaknutych tamponov, toto len vylejes a adios 😉

3. jan 2013

Kamoška ho má a tiež mi ho odporučila. Som už na to aj zabudla, teraz si mi to pripomenula a asi nad tým zacnem znova rozmýšľať 🙂))) PS: je to trocha divne že to na MK došlo tak ďaleko, že skoro všetky statusy a články, kde chceme povedať svoj názor dávame, že nechceme nikoho urazit, aby sa niekto nepustil do nás za náš názor ☹(((

3. jan 2013

@matul
@mimi21mimi nehovorím ,že to nikdy nevyskúšam,nikdy nehovor nikdy 😀
@petraxy6
@katee18

3. jan 2013

@diadurikova 🙂 smelo do toho 😉 (ale clovek musi byt s tym stotozneny, to pride v pravy cas)

@katee18 mas pravdu, ospravedlnujeme sa dopredu a ani nevieme komu ☹

3. jan 2013

supeer,zaujalo,nevedala som o tom..diky za info..este sa na to taq odhodlat🙂

3. jan 2013

No teda si ma navnadila a idem do toho asi aj ja, pohrávala som sa s myšlienkou menštruačného pohárika už dávno, ale po tvojom článku ho isto vyskúšam. Inak tiež látkujeme, takže zase bude menej odpadu v domácnosti🙂

3. jan 2013

No ja som teda už o tom čítala, ale mala som riadne obavy, tiež sa mi to zdá veľké 🙂 Môžeš mi napísať tú značku do IP, aby som vedela, ktorý je ten kvalitnejší. Ďakujem .
Super článok.

3. jan 2013

@katee18
@kiityii
@careamell
@ladytt zienky, poslem vam do IP link na stranku, odkial ho mam ja. Je to cesky certifikovany vyrobok a teraz maju akciu, ze za cenu jedneho dostanete dve velkosti a postovne gratis. Ale nechcem propagovat tuto znacku, ja len ze mam ten a som spokojna.

3. jan 2013

@selenka7 tak toto som počula prvý krát a poviem ti aj ja ho chcem pošli mi prosím IP s tou firmou kde ho zoženiem dakujem

3. jan 2013

super článok 🙂 kalíšok používam už dlho 🙂 odporúčam každej 🙂 🙂

3. jan 2013

@petraxy6
@mimi21mimi
@matul
@zuzmacejova zienky, ak chcete prispiet svojou skusenostou a motivovat dalsie zeny, napiste mi do IP, kludne staci 1-2 vetami a dam to na koniec clanku aj s vasimi nickmi. Nie kazda, ktora cita clanok si precita aj diskusiu a tak by sa dostali skor aj k vasim odporucaniam 🙂

3. jan 2013

@selenka7 napis, ze si ma navnadila a ze som spokojna 😉

3. jan 2013

ja mám už objednaný a každým dňom čakám kedy príde 🙂

3. jan 2013

@selenka7 posli prosim link aj mne. Teraz nechcem rypat, pytam sa uprimne, lebo tiez mi nie je lahostajne mnoztvo odpadu, ktore sa produkuje, ale rovnako mi zalezi aj na mojom zdravi. Mam teda par otazok: 1) tiez som si nevedela predstavit, ako ho umyjem kdekolvek mimo domu, lebo takmer nikde nie je umyvadlo spolu s WC, vlhcenych utierok by som sa bala, som nachylna na infekcie a tie tiez obsahuju vselico., no a povedzme si uprimne, komu sa chce vsade nosit so sebou flasa s vodou? 2) kedze kalisok vytvori podtlak, t.j. prilnie pevne ku krcku maternice. Nezostane tam ziaden priestor, ani vzduch, takze krv vlastne nemoze prirodzene odtekat; nie je to dobry zaklad pre infekcie? Ved krv potom zostava stat v krcku a rozklada sa....okrem toho pri ms neodchadza iba krv, ale aj kusy sliznice, takze ked kalisok vyberiem, tak sa asi spusti "lavina" odpadu...neviem. Naozaj nerypem, ale o kalisku som citala uz davno, zaujal ma, len toto su veci, ktore ma od neho odradzaju, preto ma zaujima, kedze ho poznas, ako to v skutocnosti je. Dakujem za odpoved 😉

3. jan 2013

@selenka7 Ahoj. Poprosim aj ja link na tu stranku 🙂 Celkom ma to zaujalo. Dakujem 🙂

3. jan 2013

Dobrý článok 🙂. A teraz len nabrať odvahu na používanie pohárika... 🙂

3. jan 2013

@renette jasne, ze sa clovek potrebuje pytat, ked sa do niecoho takeho pusti, takze 1) ja osobne som ho este mimo domu vymyvat nepotrebovala, kedze aj pri najsilnejsej mrche mi ho staci vyplachnut najskor po 6, bezne po 8 hodinach. Ale @vianne ho uz pouziva niekolko rokov a toto riesi pomocou dezinfekc. gelu na ruky a flasky s cistou vodou na vyplachnutie. Ked si pozries moj album https://www.modrykonik.sk/fotoblog/selenka7/alb... a vsimnes si rysky na pohariku, tak ta co je najvyssie oznacuje 15 ml. Poharik ma celkovo odhadujem asi 2x tolko. Ja som prvy den mrchy potrebovala vlozky menit tak kazde 4 hodiny a teraz aj po 8 hodinach poharik nemam sancu naplnit. Ono to mnozstvo krvi na vlozkach inac vyzera, ako ho v skutocnosti je. Navyse nie je problem si to odsledovat pri prvom pouziti. Otestovala by si ho doma a vybrala po hodine-dvoch a sama by si videla, ako casto ho treba vyplachovat. Pripadne prvy den, ked je mrcha najsilnejsia to mozes riesit vlozkami a zvysne dni pouzivat poharik 🙂
2) odpoved na druhu otazku v podstate suvisi s prvou odpovedou 🙂 kedze podla mna vacsina zien nema sancu poharik naplnit, ked ho aspon 2-3x denne vyplachne, takato situacia nastat nemoze. Vzdy je to len o tom, aby zena poznala silu svojej menstruacie a odsledovala si to pri prvom pouziti poharika 🙂

4. jan 2013

@renette za aky cas sa ti poharik naplni, zavisi hlavne od intenzity krvacania. pokial mam info od znamych s naozaj silnou menstruaciou, tak vydrzi im aj 6 hodin a viac. tych 8 hodin je hranica hlavne kvoli infekcii a mnozeniu bakterii. ak prave v case najsilnejsieho krvacania budes na cestach vyse 8 hodin bez moznosti WC s vodou, kludne pouzi klasicke hyg. potreby. moja osobna skusenost co sa tyka infekcie a bakterii - vlozky aj tampony aj po kratkom case ( 4 hodiny a pod.) vzdy uz zapachaju, cize urcite uz prislo k rozkladaniu a tym padom aj mnozeniu bakterii...ale pri pohariku som tento pocit ani po 8 hodinach nemala. Toto je pre mna jeden z hlavnych dovodov- vyhnem sa zapachu, zapareninam a inym neprijemnostiam pri noseni vloziek. samozrejme chce to chvilku cviku a odsledovanie vlastnych potrieb.

4. jan 2013

@selenka7 dakujem 🙂
@vianne

4. jan 2013

@selenka7
@vianne este jedna otazocka, da sa to nosit uplne bez nicoho, albo to treba istit intimkou?

4. jan 2013

@renette zo zaciatku som istila, teraz uz nie 🙂 ale aj tak sa mi raz za cas stane, ze sa nerozvinie uplne a trosku bokom pretecie, este som nechytila ten uplne spravny grif pri zavadzani 😀 ale to fakt len zriedkavo.

4. jan 2013

@selenka7 ok, tak ja to teda skusim 🙂. Ty mas ten akciovy, co si poslala link? Su tam obe velkosti aj krabicka?

4. jan 2013

@renette no zo zaciatku som to istila, ale ked som sa naucila spravne vlozit, uz nebolo treba.

4. jan 2013

@renette ja som to kupila este pred akciou, mam ten vacsi, ten sa odporuca po porode a po 30-ke, obe splnam 😀 ale @matul a @zapka21 si objednali tie akciove.

4. jan 2013

@renette ano, mam doma aj ten mensi, a je na predaj, ak chces 😉

4. jan 2013

No baby, tak ja som sa este k tomu nedostala ale uspech je, ze je konecne vyvareny 😀 Lenze... vyvarala som ho v Lucke tych 10min. a chytil taku "patinu" z mineralov... Co s tym?
@matul
@selenka7
@vianne

4. jan 2013

@zapka21 moj ma uz taky nazltly nadych, ale to neva,v navode pisu, ze farba sa casom zmeni, asi ako u cumlikov. Mineraly mozes odstranit citronovou stavou 🙂 BTW, este stale nic? A fakt nie si tehu? 😀

4. jan 2013

@selenka7 uz mi konci, meskalo mi presne tyzden 🙂

4. jan 2013

@selenka7 Asi sme sa museli s @matul opat na seba naladit 😀

4. jan 2013

@zapka21 a nevyskusala si ho? ci zberas stale odvahu? 😀

4. jan 2013

@selenka7 az dnes som ho vyvarila... skusim onedlho 🙂

4. jan 2013

@matul dakujem, ale ten mensi by mi urcite nestacil, ja prvy den kombinujem super+ tampon s velkou vlozkou a to som rada, ak mi to vydrzi aspon 2h ☹- Tak dufam, ze ten vacsi by mi mohol stacit.

4. jan 2013

@zapka21 aj mne to chytilo taku belavu farbu po vyvareni, ale potom ju aj stratilo a teraz je pekny ciry 😉

5. jan 2013

ďakujem za skvelý článok, toto som potrebovala vedieť, lebo som sa tiež obávala a nevedela si to predstaviť. Teraz už akú takú predstavu mám a chcela by som kalíšok vyskúšať. Písala si, že si traba dávať pozor na to aký kupujeme, aby bol nezávadný a kvalitný, tak sa ťa chcem spýtať, čo hovoríš na toto: http://www.zlavadna.sk/team.php?id=21769&a_aid=...
Myslíš, že bude dobrý?

9. jan 2013

a ešte, ktorý by si odporučia menší alebo väčší?
Ďakujeeeeem 😉

9. jan 2013

@zuzkakov pozeram priamo ich stranku, maju tam certifikat nezavadnosti, takze by som sa nebala 🙂 je to tiez cesky vyrobok, ako ten yuuki co mam ja. Ja som si vybrala vacsi, ten sa odporuca po 30-ke a po porode. Tu mas priamo na Luno stranke radu, ako si vybrat http://www.kaliskyluno.cz/kano_cz/informace-3.php 🙂 a este nieco - yuuki teraz zacali predavat aj novinku - kalisok z maksieho silikonu, kedze niektorym zenam sa ten doterajsi zdal tvrdy.

9. jan 2013

@selenka7 ďakujem, tak ja to teda vyskúšam, cena je dobrá, ak mi nebude z nejakého dúvodu vyhovovať, tak sa potom skúsim yuuki 😉

10. jan 2013

ja uz som to vymyslela. Objednam si dva a ked nebudem moc umyt, dam si cisty a spinavy zabalim a umyjem, ked sa bude dat 😉

10. jan 2013

jeeeej, supeeeer. konecne vierohodne skusenosti uzivateliek kaliska. Uz davno som o nom citala, ale nikde som nenasla recenzie, ktorym by sa dalo verit... Dakujem- urcite si kalistek zadovazim 🙂

8. máj 2013

@selenka7 prosim si aj ja ten link. Dakujem 🙂

8. máj 2013

sice som teraz tehu ale po by som urcite skusila 🙂 teda taktiez poprosim link... dakujem a super clanok

8. máj 2013

@selenka7 ahoj, mozem ta poprosit, posles mi do ip link na stranku kde si ho kupila?dakujem 🙂

8. máj 2013

ja ho mam a sedi mi doma v skrinke, lebo sa ho bojim zalozit 🙂 musim nabrat odvahu, zda sa mi byt velkyýýýý aaaaa 😀

9. máj 2013

ja ho tiez mam a poviem vam, ze ked som ho prvy raz vyskusala, tak som neverila, ze ho mozem necitit!!! To ked sme boli s drahym na prechadzke, tak som mu do nemoty opakovala, ze milujem moj poharik 😀 Je to neuveritelne uzasna vec...a netreba ho casto cistit. Ja som asi tak tri krat za den. Rano, ked som sa zobudila a potom, ked som prisla po 8 hodinach z prace a potom pred spanim 🙂 zalezi samozrejme na sile mrchy 🙂 vrelo odporuuucam 😀

10. máj 2013

@11miuska11 ale už ho nepouživaš na dalšich 7 mesiacov že?.))) počuj kde si ho kupila sranda inak že si sme písala včera aja to čitam dnes my mame na seba šťatsie xixixi pošli mi do IP link dore:_))cmuk

11. máj 2013

@taja27 fuuuha, ja uz si to presne nepamatam, kde som to kupila, ale tusim tu http://www.kalisok.sk/ 🙂 hej hej...teraz je pekne v skrinke...ale si mala vidiet mojho muza, ked ma niekedy pristihol, ako ho vyvaram v hrnceku 😀 😀

11. máj 2013

@11miuska11 hahaha no to by som pozrela ten vyraz .-))))hahhahah ok kuknem to tam

11. máj 2013

Začni písať komentár...

Odošli